Jag fick tidigare i veckan en läsarfråga om det finns en botten i SBB. Det gör det säkert. Allt handlar om vad bolagets fastigheter är värda, för skuldernas storlek är mer given.
Läsarfråga: Jag är en av dem som sett investeringen i SBB krympa. Det jag inte riktigt förstår är hur mycket värderingen och aktiekursen kan minska?
Skulle bolaget gå i konkurs borde väl byggvärdet på bolagets fastigheter minus skulder utgöra ”bottennivå”? För kommuner & andra aktörer kommer ju behöva fastigheterna även framgent, så jag har lite svårt att förstå att det inte verkar finnas någon botten i hur lågt kursen kan gå trots ”kreativ bokföring” och övervärdering av fastigheter borde väl ändå byggvärde vara någon form av botten. Det är något jag missar men vad?

Hernhags svar – Vad SBB:s fastigheter är värda avgör var aktien har sin botten
Jag svarar: Aktien blir bara värd noll kronor om värdet på fastigheterna sjunker så mycket att skulderna är större än tillgångarna i SBB. ”Byggvärdet” är då mindre än skulderna.
Då skulle det egna kapitalet vara negativt, vilket när det är orsakat av förluster ger konkurs utan nytt kapital. Detta oavsett hur många miljarder det rör sig om.
Så långt kommer det sannolikt inte att gå och dagens rally kanske är början på en botten för aktien.
I ett värstascenario får SBB emittera nya aktier till låg kurs så utspädningen blir stor för befintliga aktieägare. Den risken har varit med och sänkt aktien. Ju mer aktien fallit desto mer svårare att emittera aktier, vilket kan ha skapat ny kursnedgång.
I ett bra scenario säljer SBB fastigheter till bra priser och betar av ”de svåraste skulderna”. Med det menar jag obligationer och hybrider och annat där det inte längre lär gå att lägga om lånen till rimliga villkor.
Andra frågor jag svarat på om SBB är dessa tre frågor och jag har även skrivit om SBB:S katastrofrapport.
Affärsvärlden hade en gratis analys på SBB som var väldigt lättläst och begriplig. Den blev väl mest känd för citatet ”aktien är inte billig ens om den vore gratis” men det är taget ur sitt sammanhang. Det var mer genomtänkt än så. Där finns lite förslag hur man kan tänka kring en överbelånad storägare. Rekommenderas.
Hej Skägget!
Uppskattad blogg, aktiechatt osv!! 🙂
Har bla läst en artikel i DI, och i aktiechatten, där du rekommenderar investmentbolag bla BURE & Creades (ihop med andra)…..
Ser du det som ngt problem att både BURE & Creades till stor del utgörs av 1 bolag – Creades tung i Avanza & Bure tung i Mycronic?
Båda dessa har backat senaste veckan/dagarna kring 5% (på en i övrigt stabil börs) – ser du ngt konstigt i det? Eller är caset att köpa dessa fortfarande goda?
Skulle du våga köpa VNV Global på dessa nivåer (är kraftigt minus i en mindre post, hann aldrig sälja i tid)?
Hej!
Det ökar risken en del, men det är å andra sidan också bra att Bure och Creades inte säljer av sina favoritbolag bara för att de stiger i kurs och väger tyngre i portföljen.
Tillväxtaktier verkar inte riktigt vara i ropet och denna veckan hade Avanza ett par krascher för sin sajt.
VNV våger jag ännu inte köpa.