Startat mitt sjunde autogiro till välgörenhet

Att hjälpa andra att växa är viktigt. Alla ska ha en chans att blomma ut.

Särskilt nu i juletider tycker jag att det är dags att se över vårt givande. Nu tänker jag inte främst på julklappar utan på att skänka till välgörenhet för det är inte bara det offentliga som kan ta hand om folk utan även civilsamhället.

Ju mer pengar jag tjänar och har sparat ihop desto mer skatt betalar jag. En win-win-situation för välfärd via kommun, landsting och stat. När det gäller privata initiativ skänker jag sakta men säkert mer och mer till välgörenhet via autogiron varje månad. Därmed gynnas även det som inte är helt skattefinansierat.

Efter att ha hittat en del besparingar nyligen beslutade jag mig för att börja skänka till Radiohjälpen Världens barn. Jag behöver inte alla mina inkomster själv om man säger så och även om jag redan hade sex andra autogiron för välgörenhet klarar jag ett till.

Här är i slumpmässig ordning de jag i nuläget ger pengar till varje månad och kort om varför: 

Cancerfonden – har förlorat grannar/vänner i denna hemska sjukdom. Forska på!

Hjärnfonden – forskning kring ett så viktigt organ som hjärnan stödjer jag hjärna… jag menar gärna.

UNHCR – akut hjälp till folk i nöd på plats där krig och katastrofer sker.

Stadsmissionen – hjälp till hemlösa och utsatta.

Hjärt- och lungfonden – när jag var 15 år genomgick jag en hjärtoperation. Det var inget akut, men klart att mer forskning på området är något jag gärna stödjer.

World Animal Protection – de säger inte åt mig att sluta äta kött, utan hjälper djur i nöd ändå.

Radiohjälpen Världens Barn – skänker till många olika underorganisationer som hjälper barn. Allt från utbildning till stopp för könsstympningar.

Svårigheter med välgörenhet och bistånd

All välgörenhet är inte bra för ibland kan bistånd skapa fattigdom. Jag såg på Rapport på TV en gång om hur FN skänkte kläder till någon by i Afrika. Alla byxor som anlände till folk helt gratis fick klädpriserna att falla så den lokala klädfabriken gick i konkurs. Sen när byxorna var utslitna kunde de inte sy några kläder själv. Biståndet hade ökat fattigdomen.

Därför skänker jag helst till forskning och utbildning, chansen att det ska hjälpa är större. Sen kan man kanske tycka att om en diktator i ett land inte behöver kosta på utbildning tack vare bistånd och välgörenhet från andra länder så blir det lättare för diktatorn att förtrycka sitt folk eller göra andra illdåd. Ska å andra sidan en diktator störtas eller en land bli bättre och rikare krävs det utbildning och kunniga medborgare, så troligen är det t.ex. Världens barn gör ändå bra.

Jag minns hur någon från Radiohjälpen svarade på frågor i kanske SVT:s Rapport den gången också. Han fick frågan om det inte fanns risk för att biståndet skapade fattigdom genom att förstöra den lokala marknaden. Han svarade att de alltid köper maten lokalt så att priserna hålls uppe så de lokala jordbrukarna kan tjäna tillräckligt för att kunna investera och producera mer mat själva framöver. Maten skänkte de till de fattigaste som ändå inte hade haft råd att köpa.

Bistånd och effektivitet i hjälporganisationer är onekligen ett stort och komplext område.

13 reaktioner till “Startat mitt sjunde autogiro till välgörenhet”

 1. Det glädjer mig att du fokuserar på rätt saker när du skänker, och funderar över orsak/verkan. Jag tror många inte gör det nämligen, utan hellre ser enbart till sitt eget behov av att köpa sig samvete, oavsett verkan.

 2. Det hedrar dig att du skänker pengar till välgörenhet Marcus.

  Jag har ett ISK-konto avsett för välgörenhet vid sidan om mitt vanliga ISK-konto. Målsättningen är att i framtiden varje år skänka 4 % av aktiekapitalet från ”välgörenhetskontot” till välgörenhet. Jag rekommenderar alla som läser här att överväga att skapa varsitt särskilt ISK- eller KF-konto och köpa 2-3 indexaktiefonder med låga förvaltningsavgifter. Ställ in ett automatiskt sparande med en hundring eller två till kontot varje månad. Efter 10-20 års sparande kan ni börja skänka 4 % av aktiekapitalet till välgörenhet varje år. Om 15 år lär ni kunna skänka en tusenlapp eller två till välgörenhet enligt 4 %-regeln utan att aktiekapitalet minskar. Om ni istället för ISK-konto skapar ett KF-konto så kan ni även ange en välgörenhetsorganisation som förmånstagare om ni skulle ha otur och få en tegelsten i huvudet och avlida som Per H Börjesson sa i någon intervju.

  1. Efter 15 år lär ni kunna skänka en tusenlapp eller två per år, menar jag. Det låter kanske inte mycket men många bäckar små gör en stor å.

 3. Hejsan!

  Bör man byta sina Nordea aktier nu till en KF? För man kommer väl inte få de skattefritt med flytten? ABB har väl sitt skattefritt men är väl ett annat land med eller hur det var? Någon dispans?

  Mvh Marcus

 4. Hej Marcus,
  Sitter och småpillar i portföljen och läser innehavens utsagor om det kommande året medans sinatra sjunger julsånger.
  Jag har fastnat på hemfosa där jag fått en pott nyfosa.
  När jag en gång köpte hemfosa var det för deras samhällsfastigheter och det är det fortfarande.
  Jag hittar dock ingen info om hemfosas tänkte utdelning för stamaktien under 2019.

  Vet du tänkta utdelningen för kvarvarande hemfosa 2019? alltså ej inräknat nyfosa.

  Önskar dig en god fortsättning på det nya året.

 5. Hej!

  Har du gett bort aktieutdelning till välgörenhet någon gång?

  Läste nyligen att detta går att göra skattefritt om man har värdepapper på traditionell depå.

  MVH Christian

  1. Hej,
   jag det kan man göra. Jag har inte gjort det själv och det där var främst en grej tidigare när de flesta hade aktier i vanlig depå där det var 30 procent i kapitalskatt på all utdelning. I ISK och KF är det andra bättre regler så det är ju bara att ta ut pengarna om man vill skänka dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)