Att skriva berättelser som Stephen King

Hur gör vi för att skriva berättelser som Stephen King? Den välkända skräckmästaren och författarens bok Att Skriva innehåller en hel del skrivtips för alla som gärna vill bli en framgångsrik författare.

Här kommer 12 punkter som sammanfattning på hur vi gör för att skriva berättelser som honom:

  1. Läs och skriv mycket. Läs så fort du får en stund över för att få input, influenser, lära dig saker och nya ord, få se hur böcker ska och inte ska skrivas. ”Läsningen är författarlivets kreativa kärna.”
  2. Skriv regelbundet och disciplinerat. Stephen King försöker skriva tio sidor per dag, vilket är 2000 ord. Det ger 180 000 ord på tre månader, vilket han anser vara en hyfsad längd på en bok.
  3. Ha en skrivarlya där det fungerar för dig att skriva och nå ditt skrivmål varje dag. Försök fixa så du inte blir störd eller distraherad av annat när du ska skriva.
  4. Skriv det du vill skriva och om det du kan. Det går till exempel att skriva science fiction trots att du är utbildad rörmokare, det kan funka om det du gör är unikt och ingen blek kopia av en succéförfattares verk. Att skriva en påhittad historia i en verklighet du känner till är ett tips.
  5. Romaner och noveller består enligt Stephen King av tre delar: berättandet, dialogen och beskrivningen. Satsa på berättelsen och se vart den för dig, inte på en förutbestämd intrig.
  6. Beskriv inte onödiga detaljer, satsa på väl valda detaljer som får stå för helheten. Skriv endast kort om huvudkaraktärernas utseenden, det nödvändiga, så kan läsaren tänka sig resten. Omgivning och beskaffenhet är viktigare än utseenden.
  7. Dialogen måste klinga rätt. Karaktärerna i din berättelse ska säga det folk verkligen säger inget uppenbart tillrättalagt. Undvik även klichéer.
  8. Karaktärerna ska verka verkliga. Ingen person är 100% ond eller god i alla lägen. De bästa historierna handlar om människor, inte om händelser.
  9. Skriv berättelsen först, och krydda sen om det går med symbolik och tema. Kompletterar du din berättelse med det kan den börja hänga ihop bättre. Bra romaner börjar alltid med berättelsen och först därefter med tema, tematiska problem och stor frågor, inte tvärtom.
  10. Få in bakgrundshistorien så snabbt som möjligt, men gör det smidigt och elegant.
  11. Skriv först, gör efterforskningar (research) först därefter för att göra storyn verklighetstrogen. Tänk på att det är berättelsen som ska styra, inte en forskningsrapport eller faktabok.
  12. Låt den första versionen av ditt färdiga manus ligga orört i minst 6 veckor. Börja sedan läsa det, bearbeta det och låt andra läsa det för att ge dig feedback.

I jämförelsen mellan fiktiva berättelser som Stephen King skriver och mina aktieböcker som är facklitteratur stämmer det att man i underhållningsbranschen ska låta berättelsen styra mer än fakta. I alla fall i skräckgenren. Logik krävs i båda typerna av böcker.

Sen måste det finnas en röd tråd även om man skriver en fackbok om börsen. Innehållet måste måla upp en inspirerande berättelse för hur man ska lyckas med aktier och till slut bli rik. Tycker i alla fall jag.

Språkliga tips för att skriva berättelser

Stephen Kings bok Att Skriva ger inte bara bra skrivråd för författare och skribenter, utan även en del språkliga skrivtips. Här kommer en sammanfattning. Läs boken om du vill ha konkreta exempel.

  1. Skriv med de ord du har i ditt ordförråd. Krångla inte till det med onödigt svåra eller långa ord bara för att imponera. Många bra framgångsrika böcker har sina språkliga brister, men fungerar ändå.
  2. Du behöver inte alltid skriva hela meningar eller följa alla språkliga regler, men tar du dig friheter måste du veta att det du gör blir bra.
  3. Undvik passiva verb, de gör bara någonting för subjektet i varje mening och subjektet låter det bara hända. Det är enligt Stephen King blyga författare som använder passiva verb och han menar att rädsla är det som ligger bakom det mesta inom dåligt författarskap.
  4. Adverbet är inte din bästa vän. Stephen King skriver att:
    ”Jag är övertygad om att vägen till helvetet är kantad av adverb, och det är jag beredd att skrika ut på gator och torg.”
  5. Vissa undantag kan göras i dialoger, men försök att nöja dig med att skriva vem som sa något utan att lägga in adverb om hur de sa det. Sådant ska framgå av vad de säger och av sammanhanget.
  6. Stycket och inte meningen är skrivandets grundenhet. En utgång och nytt stycke kan höja stämningen. Öva mycket på att hitta rätt rytm i styckena.
  7. Enmeningsstycken liknar snarare tal- än skriftspråk. Att skriva är att förföra och då är talet viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)