Ren Energi & Vatten – min nya aktieportfölj (indexfond)

2020 års nya aktieportfölj som jag förvaltar som en indexfond var Ren Energi och Vatten (REV). Eller om man så vill grön energi och vatten. Fonden bestod vid starten av nordiska och nordamerikanska aktier i bolag som antingen är vattenverk eller producerar relativt ren energi.
Uppdatering juli 2024: Enbart nordamerikanska aktier från och med juli 2024.

Ren energi och vatten-indexet består av följande 14 aktier:
American States Water (AWR) – vattenverk med 65 år av utdelningshöjningar
American Water Works (AWK) – vattenverk med 11 år av höjd utdelning i följd
Atlantica Sustainable Infrastructure (AY) – grön energi och lite vattenavsaltning
Brookfield Renewable Partners (BEP.UN) – ren energi med stigande utdelning
Canadian Utilities (CU) – energibolag som höjt utdelningen 48 år i följd
Climeon B (CLIME B) – svensk värmeenergiåtervinnare med hög risk/chans-faktor
Eolus Vind B (EOLU B) – svensk vindkraft
Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital (HASI) – finansierar gröna projekt
Innergex Renewable Energy (INE) – grön el med 7 år i följd av utdelningshöjningar
Neste (NESTE) – finskt förnyelsebart bränsle
Nextera Energy (NEE) – ren el med 17 år av utdelningshöjningar i följd
Southern (SO) – energibolag som höjd utdelningen i 19 år
TransAlta Renewables (RNW) – energi med månadsutdelning
York Water (YORW) – vattenverk med aktieutdelning sedan 1816

Alla aktierna ger utdelning utom chansaktien Climeon, som är i för tidig fas för det. Aktieportföljen är ungefär jämnviktad från starten och jag har den i en separat KF. Har du svårt att hitta aktierna hos din nätmäklare prova tickern som står inom parentes vid varje bolagsnamn.

Ren energi och vatten-portföljen
Aktieportföljen är inte exakt likaviktad, men nästan. Här är utvecklingen under första dagen för de innehav som är något större än de andra.

Vattenverken har stabil intjäning och kan gynnas av en eventuellt kommande upprustning av den infrastruktur för vatten och avlopp i USA. Annars är det svårt att hitta bra sätt att investera i vatten som tillgång. I alla fall sedan vattenrenaren Aqua Ventures blev uppköpta och avnoterade.

De gröna energibolagen har lite svängigare efterfrågan och priser, men gynnas långsiktigt av att elfordonen kommer att ta över och att webben kräver allt fler servrar som drar el. Sol, vind och vatten och trevliga kraftkällor och naturgasen är relativt anständig. Till energiproducenter räknar jag även finska Neste, vars förnyelsebara bränslen utvecklas ur båda naturliga råvaror och återvinning. De levererar redan förnyelsebart flygbränsle.

Sammantaget känns REV-fonden som en skön och grön kombo. Du kan följa utvecklingen för aktieportföljen på sidan för sådana här aktieportföljer och indexfonder.

I det gröna REV-indexet ingår inte miljöteknikbolag som säljer utrustning till grön energi, som Vestas. Andra bolag med mer indirekt miljöprägel som Nederman, Nibe och Tomra ingår redan i aktieportföljen (indexet) för tillväxtaktier som förbättrar samhället.

30 reaktioner till “Ren Energi & Vatten – min nya aktieportfölj (indexfond)”

  1. Bra initiativ!
    En kandidat till portföljen är Enviva Partners (EVA). Störst i världen på pellets. De erbjuder den snabbaste och billigaste omställningen från kolkraftverk till grön energi. Kunder framför allt i Japan och Västeuropa med mycket långa ”take-or-pay”-kontrakt. Tydlig miljöprofil med fokus på att använda spillved och krav på återplantering.

  2. Spännande med teman på dina olika ”egna” indexfonder. Tänkte bara hur du organisera det hela, har du en egen KF till varje indexfond?

  3. Detta inlägg väckte några tankar kring Sveriges energipolitik.
    Jag ställer mig skeptisk till sk Grön och Förnybar energi och ju mer jag fördjupar mig desto mer tveksam blir jag. Olika energislag ska användas där den funkar bäst och med minsta möjliga påverkan för människor, djur och natur.
    Solparker kan man ha i t.ex Australiens öken där dom har över 330 soldagar per år. Inte i Sverige.
    Naturgas borde heta fossilgas istället så folk förstår att det också släpper ut koldioxid (dock mindre än kol och olja)
    Vindkraften är ineffektiv, förstör naturen, kort livslängd och producerar lite el (Går man in på electricitymap.org kan man följa produktionen i realtid och många dagar står vindkraften endast för 3-5 procent av Sveriges elproduktion).
    Det är inte alltid det blåser när efterfrågan är som störst, och när det blåser mycket i sverige tenderar det även att blåsa i våra grannländer och vi får ett överskott som ägarna ibland måste betala för att bli av med vilket resulterar högre elpris för kunden.
    Vattenkraftsturbinerna är i vissa fall nere på 1/3 driftstid när man försöker reglera för vindkraftens ojämna leverans och erosionen längs älvarna ökar pg.a nivåregleringar. Sen är det inte vidare bra för miljön. Bara i Sollefteå vattenkraftverk slänger dom uppemot 5ton skadad fisk per år (!) i en container. Men vattenkraften är redan på plats och leverer stabil energi.
    Det finns för- och nackdelar med alla energislag men kärnkraft levererar jämn energi dygnet runt, året runt även när inte solen skiner, inte blåser eller när det är låg nivå i vattenmagasinen.
    Jag jobbar med inspektion inom vind-, vatten- och kärnkraft och tycker inte politiker och medias bild speglar det jag får se och höra inifrån anläggningarna.
    Energibrist i söder (så man behöver starta upp reservoljekraftverk på sommaren.!) Samt effektbrist mellan norr och söder.
    Sveriges energipolitik är under all kritik.

