Ekonomiböcker och biografier

Det här är mina bokrecensioner av olika biografier och böcker inom ekonomi som inte är direkt relaterade till aktier, börsen och hur man blir rik. Listan är sorterad i bokstavsordning utifrån titlarna.

Bakbunden 
Boken är skriven av Svenska Spels vd Lennart Käll. Den är lättläst och ganska spännande plus tankeväckande när det gäller de känslor och handlingar som gamblingindustrin medför. Folk som trakiskt nog spelat bort sina och andras pengar kan bli farliga. Vi får en inblick i hur svårt det är att vara brottsoffer och behöva skydda sig om man blivit någons måltavla.
175 sidor. Tryckår 2017.

Bitcoin och blockkedjan – En begriplig överblick
Christoffer De Geers bok är nybörjarens guide till bitcoin-galaxen. Vi får lära oss att blockkedjor är neutrala nätverk för att överföra värde. Teknikens största fördel är att digitala filer kan vara unika, vilket inte gått tidigare.
90 sidor. Tryckår 2018.

Bli en miljönär
Joel Blads bok imponerar och en av de mest ambitiösa privatekonomiska böckerna när det gäller att leva grönt och ekonomiskt smart. Fokus är mot miljöriktiga investeringar, men framförallt mot spartips och privatekonomi.

Boken om Q
Mats Qviberg berättad för Lotta Byqvist
Boken om Q är i första hand en biografi om Q:s liv, i andra hand en bok om aktier. Förvisso kan du lära dig en del om aktieaffärer, men du får en hel del livserfarenhet plus Qvibergs genomgång av HQ-kraschen.

Tydligen hade banken just blivit välkapitaliserad och hade dessutom nyligen lagt ned den problematiska tradingavdelningen när Finansinspektionen drog in tillståndet 2010.

Rättegångarna är ännu 2016 inte klara, varken brottmålet eller civilmålet. Qvibergs version är att de jagar hans pengar mer än de som verkligen arbetade operativt i HQ Bank och därmed borde ha följt HQ:s riskavdelnings varningar. Så är det säkert, money talks, det är det som folk vill åt.
* Antal sidor: 244. Tryckår: 2015

De finansiella marknaderna i ett internationellt perspektiv
Leif Hässel och Marie Norman
Boken ger dig mycket kunskap om hur räntorna påverkar samhället och hur de styrs av mängden pengar och annat trevligt. Du får även bland annat lära dig hur man prissätter obligationer – när marknadspriset på en obligation sjunker stiger räntan på densamma. Och vice versa. Det här var en helt okej bok för mig att plugga på högskolan, men exakt hur centralbankerna agerar och fungerar har ändrats sedan dess. Köp en uppdaterad bok, eftersom EMU inte fanns när jag läste den här versionen av boken. Däremot är ju all tidlös information om räntebildningen fortfarande up to date.
307 sidor. Tryckår 1997.

Den stora bankhärvan
Carolina Neurath
Det här är historien om hur HQ till slut gick under som bolag år 2010. Den stora bankhärvan är en fascinerande berättelse som tydligt visar hur knepigt det kan vara att driva bank i allmänhet och trading i synnerhet. Boken ger en intressant och lättläst inblick i hur en finansiell snöboll i rullning sakta med säkert kan växa till något dödligt om den inte stoppas i tid. Märkligt att så många skarpa hjärnor som det ändå fanns på HQ kunde misslyckas med tradingportföljen och rutiner så till den grad att Finansinspektionen drog in tillståndet. Det hade myndigheten å andra sidan aldrig vågat om en storbank hamnat i samma sits. Stämningar och processer haglar i HQ-fallets kölvatten och även bokens författare finns enligt uppgift med i riskzonen. De enda säkra förlorarna på allt detta är HQ:s aktieägare. Nästan lika stora förlorare blev nästan de i HQ:s personal som tagit miljonlån för att köpa konvertibler. De räddades av att Carnegie tog över HQ när spelet var slut. En lärdom där är att du aldrig ska investera tungt med lånade pengar. Allra minst i ett bolag där du jobbar, eftersom du redan är beroende av bolaget via din anställning blir lånefinansierade köp att lägga alltför många ägg i samma korg. Bra money management innebär riskspridning.
* 282 sidor. Tryckår 2012.

Du & Dina pengar
Erik Wennstam har skrivit denna grundläggande och breda genomgång av din privatekonomi. Boken handlar mycket om att få självförtroendet att ta hand om sin ekonomi och lära sig grunderna.
* 152 sidor. Tryckår 2018.

