Mer vatten i ren energi och vatten-indexportföljen

Tredje året är slut för ren energi och vatten-indexportföljen. Det har kommit ett uppköpsbud på Transalta Renewable och jag byter ut renodlade nordiska vindkraftbolag mot amerikanska vattenverk.

Energi är en svängig bransch och det får vi stå ut med. Efter ett uselt tredje år har min indexfondliknande portfölj, REV-indexet med ren energi och vatten, tappat mot alla börsindex. Detta till skillnad från det starka andra året.

REV-indexet fick stryk så in i vassen av det helt irrelevanta börsindexet OMXSGI där enbart svenska aktier och alla deras utdelningar ingår. Det är mest utländska aktier i min indexfondliknande skapelse, men även Nasdaq och andra index har gått klart bättre.

Utmaningar för investerare i nordisk vindkraft

Sett på tio år tror jag fortsatt på ren energi. Däremot har jag tröttnat på nordiska vindkraftsbolag. Dessa kommer under det kommande året att lyfta rejält på börsen för det säger lagen om alltings jävlighet. Jag kastar nämligen ut tre av det senaste årets kursförlorare i form av Eolus Vind, Orsted och OX2.

Här är några utmaningar för sektorn:

  • När det väl blåser blir ofta elpriset lågt. Prisvärda batterilösningar för att jämna ut den skillnaden är ännu en bra bit bort.
  • Den politiska risken känns relativt hög.
  • Vindkraftsprojektörer har ofta ojämn intjäning och jag är skeptisk till hur många bra platser det finns kvar på land och hur god efterfrågan därmed blir långsiktigt. Ute till havs finns det fler bra platser, men det är dyrare.
  • Fastighetsbolaget Wallenstam förlorar pengar på sin vindkraft och de saknar lönsamhetsmål. Det låter inte helt seriöst långsiktigt. Holmen har inte ens svarat på mina frågor om deras vindkraft.
  • Flera andra problem med vindkraft går jag igenom här.

Bredare producenter av grön el har även vatten- och solkraft och kan lite förenklat sälja sådant när priserna är bra. De delarna och andra bolag som finska flygbränsletillverkaren Neste får därför vara kvar i indexet.

Två nya vattenverk och utdelningsaristokrater

Den nordiska vattenkraften ersätter jag med två amerikanska vattenverk. Middlesex Water och SJW Group är utdelningsaristokrater som höjt utdelningen i 51 år respektive 55 år. Bolagen producerar ingen energi, utan levererar vatten- och vattenreningstjänster i USA.

Allmänt är värderingarna ganska hög då efterfrågan är så stabil. Direkt hög direktavkastning får vi inte, utan den är 1,5 procent för Middlesex Water och 2,1 procent för SJW Group.

Utdelningstillväxten de senaste fem året är högst för SJW med ca 9 procent och Middlesex Water har klarat av ca 8 procent i genomsnitt. Det är klart godkänt.

Då det här är lokala monopol är det inte bara att höja priserna hur som helst, utan följa regleringarna. I USA verkar det fungera bra och den politiska risken för dessa bolag precis som för exempelvis York Water som har gett utdelning varje år sedan bolaget grundades 1816. SJW Group hävdar å sin sida att man delat ut i över 79 år i följd.

Uppköpsbud på månadsutdelaren Transalta Renewable

Transalta Renewable är under uppköp av sin huvudägare Transalta. Transalta Renewable ser efter den långa kursnedgången billig ut, så jag det kanske inte är så konstigt att de vill köpa in aktierna.

Även Transalta Corp har fokus mot ren energi. De har nu omvandlat kolkraftverk till gasproduktion och kolkraftenhet 2 på Centralia ska stänga 2025.

Budet: Aktieägarna för välja på 13 CAD och 1,0337 aktier i Transalta för varje innehavd aktie i Transalta Renewable. Jag väljer aktierna, även om direktavkastningen är klart lägre.

Som en liten del i den här för mig ganska lilla REV-portföljen spelar just den faktorn ingen roll. Lägre utdelning innebär dessutom som bekant mer resurser till investeringar.

14 aktier inom ren energi och vatten

Min indexfondliknande portfölj ser nu ut som följer. Nio breda bolag inom ren energi och fem vattenverk. 13 av 14 aktier är noterade i Nordamerika och enbart finska Neste är kvar av de nordiska bolagen.

American States Water (AWR) – vattenverk med 67 år av utdelningshöjningar
American Water Works (AWK) – vattenverk med 14 år av höjd utdelning i följd
Atlantica Sustainable Infrastructure (AY) – grön energi och lite vattenavsaltning
Brookfield Renewable (BEPC) – ren energi med stigande utdelning
Canadian Utilities (CU) – energibolag (el och naturgas) som höjt utdelningen 51 år i följd
Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital (HASI) – finansierar gröna projekt
Innergex Renewable Energy (INE) – grön el globalt (hög utdelningsandel)
Middlesex Water – vattenverk som höjt utdelningen i 51 år
Neste (NESTE) – finskt förnyelsebart bränsle
Nextera Energy (NEE) – ren el globalt med 20 år av utdelningshöjningar i följd
SJW Group – vattenverk med 55 år i följ av utdelningshöjningar
Southern (SO) – energibolag som höjd utdelningen i 21 år
TransAlta Renewables (RNW) – ren energi (under uppköp av Transalta Corp)
York Water (YORW) – vattenverk med aktieutdelning sedan 1816

Ett orosmoment värt att nämna i den här ”aktiefonden” är Innergex Renewable Energy (INE). Utdelningsandelen ligger på 108 procent på grund av försämrat fritt kassaflöde. Två orsaker är torrare väder för vattenkraften och dyrare finansiering.

Bolaget höjer därför inte utdelningen längre, men det är inget krav för att få vara med i fonden/indexet. Däremot lite oroande och i värsta fall blir det en utdelningssänkning framöver. Då får jag fundera på ett byte av aktien.

AKTIEBOK! Fler bolagstips och mer läsning om varför ren energi är en av många framtidssektorer som jag tror på kan du få i min bok Trenderna som gör dig rik på aktier. Utvecklingen för de olika sektorerna är sedan jag skrev boken väldigt ojämn. Bolagstipsen gäller för hela 2020-talet, så det är upp till dig att välja bolag och tajma dina köp.

Varför ren energi är en av många framtidssektorer som jag tror på kan du läsa mer om i min aktiebok Trenderna som gör dig rik på aktier.

Köp aktieboken på Adlibris och Bokus eller signerade exempel från Sterners Förlag.

2 reaktioner till “Mer vatten i ren energi och vatten-indexportföljen”

    1. Hej,
      jag tycker att Ework långsiktigt är lika intressant som tidigare. De växer fortfarande, vilket är bättre än många av deras kollegor i branschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)