Allmänt & kontakt

Hela 14 av tio schizofrena ekonomidoktorer ordinerar dig minst ett besök på hernhag.se varje vecka. Syftet med sajten är att presentera mig som skribent för mina läsare och uppdragsgivare, ge spartips och börsråd med länkar till mina artiklar, samt i mån av behov tillgodose omvärldens intresse för mig som person.
🙂

Du kan kontakta mig på marcus@hernhag.se om du vill anlita mig eller fråga mig något. Skicka gärna en brevduva om du kan, men det vete fåglarna om det inte blir för svårt.

SOCIALA MEDIER
Du kan följa det jag skriver via Facebook och gillar du det jag skriver får du gärna bli min vän där.
Du kan också följa mig på Twitter.
Jag finns även på Instagram (men inte på Instahekto eller på Instakilo!) om du vill få inspiration inom sparande, träning och mat.
Min YouTube-kanal har aktieklipp och träningsklipp.

Det jag i första hand lägger ut på sociala medier är länkar till mina webbpublicerade analyser.

Linkedin finns jag också på.

Allt jag skriver inom ekonomi ska betraktas som journalistik och inte finansiell rådgivning. Det gäller både på hernhag.se och i sociala medier.(C) Marcus Hernhag 2012 - 2020

36 reaktioner till “Allmänt & kontakt”

 1. Hej Marcus,
  Håller på och skriver mitt testamente och har tänkt att efter mitt frånfälle överlämna ansvaret för tillgångarna till någons Private Banking. Hade från början tänkt på Handelsbanken men det skadar inte att se sig omkring. Det finns många aktörer på banan. Kommer inte ihåg att jag nånsin sett någon bedömning i PA om detta. Har Du något gott råd att ge? Tack på förhand.
  mvh
  Sture

 2. Hej,

  Tack för en utmärkt hemsida samt för dina chatter! Till min fråga; känner du till någon sida där man kan skriva in ett företag och få ut information om direktavkastningen som de haft historiskt, dvs. Jag skriver exempelvis in telia sonera och får då ut att 2002 = XX %, 2003 = XX % osv.
  Tänker att det vore bra med den informationen för att kunna ”förutspå” framtiden och vad man skulle kunna förvänta sig.

  Vänliga hälsningar
  Martin Matti

  1. Hej!

   Känner inte till en sådan sida. Direktavkastningen i procent, ja när då under respektive år? Direktavkastningen ändras i takt med aktiekursen och kan vara annorlunda när utdelningen betalas ut jämfört med vid årsskiftet etc Däremot har de flesta börsbolag investor relationssidor där det finns fem eller tioårsöversikter över bland annat utdelningen.

   mvh
   Marcus

 3. Hej Marcus.

  Jag har under en längre tid varit intresserad av att köpa aktier i Marken Corp.Tycker det verkar vara en relatift stabil aktie men jag hittar inte vad som ger för avkastning.
  Vad tycker du om Markel?
  Är det någon idé , eller ska man lägga pengarna på någon annan aktie?

  Mvh Daniel.

   1. Hej Marcus!

    Efter att ha följt dig ett tag har jag noterat att du ofta säger att man skall fylla på innehav i rekyler.
    Vad är en köpvärd rekyl? Förstår att det beror helt på övriga nyheter inom bolaget.
    Har ett tag tittat på att fylla på i Alfa Laval, vad tror du om läget nu när den är ned nära 23% senaste tre månaderna?

 4. Stor skandal har uppdagats! Du måsta ta tag i detta och utreda vad som pågår! I nordeas kapitalförsäkring får man tillbaka källskatten från utdelande utländska aktier inom 6 veckor hos avanza och nordnet får du vänta 3 år. Hur kan det vara på detta vis?

  1. Vet inte. Det var oväntat att Nordea skulle bli så bra på just den punkten. Men Nordea har sänkt aktiecourtaget rejält och satsar på att konkurrera om privatplacerare. Om kunderna börjar byta till Nordea kommer Avanza och Nordnet kanske att också ge ”förskott” på källskatten. Nätmäklarna betalar tillbaka den så fort den fått den, men Nordea lägger ut egna pengar innan dess för att det ska gå snabbare. Tack för det Nordea!

