Rapporterna för det tredje kvartalet visar på blandad fast ändå en sammantaget stabil utveckling för de tio bolagen i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Värderingarna är i genomsnitt 18 procent lägre än historiskt. De bästa affärerna gör vi efter att börsen fallit en längre tid.
Kvartalsrapporterna Q3 -23
AAK rusade 8 procent då man meddelade stark lönsamhet redan innan rapportdagen, en så kallad omvänd vinstvarning. Vinsten per aktie lyfte till rekordhöga 3,10 kr, så enbart det tredje kvartalets vinst överstiger utdelningen per aktie.
–>Stor sannolikhet för höjd utdelning när boksluten för 2023 kommer i början av 2024.
Rapporten i PDF.
Axfood ökade intäkterna med 9 procent och det justerade rörelseresultatet med 8 procent. En viktig poäng här är att det är snabbare än inflationen.
–>Sparboxens konjunkturstabilaste bolag.
Rapporten i PDF.
Bahnhofs tillväxt var tillbaka under tredje kvartalet. 9,5 procent högre intäkter och 25 procent högre nettovinst per aktie är riktigt bra.
–>Fortsatt den lysande stjärnan inom telekom.
Rapporten i PDF.
BTS tredje kvartal var direkt svagt då man inte hade någon organisk omsättningstillväxt och försämrade resultatet rejält. Å andra sidan:
”De effektivitetsåtgärder vi inledde i början av året har haft avsedd effekt och de kommer att ge full effekt som planerat under fjärde kvartalet. Vi förväntar oss också en förbättrad omsättningstillväxt under fjärde kvartalet i Nordamerika och i Övriga marknader.”
Sammantaget behåller utbildningsbolaget prognosen att resultatet för 2023 blir i linje med 2022 års utfall.
–>I bästa fall är botten nådd för bolagets utveckling. I så fall bottnar nog även aktien runt dessa nivåer.
Rapporten i PDF.
Eworks nya avtal och mer digitaliserade och automatiserade tjänster ska ge ökade skalfördelar, vilket bådar långsiktigt gott. Det struntade aktiemarknaden i och aktien rasade på rapporten. Intäkterna växer ännu, men marginal och vinst tappade. Vinsten på rullande tolv månader är 7,95 kr per aktie, vilket med en utdelning under 2023 på 6,50 kr per aktie innebär en utdelningsandel på stigande men ännu överkomliga 82 procent.
–>Sparboxens mest undervärderade aktie var sannolikt Ework när kursen var runt 100 kr.
Rapporten i PDF.
Hexagon intäkter steg med goda 8 procent under det tredje kvartalet och det av egen organisk växtkraft. Justerat för engångsposter för sparprogrammet och andra jämförelsestörande saker steg även rörelseresultatet något. Sammantaget en helt okej rapport.
–>Resultatsvacka om vi räknar in allt, men utan engångsposter tuggar bolaget ändå på bra. Fortsatt Sveriges lysande teknikstjärna av de riktigt stora bolagen på OMXS30-listan.
Rapporten i PDF.
Investors substansvärde ligger nu på 246 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på 16 procent. Kvartalsrapporten visar att bolaget har totalt 29 procent av portföljen i Atlas Copco och ABB.
–>Sparboxens bredaste bolag. Substansrabatten är på medelhöga nivåer.
Rapporten i PDF.
Lagercrantz meddelade i rapporten att man ska öka antalet förvärv framöver, för nu tillåter divisionsstrukturen i koncernen det. Istället för 5-8 förvärv ska det bli 8-12 stycken. Dessutom ska andelen egna produkter öka från 75 procent till minst 85 procent. Under kvartalet steg nettovinsten med 21 procent. Av egen organisk växtkraft ökade inte intäkterna alls, så konjunkturen är lite tuffare nu.
–>Lagercrantz är fortsatt ett riktigt spännande industribolag som lär fortsätta att höja utdelningen.
Rapporten i PDF.
Latours industrirörelses orderingång steg med 5 procent under tredje kvartalet. För jämförbara enheter föll den med 8 procent justerat för valutaeffekter. Lågkonjunkturen är här och troligen blir det inte så farligt. Det är min tolkning. Intäkter och rörelsevinst är fortfarande upp totalt sett. Det blir spännande att se hur Latours utdelningshöjande noterade innehav gör i boksluten som kommer i början av nästa år. Sweco, Tomra och HMS Networks.
–>Substansen var 172 kr per aktie den sista september och enligt sajten ibindex ligger substanspremien i Latour-aktien nu på 20 procent. Det är ändå relativt lågt jämfört med de 30 procent man enligt ibindex haft i genomsnitt de senaste fem åren.
Rapporten i PDF.
Wihlborgs förvaltningsresultat sjönk tyvärr med 9 procent under kvartalet. Substansrabatten är historiskt höga 22 procent och direktavkastningen är också högre än vanligt. Jag ser ingen resultatförbättring på kort sikt, trots att driftnettot fortsätter att öka kraftigt. Räntekostnaderna stiger just nu för snabbt, men som det försiktiga bolag man är finns det goda marginaler att ta av.
–>Wihlborgs är sparboxens största vinnare om räntetoppen är nådd och marknadsräntorna börjar vända nedåt långsiktigt.
Rapporten i PDF.
Historiskt sett låg värdering för sparboxens aktier
De bästa affärerna gör vi sedan aktiemarknaden under en längre tid har fallit. Att månadsspara i aktier nu borde löna sig.
Sparboxens tio aktier har en genomsnittlig direktavkastning på 2,6 procent. Det är 18 procent (ej procentenheter) högre än aktiernas genomsnitt på 2,2 procent för de senaste fem åren 2019-2023 (Ja, det är fem år och inte fyra om man räknar med startåret 2019!).
De sju rörelsedrivande bolagens aktier handlas till 22,9 gånger de nuvarande årsvinsterna. Jämfört med femårsgenomsnittet på 28,1 i P/E-tal är det 18,2 procent lägre.
De tre förvaltande bolagen inom de finansrelaterade sektorerna är fastighetsbolaget Wihlborgs och investmentbolagen Investor och Latour. För de tre bolagen räknar jag med substansvärdet istället för P/E-tal Aktierna handlas jämfört med sina substansvärden i genomsnitt 21,5 procent lägre än historiken för de senaste tre åren.
Vill du spara i sparboxen gör du det via Aktieinvest här.
Här är en tabell över direktavkastningarna i sparboxen. Kursdatum är 8 november 2023.
Källa till de historiska värderingarna är Börsdata, ibindex och fbindex.
Alldeles för många som håller på! Om man samtidigt granskar utfallet så imponerande är det ju inte?
I dag kör ju alla med tekniskanalys
Olika typer av aktier går bra i olika tider. Förr eller senare kommer sparboxens tillväxtbolag samt små- och medelstora bolag att slå börsindex.