Böcker om aktier, börsen och hur du blir rik

Läs inte bara mina böcker om aktier utan även andras.
Läs inte bara mina böcker om aktier utan även andras.

Alla mina recensioner av böcker om aktier och att bli rik finns här. Vill du bli bra på aktier är det en fördel om du även läser fler än mina aktieböcker. I dessa boktips och bokrecensioner går jag igenom både bra böcker om aktier och andra som är mindre bra.

Böckerna berör saker som investeringsfilosofier, börspsykologi, aktiestrategier och annan kunskap relaterad till aktier och börsen. De som är utgivna på Sterners Förlag (länken går till förlaget) likt mina böcker är Miljonär innan 30 och pensionär innan 40, Ekonomisk frihet, Börsens Psykologi, 101 tankar om aktier och Så här blir du miljonär i hängmattan.

Se även mina övriga bokrecensioner av övriga ekonomiböcker och biografier.

Bokrecensionerna nedan är i bokstavsordning.

101 tankar om aktier
Ludvig Rosenstam Åhmans bok om börspsykologi har korta och läsvärda kapitel. Kärnfullt, men lättläst.
I 101 tankar om aktier får vi bland annat lära oss att hjärnan processar 11000 bit per sekund, men det är bara 50 bit som når vårt medvetande. Tänk även på utfallsbiasen. Bara för att något går bra behöver det inte bero på att du gjorde rätt, kör du mot rött i trafiken kan det gå bra med tur, men du gör fel och det kommer gå illa till slut. Hög risk betyder hög variation i utfallet, så det finns ingen linjär koppling mellan hög risk och hög avkastning.
Sammantaget är det en av de allra bästa böckerna om börspsykologi.
* 241 Sidor. Tryckår: 2019

3 steg till ekonomiskt oberoende
Ola Lauritzson
Boken erbjuder en bra genomgång av alternativen på sparmarknaden, med fokus mot den bästa tillgången som är aktier förstås. Lauritzson presenterar en rätt smart uppbyggd pyramid, där botten är indexkramaren och de två övre smalare nivåerna är kupongjägaren och stockpickern. Välj sen själv om du bara vill ha basen eller om du vill komplettera med utdelningsaktier och eller andra sorters aktier.

3 steg till ekonomiskt oberoende har bra innehåll om avkastningskravet och vilket P/E-tal som är motiverad vid konstant vinst.

4-timmars arbetsvecka
Timothy Ferriss bok är underhållande och mycket detaljerad när det gäller förslag på hur man kan fokusera sin karriär och intjäning. Tidseffektivitet, val av företagande, inspiration. Dessutom är allt lättläst. 4-timmars arbetsvecka är en bra bok att läsa för alla som vill lämna ekorrhjulet och sluta vara löneslav (anställd) och bli ekonomiskt fri. Att lära sig leva helt enkelt.

Aktiemarknadens Psykologi
Carl-Gustav Gyllenram
Har flera läsvärda kapitel som förklarar börspsykologin som ligger till grund för teknisk analys, hur och varför börsplacerare agerar som de när när till exempel stödnivåer och motstånd bryts. Dessa kapitel blandas med en fiktiv berättelse som visar hur det hela artar sig i praktiken. En bra bok, men så fort jag kom in i den fiktiva handlingen kom ett kapitel med fakta, så fort jag kom in i det kom ett kapital med fiktion igen. Boken ger en gedigen grund för att förstå både din egen och andras börspsykologi.
* 250 Sidor. Tryckår: 2001.

Bli börsproffs på ett par timmar
Peter Nilsson & Johnny Torssell utlovar på framsidan att boken har 30 regler du måste behärska för att göra bra aktie- och fondaffärer. Reglerna är intressanta och bygger på ett imponerande antal studier med källhänvisningar. Boken är lättläst, kapitlen lagom långa och allt i boken känns intressant. Både statistiken och slutsatserna. Det mesta handlar om aktier och börsen, mindre om fondsparande.

Sammantaget är Bli börsproffs på ett par timmar en bok som placerar sig på övre halvan av alla bra böcker om aktier.
* 246 sidor. Tryckår 2011.

Bli grymt rik på aktier
Anders Haskels Bli grymt rik på aktier är en innehållsrik och i det stora hela lättläst bok. Trots att den inte är översvallande lång finns det mycket matnyttigt att tugga i sig. Kapitlen är föredömligt korta och informationen punktas ofta upp och förklaras bra.

