Böcker aktier, börs och ekonomi

Vill du bli bra på aktier är det en fördel om du läser fler böcker än mina, gärna utifrån dessa boktips och bokrecensioner. Det jag går igenom här är alla böcker jag läst inom områdena investeringsfilosofier, strategier och kunskap relaterat till aktier, börs och ekonomi.

Det mest tidlösa och lärorika hittar du kanske ändå i böcker. Här kommer mina recensioner av några av de aktie- och ekonomiböcker jag läst. Böckerna presenteras i ungefärlig ranking med den bästa aktieläsningen först:

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person
Per H Börjessons bok är lättläst och pedagogisk med korta kapitel. Den innehåller citat och goda råd alla kan ta till sig. Det är mycket intressant läsning och konkreta exempel. Boken känns som en bra början på en långsiktig investeringsfilosofi.
* 185 sidor. Tryckår 2009.

Rich dad poor dad
Robert Kiyosaki.
Jag har sällan blivit så positivt överraskad av en bok om ekonomi. Rich dad poor dad – Vägen till ekonomisk framgång är en fantastisk berättelse från 1997 om vad som skiljer i tankesätt och beteende från rika personer och de som inte är det. Boken är både lättläst och lärande.

Många högutbildade har inte lärt sig att ”tillgångar” som hus, bil, båt och även din bostad är en skuld, då de kostar dig pengar att ha. Tillgångar är sånt som ger dig positivt kassaflöde. Jag tycker iofs att en bostad är i gränslandet mellan tillgång och ”skuld”, beroende på hur högt belånade vi är och om vi köper aktier för bostadslånet eller inte.

I boken får vi även lära oss att de bästa affärerna aldrig erbjuds till vanliga privatpersoner, utan du måste vara en så kallad kvalificerad investerare, alltså proffs för det. Det handlar om kunskap och att många affärer inte enligt lag får marknadsföras till allmänheten. Boken skrevs 1997 i USA, men även i Sverige idag är det skillnad på kvalificerade investerare och allmänhet i utbud och möjligheter.

Rich dad poor dad gränsar till att vara lite nedlåtande mot de som inte förstår sig på hur pengar fungerar. Förvisso finns det mycket dumt leverne, men även ett helt liv i hamsterhjulet kan ju vara ett rätt bra liv i övrigt även om du aldrig blir ekonomiskt fri. Det blir många men intressanta genomgångar i boken och det krävs nog för att bryta tankemönster som inte lärs ut i de svenska skolorna.

Kort sagt får du en spännande och övergripande filosofi av denna bok.
* 187 sidor. Tryckår 2014.

Get rich with dividends
Marc Lichtenfelds bok visar tydligt hur effektivt det är att investera långsiktigt i bolag som höjer utdelningen varje år. Även om aktiekursen går lite sämre än för en alternativ aktie kommer du med lite större utdelningshöjningar och återinvesterade utdelningar ändå att tjäna mer på 20 års sikt. Ränta-på-ränta-effekten kickar in allt mer.

Det betyder även att det nästan är en fördel om aktiekursen inte går upp så mycket, förutsatt att du ska återinvestera utdelningen. Ju lägre aktiekurs desto fler nya aktier som i sin tur ger ännu mer utdelning och så vidare.

Get rich with dividends är lättläst, men som många amerikanska böcker så stor det rätt mycket om mycket. Det hade kunnat gå att skriva boken lite mera komprimerat. Å andra sidan missar du nog inget viktigt nu. Kapitlet om amerikanska skattesystemet kan du snabbläsa och tycka det är härligt att bo i Sverige.

Ett problem med boken är dess enorma fokus mot yield on cost, alltså inte vanlig direktavkastning utan räknat på vad du köpte aktien för. Sen verkar författaren och vänt upp och ned på begreppen på sid 180-181. Om den utländska valutan blir starkare får man ju mer utdelning i den egna valutan, inte mindre. Och ju fler kronor per dollar desto svagare krona, inte starkare.
* 196 sidor. Tryckår 2015.

Investera som Mästarna (Från Aktiestinsen till Soros)
Jonas Bernhardssons sammanställning av flera av de mest framgångsrika placerarna genom tiderna är smockfull av information. Punktlistorna gör att det är lätt att lära sig hur mästarna har gjort och det är inga långa jobbiga utläggningar. Kapitlen är relativt korta, vilket jag gillar.
* 233 sidor. Tryckår 2010.

Bli grymt rik på aktier
Anders Haskels Bli grymt rik på aktier är en innehållsrik och i det stora hela lättläst bok. Trots att den inte är översvallande lång finns det mycket matnyttigt att tugga i sig. Kapitlen är föredömligt korta och informationen punktas ofta upp och förklaras bra.

