Tidlösa råd om börsen och aktier

För att få dina pengar att grönska och växa mot himlen behöver du kunskap.

Mina bästa och tidlösa råd om börsen och aktiesparande kan du klicka fram här. Det är ett urval av aktieråd och tumregler som jag gett. Det finns alltid något mer vi kan lära oss om aktier och börsen.

"Olika branscher och metoder att värdera går bra olika år och olika decennier. Kortsiktiga investerare får anpassa sig efter kortsiktigt brus medan långsiktiga investerare måste zooma ut ordentligt och navigera utifrån de riktigt stora och långa trenderna."

Källa och råd: Krönika den 7 maj 2018.: Att navigera på börsen utifrån de stora trenderna gäller både kurstrender och fundamentala trender i samhället.

 

Klicka fram ett till tidlöst aktieråd här genom att uppdatera sidan

Antal tidlösa råd om börsen i databasen: 124. Är källan inte klickbar avses sannolikt en artikel eller krönika på Privata Affärers sajt.

En längre genomgång av mina samlade tumregler och aktieråd kan du läsa i Den enkla vägen att lyckas med aktier. Du kan också läsa inlägget 10 råd inför din aktieanalys.

Mina bästa tidlösa råd om börsen finns i Den enkla vägen att lyckas med aktier

Du kan köpa aktieboken på Adlibris och Bokus eller signerade exemplar från Sterners Förlag.

Mina ekonomimaximer

Halvt på skämt, halvt på allvar, menar jag dessa små ”visdomsord” om sparande:

”Långsiktighet vinner i längden.”

”Den som spar han har, sa pojken och stoppade glassen i byxfickan.”

”Det är slösaktigt att slösa, men sparsamt att spara.”

”Är huvudet dumt får plånboken lida.”

”Låna bara pengar från pessimister, för de räknar inte med att få tillbaka dem.”

”Det är bättre att spendera det som är kvar sen du sparat, än att spara det som är kvar sen du spenderat.”

”Det du inte har i huvudet får du ha i aktieportföljen.”

”Det är svårt att spå, särskilt om framtiden.”


(C) Marcus Hernhag 2012 - 2021

20 reaktioner till “Tidlösa råd om börsen och aktier”

 1. Hej Marcus,
  Jag undrar vad din syn på SHB vs Swedbank är? Styrkor svagheter? Är de stabila utdelningsaktier sett över 5-10 år? Om du skulle ranka dem hur skulle du resonera då?

  Har egentligen samma känsla undran inför Investor vs Lundbergs.

  Mvh

  Toni

  PS läste din bok som var bra och intressant!DS

  1. Hej, tack för att du köpte min bok.
   Handelsbanken gav utdelning genom hela finanskrisen och klarade även krisen i början av 1990-talet bäst. SHB är den stabilaste utdelningsaktien, det är därför som direktavkastningen är lägre än för Swedbank. SHB:s stabilitet leder till högre prissättning, som sänker direktavkastningen. Både lär ge mer eller mindre bra utdelningar de närmaste 5-10 åren, såvida det inte blir en ny finanskris då.

   Investor och Lundbergs är jämnt skägg.

 2. Får jag komma med en fråga som kanske inte hör hit. Jag är en mormor som köpt fonder till mina barnbarn, nu är den äldsta 18 år och kan själv ta beslut om pengarna, vilket jag absolut tror att hon kan. Köpte fonderna på Skandiabanken och fonderna finns i en aktiedepå, alltså man skall skatta för vinsten. Funderar om jag kan ”få” fonderna som gåva och givetvis ge tillbaka dem senare eller köpa dem. Jag har aktiedepå, ISK och kapitalförsäkringskonto. Hur skall jag och Klara hantera detta. Hälsningar Gunn

  1. Aktier i en vanlig aktiedepå kan man skänka (ge som gåva) utan att det blir reavinstskatt. Skandia har säkert någon blankett du ska fylla i så gåvan registreras rätt. Däremot vet jag inte om jag förstår exakt hur du menar, att dottern skulle skänka fonderna tillbaka till dig en tid för att senare få dem igen?!

 3. Hej!

  Kanske hör inte denna fråga hit, men jag undrar följande: om börsen i genomsnitt stiger med 10 % per år, varför väljer man hellre aktier som inte stiger så mycket i värde alls, och som har en utdelning på 2,5-4,5 %? Är det något slags viktning jag missar här? Jag vet ju att det man kan ta ut om portföljens värde stiger med i genomsnitt 10 %, är just ungefär 4 % för att kompensera inflation m.m.