Fokuset på boken är liksom de flesta andra jag läser inte på teknisk analys och trading utan rådet är långa affärer i rätt bolag. Redan på sid 24 får vi läsa om Gordons formel. Formeln i sig finns däremot med endast sist i boken i ett appendix. Det är både rätt och fel upplägg. Lätt för mig som aktieräv att hänga med och förstå, men kanske inte för alla.

I den negativa vågskålen är den klichéartade titeln. Vad innebär det förresten alls att bli rik eller grymt rik? Att ha en miljon kronor är inte att vara rik. Det finns ju inga exakta gränser och därmed heller inget tydligt svar. Vilken avkastning och sparhorisont för att bli miljardär förklaras i alla fall i boken.

Sen återkommer Haskel till Aktiespararna och deras regler och produkter på flera ställen i boken. Det känns som att det blir lite för ofta och Aktiespararna står inte helt oväntat som förlag till Bli grymt rik på aktier. Men detta är inget problem, utan mer en petitess.

Totalt sett en mycket bra bok som placerar sig högt upp på listan över bra böcker om aktier.
* 146 sidor. Tryckår 2014.

Bygg en förmögenhet
Joel Bladhs bok Bygg en förmögenhet visar hur du gör just det. Innehållet är allt från konkreta spartips och budgetar till råd för att hantera aktiemarknaden och lyckas där i längden. Det finns även en genomgång av pensionssparande.

Boken innehåller inga svåra saker utan vilken nybörjare som helst har lätt att läsa den. Inga stora värderingsformler eller något, utan grunderna för att komma igång och lyckas med sparande.

Å andra sidan är det inga riktiga haktapp eller överraskningar för erfarna börsrävar, även om det finns mycket smått och gott att läsa.
* 173 sidor. Tryckår 2016.

Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag
Marcus Fridells bok om investmentbolag är riktigt bra. Inledningen är kanske inte helt intressant med delar av fondsparandets historia, men resten gillar jag helt klart. Jag uppskattar avsnitten om indirekta skulder och investmentbolagens låga räntor. Trevligt med nya infallsvinklar. Ett diagram på sid 59 saknade skala på högersidan, men det är ändå en petitess.

I bokhyllan är det här en av flera riktigt bra böcker om aktier. Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag innehåller allt du behöver veta om investmentbolag.
* 207 sidor. Tryckår: 2018.

Apropå det här med att bli rik på aktier:

Böcker om aktier och börsen - Den enkla vägen bli fri och rik med aktier

Du kan köpa vår aktiebok om hur man tids nog kan bli rik via aktiesparande via Adlibris, Bokus eller signerade exemplar från Sterners Förlag.

Börsens psykologi – Så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer
Lars-Erik Boströms bok är oväntat matnyttig i början och genomgången av psykologi blir därmed lite svårtuggad. Det är förvisso lärorikt och viktigt, men likväl inte lika lättläst som stora delar av boken i övrigt.

Allt flyter på bättre och bättre och det här är en bra bok om börspsykologi. Vissa delar av beslutsmodellerna tror jag ingen nybörjare eller ens medelvana placerare förstår alls. Jag tänker här på hur man ska tolka den del av teknisk analys som kallas för MACD.

Det flesta andra indikatorerna för att upptäcka en börsbubbla och börsbotten är lättare att ta till sig för gemene man. Efter att ha läst den här boken får du säkert lite fler verktyg i din låda för aktiehandel, så du vet när du ska sänka risken och när du ska öka aktieandelen i ditt sparande.

En parentes är det kanske inte helt optimalt formulerade som står på sid 137-138 i boken. För det första: Mig veterligen skapades inte Förenta Nationerna efter första världskriget, det var föregångaren Nationernas Förbund. FN bildades först efter andra världskriget 1945. För det andra: Att Sverige klarade sig bättre än flera andra länder under 1930-talskrisen för att vi undvek andra världskriget känns som ett halvdant argument, då det kriget startade hösten 1939 då decenniet nästan var slut.
*  160 sidor. Tryckår 2015.

Börspsykologi – så blir du en bättre investerare
Cristofer Anderssons bok navigerar med en hel del lättlästhet i ett landskap av svåra ord och uttryck. Boken är full av lärorika men fiktiva exempelberättelser på hur börspsykologi kan påverka oss när vi handlar aktier. Mycket beroende på hur vi tänker och känner. Vår attityd är avgörande, vilket bokens exempelpersoner får gestalta. Boken Börspsykologi – så blir du en bättre investerare bidrar sammantaget med ett förtjänstfullt inslag i floran av böcker inom börspsykologi.
* 236 sidor. Tryckår okänt, men fjärde tryckningen.