Fokuset på boken är liksom de flesta andra jag läser inte på teknisk analys och trading utan rådet är långa affärer i rätt bolag.

Redan på sid 24 får vi läsa om Gordons formel. Formeln i sig finns däremot med endast sist i boken i ett appendix. Det är både rätt och fel upplägg. Lätt för mig som aktieräv att hänga med och förstå, men kanske inte för alla.

I den negativa vågskålen är den klichéartade titeln. Vad innebär det förresten alls att bli rik eller grymt rik? Att ha en miljon kronor är inte att vara rik. Det finns ju inga exakta gränser och därmed heller inget tydligt svar. Vilken avkastning och sparhorisont för att bli miljardär förklaras i alla fall i boken.

Sen återkommer Haskel till Aktiespararna och deras regler och produkter på flera ställen i boken. Det känns som att det blir lite för ofta och Aktiespararna står inte helt oväntat som förläggare till Bli grymt rik på aktier. Men detta är inget problem, utan mer en petitess.

Totalt sett en mycket bra bok om aktiesparande.
* 146 sidor. Tryckår 2014.

Bli börsproffs på ett par timmar
Peter Nilsson & Johnny Torssell

Bli börsproffs på ett par timmar utlovar på framsidan att boken har 30 regler du måste behärska för att göra bra aktie- och fondaffärer. Reglerna är intressanta och bygger på ett imponerande antal studier med källhänvisningar.

Boken är lättläst, kapitlen lagom långa och allt i boken känns intressant. Både statistiken och slutsatserna. Det mesta handlar om aktier och börsen, mindre om fondsparande.

Jag kan inte påstå att du blir börsproffs på ett par timmar genom att läsa boken. Du måste praktisera en hel del också. Mig tog det längre tid än två timmar att läsa boken, bland annat för jag tänker och försöker minnas och inte bara köttar på när jag läser.
* 246 sidor. Tryckår 2011.

One up on Wall Street
Peter Lynch (med John Rothchild)
Amerikansk bok som är lagom lång och bara bitvis lite långrandig att läsa. Lynch berättar om vad han tycker du behöver veta om resultaträkningar och balansräkningar och när du till exempel ska gå mot strömmen. Lynch hade många placeringssträngar på sin lyra och han har bland annat en del intressanta åsikter om avknoppningsbolag (de är uppklädda) och börsbolagen diversifierar sin verksamhet (det är försämrande). Även om boken skrevs 1989 funkar kursdiagrammen bra i sitt sammanhang – det går att lära av historien.
* 288 sidor. Tryckår 2000, men skrevs ursprungligen 1989.

Richest man in Babylon
George S Clasons klassiska bok är lärorik och lättläst, även om engelskan är ålderdomlig. Bokens handling lär oss de mest grundläggande men livsavgörande tänken och strategierna när det gäller money manegement och det som i längden skiljer de flesta fattiga från rika.
118 sidor. E-bok.

Miljonär innan 30 och pensionär innan 40
Boken handlar om bloggaren Miljonär innan 30:s resa mot ekonomiskt oberoende och är full av hans tankar och råd för hur du också ska kunna göra samma sak. Boken är lättläst och grundläggande och vi får läsa om allt från depåer och aktier till budgetar och spartips.

Jag håller kanske inte riktigt med om allt i boken, men det går att se saker på lite olika sätt. 100 kr är 100 kr, oavsett varifrån utgiften kommer ifrån, enligt författaren som ser alla besparingar som något tar honom närmare den ekonomiska friheten. Det är rätt rent tekniskt, men hundralappar på t.ex. p-böter är onödigare än exakt samma belopp på någon konsumtion som för stunden gör livet lite trevligare att leva, tycker jag. Jag tycker dessutom att vi har nytta av besparingar även om vi aldrig konsumerar för det. Tryggheten i finansiella muskler gör att pengar som aldrig används ändå kommer till nytta från dag ett.

Intressant är det att Miljonär innan 30 har frågat elitidrottare om de ekonomiska uppoffringar de gör för att ha råd med sina satsningar och det finns klara likheter, även om förståelsen för idrottssatsningar tydligen är större än för att kunna bli pensionär innan 40 år.

För dig som vill kunna leva på ditt kapital och vill lära dig mer och få inspiration är Miljonär innan 30 och pensionär innan 40 en bok jag rekommenderar.
* 150 sidor. Tryckår 2017.

