Så väljer du rätt nätmäklare

Det finns ett och annat att tänka på i valet av nätmäklare. Prispressen på kostnaden för att handla aktier gynnar oss aktiekonsumenter. Främst de lite mindre nätmäklarna ligger bra till med kostnader och utbud.

Courtaget och kapitalet. I princip beräknas allt courtage vid aktiehandel i procent av den summan du handlar för. För små belopp gäller istället ett minicourtage i kronor, vilket gör att courtaget aldrig kan bli hur litet som helst. Så fort courtaget i procent av beloppet du köper eller säljer är större än minicourtaget som gäller det i procent.

Fundera därför ut hur stort belopp du handlar för i genomsnitt och hur ofta. Det är förstås inte helt lätt, men gör så gott du kan. Det går dessutom ofta rätt lätt att byta prisplan etc hos din bank/mäklare.

Välja nätmäklare. Välj den mäklarfirma som är billigast i kronor eller procent, beroende på hur stora eller små poster du ska handla för. Glöm inte att även jämföra vad det kostar att handla på de mindre börslistorna och på börser utanför Sverige om du ska handla där.

Utbudet. Fundera över hur många olika ränte-, hedge- och aktiefonder du behöver och vad som finns på respektive fondtorg. Kolla så just din favoritfond finns med och går att handla. Ju större utbud desto bättre.

Tänk på att depåerna med de allra billigaste minicourtagen kan sakna kapitalförsäkring, investeringssparkonto och möjlighet att handla med amerikanska ETF:er.

Onödiga kostnader. Du som är småsparare ska undvika fasta kostnader och avgifter. När jag skrev ett nätmäklartest åt Privata Affärer sommaren 2014 var det vissa storbanker som hade onödiga avgifter för kapitalförsäkringar. ”Sånt är ju bara så 1995.” 🙂

Fler tankar inför att välja nätmäklare:

* Välj en mäklare som du litar på och vars sajt du gillar. Testa deras support med att mejla och/eller ringa och fråga något.
* Samtidigt som du har praktiska fördelar av att samla allt hos en mäklare skadar det inte att använda mer än en. Olika mäklare är bra på olika saker så att använda mer än en kan vara en fördel.
* Finns de övriga tjänster du behöver och vad kostar de? Blankning, belåning, larm, analyser, deklarationshjälp, personlig rådgivning, inlåningsränta och räntekonton för dina likvider, etc.

Nybörjarens tumregler för aktiehandel över nätet:

* Se upp med att handla för ofta, eftersom det är så lätt.
* Det är bättre att följa din aktiestrategi än orderdjupet i realtid.
* Bli inte stressad av att kurserna går upp och ned minut för minut.(C) Marcus Hernhag 2012 - 2020

4 reaktioner till “Så väljer du rätt nätmäklare”

 1. Hej Marcus!

  Jag har både Nordnet och Avanza. Är mycket nöjd med båda. Avanzas sida är trevligare och har en bättre ”nyhetsdel”. Nordnet är billigare för de utländska aktier jag vill köpa samt har den roliga tjänsten Shareville. Bådas support är riktigt bra. Förstår inte hur storbankskunderna tänker. Vem vill betala för en kapitalförsäkring som är gratis? Hur kan de med att ta betalt för något som kunden faktiskt kan få gratis genom ett enkelt internetblippande?

  1. Hej!
   Håller med dig. Kanske sparar folk i skräpprodukter (KF med avgifter) pga okunskap eller brist på intresse att välja och jämföra. Döm om min förvåning 2014 när jag upptäckta att Nordea på den tiden hade en KF för aktier och en annan KF för kunder som ville ha fonder. Olika avgiftsstruktur för båda var det dessutom. Hur smart kan det ha varit att sprida ut sparandet i olika depåer helt i onödan?

   Jag blir lite skeptisk till storbankernas aktier när jag tänker på sånt här…

 2. hej,
  vad anser du om nya nätmäklaren DEGIRO.SE?
  0 i courtage upp till 1 miljon (på Sthlmsbörsen). Finns det en risk med mitt kapital? Går tydligen även att ha ISK där
  hej Jan

  1. Hej, det borde vara säkert att använda Degiro. Det är ingen blufföretag direkt, men deras snabba expansion till många länder kan kanske i teorin ha gått för snabbt. De borde vara lika säkra som Avanza och Nordnet, som också har någon form av nollcourtage om jag minns rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)