Så blir vi rika tillsammans

I den här Rika Tillsammans-intervjun frågar trevliga paret Bolmesson mig om investeringsfilosofier, utdelningstrender, hur jag tänkt och motiverat mig tidigare gånger när börsen rasat och vad jag verkligen saknade i högskolans utbildningsmaterial. Intervjun finns också i Rika Tillsammans-podden.

Jag vill även passa på att önska alla sajtbesökare och utdelningsjägare en god jul med många aktieklappar och böcker under granen!

11 reaktioner till “Så blir vi rika tillsammans”

  1. Rika Tillsammans är mig veterligen den största och populäraste bloggen och podden inom privatekonomi i Sverige. Intervjun har inget med BG att göra och det är bara ett av många projekt som Bolmesson arbetar med. Höstens BG-kritik från mer eller mindre anonyma signaturer på twitter är heller inget nytt i sak. Jag håller mig undan från just BG och rekommenderar inte det till någon.

   1. Ja, och det är ju skrämmande i sig, tycker du inte det? Eller menar du på allvar att du tycker att folk bör spendera 20,000 kr på en kurs i vanligt sunt förnuft, hur man sköter sin privatekonomi? I det här fallet så handlar det ju om väckelsemöten, där de siktar in sig på lättlurade individer som verkligen behöver behålla de pengar de luras på.
    Mvh

    1. Pratar du om Balansekonomi nu? Jag trodde de hade lagt ner den biten. Oavsett är det något som Söderberg och Bolmesson får svara på. Precis som att jag inte tar ansvar för det som står om ekonomi och skatter på ledarsidorna i Aftonbladet och Expressen när deras ekonomijournalister intervjuar mig om aktier har jag inget att göra med helt andra saker som Bolmesson gör.

 1. Du rekommenderade bl.a. familjebolagen/investmentbolagen i RikaTillsammans vloggen. Investmentbolagens aktiepriser har ökat rejält sedan 2012 och substansrabatten är relativt låg med historiska mått mätt. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är väldigt populär bland såväl Avanzas som Nordnets kunder. Att köpa investmentbolag är knappast att ”gå sin egen väg”. Jag har två frågor.

  1. Vad är din kommentar till Jan Bolmessons påstående om ”rusning” efter investmentbolag och den relativt låga substansrabatten i investmentbolagen de senaste åren?
  https://www.youtube.com/watch?v=r_TTOZyrDUg

  2. Varför rekommenderade du en likviktad portfölj med investmentbolag och inte en portfölj med en fördelning likt den i Spiltan Aktiefond Investmentbolag?

  1. Enligt Fridells bok om investmentbolag ökar substansrabatten i långa nedgångar på börsen. De goda börstiderna tidigare år kan därför vara en del av förklaringen till låga rabatter. Därmed kan man diskutera timingen när man ska köpa investmentbolagsaktier, däremot är placeringsformen i sig långsiktigt intressant.

   I allmänhet tycker jag inte exakt men mer likaviktade portföljer är bättre. För fonder är det viktigt att de största innehaven är aktierna som handlas mest på börsen, så att inte fonderna styr kurserna. Men bara för att en aktie har stor handel är den inte mer köpvärd, så för den som köper aktierna direkt är möjligheterna mycket friare. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har t.ex. bara 4,6 procent i Latour, vilket känns orimligt lite om vi ser till bolagets historiska prestationer.

   1. ”Men bara för att en aktie har stor handel är den inte mer köpvärd, så för den som köper aktierna direkt är möjligheterna mycket friare.”

    Ditt resonemang om aktiefondernas viktning mot aktier med hög omsättning var mycket intressant. Jag tror bestämt att jag får fundera på att öka de mindre investmentbolagens andelar i min portfölj. Framförallt om substansrabatten är relativt hög i dem. I dagsläget har jag samma procentuella fördelning som Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

 2. Tack för svaret och tack för tipset om Marcus Fridells bok. Jag fick faktiskt boken i julklapp men har inte hunnit läsa den än eftersom jag håller på och läser en bok som heter Den enkla vägen att lyckas med aktier.

  Med reservation för att jag inte har läst Fridells bok som kanske innehåller svaret på min fråga så funderar jag på det här med tajming, investmentbolag och substansrabatt. Enligt Unga Aktiesparares sammanställning av investmentbolagens historiska substansrabatter så är substansrabatten relativt hög respektive relativt låg i de flesta investmentbolagen under långa perioder.
  https://www.ungaaktiesparare.se/blogginlagg/investmentbolag-substansrabatter

  Man kan alltså behöva vänta flera år på att tajma att köpa investmentbolagen när substansrabatten är relativt hög.
  Vad hjälper det att man köper investmentbolagen till relativt hög substansrabatt om man köper dem 20-40 % dyrare på grund av att investmentbolagen har ökat mycket i pris under de år man har väntat på att substanrabatten ska bli relativt hög igen? Prisökningen under tiden man väntar på rätt köptillfälle riskerar att överstiga substansrabatten. Jag misstänker mitt problem liknar problemet med att tajma börsbubblor/börskrascher. Man riskerar helt enkelt att förlora pengar på att stå utanför börsen, i mitt fall investmentbolagen, och vänta på rätt köptillfälle. Substansrabatten är trots allt bara en delförklaring till investmentbolagens avkastning.

  Självklart måste man inte stå utanför börsen helt under tiden man väntar men principen är densamma. Man riskerar att gå miste om uppgångar under flera år om man väntar på relativt hög substansrabatt.

  1. Min senaste kommentar var en indirekt följdfråga till Marcus Hernhags svar den 25 december, 2018 kl. 16:18. Har du någon kommentar till mitt senaste resonemang Marcus?

  2. Är en substansrabatt lite högre än normalt kan man öka i den aktien istället för någon som är lite dyrare, men ibland handlas investmentbolag med lägre rabatt av en orsak. Svårt att veta. Köper man efter en tydlig kursnedgång blir det nog bra på sikt, oavsett exakt vilken substansrabatt det är.

   1. Tack för svaret. Jag kommer att ta med mig din input i mina kommande investeringsbeslut.

    God fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)