Ny stor uppgång även andra året för syndaktierna

Min portfölj med nöjesaktier steg med 32 procent under det andra året. Det i sig är en bra avkastning, men det är klart sämre än börsindexet OMXSGI som rusade 50 procent under samma period, 5 augusti 2020 – 5 augusti 2021.

Totalt sett har syndaktierna ändå utklassat börsen, då första året för nöjesportföljen gav 64 procentenheter bättre avkastning än börsindexet.

Du kan följa detta aktieindex på min bygg din egen aktiefond-sida där jag har mina olika aktieportföljer av detta slag.

All användning av ordet avkastning i denna text avser totalavkastning, det vill säga där utdelningar ingår och återinvesteras.

Min portfölj med nöjesaktier steg med 32 procent under det andra året. Det i sig är en bra avkastning, men det är klart sämre än börsindexet OMXSGI som rusade 50 procent under samma period, 5 augusti 2020 - 5 augusti 2021.
Det såg länge ut som att mina syndaktier skulle utklassa börsen även under andra året. Under sommaren har spelsektorn vikt ner sig totalt. Långsiktigt känns det ändå helrätt att äga dessa bolag.

Två flaskor sprit blir en – fusionen mellan Altia och Arcus

Sammanslagningen mellan Altia och Arcus innebär att Arcus kommer att försvinna in i Altia. Syndaktieportföljen kommer därför att fortsatt ha ett spritbolag, men jag väljer att sälja Arcus innan jag får Altia-aktier för portföljinnehavet. Det räcker med den lilla posten i Altia (som kommer att heta Anora Group senare i år), det är ju ingen supertillväxt i spritsektorn och framförallt vill jag ha 15 bolag i portföljen och inte 14.

Nöjesportföljens exponering mot sprittillverkare nästan halveras via denna transaktion, vilket innebär att ett segment som underpresterat får minskad vikt.

Nya aktien i syndaktieportföljen

Catena Media blir den nya syndaktien i ”fonden”. Affiliatebolagets organiska tillväxt fick ett rejält uppsving under första kvartalet (länk till rapporten i PDF). Tillväxten är inte det enda som är tillbaka, utan även lönsamheten har kommit åter. Då regleringen i USA får marknaden där att öppna känns det rätt att lägga in detta affiliatebolag i syndaktieportföljen. Det finns mycket tillväxt att ta av där.

På risksidan hittar vi i första hand den stenhårda konkurrensen när det gäller att ranka högt på Google. Det behövs för att driva trafik till sajterna och därmed kunna driva trafik till gamblingoperatörerna.

Portföljen får därmed ökad exponering mot gambling, men står fortfarande utan gamblingoperatörer.

Nyemissionen i MTG

I MTG som hade nyemission i februari utökade jag antalet aktier via ca en tredjedel av antalet teckningsrätter som jag fått. Varje 12 teckningsrätter kunde teckna 5 nya aktier för 90 kr styck. Resten av teckningsrätterna fick Nordnet sälja.

4 reaktioner till “Ny stor uppgång även andra året för syndaktierna”

  1. Jag köpte CTM i samma veva som jag publicerade inlägget. Aktien får ligga där på tills-vidare-basis, men kommer att kastas ut om de kör in i väggen som de gjorde tidigare.

 1. Hej,

  Sålde precis av en del av investeringsbolagen som var högt värderade i förhållande till substansvärdet. Tänkte byta ut de
  mot NAXS, eWork, SBB D.

  Verkar det rimligt vid dem här ”oroliga” tiderna?

  SBB D är också högt värderat enligt substansrabatt.se
  Mvh
  Linus

  1. Hej!
   Vill du sänka den värderingsmässiga risken kan det vara vettigt. Men i grunden är bolagsvalen viktigare och bättre än att via värderingen av aktierna försöka tajma eller få bra avkastning.
   SBB D är en D-aktie och ska inte värderas mot substansen som SBB B ska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)