Ekonomisk frihet
Pseudonymen Miljonär innan 30 har kommit ut med sina andra bok och det här är en gedigen genomgång av drömmen om att nå ekonomisk frihet. Och hur det är att vara det. Det är nog enda boken hittills som fokuserar just mot tänket i den frågan i så stor utsträckning. Inslaget med hur mycket kapital som behövs uppskattade jag. Vi får däremot inga guider eller strategier för placeringar och investeringar, utan mycket om vad som gör oss lyckliga. Frihet är mycket bättre än pengar i sig. Boken Den enkla vägen till ekonomisk frihets intervjuer utgör majoriteten av innehållet och de är lättlästa och intressanta de också, men jag saknar ändå en del tyngd eller aha-upplevelser i boken. Kanske har jag läst för många böcker i ämnet, kanske inte.

En liten bok som slår aktiemarknaden
Joel Greenblatt har skrivit en bok som i början är väldigt grundläggande och mest för totala nybörjare, men den slutar i den magiska formeln som inte är särskilt lättillgänglig. För att följa formeln krävs det dessutom att du äger 20-30 aktier du är redo att byta ut en gång om året. Här borde någon starta en indexfond.

Greenblatts magiska formel går ut på att du välja de aktier/bolag som står sig bäst enligt två nyckeltal kombinerade:
1 Rörelsevinsten delat på summan av (rörelsekapitalet plus anläggningstillgångar)
2 Rörelsevinsten delat på företagsvärdet

På vilken sajt finns det topplistor över dessa nyckeltal? I alla fall på Börsdata kan du få fram bolagen som rankar bäst. Det kräver mycket jobb att istället räkna själv. En genväg är att av de bolag som har högst avkastning på tillgångarna (ROA, Return on Asset) och välja de som handlas till lägst p/e-tal.

En liten bok som slår aktiemarknaden är läsvärd trots omtugg och att formeln inte är praktiskt lätt att följa.
* 187 sidor. Tryckår 2010.

Ett rikare liv
Charlie Söderberg och Lennart Göthe har skrivit denna rätt lättlästa bok om hur du ska få ett liv rikt på inte bara pengar utan även tid. Somliga saker känns mindre konkreta än andra, men i det stora hela en läsvärd ekonomibok där vi får med oss en del intressanta tankar.

Som att effektivisera saker i vardagen så att vi sparar tid blir väldigt mycket tid på sikt. Ungefär som att spara små summor pengar då och då, det blir mycket på sikt det också.

Boken Ett rikare liv känns rätt annorlunda jämfört med många andra ekonomiböcker, främst på grund av fokuset mot tid, mål, livssituationen, etc. Någonstans i avsnitten om mentala resmål, attityd och tro började jag tyvärr att tröttna, troligen för att de bitarna vänder sig främst till de som inte redan kommit en bit på vägen mot att effektivisera sin liv och skaffa sig rätt tillgångar.
* 185 sidor. Tryckår 2006.

Fly Bankfällan
Pseudonymen Bo Haldells bok är dels en bra genomgång av akademisk teori för hur finansiella marknader och produkter fungerar, men det är också en enögd propagandabok för indexsparande. Som om vi vore robotar och som om börsindex skulle vara det vi mådde bra av att ha.
”För valet av aktiefonder är avgiften det enda som är intressant.”
Haldell anser därmed att ingen förvaltare kan välja lågriskbolag eller på andra sätt skapa en avkastning med lägre risk än index så att avkastningen ändå blir bra riskjusterad? Riskerna med att följa index är stora om du frågar mig och då avser jag både upplevd risk och verklig risk. Sparande och ekonomi är beteendevetenskap, så när boken helt fokuserar mot index och låga avgifter blir det enögt. Annars är det en bred och bra privatekonomisk genomgång, då Fly Bankfällan även inkluderar avsnitt om bolån och försäkringar.
* 165 sidor. Tryckår: 2015

Get rich with dividends
Marc Lichtenfelds bok visar tydligt hur effektivt det är att investera långsiktigt i bolag som höjer utdelningen varje år. Även om aktiekursen går lite sämre än för en alternativ aktie kommer du med lite större utdelningshöjningar och återinvesterade utdelningar ändå att tjäna mer på 20 års sikt. Ränta-på-ränta-effekten kickar in allt mer.

Det betyder även att det nästan är en fördel om aktiekursen inte går upp så mycket, förutsatt att du ska återinvestera utdelningen. Ju lägre aktiekurs desto fler nya aktier som i sin tur ger ännu mer utdelning och så vidare.

Get rich with dividends är lättläst, men som många amerikanska böcker om aktier så stor det rätt mycket om mycket. Det hade kunnat gå att skriva boken lite mera komprimerat. Å andra sidan missar du nog inget viktigt nu. Kapitlet om amerikanska skattesystemet kan du snabbläsa och tycka det är härligt att bo i Sverige.

