Jag har sålt allt i AT&T

Efter att ha räknat på saken har jag av strategiska skäl sålt ut hela mitt innehav i amerikanska telebolaget AT&T.

Jag sålde mina aktier i måndags till en kurs på strax över 30 dollar. Efter att AT&T delat ut aktierna i TimeWarner sjunker aktiekursen med värdet av det bolaget, troligen ned till 22,50 dollar då jag beräknar att det står för en fjärdedel av värdet.

Efter 35 år av höjda utdelningar sänker bolaget sin utdelning. AT&T har nämligen här på sin sajt meddelat att de ska ”storleksförändra” utdelningen så att utdelningsandelen blir 40-43 procent av det fria kassaflödet på över 20 miljarder dollar om året efter utdelningen. Säg 43 procent och 20 miljarder exakt så blir det 1,20 dollar per aktie i utdelning.

Direktavkastningen sjunker därmed från nuvarande 6,9 procent till fortfarande höga 5,4 procent. Utdelningstrenden är säkert säkrare efter sänkningen, då utdelningsandelen sjunker, men det räcker inte.

Utdelningen per aktie sänks med mer än vad som motsvarar den avknoppade delen TimeWarner. Annars hade vi kunnat justera utdelningen för avknoppningen, som när Atlas Copco delade ut Epiroc. Då sänkte industribolaget utdelningen per aktie, men justerat för utdelningen var den oförändrad. Nu sänker AT&T oavsett hur man räknar.

Första gången jag sålde AT&T var i juli 2018. Då inför den stora fusionen med TimeWarner.

Det finns flera anledningar till att jag återigen säljer AT&T.
* Inkonsekvensen. De vara bara tre år sedan bolaget förvärvade TimeWarner för det fanns så stora och viktiga synergier. Nu plötsligt är det mycket bättre att AT&T inte äger något, utan deras aktieägare ska direktäga mediadelen som ska slås ihop med Discovery för det finns så stora och viktiga synergier i den affären istället. Jag har tappat förtroendet för koncernens långsiktiga affärsförmåga efter denna helomvändning.
* TimeWarner var trots allt den del av koncernen där tillväxten var snabbast sett över tid och när det inte råder pandemi.
* Skulle jag vilja äga ett separat innehållsbolag inom streaming skulle jag välja Netflix eller möjligen svenska Nent som äger Viaplay.
* Jag ser inte vad som ska driva upp kursen långsiktigt i AT&T. Ständiga omorganisationer måste göra det svårt att fokusera mot tillväxt.

Kursmässigt tjänade jag inget i svensk valuta, men direktavkastningen gör så att jag ändå fick någon form av vinst totalt sett. En okej liten avkastning i en aktie med rätt låg risk.

Efter att ha räknat på saken har jag av strategiska skäl sålt ut hela mitt innehav i amerikanska telebolaget AT&T.
Mitt första och största köp i AT&T den här vändan var i december 2018 till kursen 27,36$ vilket var bra tajmat. Därefter har bolaget inte levererat.

Vilka tre aktier IT- och telekomaktier jag placerade kapitalet i förklarar jag i kommande blogginlägg. Det finns bolag som sköter sin strategi och som har bättre tillväxt än AT&T. Delar av kapitalet placerar jag därmed mer offensivt.

4 reaktioner till “Jag har sålt allt i AT&T”

 1. Hej!

  Jag har funderat på att sälja sedan i slutet av förra veckan och över vad jag kommer köpa istället. Jag gillar tanken på att äga AT&T då det är ett så etablerat och bra varumärke men gillar inte riktigt hur de jonglerar sina ståndpunkter vad gäller framtiden. Jag går i tankar av att sälja av halva innehavet eller mer och sedan sälja av Warner Media när den tiden kommer.

  Kul att läsa om vad du köper istället i kommande inlägg 🙂

  MVH
  VGI

  1. Hej!
   Jag sålde mina AT&T den 14 /4 för 29.47 . Bra utdelning men de kanske sänker den nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)