Stephen Kings språkliga tips för författare och skribenter

Stephen Kings bok Att Skriva ger inte bara bra skrivråd för författare och skribenter, utan även en del språkliga tips. Här kommer en sammanfattning. Läs boken om du vill ha konkreta exempel.

  1. Skriv med de ord du har i ditt ordförråd. Krångla inte till det med onödigt svåra eller långa ord bara för att imponera. Många bra framgångsrika böcker har sina språkliga brister, men fungerar ändå.
  2. Du behöver inte alltid skriva hela meningar eller följa alla språkliga regler, men tar du dig friheter måste du veta att det du gör blir bra.
  3. Undvik passiva verb, de gör bara någonting för subjektet i varje mening och subjektet låter det bara hända. Det är enligt Stephen King blyga författare som använder passiva verb och han menar att rädsla är det som ligger bakom det mesta inom dåligt författarskap.
  4. Adverbet är inte din bästa vän. Stephen King skriver att:
    ”Jag är övertygad om att vägen till helvetet är kantad av adverb, och det är jag beredd att skrika ut på gator och torg.”
  5. Vissa undantag kan göras i dialoger, men försök att nöja dig med att skriva vem som sa något utan att lägga in adverb om hur de sa det. Sådant ska framgå av vad de säger och av sammanhanget.
  6. Stycket och inte meningen är skrivandets grundenhet. En utgång och nytt stycke kan höja stämningen. Öva mycket på att hitta rätt rytm i styckena.
  7. Enmeningsstycken liknar snarare tal- än skriftspråk. Att skriva är att förföra och då är talet viktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)