Så går börsen i år

Det är någonstans mellan svårt och omöjligt att säga hur börsen ska gå ett visst år. Många experter får trots det ofta frågan:
– Hur går börsen i år?
Nästan lika ofta har de fel. Själv gissar jag inte ens, eftersom jag vet att det nästan bara handlar om tur för att få rätt och då är det bättre jag är tyst.

Gissa inte hur börsen ska gå i år

Jag hävdar att om du är beroende av hur börsen går ett enskilt kalenderår så gör du fel.

För det första ska du aldrig placera allt den 1 januari och sälja den 31 december. Därmed har du ingen direkt och avgörande anledning att veta hur börsen ska gå ett enskilt kalenderår. Inget annat år heller.

För det andra tycker jag du ska ha en långsiktig strategi där du liksom jag alltid kan gilla läget.
* Om det går upp så ska du ha aktier i bra bolag som ökar i värde.
* Går det ned ska du använda utdelningar och likvider du sparat utanför börsen för att köpa aktier när de äntligen blivit billiga igen.
* Går börsindex kring plus minus noll kan du även då återinvestera utdelningar så du får ännu mer utdelning nästan gång och så vidare.
På så vis blir du alltid en vinnare, oavsett hur ”börsen går i år”.

Aktiva och duktiga placerare kan lyckas med allt från en trendföljande strategi till ren trading, men det är många som misslyckats där och det är inte min utgångspunkt. Jag föredrar andra aktiestrategier.

4 reaktioner till “Så går börsen i år”

  1. Hej,

    Har frågor kring utdelningsaktier och P/E-tal. Citerar från tidigare inlägg: ”Börsens genomsnittliga värdering är P/E-talet 14-15 sett över många år”. Är ny på aktier och utdelningsaktier men vill komma igång på månadsspar ca 5000-10000 utspritt bland utdelningsfonder du tipsar om för diversifiering.

    Många inkl. du själv tipsar på utdelningsaktierna:

    Castellum har P/E-tal 6,28
    Investor B har P/E-tal på -138,99
    SEB har P/E-tal 8,93
    Lundbergsföretagen B har P/E-tal 10,86

    Samtliga siffror hämtade från Avanza och i skrivandes stund. Indikerar detta på lågt värdering och därmed varningsklocka, eller vilka nyckeltal ska man titta på?

    Fråga två rör courtage och avgifter. Vad innebär det att jag måste betala courtage/avgift för de investerade 10.000kr/mån vid köp av olika utdelningsaktier?

    Länk: https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/prislista/courtageklasser.html

    – Tips på hur man ska tänka på vid courtage för att minimera avgiften?
    – Ju mer aktier man köper t.ex. månadsvis, måste jag betala mycket i courtage, vilket innebär höga avgifter i slutändan som äter upp min vinst som genererats från utdelningsaktier eller, tänker jag fel? Ett enkelt räkneexempel vore toppen!

    Tack för bra blogg!

    1. Hej!
      Fastighetsbolag och än mer investmentbolag har resultat som påverkas väldigt mycket av hur tillgångarnas värden förändras. Investmentbolagen visar förlust när börsen går ned och vinst när börsen går upp beroende på hur deras innehav/tillgångar omvärderas. P/E-tal funkar inte särskilt bra på dessa branscher.

      Det är inte lätt att välja rätt courtageklass. Ska du köpa för små belopp blir oftast det lägsta minicourtaget billigast, men procentsatsen är högre då så köper du för större belopp är det värt att välja högre minicourtage för att få en lägre procentsats. Se beloppen under ”Passar affärer mellan” på Avanzas sida som du länkade till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)