Mina skattesänkartips och hur du ska få lägre skatt handlar inte om att nolltaxera. Alla samhällen behöver nämligen skatter som går till de gemensamma funktioner det offentliga ska driva, som polis, försvar och domstolar.
Däremot går det att diskutera hur höga skatterna behöver vara och många politiker är giriga och vill höja skatterna så mycket det går för att på så vis ta ifrån folket pengar för att via politikernas omsorg kunna ge tillbaka folket deras pengar.
Det och hur höga skatter ett samhälle behöver och vid vilka procentsatser som skatteintäkterna maximeras är en ideologisk och politisk diskussion jag inte går in på så mycket mer här och nu, men att inte betala onödigt mycket skatt är ändå rätt. Detta efter att ha följt Slöseriombudsmannen i flera år och från olika håll hört hårresande historier om hur offentliga organisationer kämpat för att ”fylla sin budget” (det vill säga slösa bort det som blev över för att slippa minskade anslag).
Välj rätt depå för ditt sparande
Schablonbeskattade depåtyper som ISK och KF lönar sig i de flesta räntelägen om du har relativt bra avkastning på dina investeringar. Utöver detaljerna på min sida för att välja ISK eller KF för ditt sparande vill jag lägga till att de båda depåtyperna netto är lika rent skattemässigt. Det som skiljer är hur var och hur schablonskatten tas ut. I alla fall är det så i skrivande stund 2021.
Så länge din avkastning är högre än schablonintäkten lönar det sig enligt tumregeln med ISK och KF. Detta jämfört med vanlig aktie- och fonddepå där du betalar 30 procents kapitalskatt på reavinster och utdelningar. Den sortens depå kräver också att du deklarerar dina affärer på blankett K4, vilket du slipper via ISK och KF.
Det går också att pressa ned beskattning om du har avdragsgilla räntor. Höjd skatt på ISK och KF går att parera, men det kan förändras över tid om politikerna ändrar på skattereglerna.
Fler tips på att sänka skatten
Jag är ingen skatteexpert så jag går endast överskådligt igenom dessa tidlösa och generella sätt att så långt det är lagligt minska de egna kostnaderna för skatt. Det är helt enkelt några allmänna skattesänkartips.
- Det finns avdragslexikon i bokform och på nätet. Ju mer av dina kostnader som är avdragsgilla desto lägre vinst och därmed skatt betalar du. För en vanlig privatperson utan företag lägger du det mesta av ditt skatteplaneringskrut här.
- Företagare har ofta utökade möjligheter till att hitta avdragsgilla kostnader och hitta bra lösningar för pensionssparande. Ta inte upp för mycket kostnader bara utan följ reglerna så du inte får problem med Skatteverket.
- Jämna ut dina inkomster. Enskilda pensionsspararlösningar kan jämna ut din inkomst så du hamnar under statlig inkomstskatt. Kanske kan du också planera dina inkomster så de hamnar på rätt sida om årsskiftet.
- Skjut upp inkomsterna. Själv har jag enskild firma och använder i deklarationen periodiseringsfonder för att skjuta upp en del av inkomsterna. Det innebär förvisso att jag ökar skatten lite grann via så kallad negativ räntefördelning, men det är det värt så länge jag kan placera kapitalet bra. Periodiseringsfonder finns bara på papperet i deklarationen och ska inte blandas ihop med aktiefonder och liknande. Det här är en ren deklarationsmanöver och efter fem år kommer inkomsterna att tas upp till beskattning.
Det finns förstås stora mängder tips och regler för vad som är avdragsgillt för privatpersoner, om du som har ett fåmansbolag ska ta ut lön eller utdelning, om du ska ha kapitalförsäkring i aktiebolaget, etc. För fler skattetips hänvisar jag till andra som kan mer än mig om beskattning, till exempel tidskriften Privata Affärer som varje höst brukar ha ett uppslag med skatteplanering inför årsskiftet.
Skatteplanera inte för mycket
Tänk på att det nästan alltid är bättre att satsa mer på att tjäna mer pengar på de sätt du är bra på när det gäller intjäning, än att börja med avancerad skatteplanering och skatteminimering. För många är det inte värt tiden, energin och riskerna med de mest avancerade skatteuppläggen. Du tjänar troligen mer pengar om du satsar på din kärnverksamhet, alltså ditt vanliga liv med inkomster och förhoppningsvis smart konsumtion utan att slösa.