Stabila kassaflöden i Brookfield Infrastructure

Stabila kassaflöden i Brookfield Infrastructure Partners

Hernhags Utdelare. Kanadensiska Brookfield Infrastructure (BIPC) lockar oss som gillar stabila och stigande kassaflöden med allt från att (del)äga gaspiplines och elnät till att vara operatör för hamnar, järnvägar och vägtullar. Dessutom har de en satsning på teleinstrastruktur på gång då bolaget äger och driver mobilmaster och fiber i Frankrike samt att de nyligen varit med och köpt ett stort datacenter från AT&T (som kvarstår som största hyresgästen). Ren bonus att få exponering mot delar av den verksamheten igen då jag nyligen sålde AT&T.

Ovanpå det är Brookfield Infrastructure med och köper ut Enercare från Torontobörsen. Den här verksamheten är ännu en som vi inte har på den svenska börsen nämligen ”equipment rentals”, uthyrning av varmvattenberedare, ventilation, uppvärmning och AC. Kundkontrakten sträcker sig över 15 år och är inflationskopplade.

Brookfield Infrastructure äger också en del skogsfastigheter och jordbruksmark. Naturliga grödor känns som en bra tillgång och jag tycker även att fossil så kallad naturgas är lite bättre än olja när det gäller framtidssäker verksamhet (även om vi inte klarar oss utan råoljan på flera decennier).

Under andra kvartalet syntes en nedgång efter försäljningen av elverksamheten i Chile och de nya förvärven nämnda ovan har ännu inte slagit igenom i siffrorna. Målet är 12-15% i avkastning på eget kapital varje år och utdelningen ska stiga med 5-9%.

Utdelningsandelen av det kassaflödesliknande måttet FFO är nu 78%, vilket kommer att gå ned efter att förvärven börjat ingå i räkenskaperna. 60-70% av FFO är vad bolagsledningen anser vara rimligt. Det öppnar för löpande återinvesteringar så utdelningen ska kunna höjas.

Apropå FFO är det inte löpande kassaflöde utan det är lite mer komplicerat än så. Läs mer här i mitt inlägg om huvudägaren Brookfield Corp och BIPC.

Bolaget skriver att de söker ”downside protection” och att deras verksamheter i fem länder på fyra kontinenter har stabila och inflationskopplade kassaflöden. Ett annat plus är att de kör med decentraliserad drift av tillgångarna/infrastrukturen. Finanserna ser okej ut och 90% av låneräntorna är bundna.

Det är därför som det finns goda möjligheter att utdelningen fortsätter stiga med de 11% om året som takten legat på sedan partnerskapet drogs igång 2008. Även om höjningstakten sjunker ned till målintervallet 5-9% vore det okej. Utdelningstrenden har varit stigande sedan höjningen 2009.

Precis som för systerbolaget Brookfield Renewable (som jag också äger) kommer utdelningen i amerikanska dollar och inte kanadensiska. Jag har tagit en skapligt stor post i Brookfield Infrastructure som blir en strategiskt passande och förhoppningsvis passiv investering i min sparportfölj. Du tar som vanlig ansvar för din portfölj och tolkar inte detta som rådgivning.

Jag önskar det fanns sådana här bolag med samma affärsmodell även i på Nasdaq Stockholm. Realtillgångar med höga inträdesbarriärer som ger stabila och växande kassaflöden.

30 reaktioner till “Stabila kassaflöden i Brookfield Infrastructure”

  1. En nybörjarfråga. Om jag köper utländska aktier nu när svenska kronan är ”billig” så blir aktien dyrare, men om kronan blir ”dyrare” framöver så kommer utdelningen minska i motsvarande förhållande? Är det inget du funderar på? Att tajma bra valuta är såklart knepigt, men att avvakta lite vid rådande kronkurs? Bara intressant hur du själv resonerar kring den frågan. Tack för bra blogg och fina poddar du deltagit i. Och böcker som står hemma i hyllan!

    1. Jag köper det jag vill ha nästan oavsett valuta. Kronan är svag och det är en nackdel när vi placerar utomlands, men kronan kanske förblir svag i flera år till. Så länge dina utländska innehav är en liten minoritet i portföljen hänger inte alltför mycket på att tajma rätt i valutacyklerna.

  2. Hej
    Försökte köpa några Brookfield aktier. Den verkar finnas i några olika varianter. Nordnet hanterar inte den här aktien. Var kan man lägga en order?

  3. Tjena Tjuren!

    Hur fick du fram utdelningsandelen om 78%? Kollar man på morningstar.com så får jag mycket sämre siffror. Utdelning per aktie/FFO. Har säkert fel så du får gärna upplysa mig.

    MVH
    myntaren

  4. Lurar på antingen renewable partners eller Fortum. Hur ser du på den funderingen? Ska jag tänka antingen eller, för att det finns vissa likheter? Direktavkastningen är väl en fördel i båda fallen?

    1. BEP har finaste trenden av utdelningshöjningar, men annars inget enorm skillnad på tillgångarna. Direktavkastningen är hög för båda, men det avspeglar riskerna med torrare klimat med mindre regn i vattenmagasinen.

  5. Hej Marcus!

    Hur ser du på moderbolaget Brookfield Asset Management istället för dotterbolagen, ffa ur en riskspridningsperpektiv?

  6. Hej!
    Har en undran hur det blir med källskatten på utdelningen? Ska man köpa i ISK eller KF? Har lite bolån kvar ännu men inga stora summor.

  7. Hej!
    Tack för tidigare svar.
    Har en följdfråga angående direktavkastningen för är en nybörjare. Vad blir utdelningen per/aktie i kanadensisk valuta och delas utdelningen 4ggr/år?

  8. Hej Marcus!
    Vet inte om jag räknar rätt här men får ett vansinnigt p/e-tal på över 50 för Brookfield Infrastructure? Hur ska man räkna här, p/e på 50 känns ju inte rimming för en utility?

    1. Hej!
      Det som är viktigt är att de fria kassaflödena från löpande verksamheten är större än utdelningen. Vinsten påverkas av engångsposter och annat. Nyckeltal som FFO är därför viktigare långsiktigt än EPS.

    1. Det innebär att de trevligt nog tänker införa en andelsklass i bolaget som motsvarar det man har i aktiebolag. LP motsvarar handelsbolag eller kommanditbolag, men just nu kan man inte köpa aktier i bolaget via Avanza bara för det. När vi kan byta våra andelar till Corporate alltså aktier i ett aktiebolag blir det nog möjligt igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)