Ett problem med boken är dess enorma fokus mot yield on cost, alltså inte vanlig direktavkastning utan räknat på vad du köpte aktien för. Sen verkar författaren och vänt upp och ned på begreppen på sid 180-181. Om den utländska valutan blir starkare får man ju mer utdelning i den egna valutan, inte mindre. Och ju fler kronor per dollar desto svagare krona, inte starkare.
* 196 sidor. Tryckår 2015.

Investera som Mästarna (Från Aktiestinsen till Soros)
Jonas Bernhardssons sammanställning av flera av de mest framgångsrika placerarna genom tiderna är smockfull av information. Punktlistorna gör att det är lätt att lära sig hur mästarna har gjort och det är inga långa jobbiga utläggningar. Kapitlen är relativt korta, vilket jag gillar. Av alla bra böcker om aktier är det här är en av de bättre.
* 233 sidor. Tryckår 2010.

Investeringsboken
Anders Ströms bok Investeringsboken är späckad med råd och en av de bästa nybörjarböckerna. Den är grundläggande och mycket lättläst, men i exempelvis ”aktiepraktikan” känns brödtexten ibland mer som en punktlista. Många korta meningar efter varandra må innebära flera goda råd, men det blir lite enformigt att läsa.

Annars är Investeringsboken journalistisk och innehåller flera givande intervjuer med svenska experter, samt i slutet av boken några referat från artiklar där några kändisar berättat om sitt sparande. Med all respekt är kanske inte till exempel komikern Jonas Gardells privatekonomi och uttalanden i andra publikationer det mest givande för en placerare.

I det stora hela är Investeringsboken i övrigt däremot klart givande för en nybörjare.
Tryckår: 2014. Eboken är 122 sidor i A4-format.

Mer börspsykologi
Cristofer Anderssons bok är sammantaget läsvärd och insiktsfull. Boken går igenom både psykologi och börspsykologi och vissa partier är klart mer lättlästa än andra. Klart bästa kapitlet i Mer Börspsykologi är Lögnen om överlevnad. Det handlar om survivorship bias, överlevnadsbias.
* 310 sidor. Tryckår 2021.

Miljonär innan 30 och pensionär innan 40
Boken handlar om bloggaren Miljonär innan 30:s resa mot ekonomiskt oberoende och är full av hans tankar och råd för hur du också ska kunna göra samma sak. Boken är lättläst och grundläggande och vi får läsa om allt från depåer och aktier till budgetar och spartips.

Jag håller kanske inte riktigt med om allt i boken, men det går att se saker på lite olika sätt. 100 kr är 100 kr, oavsett varifrån utgiften kommer ifrån, enligt författaren som ser alla besparingar som något tar honom närmare den ekonomiska friheten. Det är rätt rent tekniskt, men hundralappar på t.ex. p-böter är onödigare än exakt samma belopp på någon konsumtion som för stunden gör livet lite trevligare att leva, tycker jag. Jag tycker dessutom att vi har nytta av besparingar även om vi aldrig konsumerar för det. Tryggheten i finansiella muskler gör att pengar som aldrig används ändå kommer till nytta från dag ett.

Intressant är det att Miljonär innan 30 har frågat elitidrottare om de ekonomiska uppoffringar de gör för att ha råd med sina satsningar och det finns klara likheter, även om allmänhetens förståelse för idrottssatsningar tydligen är större än för att kunna bli pensionär innan 40 år.

För dig som vill kunna leva på ditt kapital och vill lära dig mer och få inspiration är Miljonär innan 30 och pensionär innan 40 en bok jag rekommenderar.
* 150 sidor. Tryckår 2017.

Köp billigt sälj dyrt
Mattias Eriksson
Vill du lära dig hur akademiker räknar på aktier är det boken Köp billigt sälj dyrt du ska läsa. Språket är lättläst och det finns en hel del intressant att tugga i sig. Det märks redan från start att aktiestrategen Mattias Eriksson har en del intressanta erfarenheter inom aktier. Därför är det lite märkligt med de otydliga och knappt förklarade grafer och tabeller. Ett exempel är den högst upp på sid 95 som kräver i det närmaste ett förstoringsglas för att kunna läsas.

Har du någonsin undrat hur du beräknar kassaflödesmodeller och betavärden har du chansen på ett pedagogiskt sätt. Däremot undrar jag om en småsparare som kommer hem från jobbet och ska ge mat till sina skrikande ungar efter middagen sätter sig och värderar aktier utifrån DCF som bygger på WACC, residualvärden, kovarians och FCFF eller FCFE.