Fingerprint – the story
Per Agerman och Karolina Palutko Macéus
En lättläst och intressant bok som alla som följt Fingerprint genom åren borde läsa. Även om bara hälften är sant är det häpnadsväckande att turerna i det periodvis så framgångsrika Fingerprint aldrig tar slut. Snacka om högriskbolag, som skapat stora rikedomar för somliga, fängelsedomar för andra. Har något börsbolag någonsin haft så mycket insiderhandel vid olämpliga tillfällen?
* 186 sidor. Tryckår 2017.

Flash Boys
Michael Lewis pocketbok är intressant och rätt spännande att läsa, även om det inte ger så mycket rent praktiskt och det är väldigt många namn, personer och detaljer. Visst värde finns det förstås av att få en inblick i hur högfrekvenshandlarna utnyttjade sin hastighet och närhet till börserna för att kunna identifiera vilka order som kom från de stora kapitalförvaltarna och sen springa före dem i kön bildligt talat. På så vis skar de emellan och det med alla storbankernas välsignelse, för de tog avgifter från högfrekvenshandlarna. Alla investerare som lägger en order är med och skapar värden åt finanssektorn, eftersom orderdata är oerhört värdefullt. Boken är en mycket djup och detaljerad inblick i människorna som försökte spåra upp och ta reda på den oerhörda komplexitet som skapats i finanssektorn. En komplexitet som syftar till att tjäna pengar på investerarna, men utan högfrekvenshandlarna hade systemet försökt att sko sig på något annat vis istället tror jag. Högfrekvenshandlarna tjänade enligt sid 174 i min pocketbok dessutom mest på att vara snabba när det gällde prisskillnader mellan olika börser. Att vara snabb har människor försökt inom alla områden i alla tider, så det i sig är inte problemet. Bara när de ”frontrunnar” och luras med fejkade order.
266 sidor. Tryckår: 2017.

HQ Gate
Jenny Hedelin och Christen Ager-Hanssen
Boken HQ Gate går via alldeles för många citat från mejl och bandinspelningar igenom alla turerna innan och efter i HQ:s undergång 2010. Ingen detalj är för liten för att gräva fram, men bitvis hettar boken till. Även om bara hälften är sant är boken lika omkullkastande som Den stora bankhärvan av Carolina Neurath. HQ Gate lär oss heller inte så mycket om aktier och börsen, utan är mest ett avskräckande exempel på hur knepigt det är med trading i derivat.
* 415 sidor. Tryckår 2016.

Hjärnkoll på pengarna
Elin Helanders bok lär oss bland annat hur vi sätter positiva målbilder för att göra sparande roligare. Dessutom kan vi utan känslor inte fatta beslut, vilket strider mot påståendet att vi ska vara rationella investerare. Hjärnan är tydligen lite mer komplex än så. I övrigt är boken en bra privatekonomisk grund med genomgång av investeringsfällor och annat matnyttigt.
176 sidor. Tryckår 2017.

Hög på Hus
Alexander Noréns berättelse om hur man får husköparmani och renoverar och tittar på bostadsannonser till tusen. Boken är lättläst, intressant och tänkvärd. Oväntat djup och lärorik emellanåt, allt från vilken del av hjärnan som tar över i auktioner till myter om fastighetsmarknaden.

Bäst när du ska köpa uppges vara att undvika auktion via förhandsbud, men bara om du vet vad du gör. Bäst som säljare är auktion där så många som möjligt dyker upp. Lockpriser har därmed sin fördel för konsumenter om denne är säljare. Tydligen gick fastighetsmarknaden i Sverige ungefär som inflationen under en lång tid. Från mitten av 1950-talet till mitten av 1990-talet ska fick svenska villaägare knappt ens en värdeökning som kunde matcha inflationen.

Norén skriver även att enligt boken Irrational Exuberance av den berömde Schiller steg i reala termer inte bostadspriserna i USA mellan 1890 och 1995. Prisuppgången som skedde motsvarade alltså bara inflationen. Fastigheter kan alltså bevara dina pengar bra, men lita inte på att det blir stor värdeökning.
* 173 sidor. Tryckår 2012.