    1. Tack för feedback. Helt klart finns det för- och nackdelar med alla energikällor. Ren energi är inte bra för naturen i absoluta termer, men relativt annat är det nog ändå mindre dåligt.

      1. Skulle du kunna konkretisera vad du menar? Jag är mycket nyfiken och intresserad av hur andra tänker kring den här frågan och vill gärna höra hur man resonerar.
        Vill passa på och tacka för bra böcker som du har skrivit.

    2. Jag tror inte heller på det här med Grön och Förnybar energi, i längden.
      Västvärlden kommer snart inse att energipolitik grundad på G Thunbergs livsfilosofi är ohållbart om vi vill behålla dagens standard.
      I goda tider har vi råd att leka med olika mer eller mindre dåliga alternativ.
      Vill vi haka på Kina och inte sjunka tillbaka 100 år i tiden krävs andra lösningar.
      Kärnkraft är en av de lösningarna.
      Däremot tycker jag inte det är fel att investera pengar i dessa gröna företag. De har givit otroligt bra avkastning.
      Willy

  4. Tack för tips om en hållbar portfölj! Intresset för Transalta renewable och en stabil månadsutdelning känns riktigt lockande. Ser på Avanza att utdelningen i år än sålänge bara är till augusti. Vad beror det på? Kommer det klubbas igenom? Tidigare år har ju Utdelning vart över 12 månader.

  5. Mycket intressant portfölj. Har du kollat på Azelio eller några andra intressanta bolag i samma sektor?

    1. Hej ! För Ca 10 År sedan blev jag tänd på Josab och gick in alldeles för tungt. Ligger låååång sedan dess och hoppas på ett mirakel.
      Tror dock på denna sektor.
      Jnz

  6. Hej Marcus,
    Du har i många år förespråkat fortum som grönt alternativ till el i norden. Hittar inte denna i din lista, ändrat åsikt kring bolaget?

    1. Hej! Fortum var det tidigare, men numera äger de kolkraftverk igen. Dessa ska avvecklas under de kommande åren så Fortum kommer att bli rena igen, men det är det inte just nu.

  7. Kul det här, blev några slurkar. Har du några bubblare? Hittade själv Canadian Solar som fått avtal med Amazon

    Mvh

    1. Det finns bra bolag i det segmentet också, men jag tycker det är svårt att hålla koll på hur subventioner i olika länder gynnar de som säljer panelerna och de som installerar dem.

  8. Hej!
    Tack för tipsen inom detta område! Jag tycker det känns bra att investera i ett område som syftar till en miljövänligare värld. Jag har några av aktierna i din lista och ska titta närmare på de andra. Jag har även Concentric, Systemair och Minesto. Som du nämnde så är det svårt att hitta investeringar inom vatten. Minesto är en intressant chansaktie som är ett företag som utvinner energi från tidvatten.

    Mvh/ LP

  9. Hej,
    Tänkte köpa 3 st utländska energibolag med bra utdelning, dvs minst 3-4% och funderar mellan Brookfield Infrastructure Corp (Partners LP går väl inte att köpa via Avanza?), Fortum, Canadian Utilities, Transalta Renewables Inc och Enbridge. Ser att de skiljer sig lite emellan och har därav svårt att välja. Vilka hade du köpt i dagsläget? (ser att du har några i din portfölj). Vet du när man kommer att kunna köpa Brookfield Renewables Partners fast som corp på Avanza?

    Mvh
    JH

    1. Hej!
      Måste jag välja av de bolagen nu nämner och tre stycken tar jag nog dessa tre:
      Brookfield Infra Corp som går att handla via Avanza, Fortum och Canadian Utilities.

      Transalta har för mycket gas som insatsvara i energiproduktionen och Enbridge gillar jag också men det är inte självklart att köpa bolag med bara olja i pipelines.

      1. Tack för svaret. Känns som bra bolag och var lite de jag funderade på. I takt med att kapitalet kommer att växa kanske jag så småningom tar in någon av de andra också.

  10. Hur ser du förresten på Fortum som en långsiktigt stabil utdelningsaktie med tanke på riskerna med deras verksamhet? Tror du att de framöver kommer att kunna hålla utdelningsnivån och att de kommer att ha stabila intäkter och vinst? Tänker främst på att de verkar inom en framtidsbransch men risken med tex deras köp av Uniper och kolkraft och deras gasverksamhet i Ryssland?
    Som sagt ett annars bra bolag med bra utdelning men vore intressant att höra hur du resonerade inför ditt återköp av aktien.
    Tack på förhand!

    1. Fortum ska stänga ned kolkraften de kommande åren, men värmekraftverket i Uralbergen i Ryssland borde vara behäftat med en hel del risk. Jag litar inte helt på Fortums framtid därför, men det är å andra sidan något andra heller inte gör och därför är aktien billigare än vad den annars skulle vara. I övrigt hänvisar jag till blogginlägget.

  11. Toppen tack för det.
    Börjar med en liten position och bevakar aktien för köp under 18-20 Eur. Aktien får fungera som en bra kassako och som du skriver i ditt inlägg så tror jag också allt mer på energisektorn i framtiden därav köp i olika energiaktier.
    Nu ser det förresten ut som Bepc går att handlas på Avanza vilken jag även ska ta in i min portfölj.
    Tack för en mycket bra blogg och ser fram emot fredagschatten på Privata Affärer.

  12. Hej!

    Vad tror du kommer att hända med de Amerikanska utdelningarna när Bidèn ska beskatta företag högre för att finansiera en mer ”Grön våg”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)