Även du som är nybörjare har användning av boken då författaren går igenom en hel del från grunden. De avancerade räkneövningarna gör det till en av de mest tekniska böckerna på svenska om aktier.
* 292 sidor . Tryckår: 2015.

Millionaire next Door
Stanley & Danko
Millionaire next Door har en lysande inledning som sammanfattar boken och lär oss det vi behöver. Skillnaden mellan fattiga och rika i USA talar sitt tydliga språk om vi ska tro statistiken. Välj livsstil och ändra dina förutsättningar enormt när det gäller förmögenhetsbyggandet.

Det stora problemet med boken är att i många kapitel blir väldigt amerikansk i betydelsen det står en massa ord för att få fram ett fåtal poänger. Alla hundratals exempel och detaljer blir väldigt matigt och jobbigt till slut, men visst är boken riktigt bra att ha läst.
Tryckår: 2010. 245 sidor.

Min vinnande väg bli rik på aktier
Arne Talving berättar om hur han blev den framgångsrike investeraren han är. Vi får lära oss både grundläggande börskunskap och hur han tolkar trenderna mätt som MA200.

Min vinnande väg bli rik på aktier har också en hel del lärorik statistik, som jag vet det är mycket jobb bakom.

Min vinnande väg bli rik på aktier är lättläst och trevlig, samt ger en gedigen och bra grund till hur vi kan få ihop olika tumregler, portföljregler och aktiestrategier till en fungerande helhet.
* 170 sidor. Tryckår: 2020.

One up on Wall Street
Peter Lynch (med John Rothchild)
Amerikansk bok som är lagom lång och bara bitvis lite långrandig att läsa. Lynch berättar om vad han tycker du behöver veta om resultaträkningar och balansräkningar och när du till exempel ska gå mot strömmen. Lynch hade många placeringssträngar på sin lyra och han har bland annat en del intressanta åsikter om avknoppningsbolag (de är uppklädda) och börsbolagen diversifierar sin verksamhet (det är försämrande). Även om boken skrevs 1989 funkar kursdiagrammen bra i sitt sammanhang – det går att lära av historien.
* 288 sidor. Tryckår 2000, men skrevs ursprungligen 1989.

Pengars Psykologi
Morgan Housels bok Pengars Psykologi är lättläst och full av tänkvärda och lärorika anekdoter och exempel. Boken handlar mer om tankesätt runt sparande, än direkt psykologiska effekter som kognitiv dissonans och andra svårare begrepp.
* 204 sidor. Tryckår 2021.

Principles of Corporate Finance
Brealey & Myers
Tusen sidor på engelska om aktier och aktiebolags finansieringar är lika tungt att läsa som det låter. Även om det finns en hel del intressanta saker i boken krävde sin kraft av mig när jag tragglade mig igenom delar av boken och dess räkneövningar när jag gick på högskola 1997-2000. Akademikervärldens siffernissar tror blint på allt som står i den, men den effektiva marknadshypotesen är något som historiens bästa placerare tror på. Ärligt talat – hur många framgångsrika aktiemiljonärer har du hört talas om som räknar ut korrelationskoefficienten för sina aktier och får ut något av det? Det är som jag skrivit tidigare bäst att strunta i akademiska siffernissar, se inlägget 10 råd inför din aktieanalys.
* 1016 sidor. Tryckår 2000.

Rich dad poor dad
Robert Kiyosaki.
Jag har sällan blivit så positivt överraskad av en bok om ekonomi. Rich dad poor dad – Vägen till ekonomisk framgång är en fantastisk berättelse från 1997 om vad som skiljer i tankesätt och beteende från rika personer och de som inte är det. Boken är både lättläst och lärande.

Många högutbildade har inte lärt sig att ”tillgångar” som hus, bil, båt och även din bostad är en skuld, då de kostar dig pengar att ha. Tillgångar är sånt som ger dig positivt kassaflöde. Jag tycker iofs att en bostad är i gränslandet mellan tillgång och ”skuld”, beroende på hur högt belånade vi är och om vi köper aktier för bostadslånet eller inte.

I boken får vi även lära oss att de bästa affärerna aldrig erbjuds till vanliga privatpersoner, utan du måste vara en så kallad kvalificerad investerare, alltså proffs för det. Det handlar om kunskap och att många affärer inte enligt lag får marknadsföras till allmänheten. Boken skrevs 1997 i USA, men även i Sverige idag är det skillnad på kvalificerade investerare och allmänhet i utbud och möjligheter.

