Sparboxens utdelningar och vårrevideringen 2023

Nu har alla börsbolagen i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag rapporterat och här är mina viktigaste punkter.
Du sparar i boxen via Aktieinvest.

AAK – Fettillverkaren lyfte både intäkter och vinst under fjärde kvartalet, bl.a. tack vare valutaeffekter. Utdelningen höjs med 25 öre till 2,75 kr per aktie. Fortsatt finns det relativt goda tillväxtförutsättningar och det inom en så stabil sektor som dagligvaror.

Axfood – dagligvarubolaget höjer utdelningen med 5 procent till 8,15 kr per aktie via två halvårsvisa utbetalningar. Det är klart lägre än helårsvinsten på 11 kr per aktie så utdelningsandelen är låg. Under fjärde kvartalet rapporterade bolaget ökad nettoomsättning med 15,7 procent medan rörelseresultatet exklusive strukturkostnader växte med 12,3 procent. Det är fina siffror då totala dagligvarumarknadens försäljningstillväxt var knappt 8 procent, men det är klart lägre än matprisinflationen som under kvartalet var 18 procent.

Bahnhof – teleoperatören kom med ett starkt bokslut. Bolaget höjer utdelningen med 25 öre det vill säga 25 procent till 1,25 kr per aktie. Dessutom blir det en bonusutdelning på ytterligare 0,50 kr per aktie. Utdelningstrenden är stigande sedan 2009. Intäkterna steg under fjärde kvartalet med hyggliga 8 procent medan vinsten per aktie med 14 procent. Bahnhof har för övrigt mycket nöjda kunder, läs mer på deras sajt om att de blivit årets bredbandsoperatör.

BTS – Utbildningsbolaget redovisade 11 procent i organisk tillväxt (exklusive valutakursförändringar) och tyvärr också försämrad rörelsemarginal under fjärde kvartalet. Trots det ökade vinsten och även under 2023 tror VD på en resultatförbättring, även om BTS möter en mer utmanande marknad. Utbildningsbolaget höjer utdelning från 4,80 kr till 5,40 kr per aktie och historiken är endast en sänkning på 21 år.

Hexagon – tar vi bort alla ”justeringar” i rapporten (se Hexagon.com) det vill säga engångsposter och annat växer bolaget både försäljning och vinst bra under fjärde kvartalet. Utdelningen höjs från 11 till 12 eurocent, vilket är en ökning med 9 procent. 14:e året i följd med höjd utdelning. Ett fortsatt självklart tillväxtval i sparboxen. Hexagons mål är en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på 8-12 procent mellan 2022 – 2026. Vinsten per aktie ska enligt målen öka med minst 15 procent årligen.  

Intrum – inkassobolaget behåller utdelningen oförändrad på 13,50 kr per aktie, men börjar med halvårsutdelning. Jag drar en lättnades suck, även om det var rätt väntat att det skulle bli någon form av relativt hög utdelning. Intrum redovisade ökad försäljning och svagare resultat under fjärde kvartalet. Med lite tur bottnar det under 2023 och utvecklingen kan bli stabilare därefter. Skuldsättningsgraden ska sänkas från 4,0 till målet på 3,5 så snart bolaget kan. Jag tycker det är rimligt att man gör det utan att sänka utdelningen. Räntorna i finansieringen har jag skrivit om här och det blir fortsatt spännande att följa.

Investor – stabilt som vanligt. Aktiens totalavkastning slog enligt bokslutet börsindex både under fjärde kvartalet och under 2022.

Lagercrantz – Industribolaget rapporterade organisk tillväxt på 10 procent och en vinst per aktie som lyfter 22 procent under 2022 års sista kvartal. Jag tycker det är starka siffror från senaste tillskottet i sparboxen. Utdelningsandelen sjunker dessutom i takt med att vinsten stiger. Bokslutet med utdelningsbeskedet kommer nästa kvartal, då det är brutet räkenskapsår.

Softronic – Mycket på grund av IT-haveriet under fjärde kvartalet blev 2022 ett svagare år. Utdelningen sänks därför från 1,35 kr per aktie till 1 kr per aktie. Direktavkastningen är ändå hyggliga 4,6 procent. Långsiktigt är Softronic ett stabilt bolag som sköter en hel del digital infrastruktur i form av system åt sina kunder. Systemförvaltning och drift är heller inte så konjunkturkänsligt och bolaget uppger i bokslutet att det till och med finns ledig kompetens att rekrytera nu.

Wihlborgs – Fastighetsbolaget sällade sig till skaran i branschen som trots stigande räntor höjde utdelningen. För Wihlborgs den 17 höjningen i följd och det är man näst bäst i Sverige med. Det Öresundsfokuserade bolaget redovisade ett starkt fjärde kvartal med högre intäkter och ett omkring oförändrat förvaltningsresultat. Endast en minimal värdeförändring på fastigheterna. Reala tillgångar av detta slaget har jag gärna med i sparboxen långsiktigt och mycket negativt är generellt sett inräknat i aktiekurserna nu.

Sparboxens nuläge

Sammanställningen över läget just nu.

Utdelningsfavoriter by Hernhag har en direktavkastning på 3,2 procent nu på årsdagen från starten. Utdelningshistoriken har jag lagt in längst till höger så du ser tydligare vad du investerar i för trender
Kursdatum i sparboxen är den 6 mars 2023.

Utdelningsfavoriter by Hernhag har en direktavkastning på 3,2 procent nu på årsdagen från starten. Utdelningshistoriken har jag lagt in längst till höger så du ser tydligare vad du investerar i för trender.

Använder du laptop kan du sannolikt högerklicka på tabellen och välja att ”öppna bilden i ny flik” för att se den i större skick. Har du mobil enhet får du zooma in med fingrarna.

Kommande utdelningar i sparboxen

Här är datumen för de kommande utdelningarna i sparboxen. Aktierna lär falla med utdelningsbeloppen på datumen i kolumnen näst längst åt höger. Över tid lönar sig utdelningen ändå, då kurserna ska återhämta sig i takt med att bolaget tjänar in till nästa utdelning.

Automatisk återinvestering. Utbetalningen kommer på datumen i den högre kolumnen och har du automatisk återinvestering sker det i den vevan. Närmare bestämt läggs en automatisk andelsorder dagen efter att utdelningen trillat in och ytterligare en bankdag därefter kan du se att köpet gjorts under ”mina transaktioner”.

Så här ser det ut inne på mitt ISK (Investeringssparkonto) hos Aktieinvest.
Utdelningsdatumen för sparboxen. Så här ser det ut inne på mitt ISK (Investeringssparkonto) hos Aktieinvest.

2 reaktioner till “Sparboxens utdelningar och vårrevideringen 2023”

  1. Hej,
    Sedan jag började att spara i utdelningsaktier och följa din blogg för några år sedan så upplever jag att det blivit svårare att hitta bra utdelningsbolag att passivt (jag vet man ska alltid omvärdera sina innehav då och då) äga. När det tex inte längre går att lita helt på bolag som Castellum som är/varit en utdelningsfavorit och som snubblade på mållinjen med att uppnå 25 år av utdelningshöjningar.
    Det känns även utifrån inläggen i din blogg att du även själv är mer aktiv nu med att köpa/sälja innehav än tidigare år, stämmer det?
    Hur upplever du själv situationen som utdelningsinvesterare?
    Tack för en bra blogg och fredagschatt!

    1. Hej,
      först en pandemi och sen större räntehöjningar än på flera decennier. Onekligen lite svårare då. Klarar vi detta klarar vi nog det mesta sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)