  Jag ser samma med börshandlande utdelande fonder. Många väljer hellre en sådan börshandlande indexfond som delar ut lite och går lite sämre än index, än en vanlig som går bättre (typ Avanza zero). Försöker jag amatörräkna på det, så verkar vanliga fonden vinna, så är det någon viktning jag missar här också?

  1. Hej!
   Långsiktigt har aktier som ger allt högre utdelning överpresterat mot börsindex. Ytterst är det som du skriver totalavkastningen vi vill ha så hög som möjligt, men den psykologiska fördelen av att få utdelningar är stor. Utdelningarna kommer ju utan att vi behöver tajma börsen eller sälja något och utdelningar kan alltid återinvesteras eller användas till annat utanför börsen. Ska man kunna leva på sina utdelningar är det viktigt att utdelningarna räcker till det. Att leva på aktier och vara beroende av kursutvecklingen är inte lätt om det kommer ett par dåliga börsår.

   Avanza Zero innehåller en hel del högutdelande aktier. Sen har storbolagen i Sverige gått sämre än de mindre de senaste åren så den som satsat på medelstora bolag har antagligen slagit Avanza Zero (OMXS30).

   Utdelningsstrategier passar somliga placerare, medan prisföljande strategier passar andra.

 4. Hej Marcus!
  Behöver sälja en del av mina aktier för div inköp, vore tacksam om du kan ge mig ett råd vilka, ev del av, aktier jag skall sälja.
  Bifogar de aktier jag har och hur mycket aktien har gått upp. Har även en del på minus. Tack på förhand
  MIN PORTFÖLJS UTVECKLING:
  Telia Company -11.5 %
  Tele 2 B -25 %
  Betsson B -16%
  Lundbergsföretagen +49%
  Coor +49%
  ABB +30.5%
  Atlas Copco A +21.5%
  Melker Schörling +16.5%
  Tobii +15%
  Castellum +14.5%
  Latour B +12%
  Akelius Resi Pref +6%
  Fingerprint +3.5%
  Störst summa i följande aktier: Akelius Pref, Tele2B (-%),
  (i storleksordning) ABB, Castellum, Lundbergföretagen, Melker Schörling, Betsson (-%), Coor, Atlas Copco

  1. Hej! Både Telia och Tele2 behöver du kanske inte ha? Telia gillar jag minst av de två, även om det är turn around-läge där. Kanske också så att en liten vinsthemtagning i ABB vore rätt, men trenden i aktien är upp och du behöver inte sälja allt.

 5. Varför är du så skeptisk till Telia, dom ger ju trots allt en hyfsad utdelning. Tack för mkt intressant bok som kom med posten idag

  1. Telia har staten som storägare, deras äventyr i öst gick bara sisådär, det har länge varit prispress på telefoni och bredband, koncernens tillväxt var och är svag sedan många år, det planerade förvärvet av Bonnier Broadcasting känns tveksamt.
   Tack för att du köpt min bok!

 6. Vad tror du om utsikterna för SSAB och stålindustrin de kommande åren? tänker på att vi människor blir mer och mer medvetna om vår miljö och jag vet om att SSAB satsar på att någongång mellan 2020-2025 vara fossilfria.

  Sen har jag lite funderingar på vad du tänker om catella och xvivo perfusion

  1. SSAB verkar på en väldigt konjunkturkänslig marknad och det kommer att svänga mycket framöver. Historiken på 10-20 år är inte bra för SSAB. Men vissa år går aktien och bolaget väldigt bra.

 7. Hej! Hoppar in i en äldre tråd här i hopp om råd & svar.
  Är ny när det gäller aktier och fonder och försöker lära mig (har lärt mig massvis av dig hittils, tack!)

  Är nyfiken på din syn på Stockwik Förvaltning (långsiktigt)?
  Känns undervärderat och med stor potential eller har jag analyserat detta bakvänt? Tack på förhand.

  1. Hej!
   Ännu en gång har man gjort om bolaget i grunden och bytt namn. Den här gången kanske det vänder via alla förvärven, men jag har ingen större koll på dem alls.

 8. Hej Marcus!
  Vad tror du om Northvolt som en bra investering?
  Har du någon aning om när och om de kommer att börsnoteras?
  Mvh/Björn

 9. Hej Marcus!
  Då jag tappat förtroendet för min tidigare bankman och nu bytt bank så undrar jag i dessa tider vad jag ska göra med mitt aktie-fondkonto.
  Har hela mitt pensionssparande i den fördelat på två fonder. Har haft mer men sålde av förra året pga husköp och kontantinsats.
  Det är en ganska bra peng som är på detta konto men har funderingar på att sälja av dom och ta skattesmällen för att sedan få in pengarna på ett isk.
  Är det rätt eller fel för ett långt sparande?(25 år och framåt)

  Träna på och lev sunt!
  mvh Simon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)