Rich dad poor dad gränsar till att vara lite nedlåtande mot de som inte förstår sig på hur pengar fungerar. Förvisso finns det mycket dumt leverne, men även ett helt liv i hamsterhjulet kan ju vara ett rätt bra liv i övrigt även om du aldrig blir ekonomiskt fri. Det blir många men intressanta genomgångar i boken och det krävs nog för att bryta tankemönster som inte lärs ut i de svenska skolorna.

Kort sagt får du en spännande och övergripande filosofi av denna bok.
* 187 sidor. Tryckår 2014.

Richest man in Babylon
George S Clasons klassiska bok Richest man in Babylon är lärorik och lättläst, även om engelskan är ålderdomlig. Bokens handling lär oss de mest grundläggande men livsavgörande tänken och strategierna när det gäller money manegement och det som i längden skiljer de flesta fattiga från rika.
118 sidor. E-bok.

Slå börsproffsen – tio steg till bättre aktieaffärer
Jan Öberg
Slå börsproffsen är en mycket lättläst bok som går igen en hel del bra saker om börsen och aktier. Författarens REA-metod för aktier uppges ha gett honom två till tre gånger större kursuppgång än AFGX mätt under en lång period. Det ser imponerande ut, men det är backtesting.

Det stora problemet med boken är att det innehåller ett feltänk, ett sakfel helt enkelt. Det här är enda boken jag läst om innehållit ett sådant. Att ha analysmetoder för aktier som inte tar hänsyn till aktiesplittar utan rankar aktier utifrån justerat eget kapital per aktie är bara fel. En aktiesplit är som bekant ett sorts nollsummespel. Plus att svaren jag fick från Öberg kanske inte var helt klockrena. Läs mer här om varför Slå börsproffsen faller på eget grepp.
* 151 sidor. Tryckår: 2015

Så blev jag miljonär som student
Studenten Linus Hansen har skrivit e-boken Så blev jag Miljonär som Student. Den är avsiktligt ganska kort och lättläst. Boken bygger främst på författarens egna erfarenheter inga stora guider, djupa räkneövningar eller tung statistik. Jag tycker att Hansen skriver om intressanta erfarenheter, främst då investeringar i andra tillgångar än aktier.

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person
Per H Börjessons bok är lättläst och pedagogisk med korta kapitel. Den innehåller citat och goda råd alla kan ta till sig. Det är mycket intressant läsning och konkreta exempel. Boken känns som en bra början på en långsiktig investeringsfilosofi. En av mina bästa böcker om aktier i bokhyllan!
* 185 sidor. Tryckår 2009.

Så här blir du miljonär i hängmattan
Per H Börjesson.
Spiltan-Börjessons bok Så här blir du miljonär i hängmattan är kort, lättläst och intressant. Den tar upp sex sju olika sätt som du vardera ganska enkelt bygger upp en miljon kr i. Detta under en livstid och metoderna är inkomstpension, PPM, tjänstepension, sparande i aktier och fonder samt bostaden. Ränta-på-ränta handlar inte bara om avkastning, utan avgift-på-avgift slår mot din ekonomi det också på samma matematiska vis. Du får också lära dig lite om tidsperspektiv och att inte skjuta upp allt nöje till framtiden utan kosta på dig lite under resans gång. Du kan bli miljonär flera gånger om ändå.
* 90 sidor. Tryckår 2017.

Så här kan alla svenskar bli miljonärer
Per H Börjesson
En grundläggande genomgång av sparande för privatpersoner. Äg din bostad, ränta-på-ränta-effekten, vilka aktierelaterade tillgångar du ska satsa på är några exempel på vad du får lära dig. Liksom vad du inte ska satsa på. Bra och enkla råd för nybörjare som vill få ett bra grundtänk när det gäller långsiktigt sparande här i livet. Boken fokuserar med andra ord inte mot börsen.
* 165 sidor. 2009.

Ta din trading till nästa nivå med Elliott Wave Theory
Bontazis bok om den del av teknisk analys (TA) som förkortas EWT handlar om hur vi ska räkna vågor i kursdiagrammen. För mig som fundamental analytiker och som bara till viss del praktiserar TA gick det trögt att lära sig alla begrepp och se skillnad på olika kursrörelser i bokens många bilder. Stort plus för att videomaterial ingår. En av ytterst få böcker om aktier som jag inte klarat av att läsa hela.

Ta din trading till nästa nivå med Elliott Wave Theory är ändå ingen dålig bok för den som gillar ämnet och är intresserad, jag var nog mest fel målgrupp.
* 297 sidor. 2021.

