Rule of 20 – tumregel för att värdera börsen

Rule of 20, som på svenska blir 20-regeln, innebär att en börs är billig om aktiernas genomsnittliga P/E-tal plus inflationen är lägre än summan 20.

Första gången jag läste om rule of 20 var på Privata Affärers sajt.

”Storbankens analytiker pekar på det traditionella värderingsmåttet ”Rule of 20” där aktier anses vara köpvärda om marknadens p/e-tal plus inflationstakten ger en summa under 20.”

”För tillfället uppgår summan till runt 25,6 baserat på inflationssiffran i USA på 8,2 procent och aktiemarknadens p/e-tal på 17,39. Enligt Bank of America har ”Rule of 20”-måttet en ”fläckfri historik” när det kommer till att förutspå en tjurmarknad på börsen.”

Tydligen är vi inte i zonen av lågt värderat aktiemarknad än i USA. Det är som jag skriver i aktiechattarna på frågor om när börsen vänder, att långsiktigt gör vi inte det förrän inflationen och räntorna toppar. Just nu är för det hög inflatonsoro.

Jag kan däremot slå fast att 20-regeln ”rule of 20” är en trubbig tumregel som inte ger så väldigt bra vägledning när det gäller tajming. Undantaget är om inflationen rent hypotetiskt faller snabbt för då kommer börsen lätt under gränsen som 20-regeln sätter upp och det sker antagligen samtidigt som börsen börjar gå bra.

Sett under de åren 2000-2020 har inflationen varit stabil. Därför har det handlat om börskurserna och bolagsvinsterna, för det är täljaren respektive nämnaren i P/E-talet. Resultatutvecklingen förvisso väldigt viktig för hur börsen ska gå långsiktigt, men det kommer att ta tid innan lågkonjukturen är över så bolagsvinsterna återigen kan börja stiga och driva upp aktiemarknaden.

En mer aktiespecifik regel är rule of 40.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)