 5. Hej! Funderar på att öka i preffar. Har för tillfället Akelius. Har ju gått ganska bra senaste tiden så kanske dyr men direktavkastningen lockar. Vad gör du?

 6. Hej Marcus!

  Bortsett från att man får tillbaka källskatten på utländska bolag om man har dom i ett KF-konto.
  Finns det egentligen någon annan anledning att köpa t.ex Pfizer på amerikanska istället för på svenska, när det är samma företag/bolag?

 7. En fråga:
  Varför kan man inte hitta prefarnas inlösenkurs i sammanställningar över nyckeltal, det borde väl vara intressant.
  Mvh
  Nybörjare

 8. Hej,

  Varför kollar du på resultat och balansräkningen och kassaflödet i analyser och vilken av de 3 är viktigast enligt dig?

 9. Hejsan herr Hernhag.

  Vet att du har mycket att göra men skulle verkligen behöva din hjälp med en sak jag inte riktigt får min hjärna runt.

  Detta tåg var jag med på:
  https://www.parans.com/wp-content/uploads/2018/11/Parans_Prospekt.pdf

  Då jag äger 7572 Parans Solar Lightning aktier ( PARA ) så fick jag möjlighet att teckna 2 för 1. Dvs för 2 aktier fick jag teckna 1 Unit för 1,75kr. Den unit trodde jag skulle bestå av 1 parans aktie och en TO5. Jag fick To5´s som jag sålde av. Så här långt är allt ok, MEN här är mitt dilemma jag inte förstår. Istället för att få 3786 ytterligare aktier (dvs hälften i antal av mitt aktie antal i riktiga aktien PARA ) så sitter jag nu med två poster i Parans.

  7572 Parans solar lightning ( PARA ) kurs i skrivandets stund 1,75
  3786 Parans solar lightning BTU ( PARA BTU ) kurs i skrivandet stund 1,71
  Teckningsoptionerna jag fick TO5 är redan sålda så dom behöver vi inte bry oss om.

  Det jag behöver din expertis med då min kunskap i aktier är för dålig fast jag försökt själv att förstå är:
  Kommer mina BTU omvandlas till riktiga aktier vid ett visst datum eller vad är det för något instrument. Tex så om jag inte säljer av och hela den posten går förlorad. Är oroad så skulle uppskatta din hjälp här enormt.

  Mvh,
  Patrik

  1. Hej! En BTU är en Betald Tecknad Unit och den kommer att omvandlas automatiskt då allt är betalt och tecknat. Kanske beror det något lägre priset på BTU på att den försvinner och dyker upp först några dagar senare som aktier så att marknaden tycker det är en risk att bli inlåst i några dagar, men det är inget jag studerat i det här fallet eller hur det brukar bli. I alla fall nyemissionsrätter kan ibland handlas med rabatt av den anledningen.

 10. Hej Marcus, 
  Tack för all kunskap du delar med dig av! 
  Jag har lagt undan en del pengar under åren som jag nu tänker placera på börsen enligt investmentbolagsstrategin med långsiktig sparhorisont. Är det bättre, ur ett ekonomiskt perspektiv, att investera allt på en gång eller att sprida ut det över tid? Om det senare är bättre, i vilka tidsintervaller rekommenderar du att köpa om det rör sig om nästan 2 miljoner kr? Eller spelar det ingen roll vilket alternativ man väljer? Och hur viktigt är det att man köper med rabatt?

 11. Hej Marcus, Ework eller SJR? Vill få in lite bemanning i min portfölj. Även få upp min direktavkastning. Svårt hitta lockande bolag över 4% direktavkastning tycker jag.

 12. Hej skägget! Tomra upp mycket idag, tar du hem lite vinst eller sitter still i båten?
  Har ett litet innehav som funderade sälja av och kanske vänta in nergångar framöver. Annars tror jag på aktien långsiktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)