Stop loss och andra aktiefrågor

Frågelåda
Frågelådan. Du frågar, jag svarar. Foto: Mimmie England.

Fråga: Angående stop-loss när det gäller aktier. Såg att du fått en twitterfråga i ämnet samt skrivit om det i din senaste bok som jag gillar. Du skriver att du lägger glidande stop-loss 15-25% under nuvarande kurs. Var du lägger triggerkursen? Hur stor marginal bör man ha mellan triggerkurs och säljkurs. Lägger man den för tajt och det blir en stor nedgång så kan det ju bli så att man ”hoppar över”  min säljorder. 
Svar: De få gånger jag använder stop loss lägger jag säljkursen på triggerkursen eller minimalt därunder. Vet inte vad som är bäst egentligen. Det finns alltid en risk att en aktie plötsligt öppnar långt under gårdagens stängning så en stop loss inte funkar.

Fråga: Vad har hänt med Intrums aktie? Den är på 2014 års nivå, är det affären med Lindorf som spökar? Känns som det borde vara mer som påverkar och drivit ned kursen? 
Svar: Intrum möter stor misstro på aktiemarknaden, men det är fullt möjligt att de får ihop den nya koncernen bra. Räknat på prognoserna för 2020 är aktien galet billig. Så länge kurstrenden är tydligt ned ska vi vara försiktigt inställda, men visst finns potentialen där också.

Fråga: Jag undrar vad du tycker om Raysearch? Har fallit ordentligt mycket det senaste året, är fallet rättfärdigat eller inte? Jag funderar på att investera långsiktigt i den men är nyfiken på vad du har att säga, flera analytiker och banker anser att detta kan vara ett köpläge?
Svar: Bolaget har sina svackor ibland, men det är fortsatt en spännande chansaktie.

Fråga: Har just fått ett inbjudan om teckning av aktier i ett bolag vid namn Zenergy. Eftersom jag inte känner till bolaget över huvud taget undrar jag om du har gjort någon utvärdering av bolaget och om du har några synpunkter på erbjudandet.
Svar: Aktien ligger i fallande trend och bolaget går med förlust. Inget för nybörjare eller något jag själv skulle satsa på.

Fråga: Jag undrar hur länge man måste äga en aktie innan man kan få utdelning?
Svar: Det räcker med att äga aktien vid börsens stängning på sink-dagen, alltså sista dagen inklusive utdelning. Å andra sidan faller aktier i regel med utdelningsbeloppet dagen efter. Utdelningar lönar sig därför mer på sikt, i takt med att aktien stiger för bolaget tjänar ihop till ny utdelning. Se även min aktieskola.

Fråga: Vad är det som gör att indexfonden Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK (0,60 %) har dyrare förvaltningsavgift än Länsförsäkringar Global Indexnära (0,20 %)?
Svar: Småbolagsfonder är ofta lite dyrare, men jag vet inte riktigt varför småbolagsindexfonder skulle vara dyrare än storbolagsindexfonder. Att aktiv förvaltning i småbolag kräver lite mer må så vara däremot.

Fråga: Jag är på jakt efter fonder som ger kontantutdelningar (eller för den delen sakutdelningar) som inte är ETF:er eller andra typer av börshandlade produkter. Även om man givetvis får en form av utdelning genom den förmögenhetstillväxt som vanliga UCIT-fonder ger genom återinvesteringar av utdelningar från egna innehav är detta inte vad jag söker. Har febrilt letat runt på internet men hittar dessvärre ingen fond som uppfyller dessa kriterier. Undrar därför om du möjligen känner till någon/några och kan lämna några tips.
Svar: Vanliga aktiefonder som ger utdelning är extremt sällsynta och de få som ändå gör det återinvesterar fondbolaget ofta utdelningen du fått till din depå i nya fondandelar åt dig så det hela blir helt meningslöst. I princip är det därför ETF:er som gäller om du vill ha kassaflöden att välja själv vad du vill göra med. Extra synd därför att vi i EU inte kan köpa USA:s ETF:er längre.

Fråga: Tänkte höra om du har något tips på bra böcker som täcker en bredare bild av ekonomi. Jag är främst intresserad av penningpolitik och makroekonomi. Jag skulle även vilja få bättre förståelse över tex styrränta, reporänta och fördelar/nackdelar med låg/hög. Gärna i så enkla termer som möjligt och på svenska då jag är främst intresserad av svensk ekonomi. Om det dock finns en bra bok på engelska som täcker allt detta får du gärna tipsa om den också!
Svar: Den bok jag läste på högskolan i det ämnet var ”De finansiella marknaderna i ett internationellt perspektiv” av Hässel & Norman. Boken förklarar räntemarknaden rätt bra. Boken finns bland mina bokrecensioner.

Fråga: Har aldrig varit intresserad av ekonomi, aktier eller liknande men av någon anledning har jag plötsligt fått lust att börja sätta mig in i denna för mig skrämmande, obekanta och inte överdrivet intressanta värld. Vill läsa någon bok och ditt namn dyker upp på många böcker. Vilken av alla dina böcker rekommenderar du mig att börja med? (Och har du något annat tips för hur jag ska ta mig an detta som okunnig nybörjare?)
Svar: Börja med min senaste bok i så fall den tar upp saker utanför börsen också.
Annars välj en av mina renodlade aktieböcker.
Läs gärna min lilla aktieskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)