Aktiemarknadens Psykologi
Carl-Gustav Gyllenram
Har flera läsvärda kapitel som förklarar börspsykologin som ligger till grund för teknisk analys, hur och varför börsplacerare agerar som de när när till exempel stödnivåer och motstånd bryts. Dessa kapitel blandas med en fiktiv berättelse som visar hur det hela artar sig i praktiken. En bra bok, men så fort jag kom in i den fiktiva handlingen kom ett kapitel med fakta, så fort jag kom in i det kom ett kapital med fiktion igen. Boken ger en gedigen grund för att förstå både din egen och andras börspsykologi.
* 250 Sidor. Tryckår: 2001.

Världens 99 bästa investerare
Magnus Angelfelt
Boken är en bra genomgång av många olika investerare från flera olika länder. Den är inte för lång och sammanfattningen kommer nästan först i boken.

De korta biografierna om varje placerare läste jag knappt, då informationen om var de pluggat inte kändes intressanta. Det är dessutom nästan komiskt att författaren väljer att skriva in kuriosa, som att en investerare spelar bowling på sin fritid och att en annan äger Buddy Hollys gitarr.

Placeringsråden och aktiefilosofierna innehåller däremot mycket matnyttigt. Det går tydligt att känna igen de stora dragen som återkommer hos många av dessa framgångsrika herrar. Det är lättillgänglig information om strategier och placeringar utan krångliga formler.

I den negativa vågskålen finns ett flertal felaktiga sidhänvisningar. I alla fall för pocketupplagen som jag läste. Det finns även några slarviga fel i texten, en bokstav för mycket etc på ett fåtal ställen.
* Tryckår: 2014. 336 sidor som pocket.

3 steg till ekonomiskt oberoende
Ola Lauritzson
Boken erbjuder en bra genomgång av alternativen på sparmarknaden, med fokus mot den bästa tillgången som är aktier förstås. Lauritzson presenterar en rätt smart uppbyggd pyramid, där botten är indexkramaren och de två övre smalare nivåerna är kupongjägaren och stockpickern. Välj sen själv om du bara vill ha basen eller om du vill komplettera med utdelningsaktier och eller andra sorters aktier.

3 steg till ekonomiskt oberoende har bra innehåll om avkastningskravet och vilket P/E-tal som är motiverad vid konstant vinst. En fjäder i hatten får förstås boken när hernhag.se/preffar är källa till delar av avsnittet om preferensaktier.

En petitess är att Warren Buffett är felstavat ett antal gånger i boken, exempelvis på sidorna 31-32 och 37. Å andra sidan är det ett inte helt ovanligt fel i Sverige att stava Buffett med bara ett ”t” på slutet.

Sälj!
Fredrik Eklund (med Bruce Littlefield) har skrivit en lättläst och givande bok om hur du säljer. Allt från allmänt tänk till vad som gör dig framgångsrik i livet och karriären. Det handlar mycket om att ha roligt, göra det du brinner för och att tänka rätt. Sett över flera år blir det stor skillnad för dig om du har rätt inställning och mindset till det du gör.

Fastighetsmäklaren Fredrik Eklund blandar stort och litet, allt från att han tror det är ohälsosamt för honom med lightläsk (Cola) till allmänna råd för sociala nätverk.

Totalt sett är detta en underhållande bok och mycket läsvärd för oss som redan går vår egen väg och har vår hobby som yrke.
* Tryckår: 2016. 272 sidor som pocket.

Trump – Så blir du rik
Donald Trump (med Meredith McIver)
För att vara en bok om hur du blir rik är Trumps bok oväntat konkret. Den handlar inte om aktier, utan mer om fastighetsaffärer samt karriären och hur du ska agera med och mot andra människor för att du ska kunna verka med framgång. För att vara en amerikansk bok är den väldigt lättläst, pedagogisk och med korta kapitel. The Donald levererar igen!
* 256 sidor. Tryckår 2004.

Hög på Hus
Alexander Noréns berättelse om hur man får husköparmani och renoverar och tittar på bostadsannonser till tusen. Boken är lättläst, intressant och tänkvärd. Oväntat djup och lärorik emellanåt, allt från vilken del av hjärnan som tar över i auktioner till myter om fastighetsmarknaden.

Bäst när du ska köpa uppges vara att undvika auktion via förhandsbud, men bara om du vet vad du gör. Bäst som säljare är auktion där så många som möjligt dyker upp. Lockpriser har därmed sin fördel för konsumenter om denne är säljare. Tydligen gick fastighetsmarknaden i Sverige ungefär som inflationen under en lång tid. Från mitten av 1950-talet till mitten av 1990-talet ska fick svenska villaägare knappt ens en värdeökning som kunde matcha inflationen.