Kapitalet i det tjugoförsta århundradet (sammanfattning)
Jesper Roine har sammanfattat Thomas Pikettys jättelånga och mycket omtalade bok. Tvärt emot vad t.ex. Paul Krugman anser är det här en av de oviktigare böckerna om ekonomi. Föredömligt kort, men ekonomi av det här slaget blir nästan alltid torrt och trist.
* 108 sidor. Tryckår: 2014

Kraschad – Så förlorade jag en miljon på börsen
Fredrik Virtanen. Förutom första kapitlet är det nästan bara enstaka stycken som ger något. Första kapitlet är dessutom det som låg ute på sajten Newsmill ett antal år. Det du får av boken är en inblick i hur du inte ska göra och reagera på börsen. Ingen kunskap och inga råd i världen hjälper om du tar för höga risker och gör fel saker på grund av börspsykologi. Halva boken är skriven med ett ord eller en mening per rad som om Virtanen försökte måla med ord, men innehållet känns då tunt och ofta även oväsentligt och de textavsnitten faller därför platt i backen likt ett regn av bristande engagemang.
* 191 sidor. Tryckår: 2009

Medveten Ekonomi – en vardag med guldkant
Shoka Åhrman och Frida Treschow har skrivit en lättläst bok om privatekonomi. Fokus är mot vårt ekonomiska beteende i första hand och boken tar inte för givet att vi alltid är helt rationella. Boken rekommenderar jag till dig som vill ha en bra grund inom privatekonomi, som bostaden, sparandet och familjejuridiken.
* 210 sidor. Tryckår: 2018.

Min hemlighet
Petter Stordalen (berättad för Jonas Forsang)
Boken är lättläst och kapitlen är kort och kärnfulla. Stordalens syn på saker och ting är inte uppbackade av studier och vetenskap, utan bygger enbart på hans erfarenheter. Det är helt okej och vanligt i sådana här böcker. Det går att lära sig mycket ändå och boken ger även mycket inspiration och en spännande inblick i hans liv. Allt från affärerna och företagen med alla förhandlingar till hans sjuka frus kamp för överlevnad.
* 268 sidor. Tryckår: 2016.

Mitt liv med dina pengar
Anders Anderssons bok Mitt liv med dina pengar är en intressant berättelse om hans karriär och affärer. Vi får flera inblickar i hur mediernas värld förändrats, men framförallt flera privatekonomiska råd. Det här är ingen aktiebok, även om du förstås lär dig en del om aktier också. Du får dessutom minst lika många karriärtips och ekonomiska lärdomar. Boken är lättläst och riktar sig till dig som jobbar inom media eller är intresserad av media samt du som vill lära dig mer om privatekonomiska grunder och tänk.
* 232 sidor. Tryckår 2016.

Nudge
Alexander Noréns bok är lättläst och intressant. Den är späckad med exempel på hur studier och forskning visat hur vi människor kan lockas till det ena eller andra beteendet. Främst är det företag som säljer något och myndigheter som vill vi ska lyda som använder sig av nudge, eller på svenska knuffa eller puffning. Det innebär små ofarliga knep som formuleringar, skyltars utformning, färger och en massa annat som ökar sannolikheten för folk att förstå, göra rätt och bli intresserade. Genom att läsa boken blir du mer medveten om hur delar av samhället fungerar och du ökar dina chanser att själv använda nudging för att bli bättre på kommunikation.

Enda problemet med boken är att det nästan är för många exempel och att ekonomen och nudgeforskaren Richard Thaler nämns nästan misstänksamt ofta i början av boken. Thaler har för övrigt också en bok som heter just Nudge. Oavsett det är det här ett intressant inslag i kategorin beteendeekonomi, vars kil rakt in i den effektiva marknadshypotesen blir allt större.
* 130 sidor. Tryckår: 2018.

Prylbanta
Prylbanta av Elisabeth Byström och Johan Ernfors är en bok som riktar sig till dig som har för mycket prylar eller shoppar för mycket. Prylbanta har lättläst språk, men boken är mycket detaljerad och seriös i sin genomgång. Vi får lära oss alla detaljer kring allt runt prylbantning och att göra livet mer minimalistiskt och därmed rikare på andra områden. Det är inte bara plats utan även tid och energi som för många saker i ens hem stjäl.

Svenska hushåll lägger enligt boken i genomsnitt 13,2-15,6 timmar i veckan på att städa och plocka upp saker. Att prylbanta innebär inte bara att vi sparar tid och värderar de föremål vi har utan även att vi frigör tid. Boken går igenom allt från rena garderoben till bokhyllan och elektronik.
* 209 sidor. Tryckår: 2017.

