Läsarfråga: Har en idé till strategi om att välja ut en handfull investmentbolag. Vid varje månad placerar jag 100% av den månadens medel i det investmentbolag som handlas till högst rabatt. Den konceptuella tanken är då att jag på så sätt får så mycket värde som möjligt för pengarna i varje köp. Tänker jag rätt? Bör jag utöver detta vikta in DA som en parameter?
Svar: Fast det kan vara samma investmentbolag som under lång tid har största rabatten så riskspridningen blir liten om du bara köper ett investmentbolag per gång. En lösning vore att också satsa på investmentbolaget med stabilast utdelning eller högst direktavkastning. Högst substansrabatt behöver inte heller betyda bäst totalavkastning på sikt, även om det förstås kan bli så.
Man ska jobba med enkla metoder, men inte för banalt brukar jag tänka. Visst vill man inte betala överpris, men man bör ju även beakta varför rabatt råder. Är det ett i grunden sunt bolag man investerar i, eller föreligger problem som gör att man bör avvakta? Inga investeringar kan eller bör kokas ned till enbart ett nyckeltal, anser jag. Sannolikheten är för övrigt nog rätt hög att många investmentbolag kommer fortsätta överprestera börsen över riktigt lång tid. Men det finns ju några rötägg bland dem också. Är man inne på månadssparande, så kan ju någon Spiltans fonder vara ett mycket bra alternativ, för den som söker investmentbolag.
Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/
Vi har gjort en variant på läsarens fråga.
Det vi har gjort är att skapa ett index som är viktat på substansvärde/substansrabatt. Enkelt förklarat så köper vi alla Stockholmsbörsens investmentbolag, men vi köper mer av de med hög rabatt och mindre av de med låg rabatt eller premium.
Indexet och mer information finns på http://ibindex.se
Sen starten för lite drygt 3 år sen så har index gått upp ca 99%.
Vad är det för skillnad att köpa olika investmentbolag mot att köpa fonden Spiltan investmentbolag?
Spiltan-fonden följer ett förutbestämt index så där kan du inte välja de investmentbolag du tror mest på. Det är heller inte säkert att de största som väger tyngt i fonden är de bästa. Å andra sidan kanske vi inte väljer så mycket smartare själva, det finns det inga garantier för.
Hej.
Jag väljer invesstera i Spiltan fonder.
Spiltan Global inv 50%
Spiltan inv 15%
Amf småbolag 15%
Swedbank Access Asien 20%
Långsiktigt tror jag den inte underpresterar global index. Månadsladdning.
Mvj.jacke
Vad hade du rekommenderat på 20+ års sikt Marcus?
Direktäga investmentbolagen eller köra på spiltan?
Jag tänker att fonden är passivt förvaltad ändå, känns onödigt att betala 0,2% även om det är billigt. Man hade ju kunnat kopiera fördelningen rakt av för att slippa avgift. Jag väljer att köpa aktier och styra fördelningen själv:
Investor 30%
Industrivärden 30%
Lundberg 10%
Kinnevik 5%
Melker Schörling 5%
Latour 5%
Svolder 5%
Öresund 5%
Berkshire 5%
Det finns inget uppenbart och självklart val här, men jag är aktiekille i grunden och svarar därför aktier.
Senast igår rekommenderade du investmentbolagen Investor och Lundbergs: https://www.privataaffarer.se/hernhag-fem-aktier-for-en-trygg-utdelningsportfolj/
Jag vet inte om min förra kommentar postades korrekt så jag ställer frågan igen.
Frågan är om inte investmentbolagen är övervärderade sett till att investmentbolagens aktier har stigit kraftigt under 2010-talet och sett till att antalet aktieägare har fördubblats enligt Euroclears statistik.. Jag upplever att det finns en hype kring investmentbolagen, framförallt sedan fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag startades. Samtidigt fortsätter många ”experter” att rekommendera de svenska investmentbolagen.
Vad tror du om att månadsinvestera i de svenska investmentbolagen om man har en investeringstid på 15-20 år från idag, Marcus? Tror du att de kommer att slå Stockholmsbörsens index eller tror du att man är ”för sent på bollen”?
Långsiktigt är nog investmentbolagen bra investeringar, men kanske inte när börstrenden är nedåt. Om nu börsen fortsätter ned. Enligt boken Investera i investmentbolag ökar substansrabatten under långa nedgångsfaser.