Norén skriver även att enligt boken Irrational Exuberance av den berömde Schiller steg i reala termer inte bostadspriserna i USA mellan 1890 och 1995. Prisuppgången som skedde motsvarade alltså bara inflationen. Fastigheter kan alltså bevara dina pengar bra, men lita inte på att det blir stor värdeökning.
* 173 sidor. Tryckår 2012.

Investeringsboken
Anders Ström

Investeringsboken är späckad med råd och en av de bästa nybörjarböckerna. Den är grundläggande och mycket lättläst, men i exempelvis ”aktiepraktikan” känns brödtexten ibland mer som en punktlista. Många korta meningar efter varandra må innebära flera goda råd, men det blir lite enformigt att läsa.

Annars är Investeringsboken journalistisk och innehåller flera givande intervjuer med svenska experter, samt i slutet av boken några referat från artiklar där några kändisar berättat om sitt sparande. Med all respekt är kanske inte till exempel komikern Jonas Gardells privatekonomi och uttalanden i andra publikationer det mest givande för en placerare.

I det stora hela är Investeringsboken i övrigt däremot klart givande för en nybörjare.
Tryckår: 2014. Eboken är 122 sidor i A4-format.

Börsens psykologi – Så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer
Lars-Erik Boström

Boken är oväntat matnyttig i början och genomgången av psykologi blir därmed lite svårtuggad. Det är förvisso lärorikt och viktigt, men likväl inte lika lättläst som stora delar av boken i övrigt.

Allt flyter på bättre och bättre och det här är en bra bok om börspsykologi. Vissa delar av beslutsmodellerna tror jag ingen nybörjare eller ens medelvana placerare förstår alls. Jag tänker här på hur man ska tolka den del av teknisk analys som kallas för MACD.

Det flesta andra indikatorerna för att upptäcka en börsbubbla och börsbotten är lättare att ta till sig för gemene man. Efter att ha läst den här boken får du säkert lite fler verktyg i din låda för aktiehandel, så du vet när du ska sänka risken och när du ska öka aktieandelen i ditt sparande.

En parentes är det kanske inte helt optimalt formulerade som står på sid 137-138 i boken. För det första: Mig veterligen skapades inte Förenta Nationerna efter första världskriget, det var föregångaren Nationernas Förbund. FN bildades först efter andra världskriget 1945. För det andra: Att Sverige klarade sig bättre än flera andra länder under 1930-talskrisen för att vi undvek andra världskriget känns som ett halvdant argument, då det kriget startade hösten 1939 då decenniet nästan var slut.
*  160 sidor. Tryckår 2015.

Mitt liv med dina pengar
Anders Anderssons bok Mitt liv med dina pengar är en intressant berättelse om hans karriär och affärer. Vi får flera inblickar i hur mediernas värld förändrats, men framförallt flera privatekonomiska råd. Det här är ingen aktiebok, även om du förstås lär dig en del om aktier också. Du får dessutom minst lika många karriärtips och ekonomiska lärdomar. Boken är lättläst och riktar sig till dig som jobbar inom media eller är intresserad av media samt du som vill lära dig mer om privatekonomiska grunder och tänk.
* 232 sidor. Tryckår 2016.

En liten bok som slår aktiemarknaden
Joel Greenblatt
Från början är boken väldigt grundläggande och mest för totala nybörjare, men den slutar i den magiska formeln som inte är särskilt lättillgänglig. För att följa formeln krävs det dessutom att du äger 20-30 aktier du är redo att byta ut en gång om året. Här borde någon starta en indexfond.

Greenblatts magiska formel går ut på att du välja de aktier/bolag som står sig bäst enligt två nyckeltal kombinerade:
1 Rörelsevinsten delat på summan av (rörelsekapitalet plus anläggningstillgångar)
2 Rörelsevinsten delat på företagsvärdet

På vilken sajt finns det topplistor över dessa nyckeltal? Det kräver mycket jobb att räkna själv. En genväg är att av de bolag som har högst avkastning på tillgångarna (ROA, Return on Asset) och välja de som handlas till lägst p/e-tal.

En liten bok som slår aktiemarknaden är läsvärd trots omtugg och att formeln inte är praktiskt lätt att följa.
* 187 sidor. Tryckår 2010.