The Intelligent Investor
Benjamin Graham (med kommentarer av Jason Zweig)
En amerikansk bok på så vis att det är mycket ord och inte alltid så pedagogiskt. Kommentarerna av Jason Zweig är från 2003 och är lättare att läsa än originalkapitlen från Warren Buffetts gamle läromästare som skrev den här utgåvan 1973. Enda nackdelen är att Zweig är väldigt präglad av det spruckna IT-bubblan, vilket var något som just hänt när den här nyutgåvan som jag läst kom. Lite som värdeinvesterarnas triumf.

Delarna med obligationer som inte längre finns och amerikanska skatteregler saknar intresse för oss svenskar, men mycket annat klokt finns i boken.

The Intelligent Investor är på ett vis läsvärd, men 578 tunga sidor är för långt och tar ett tag att komma igenom. Bokens ganska frekvent förekommande brist på pedagogik och lättläst språk gör att den inte heller känns inte riktad mot nybörjare, även om du som sådan har nytta av stora delar av boken om du orkar ta dig igenom den.
* 587 sidor. Tryckår 2003, men Grahams kapitel skrevs om av honom senast 1973. Första versionen kom 1949.

Think and Grow Rich
Napoleon Hills klassiska bok från 1937 i detta nytryck från 2005 handlar lika mycket om ekonomi som psykologi. Delar av boken Think and Grow Rich är riktigt intressanta och lärorika, med allt från bra mindsets till konkreta exempel på hur inställningen och ambitionen påverkar karriären och framgångarna. Varje del av en karriär gås igenom när det gäller tips på hur man ska tänka, ha ambitioner, se på det här med värde, etc.

Andra delar känns lite flummiga och det blir för många ord och omtugg. Här tänker jag främst på delarna med autosuggestioner eller självsuggetioner där man ska jobba mentalt och intala sig saker, visualiseringar, etc. Det finns kapitel om allt från telepati till sextransmutationer och det sjätte sinnet.

Författaren verkar också blanda ihop chef med ledare, där jag anser chef är ett formellt eller tvingande inflytande medan ledare innebär att det är ett mer naturligt tillstånd av frivillighet. Napoleon Hill kan iofs använda de definitioner han vill, men för mig blev det lite förvirrande. Sammantaget en bok av blandad kvalitet.
* 289 sidor. Tryckår: 2005.

Trump – Så blir du rik
Donald Trump (med Meredith McIver)
För att vara en bok om hur du blir rik är Trumps bok oväntat konkret. Den handlar inte om aktier, utan mer om fastighetsaffärer samt karriären och hur du ska agera med och mot andra människor för att du ska kunna verka med framgång. För att vara en amerikansk bok är den väldigt lättläst, pedagogisk och med korta kapitel.
* 256 sidor. Tryckår 2004.

Unshakeable – your guide to financial freedom
Tony Robbins (med Peter Mallouk)
Boken Unshakeable är ganska lättläst för att vara en amerikansk bok och det finns en anledning till att Tony Robbins är världsberömd inom kunskap, föreläsningar och livsförbättringar. Det finns många bra faktapunkter i boken och den har tänkvärd statistik på allt från börsnedgångar till hur domedagsprofeter haft fel hela tiden när det gäller börsen. Källorna är många och bra redovisade. På bristsidan märks att Robbins säljer in egna sajtprojekt eller samarbetspartners på flera ställen, men det sker någorlunda elegant och är inget stort problem. Kapitlet om hur svårt det är hitta en riktigt oberoende finansiell rådgivare precis som råden kring skatteproblemen med USA:s så kallade 401-K är bara delvis användbara för en svensk.
* 187 sidor. Tryckår: 2017.

Ut ur ekorrhjulet – Så blir du ekonomiskt fri
Paret Lindberg har lyckats med att både lämna det vanliga arbetslivet för att få mer fritid och frihet samt skriva en trevlig och underhållande bok. Fokus är helt mot livsstilen, friheten och hur man lever för att få råd. Det enkla livet är ofta lite bättre än det överkonsumerande. Ut ur ekorrhjulet tar upp väldigt många tankesätt och knep runt privatekonomin, men mycket lite kring finansiella placeringar.
* 162 sidor. Tryckår 2019.

Världens 99 bästa investerare
Magnus Angenfelt
Boken är en bra genomgång av många olika investerare från flera olika länder. Den är inte för lång och sammanfattningen kommer nästan först i boken.

De korta biografierna om varje placerare läste jag knappt, då informationen om var de pluggat inte kändes intressanta. Det är dessutom nästan komiskt att författaren väljer att skriva in kuriosa, som att en investerare spelar bowling på sin fritid och att en annan äger Buddy Hollys gitarr.

