Så går börsen i år

Det är någonstans mellan svårt och omöjligt att säga hur börsen ska gå ett visst år. Många experter får trots det ofta frågan:
– Hur går börsen i år?
Nästan lika ofta har de fel. Själv gissar jag inte ens, eftersom jag vet att det nästan bara handlar om tur för att få rätt och då är det bättre jag är tyst.

För att visa hur svårt det är att få rätt har jag lite skämtsamt skapat den här generatorn som prognostiserar utvecklingen för Stockholmsbörsens breda index OMXSPI. Det blir säkert minst lika rätt, fel, vägledande och slumpmässigt som när börsexperterna gissar i det blå.

+ 19 %

Jag hävdar att om du är beroende av hur börsen går ett enskilt år så gör du fel.

För det första ska du aldrig placera allt den 1 januari och sälja den 31 december. Därmed har du ingen direkt och avgörande anledning att veta hur börsen ska gå ett enskilt kalenderår. Inget annat år heller.

För det andra tycker jag du ska ha en långsiktig strategi där du liksom jag alltid kan gilla läget.
* Om det går upp så ska du ha aktier i bra bolag som ökar i värde.
* Går det ned ska du använda utdelningar och likvider du sparat utanför börsen för att köpa aktier när de äntligen blivit billiga igen.
* Går börsindex kring plus minus noll kan du även då återinvestera utdelningar så du får ännu mer utdelning nästan gång och så vidare.
På så vis blir du alltid en vinnare, oavsett hur ”börsen går i år”.

Aktiva och duktiga placerare kan lyckas med allt från en trendföljande strategi till ren trading, men det är många som misslyckats där och det är inte min utgångspunkt.(C) Marcus Hernhag 2012 - 2019

2 reaktioner till “Så går börsen i år”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)