Så väljer du rätt nätmäklare

Det finns ett och annat att tänka på i valet av nätmäklare. Prispressen på kostnaden för att handla aktier gynnar oss aktiekonsumenter. Främst de lite mindre nätmäklarna ligger bra till med kostnader och utbud.

Courtaget och kapitalet. Courtage är den avgift du betalar till mäklarfirman för att denna hittar en köpare eller säljare åt dig och sköter avräkningsnotan. I princip beräknas allt courtage vid aktiehandel i procent av den summan du handlar för. För små belopp gäller istället ett minicourtage i kronor, vilket gör att courtaget aldrig kan bli hur litet som helst. Så fort courtaget i procent av beloppet du köper eller säljer är större än minicourtaget som gäller det i procent.

Fundera därför ut hur stort belopp du handlar för i genomsnitt och hur ofta. Det är förstås inte helt lätt, men gör så gott du kan. Det går dessutom ofta rätt lätt att byta prisplan etc hos din bank eller nätmäklare.

För nybörjare finns det nu flera aktörer som erbjuder 1 kr i courtage för dig som precis börjat med aktiesparande.

Välja nätmäklare. Välj den mäklarfirma som är billigast i kronor eller procent, beroende på hur stora eller små poster du ska handla för. Glöm inte att även jämföra vad det kostar att handla på de mindre börslistorna och på börser utanför Sverige om du ska handla där.

Utbudet. Fundera över hur många olika ränte-, hedge- och aktiefonder du behöver och vad som finns på respektive nätmäklares fondtorg. Kolla så just din favoritfond finns med och går att handla. Ju större utbud desto bättre.

Tänk på att depåerna med de allra billigaste minicourtagen kan sakna kapitalförsäkring, investeringssparkonto och möjlighet att handla med amerikanska ETF:er.

Onödiga kostnader. Du som är småsparare ska undvika fasta kostnader och avgifter. När jag skrev ett nätmäklartest åt Privata Affärer sommaren 2014 var det vissa storbanker som hade onödiga avgifter för kapitalförsäkringar. ”Sånt är ju bara så 1995.” 🙂

När det gäller nätmäklarnas villkor och onödiga kostnader upptäckte jag 2020 att Degiros villkor förskräcker.

Välja nätmäklare – Hernhags slutsatser: ISK och KF var länge bättre att ha hos Avanza eller Nordnet är storbankerna, även om vissa villkor och priser hos storbankerna nu kan konkurrera. Aktieinvest har andelsorder om du vill handla riktigt små poster i aktier med högt pris. Degiro kan jag inte rekommendera.

Bäst för dig som fondsparar är troligen SAVR, som inte behåller provisionen från fondbolagen utan skickar den vidare till spararen. Det innebär att de till skillnad från andra nätmäklare inte tar del av förvaltningsavgifterna utan kan sälja fonderna med lägre avgifter för dig som sparare.

Fler tankar inför att välja nätmäklare:

* Välj en mäklare som du litar på och vars sajt du gillar. Testa deras support med att mejla och/eller ringa och fråga något.
* Samtidigt som du har praktiska fördelar av att samla allt hos en mäklare skadar det inte att använda mer än en. Olika mäklare är bra på olika saker så att använda mer än en kan vara en fördel.
* Finns de övriga tjänster du behöver och vad kostar de? Blankning, belåning, larm, analyser, deklarationshjälp, personlig rådgivning, inlåningsränta och räntekonton för dina likvider, etc.

Nybörjarens tumregler för aktiehandel över nätet:

* Se upp med att handla för ofta, eftersom det är så lätt.
* Det är bättre att följa din aktiestrategi än orderdjupet i realtid.
* Bli inte stressad av att kurserna går upp och ned minut för minut.

11 reaktioner till “Så väljer du rätt nätmäklare”

  1. Hej Marcus!

    Jag har både Nordnet och Avanza. Är mycket nöjd med båda. Avanzas sida är trevligare och har en bättre ”nyhetsdel”. Nordnet är billigare för de utländska aktier jag vill köpa samt har den roliga tjänsten Shareville. Bådas support är riktigt bra. Förstår inte hur storbankskunderna tänker. Vem vill betala för en kapitalförsäkring som är gratis? Hur kan de med att ta betalt för något som kunden faktiskt kan få gratis genom ett enkelt internetblippande?

    1. Hej!
      Håller med dig. Kanske sparar folk i skräpprodukter (KF med avgifter) pga okunskap eller brist på intresse att välja och jämföra. Döm om min förvåning 2014 när jag upptäckta att Nordea på den tiden hade en KF för aktier och en annan KF för kunder som ville ha fonder. Olika avgiftsstruktur för båda var det dessutom. Hur smart kan det ha varit att sprida ut sparandet i olika depåer helt i onödan?

      Jag blir lite skeptisk till storbankernas aktier när jag tänker på sånt här…

  2. hej,
    vad anser du om nya nätmäklaren DEGIRO.SE?
    0 i courtage upp till 1 miljon (på Sthlmsbörsen). Finns det en risk med mitt kapital? Går tydligen även att ha ISK där
    hej Jan

    1. Hej, det borde vara säkert att använda Degiro. Det är ingen blufföretag direkt, men deras snabba expansion till många länder kan kanske i teorin ha gått för snabbt. De borde vara lika säkra som Avanza och Nordnet, som också har någon form av nollcourtage om jag minns rätt.

  3. Hej!

    Tack för intressanta inspel. Så här tycker jag:

    Avanza är bäst att börja med, eftersom de har den mest pedagogiska och lättnavigerade sajten och courtagefritt upp till 50 000 kr.

    Härefter är Nordnet bäst, eftersom de har courtagefritt upp till 80 000 kr.

    För den med tillgångar över 130 000 kr är Nordea bäst (NordeaInvestor). De har lägst courtage och en hyfsat snygg och lättförståelig värdepapperstjänst. De har dessutom ett brett utbud av bl.a. ETF:er och återbetalar 100% av källskatten samma dag eller några dagar efter utdelningen.

    /Ludvig

  4. Håller med om att Avanzas sida är användarvänligast. Men ex nordiska aktier handlas billigast via Nordnet. Msn kan gäena konplettera med en ISK hos Swedbank där man nu handlar gratis upp till 100 tkr.
    Jag testar nu även några av Aktieinvests boxar – om jag minns rätt heter de Dividend Champions och Investmentbolag i box (osäker på namnet). Tycker inte att de gått så jättebra och har nu börjat spara även i deras Magic Box. Viktigt att tänka på avgiften dock. Som medlem i Aktiespararna halveras den men den blir ändå hög om man månadssparar mindre belopp än ex 1000 – 1500 kr.
    Tycker också att det är dåligt att det saknas graf i vilken utvecklingen för de olika boxarna visas. Någon annan som har erfarenhet av Aktieinvest?

      1. När jag via deras chat ställde frågan fick jag svaret att den senaste grafen som visade en jämförelse mellan de olika boxarna är från mars 2019. Dåligt tycker jag. Vet inte heller vad som är bäst, deras portföljspar eller boxarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)