Placeringsråden och aktiefilosofierna innehåller däremot mycket matnyttigt. Det går tydligt att känna igen de stora dragen som återkommer hos många av dessa framgångsrika herrar. Det är lättillgänglig information om strategier och placeringar utan krångliga formler. Sammantaget är detta en bra bok om aktier.

I den negativa vågskålen finns ett flertal felaktiga sidhänvisningar. I alla fall för pocketupplagen som jag läste. Det finns även några slarviga fel i texten, en bokstav för mycket etc på ett fåtal ställen.
* Tryckår: 2014. 336 sidor som pocket.

Winning the loser’s game
Charles D. Ellis
Winning the loser’s game bygger på att du ska minimera dina misstag när det gäller sparande, inte försöka spela vinnarnas spel. I Tennis är det proffsen som vinner via otagbara slag, i amatörtennis vinns de flesta slag på motståndarens misstag. Ska du tävla med alla proffs på börsen lär du förlora, men om du istället bara fokuserar mot att undvika misstagen kan du vinna förlorarnas spel istället. Författaren har en förkärlek för indexfonder och inte lika mycket för aktier. Boken innehåller många bra saker, exempelvis statistik för hur hårt inflation och fondernas avgifter slår mot din avkastning. Visst får du många ”timeless strategies for successful investing” efter att ha läst boken, men den är tungläst. Det jag skulle skriva i en mening, t.ex. att vi måste anpassa vår sparstrategi efter våra egna förutsättningar, behöver Elliss ett långt stycke på en halv sida för att skriva. Synd på en annars rätt smart bok med mycket fakta i sig.
* 221 sidor. Tryckår: 2013.

Överlägsen på aktier
Tore Davegårds bok Överlägsen på aktier är minst lika mycket i underhållningsfacket som aktieboksfacken. Vissa av Björn Davegårds tumregler inom aktier finns med, men annars mest en kort och lättsammare aktiebok.
* 115 sidor. Tryckår 2021.

———–
Antalet sidor jag nämner i mina recensioner av alla böcker om aktier ovan är det antal sidor jag anser att det är i respektive bok. Jag räknar inte alla fotnoter och författarens eller översättarens tack.

Med tryckår avser jag ovan när boken jag läste trycktes första gången med det innehåll jag fick när jag köpte boken. Jag räknar alltså om upplagan tryckts därefter utan att innehållet ändrats.

Vilken av alla böcker om aktier och hur man bli rik ska du som nybörjare välja? Det finns flera bra böcker ovan, annars finns en som är ännu mer grundläggande:

Böcker om aktier - Att lyckas med aktiesparande

Den mest grundläggande och övertydliga nybörjarboken inom aktier om jag får säga det själv. Du kan köpa den via Adlibris och Bokus eller signerad från Sterners Förlag.

13 reaktioner till “Böcker om aktier, börsen och hur du blir rik”

    1. Hej! Mattias Erikssons bok är den som satsar mest på att förklara avancerade nuvärdesmodeller och annat som vi kan lära oss på högskola. Troligen räcker det med de få räknemodeller som Haskel går igenom i sin bok. Den mest lättlästa och fundamentala när det gäller strategier är Börjessons bok om Buffett, men den boken är helt utan avancerade matematiska formler.

  1. Hej! Är lite av en nybörjare så försöker hitta en strategi som passar mig. Fokuserar just nu på tillväxtbolag men försöker mixtra med olika nyckeltal för att hitta den bästa aktien men för att förenkla det hela undrar jag vilken av dessa böcker som har bäst fakta om olika strategier? Och då för att kunna plocka lite från olika investerare med mitt eget tycke och då skapa en egen strategi. Tack på förhand.

    1. Hej! Investera som Mästarna och Världens 99 bästa investerare är de två böcker med olika råd från flest placerare. Ger en grundläggande inblick i olika strategier och tänk.

  2. Skulle vilja rekommendera ”rich dad, poor dad”

    Tycker den på ett mycket bra sätt förklarar skillnaden mellan skulder och tillgångar samt hur du kan skapa dig en ekonomisk plattform.

  3. Har läst många , av dessa böcker. på 90-talet började komma ut mer o mer böcker om ämnet. lyckades med Kapitalförsäkringen från 2008, och IPS från 1997 riktig bra … . . Har läst sidor på ” 40procent20år ” , för . Roligt med aktier , stannade hemma på pension 62 år gammal , och har haft andra saker tid , att uträtta . Tack , mina aktie investeringar.

  4. Bra och gedigen lista!

    Tillägg:
    * Jack D. Schwagers böcker om ”Market Wizards”.
    * ”Investaren” av Jonas Bernhardsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)