Tidlösa råd om börsen och aktier

För att få dina pengar att grönska och växa mot himlen behöver du kunskap.

Under de år av mitt liv jag ägnat åt börsen och sparande har jag lärt mig en del tidlösa råd och tumregler. Här kan du slumpa fram dem ett och ett, samt se var de publicerats. Det finns alltid något mer vi kan lära oss om aktier och börsen.

"Börsindex är rätt bra på att förutsäga annalkande lågkonjunkturer. Låt därför den långa trenden vara din vägvisare på börsen. Börsen bildade toppformationer under flera månaders tid 1990, 2000 och 2007."

Källa och råd: 2011 skrev jag detta i Privata Affärer nr8 i en analys om hur du ser börskraschen komma.

Klicka fram ett till citat här genom att uppdatera sidan.

Antal börsråd i databasen: 125.

Mina ekonomimaximer

Halvt på skämt, halvt på allvar, menar jag dessa små ”visdomsord” om sparande:

”Långsiktighet vinner i längden.”

”Den som spar han har, sa pojken och stoppade glassen i byxfickan.”

”Det är slösaktigt att slösa, men sparsamt att spara.”

”Är huvudet dumt får plånboken lida.”

”Låna bara pengar från pessimister, för de räknar inte med att få tillbaka dem.”

”Det är bättre att spendera det som är kvar sen du sparat, än att spara det som är kvar sen du spenderat.”

”Det du inte har i huvudet får du ha i aktieportföljen.”

”Det är svårt att spå, särskilt om framtiden.”(C) Marcus Hernhag 2012 - 2019

14 reaktioner till “Tidlösa råd om börsen och aktier”

 1. Hej Marcus,
  Jag undrar vad din syn på SHB vs Swedbank är? Styrkor svagheter? Är de stabila utdelningsaktier sett över 5-10 år? Om du skulle ranka dem hur skulle du resonera då?

  Har egentligen samma känsla undran inför Investor vs Lundbergs.

  Mvh

  Toni

  PS läste din bok som var bra och intressant!DS

  1. Hej, tack för att du köpte min bok.
   Handelsbanken gav utdelning genom hela finanskrisen och klarade även krisen i början av 1990-talet bäst. SHB är den stabilaste utdelningsaktien, det är därför som direktavkastningen är lägre än för Swedbank. SHB:s stabilitet leder till högre prissättning, som sänker direktavkastningen. Både lär ge mer eller mindre bra utdelningar de närmaste 5-10 åren, såvida det inte blir en ny finanskris då.

   Investor och Lundbergs är jämnt skägg.

 2. Får jag komma med en fråga som kanske inte hör hit. Jag är en mormor som köpt fonder till mina barnbarn, nu är den äldsta 18 år och kan själv ta beslut om pengarna, vilket jag absolut tror att hon kan. Köpte fonderna på Skandiabanken och fonderna finns i en aktiedepå, alltså man skall skatta för vinsten. Funderar om jag kan ”få” fonderna som gåva och givetvis ge tillbaka dem senare eller köpa dem. Jag har aktiedepå, ISK och kapitalförsäkringskonto. Hur skall jag och Klara hantera detta. Hälsningar Gunn

  1. Aktier i en vanlig aktiedepå kan man skänka (ge som gåva) utan att det blir reavinstskatt. Skandia har säkert någon blankett du ska fylla i så gåvan registreras rätt. Däremot vet jag inte om jag förstår exakt hur du menar, att dottern skulle skänka fonderna tillbaka till dig en tid för att senare få dem igen?!

 3. Hej!

  Kanske hör inte denna fråga hit, men jag undrar följande: om börsen i genomsnitt stiger med 10 % per år, varför väljer man hellre aktier som inte stiger så mycket i värde alls, och som har en utdelning på 2,5-4,5 %? Är det något slags viktning jag missar här? Jag vet ju att det man kan ta ut om portföljens värde stiger med i genomsnitt 10 %, är just ungefär 4 % för att kompensera inflation m.m.

  Jag ser samma med börshandlande utdelande fonder. Många väljer hellre en sådan börshandlande indexfond som delar ut lite och går lite sämre än index, än en vanlig som går bättre (typ Avanza zero). Försöker jag amatörräkna på det, så verkar vanliga fonden vinna, så är det någon viktning jag missar här också?

  1. Hej!
   Långsiktigt har aktier som ger allt högre utdelning överpresterat mot börsindex. Ytterst är det som du skriver totalavkastningen vi vill ha så hög som möjligt, men den psykologiska fördelen av att få utdelningar är stor. Utdelningarna kommer ju utan att vi behöver tajma börsen eller sälja något och utdelningar kan alltid återinvesteras eller användas till annat utanför börsen. Ska man kunna leva på sina utdelningar är det viktigt att utdelningarna räcker till det. Att leva på aktier och vara beroende av kursutvecklingen är inte lätt om det kommer ett par dåliga börsår.

   Avanza Zero innehåller en hel del högutdelande aktier. Sen har storbolagen i Sverige gått sämre än de mindre de senaste åren så den som satsat på medelstora bolag har antagligen slagit Avanza Zero (OMXS30).

   Utdelningsstrategier passar somliga placerare, medan prisföljande strategier passar andra.

 4. Hej Marcus!
  Behöver sälja en del av mina aktier för div inköp, vore tacksam om du kan ge mig ett råd vilka, ev del av, aktier jag skall sälja.
  Bifogar de aktier jag har och hur mycket aktien har gått upp. Har även en del på minus. Tack på förhand
  MIN PORTFÖLJS UTVECKLING:
  Telia Company -11.5 %
  Tele 2 B -25 %
  Betsson B -16%
  Lundbergsföretagen +49%
  Coor +49%
  ABB +30.5%
  Atlas Copco A +21.5%
  Melker Schörling +16.5%
  Tobii +15%
  Castellum +14.5%
  Latour B +12%
  Akelius Resi Pref +6%
  Fingerprint +3.5%
  Störst summa i följande aktier: Akelius Pref, Tele2B (-%),
  (i storleksordning) ABB, Castellum, Lundbergföretagen, Melker Schörling, Betsson (-%), Coor, Atlas Copco

  1. Hej! Både Telia och Tele2 behöver du kanske inte ha? Telia gillar jag minst av de två, även om det är turn around-läge där. Kanske också så att en liten vinsthemtagning i ABB vore rätt, men trenden i aktien är upp och du behöver inte sälja allt.

 5. Varför är du så skeptisk till Telia, dom ger ju trots allt en hyfsad utdelning. Tack för mkt intressant bok som kom med posten idag

  1. Telia har staten som storägare, deras äventyr i öst gick bara sisådär, det har länge varit prispress på telefoni och bredband, koncernens tillväxt var och är svag sedan många år, det planerade förvärvet av Bonnier Broadcasting känns tveksamt.
   Tack för att du köpt min bok!

 6. Vad tror du om utsikterna för SSAB och stålindustrin de kommande åren? tänker på att vi människor blir mer och mer medvetna om vår miljö och jag vet om att SSAB satsar på att någongång mellan 2020-2025 vara fossilfria.

  Sen har jag lite funderingar på vad du tänker om catella och xvivo perfusion

  1. SSAB verkar på en väldigt konjunkturkänslig marknad och det kommer att svänga mycket framöver. Historiken på 10-20 år är inte bra för SSAB. Men vissa år går aktien och bolaget väldigt bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)