Så här kan alla svenskar bli miljonärer
Per H Börjesson
En grundläggande genomgång av sparande för privatpersoner. Äg din bostad, ränta-på-ränta-effekten, vilka aktierelaterade tillgångar du ska satsa på är några exempel på vad du får lära dig. Liksom vad du inte ska satsa på. Bra och enkla råd för nybörjare som vill få ett bra grundtänk när det gäller långsiktigt sparande här i livet. Boken fokuserar med andra ord inte mot börsen.
* 165 sidor. 2009.

Köp billigt sälj dyrt
Mattias Eriksson
Vill du lära dig hur akademiker räknar på aktier är det boken Köp billigt sälj dyrt du ska läsa. Språket är lättläst och det finns en hel del intressant att tugga i sig. Det märks redan från start att aktiestrategen Mattias Eriksson har en del intressanta erfarenheter inom aktier. Därför är det lite märkligt med de otydliga och knappt förklarade grafer och tabeller. Ett exempel är den högst upp på sid 95 som kräver i det närmaste ett förstoringsglas för att kunna läsas.

Har du någonsin undrat hur du beräknar kassaflödesmodeller och betavärden har du chansen här utan att det blir opedagogiskt. Däremot undrar jag om en småsparare som kommer hem från jobbet och ska ge mat till sina skrikande ungar efter middagen sätter sig och värderar aktier utifrån DCF som bygger på WACC, residualvärden, kovarians och FCFF eller FCFE.

Vill du å andra sidan lära dig de akademiska räknesnurrorna är det här som sagt boken för dig. Jag själv tröttnade på sånt under studierna på högskola en gång i tiden och jag har aldrig förstått storheten med så stora och detaljerade kassaflödesvärderingar. Detta eftersom det blir en helt annan riktkurs bara du ändrar den uthålliga tillväxten eller marginalen eller möjligen diskonteringsräntan en procentenhet hit eller dit. Framtiden är i alla fall för mig svår att förutsäga via den typen av formler. Det är tror det förstås intressant att räkna fram vad som krävs för att räkna hem aktien, men det krävs en hel del tid.

Även du som är nybörjare har användning av boken då författaren går igenom en hel del från grunden. De avancerade räkneövningarna gör det till en av de mest tekniska böckerna på svenska om aktier.
* 292 sidor . Tryckår: 2015.

Bygg en förmögenhet
Joel Bladh
Boken Bygg en förmögenhet visar hur du gör det. Innehållet är allt från konkreta spartips och budgetar till råd för att hantera aktiemarknaden och lyckas där i längden. Det finns även en genomgång av pensionssparande.

Boken innehåller inga svåra saker utan vilken nybörjare som helst har lätt att läsa den. Inga stora värderingsformler eller något, utan grunderna för att komma igång och lyckas med sparande.

Å andra sidan är det inga riktiga haktapp eller överraskningar, även om det finns mycket smått och gott att läsa.
* 173 sidor. Tryckår 2016.

Så här blir du miljonär i hängmattan
Per H Börjesson.
Spiltan-Börjessons bok är kort, lättläst och intressant. Den tar upp sex sju olika sätt som du vardera ganska enkelt bygger upp en miljon kr i. Detta under en livstid och metoderna är inkomstpension, PPM, tjänstepension, sparande i aktier och fonder samt bostaden. Ränta-på-ränta handlar inte bara om avkastning, utan avgift-på-avgift slår mot din ekonomi det också på samma matematiska vis. Du får också lära dig lite om tidsperspektiv och att inte skjuta upp allt nöje till framtiden utan kosta på dig lite under resans gång. Du kan bli miljonär flera gånger om ändå.
* 90 sidor. Tryckår 2017.

Winning the loser’s game
Charles D. Ellis
Winning the loser’s game bygger på att du ska minimera dina misstag när det gäller sparande, inte försöka spela vinnarnas spel. I Tennis är det proffsen som vinner via otagbara slag, i amatörtennis vinns de flesta slag på motståndarens misstag. Ska du tävla med alla proffs på börsen lär du förlora, men om du istället bara fokuserar mot att undvika misstagen kan du vinna förlorarnas spel istället. Författaren har en förkärlek för indexfonder och inte lika mycket för aktier. Boken innehåller många bra saker, exempelvis statistik för hur hårt inflation och fondernas avgifter slår mot din avkastning. Visst får du många ”timeless strategies for successful investing” efter att ha läst boken, men den är tungläst. Det jag skulle skriva i en mening, t.ex. att vi måste anpassa vår sparstrategi efter våra egna förutsättningar, behöver Elliss ett långt stycke på en halv sida för att skriva. Synd på en annars rätt smart bok med mycket fakta i sig.
* 221 sidor. Tryckår: 2013.

