Megatrender

Att förutse konjunkturens återkommande svängningar är svårt för alla. Vi ökar därför våra möjligheter till god avkastning om vi satsar på investeringar som gynnas av megatrender och supercykler, vilket är trender som är längre än en vanlig konjunkturcykel på fem år.

Dessa mycket långa trender gynnar vissa bolag över tid. Genom att investera i dessa bolags aktier ökar vi chansen till att hitta långsiktiga kursvinnare. Vi får förstås inga vinstgarantier, men åtminstone en god underliggande efterfrågetrend, medan konjunkturen och bolagsspecifika nyheter påverkar mer hur det går från ett år till ett annat.

Ju fler megatrender som talar för en investering desto bättre, även om det i slutändan krävs att det är ett bra bolag, en bra fondförvaltare, etc. Inga megatrender i världen kan långsiktigt rädda till exempel ett vanskött bolag.

Det finns givetvis megatrender som byter riktning ibland. Råvarubranschen brukar röra sig i 20-åriga cykler och efter toppen i början 1980-talet tog det 20 år innan trenden vände upp. De som köpte guld på toppen av guldruschen på 1980-talet gjorde med andra ord en usel placering i ett par decennier.

Köp min aktiebok om 2020-talets intressantaste trender på Adlibris, Bokus eller signerad på Sterners Förlag.

Nedan följer en äldre sammanfattning av olika megatrender i samhället.

Megatrender för bättre placeringar

 • Automation. Allt från industrirobotar till maskiner som gör snabbmat.
 • IT. IT finns inom alla branscher numera. Allt från industriell automation och bärbara datorer till digital-TV och att ehandeln växer snabbare än den vanliga.
 • Webben och mobil kommunikation. Vi kommunicerar allt mer via sociala nätverk och webben. Allt blir mer webbaserat, vilket innebär ständigt ökade data- och trafikmängder som i sin tur kräver snabbare nät. Allt tack vare allt fler mobiltelefoner med webbuppkoppling och surfplattor, molnet, allt fler och bättre sajter (som Hernhag.se) och att TV:n flyttar till webben, etc.
 • Åldrande befolkning. Både i Västeuropa, Nordamerika samt i Kina och Japan stiger genomsnittsåldern. Det ökar efterfrågan för hälsosektorn, som medicinteknikbolagen.
 • Tillväxtmarknader. I takt med att globaliseringen och kapitalismen vinner mark blir att fler människor i tillväxtmarknadsländer rikare. De konsumerar mer, men de satsar också mer på välfärd som sjukvård.
 • Konsumtion. Shoppaholics lär det alltid finnas, liksom de som snusar och/eller dricker, eller spelar/gamblar. Shopping som nöje och/eller upplevelseindustri lär växa globalt.
 • Hälsa. Folk lever längre och längre, men blir i genomsnitt allt fetare. Många satsar samtidigt på hälsosammare mat och olika dieter samt träning. Bolag inom allt från friskvård och hälsovård till olika typer av matproducenter och restauranger gynnas av dessa hälsotrender.
 • Urbanisering. Ända sedan jordbrukssamhället började ersättas av industrialiseringen och sedan tjänstesamhället har folk flyttat in till städer. Fastigheter i bra lägen lär löna sig på sikt.
 • Miljövänlig energi. Rena energikällor för till exempel fordon kan förbättra miljön lokalt i biltäta storstäder, även om bensindrivna bilar inte ersätts lätt och snabbt. Kanske blir hybrider som både går på el och bensin det vanligaste på våra vägar en dag. Solkraft och vattenkraft lär globalt stå inför en ljusare framtid än kolkraft.
 • Energieffektivitet. Dels sparar det pengar, dels kan det gynna miljön. Investeringar som effektiviserar energiflöden är en megatrend som lär hålla i sig oavsett om klimatet går mot det varmare eller kallare hållet.
 • Säkerhet och övervakning. Oro för terroristattacker och allt mer avancerad teknik för att lösa brott hör framtiden till. Övervakningskameror och vaktbolag lär inte bli sysslolösa.

Megatrender att se upp med

 • Print är på väg ned. Tryckta tidningar och tidskrifter pressas av det stora och billiga utbudet på webben där konkurrensen är mycket hårdare och nyckfullare.
 • Globalisering och webb ger prispress. Butikskedjor med konsumentvaror har det tufft då branscherna förändras långsiktigt. Prisjämförelser på nätet och en allt globalare e-handel skapar ökad konkurrens och prispress.
 • Flyget har fallhöjd. När flygplanet uppfanns var det uppenbart att det skulle bli en megatrend. Med facit på hand blev det ingen lönsam megatrend för många inblandade. Jag har läst att alla flygbolag och flygplatser tillsammans genom historien förlorat pengar. Det säger en del om denna kapitalintensiva, personalkritiska, bränsletörstiga, hårt konkurrensutsatta bransch. De som tillverkar flygplan har det bättre, främst de som gör stridsflygplan.

4 reaktioner till “Megatrender”

 1. Hej. har sparat i fonder under några år och de har ju gått upp med en hel del. Hur ska man tänka om att sälja? Ska man sälja vid nedgång och köpa igen dem senare? Eller ska man bara låta allt vara?

  1. Hej! För de flesta går det inte bra att tajma börsen. Min utgångspunkt är därför att du ska ligga kvar med allt eller det mesta. Årsvis kan du möjligen balansera dina tillgångar, så du hyvlar av en smula av dina aktier och placerar i något säkrare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)