Sammansvärjningen
Joel Dahlbergs kritiska bok om storbankernas fonder som säljs som aktivt förvaltade men som inte är det. Boken lär oss att det enligt en vetenskaplig studie måste vara en hög active share för att en aktiefond ska kunna slå börsindex, helst över 80 procent av avkastningen ska komma från aktiva val och inte att index går upp. Annars en lång genomgång av hur författaren pressar bankerna om svar de inte kan ge. Bankerna tar höga avgifter för indexnära förvaltning för att de kan och de fortsätter de med så länge det går. Många fondsparare blir lurade på så vis och bankernas försök att svara på Dahlbergs frågor blir fulla av floskler. Därför är det här tyvärr en bok där vi inte lär oss så mycket om sparstrategier eller blir särskilt roade. Däremot en intressant inblick i hur finansbranschen arbetar tillsammans för att hålla ihop systemet av säljare av fonder och pensionslösningar för att tjäna på avgifter och provisioner.
* 178 sidor. Tryckår: 2015

Så kan du bli rik på bitcoin
Totte Löfström och Christian Ploog går igenom grunderna med blockkedjor, kryptovalutor och vad vi ska leta efter samt se upp med där. Så kan du bli rik på bitcoin är en bra och grundläggande bok om ämnet.
* 174 sidor. Tryckår 2018.

Sälj!
Fredrik Eklund (med Bruce Littlefield) har skrivit en lättläst och givande bok om hur du säljer. Allt från allmänt tänk till vad som gör dig framgångsrik i livet och karriären. Det handlar mycket om att ha roligt, göra det du brinner för och att tänka rätt. Sett över flera år blir det stor skillnad för dig om du har rätt inställning och mindset till det du gör.

Fastighetsmäklaren Fredrik Eklund blandar stort och litet, allt från att han tror det är ohälsosamt för honom med lightläsk (Cola) till allmänna råd för sociala nätverk.

Totalt sett är detta en underhållande bok och mycket läsvärd för oss som redan går vår egen väg och har vår hobby som yrke.

Ta det lite lugnare och må mycket bättre
Sigge Ennart och Olof Brundin skriver lättläst och underhållande. Boken innehåller flera intressanta poänger varför folk trivs eller vantrivs på jobbet och varför många stannar kvar på samma arbetsplats. Tänkvärt är också slutsatsen att det kostar rätt mycket pengar att tjäna pengar. Det här är inte en bok i hur man blir rik på kapital, utan mer om hur man ska försöka leva för att må bättre långsiktigt. Att bli rik på livet. Enligt boken är det två miljoner människor i landet som vill ta det lite lugnare. Ett bra inslag är intervjuerna med olika psykologer och beteendevetare.
* 151 sidor. Tryckår 2019.

The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life
Alice Schroeder. Trots att bokens författare följt Warren Buffett på nära håll och på så vis för ovanlighetens skull samarbetat med honom tycker jag boken är oläslig. Jag klarade inte ens av att hitta ett enda konkret och bra råd. Därför kastade jag bort boken i vredesmod.
* En väldigt massa sidor. Tryckår: vem bryr sig.

Tronstriden – Maktkampen i Industrivärden
Jens B Nordströms bok är lättläst och ger en intressant inblick i maktkampen där finansmannen och bolagsägaren Fredrik Lundberg och den kanske mer operative och inte fullt lika rike Pär Boman tog makten över Industrivärdensfären (även kallad Handelsbanksfären). Industrivärden, Handelsbanken och SCA är tre bolag som länge hade korsägare och var rent finansiellt och maktmässigt tjänstemannastyrda bolag. Bolag som styrdes och fortfarande i stor utsträckning styrs via stiftelsernas ägande.

Alla inblandade som författaren och journalisten Jens B Nordström fått tag i dementerar det mesta av skandalerna som stod i första hand SvD och i andra hand DI. Varken europeisk stjärnkock eller en kvarglömd plånbok verkar ha skickats per flyg till jaktanläggningen i Henvålen. Henvålens jaktstuga står heller inte på ofri grund utan står på mark som husägarna äger. SvD erkänner trots detta inga fel och verkar inte försöka att korrigera något.

Inget avslöjande kring vem som placerade avlyssningsutrustningen i Industrivärdens styrelserum finns. Däremot vet vi vilka som gynnades av skandalskriverierna och läckorna. De prisbelönade journalisterna och Fredrik Lundberg. Förlorarna är Jan Johansson, Anders Nyrén och framförallt Sverker Martin-Löf. Boken framför en del kritik mot dessa företagsledare och Tronstriden känns därmed hyggligt balanserad.
* 341 sidor. Tryckår: 2017.