Ett rikare liv
Charlie Söderberg och Lennart Göthe
En rätt lättläst bok om hur du ska få ett liv rikt på inte bara pengar utan även tid. Somliga saker känns mindre konkreta än andra, men i det stora hela en läsvärd ekonomibok där vi får med oss en del intressanta tankar. Att effektivisera saker i vardagen så att vi sparar tid blir väldigt mycket tid på sikt. Ungefär som att spara små summor pengar då och då, det blir mycket på sikt det också. Boken känns rätt annorlunda jämfört med många andra ekonomiböcker, främst på grund av fokuset mot tid, mål, livssituationen, etc. Någonstans i avsnitten om mentala resmål, attityd och tro började jag tyvärr att tröttna, troligen för att de bitarna vänder sig främst till de som inte redan kommit en bit på vägen mot att effektivisera sin liv och skaffa sig rätt tillgångar.
* 185 sidor. Tryckår 2006.

Boken om Q
Mats Qviberg berättad för Lotta Byqvist
Boken om Q är i första hand en biografi om Q:s liv, i andra hand en bok om aktier. Förvisso kan du lära dig en del om aktieaffärer, men du får en hel del livserfarenhet plus Qvibergs genomgång av HQ-kraschen.

Tydligen hade banken just blivit välkapitaliserad och hade dessutom nyligen lagt ned den problematiska tradingavdelningen när Finansinspektionen drog in tillståndet 2010.

Rättegångarna är ännu 2016 inte klara, varken brottmålet eller civilmålet. Qvibergs version är att de jagar hans pengar mer än de som verkligen arbetade operativt i HQ Bank och därmed borde ha följt HQ:s riskavdelnings varningar. Så är det säkert, money talks, det är det som folk vill åt.
* Antal sidor: 244. Tryckår: 2015

De finansiella marknaderna i ett internationellt perspektiv
Leif Hässel och Marie Norman
Boken ger dig mycket kunskap om hur räntorna påverkar samhället och hur de styrs av mängden pengar och annat trevligt. Du får även bland annat lära dig hur man prissätter obligationer – när marknadspriset på en obligation sjunker stiger räntan på densamma. Och vice versa. Det här var en helt okej bok för mig att plugga på högskolan, men exakt hur centralbankerna agerar och fungerar har ändrats sedan dess. Köp en uppdaterad bok, eftersom EMU inte fanns när jag läste den här versionen av boken. Däremot är ju all tidlös information om räntebildningen fortfarande up to date.
307 sidor. Tryckår 1997.

The Intelligent Investor
Benjamin Graham (med kommentarer av Jason Zweig)
En amerikansk bok på så vis att det är mycket ord och inte alltid så pedagogiskt. Kommentarerna av Jason Zweig är från 2003 och är lättare att läsa än originalkapitlen från Warren Buffetts gamle läromästare som skrev den här utgåvan 1973. Enda nackdelen är att Zweig är väldigt präglad av det spruckna IT-bubblan, vilket var något som just hänt när den här nyutgåvan som jag läst kom. Lite som värdeinvesterarnas triumf.

Delarna med obligationer som inte längre finns och amerikanska skatteregler saknar intresse för oss svenskar, men mycket annat klokt finns i boken.

The Intelligent Investor är på ett vis läsvärd, men 578 tunga sidor är för långt och tar ett tag att komma igenom. Bokens ganska frekvent förekommande brist på pedagogik och lättläst språk gör att den inte heller känns inte riktad mot nybörjare, även om du som sådan har nytta av stora delar av boken om du orkar ta dig igenom den.
* 587 sidor. Tryckår 2003, men Grahams kapitel skrevs om av honom senast 1973. Första versionen kom 1949.

Slå börsproffsen – tio steg till bättre aktieaffärer
Jan Öberg
Slå börsproffsen är en mycket lättläst bok som går igen en hel del bra saker om börsen och aktier. Författarens REA-metod för aktier uppges ha gett honom två till tre gånger större kursuppgång än AFGX mätt under en lång period. Imponerande, även om det är backtrading.

Alla kapitel utom det sista så kallade bonussteget begrep jag mig på direkt. Efter att ha mejlat författaren Jan Öberg fick jag reda på att det var fel sortering i tabellen på bland annat sid 139. REA-metoden för att hitta billiga aktier rankade nämligen Astra Zeneca och Lundberg sist av storbolagen som om de vore säljvärda när boken skrevs. Detta trots att de har bland de lägsta p/e-talen (högst inverterat P/E-tal, alltså E/P-tal).

Den korrekta tabellen premierade däremot bolagen med lågt P/E-tal, även om jag inte tycker man kan jämföra bolag i olika branscher och därmed har helt olika förutsättningar. Lundbergs är ju ett substanscase på grund av sin kapitalintensiva verksamhet, medan Astra Zeneca och MTG har olika verksamhet, branscher, risker och framförallt vinster som påverkas av helt andra saker.

Nästa steg i REA-metoden är att ranka storbolagen utifrån justerat eget kapital per aktie. Det handlar alltså inte om P/B-talet och det här med substansrabatt eller substanspremie, för nej, någon relation till priset per aktie eller hur det egna kapitalet värderas görs inte.

REA-metoden utgår från det egna kapitalet per aktie i absoluta termer. Därför rankas exempelvis Lundbergs och Tele2 olika för har olika mycket eget kapital per aktie. Att antalet aktier och kursen per aktie i Lundbergs är helt annorlunda jämfört med de andra bolagen spelar en väldigt stor roll i värderingen.
Eget kapital per aktie sjunker som bekant om ett bolag genomför en aktiesplit. Detta för att det då blir fler antal aktier. Om t.ex. Astra har en aktiesplit på 5 sjunker eget kapital per aktie till en femtedel och därmed blir det en helt annan ranking?! Jan Öbergs svar på mina frågor om detta är:
”När du sorterar efter JEK får du fram om bolaget har en hyfsad ekonomi, relativt bra bolag.”

I tabellerna ser vi även att utifrån hur stor Tele2:s direktavkastning är så ingår uppenbarligen en engångsutdelning. Jag tycker det hade varit bättre att ranka bolagen utifrån ordinarie utdelning eller åtminstone nämna att den höga direktavkastningen på över 20 procent beror på bonusutdelning. Öberg svarar mig om detta att:
”En hög direktavkastning om den är tillfällig eller inte ger ju ett tillskott till ägaren.”

En petitess är att i tabellerna på sid 134 och 135 finns bolaget Cellular med. Det är Millicom som avses.
Nåja, läs de första tio kapitlen och få en bra omgång kunskap om aktier och aktiemarknaden. Tabellerna i sista kapitlet är bara tänkta som ”en inblick i sorteringsfunktionen”. Bra förstås med konkreta räkneexempel, men personligen förstår jag inte storheten med metoden.
* 151 sidor. Tryckår: 2015

Principles of Corporate Finance
Brealey & Myers
Tusen sidor på engelska om aktier och aktiebolags finansieringar är lika tungt att läsa som det låter. Även om det finns en hel del intressanta saker i boken krävde sin kraft av mig när jag tragglade mig igenom delar av boken och dess räkneövningar när jag gick på högskola 1997-2000. Akademikervärldens siffernissar tror blint på allt som står i den, men det gör sällan de aktiemästare skrivit eller placeringsmässigt lagt grunden till böcker jag recenserat ovan. Ärligt talat – hur många framgångsrika aktiemiljonärer har du hört talas om som räknar ut korrelationskoefficienten för sina aktier och får ut något av det? Det är som jag skrivit tidigare bäst att strunta i akademiska siffernissar.
* 1016 sidor. Tryckår 2000.

Den stora bankhärvan
Carolina Neurath
Det här är historien om hur HQ till slut gick under som bolag år 2010. Den stora bankhärvan är en fascinerande berättelse som tydligt visar hur knepigt det kan vara att driva bank i allmänhet och trading i synnerhet. Boken ger en intressant och lättläst inblick i hur en finansiell snöboll i rullning sakta med säkert kan växa till något dödligt om den inte stoppas i tid. Märkligt att så många skarpa hjärnor som det ändå fanns på HQ kunde misslyckas med tradingportföljen och rutiner så till den grad att Finansinspektionen drog in tillståndet. Det hade myndigheten å andra sidan aldrig vågat om en storbank hamnat i samma sits. Stämningar och processer haglar i HQ-fallets kölvatten och även bokens författare finns enligt uppgift med i riskzonen. De enda säkra förlorarna på allt detta är HQ:s aktieägare. Nästan lika stora förlorare blev nästan de i HQ:s personal som tagit miljonlån för att köpa konvertibler. De räddades av att Carnegie tog över HQ när spelet var slut. En lärdom där är att du aldrig ska investera tungt med lånade pengar. Allra minst i ett bolag där du jobbar, eftersom du redan är beroende av bolaget via din anställning blir lånefinansierade köp att lägga alltför många ägg i samma korg. Bra money management innebär riskspridning.
* 282 sidor. 2012.

Fingerprint – the story
Per Agerman och Karolina Palutko Macéus
En lättläst och intressant bok som alla som följt Fingerprint genom åren borde läsa. Även om bara hälften är sant är det häpnadsväckande att turerna i det periodvis så framgångsrika Fingerprint aldrig tar slut. Snacka om högriskbolag, som skapat stora rikedomar för somliga, fängelsedomar för andra. Har något börsbolag någonsin haft så mycket insiderhandel vid olämpliga tillfällen?
* 186 sidor. Tryckår 2017.

HQ Gate
Jenny Hedelin och Christen Ager-Hanssen
Boken HQ Gate går via alldeles för många citat från mejl och bandinspelningar igenom alla turerna innan och efter i HQ:s undergång 2010. Ingen detalj är för liten för att gräva fram, men bitvis hettar boken till. Även om bara hälften är sant är boken lika omkullkastande som Den stora bankhärvan av Carolina Neurath. HQ Gate lär oss heller inte så mycket om aktier och börsen, utan är mest ett avskräckande exempel på hur knepigt det är med trading i derivat.
* 415 sidor. Tryckår 2016.

Kapitalet i det tjugoförsta århundradet (sammanfattning)
Jesper Roine har sammanfattat Thomas Pikettys jättelånga och mycket omtalade bok. Tvärt emot vad t.ex. Paul Krugman anser är det här en av de oviktigare böckerna om ekonomi. Föredömligt kort, men ekonomi av det här slaget blir nästan alltid torrt och trist.
* 108 sidor. Tryckår: 2014

Kraschad – Så förlorade jag en miljon på börsen
Fredrik Virtanen. Förutom första kapitlet är det nästan bara enstaka stycken som ger något. Första kapitlet är dessutom det som låg ute på sajten Newsmill ett antal år. Det du får av boken är en inblick i hur du inte ska göra och reagera på börsen. Ingen kunskap och inga råd i världen hjälper om du tar för höga risker och gör fel saker på grund av börspsykologi. Halva boken är skriven med ett ord eller en mening per rad som om Virtanen försökte måla med ord, men innehållet känns då tunt och ofta även oväsentligt och de textavsnitten faller därför platt i backen likt ett regn av bristande engagemang.
* 191 sidor. Tryckår: 2009

The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life
Alice Schroeder. Trots att bokens författare följt Warren Buffett på nära håll och på så vis för ovanlighetens skull samarbetat med honom tycker jag boken är oläslig. Jag klarade inte ens av att hitta ett enda konkret och bra råd. Därför kastade jag bort boken i vredesmod.
* En väldigt massa sidor. Tryckår: vem bryr sig.

———–
Antalet sidor jag nämner i mina ekonomi- och finansbokrecensioner är det antal sidor jag anser att det är i respektive bok. Jag räknar inte alla fotnoter och författarens eller översättarens tack.

Med tryckår avser jag ovan när boken jag läste trycktes första gången med det innehåll jag fick när jag köpte boken. Jag räknar alltså om upplagan tryckts därefter utan att innehållet ändrats.

11 reaktioner på ”Böcker aktier, börs och ekonomi”

    1. Hej! Mattias Erikssons bok är den som satsar mest på att förklara avancerade nuvärdesmodeller och annat som vi kan lära oss på högskola. Troligen räcker det med de få räknemodeller som Haskel går igenom i sin bok. Den mest lättlästa och fundamentala när det gäller strategier är Börjessons bok om Buffett, men den boken är helt utan avancerade matematiska formler.

  1. Hej! Är lite av en nybörjare så försöker hitta en strategi som passar mig. Fokuserar just nu på tillväxtbolag men försöker mixtra med olika nyckeltal för att hitta den bästa aktien men för att förenkla det hela undrar jag vilken av dessa böcker som har bäst fakta om olika strategier? Och då för att kunna plocka lite från olika investerare med mitt eget tycke och då skapa en egen strategi. Tack på förhand.

    1. Hej! Investera som Mästarna och Världens 99 bästa investerare är de två böcker med olika råd från flest placerare. Ger en grundläggande inblick i olika strategier och tänk.

  2. Skulle vilja rekommendera ”rich dad, poor dad”

    Tycker den på ett mycket bra sätt förklarar skillnaden mellan skulder och tillgångar samt hur du kan skapa dig en ekonomisk plattform.

  3. Har läst många , av dessa böcker. på 90-talet började komma ut mer o mer böcker om ämnet. lyckades med Kapitalförsäkringen från 2008, och IPS från 1997 riktig bra … . . Har läst sidor på ” 40procent20år ” , för . Roligt med aktier , stannade hemma på pension 62 år gammal , och har haft andra saker tid , att uträtta . Tack , mina aktie investeringar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)