Om du undrar hur jag gör för att hitta köpvärda aktier ser det sammanfattningsvis ut ungefär som nedan. Eftersom det är en process som bygger mycket på bedömningar och helhetsintryck går det inte att beskriva allt i detalj. Oavsett om du är nybörjare eller aktieräv får du här några punkter om vad du kan titta på om du inte redan gör det.
Exakt hur jag analyserar aktier står i min aktiebok Bygg din egen pengamaskin, som är uppföljaren till Bli rik på aktieutdelning.
Beställ signerade exemplar från Sterners Förlag eller köp den hos Bokus eller Adlibris.
Som e-bok finns den via dessa länkar till Adlibris och Bokus.
Nedan är en överskådlig och lite kortare sammanfattning av hur jag brukar välja aktier.
Grunden är bolagets verksamhet och tillväxtförutsättningar på mycket lång sikt. Här letar jag alltid efter megatrender, helst mer än en ska gynna bolaget. Bästa sättet att tjäna pengar på en megatrend är ofta att satsa på bolagen som levererar varor och tjänster till ”guldgrävarna”. I Klondike var det de som sålde spadar och öl som tjänade de säkraste pengarna, inte de som letade guld.
På bolagsbasis letar jag främst efter god historik, stigande trend för vinsten och stabila utdelningar. Företag som tjänar pengar och behåller utdelningen även i tider av finanskris är bra att ha, tycker jag.
Värdering och nyckeltal: Jag tittar bland annat på hög direktavkastning, låga p/e-tal i förhållande till börsens genomsnitt och/eller jämfört med bolagets tillväxt. Tillgångar som kan vara undervärderade (substansrabatt och/eller lågt P/B-tal) eller löna sig väl på lång sikt är också något jag letar efter.
Höga marginaler ger trygghet när det gäller bolagets intjäning, men vad som är högt beror lite på vilken bransch det handlar om. Stigande marginaler är riktigt bra även om det lätt gör att aktien blir väldigt dyr.
Sen följer jag gärna bolaget en tid först så jag får en känsla för hur bolaget är: Är det välskött? Drivs det entreprenöriellt? Är ledningen kompetent?
Tillfället gör investeraren
Om ett bra bolag har problem som bör vara tillfälliga brukar kortsiktiga placerare sälja så aktien går ned. Då blir jag intresserad. Jag köper gärna kvalitetsaktier då och då under svackor som kan vara allt från månader till ett par år.
Börsras och rekyler skapar förstås bra lägen, men svårigheten med tajming gör att jag sällan träffar botten. Det behövs å andra sidan inte för det dröjer inte många år förrän ett köp i en större svacka lönar sig.
När det gäller bolag jag redan blivit intresserad av vill jag gärna se fallande kurser och insiderköp. Eller om ledningen åtminstone inte säljer sina innehav.
Springer inte på alla bollar
Jag undviker lottsedlar och bolag i branscher som läkemedelsforskning, metallprospektering och teknikutveckling, alltså innan bolagen börjat tjäna pengar. De flesta riktiga högriskaktier är rena lottsedlarna och de utvecklas förr eller senare riktigt dåligt.
Rederibranschen tycker jag guppar som ett flöte och är inget jag investerar i heller. Bland annat för att jag inte riktigt kan den branschen. Enskilda flygbolag håller jag mig också undan. Det sägs alla summan av alla årsresultat från alla privata flygbolag och flygplatser genom historien är en förlust.
Jag är även försiktig med branscher där utvecklingen av tekniken går snabbt på ett sätt att det kan slå undan benen för företaget.
Konten att hitta köpvärda aktier innebär med andra ord att även att vi ska undvika allt som har för höga risker eller som är för svåra situationer och sektorer för oss.
Flygbolag är inget du rekommenderar. Då ska man kanske undvika SAS Pref trots bra utdelning?
Vi får se hur länge SAS vill ha de här preferensaktierna som finansiering. 2019 ska ju utdelningen börja höjas. Osäkerheten kring SAS finansiering i övrigt och branschen i sig gör att jag är fortsatt tveksam till preffen, men hellre den än stamaktien.
Det här är ett inlägg som alla borde läsa. Mycket bra sammanfattning som till stor del stämmer med min egen filosofi.
Precis som du skriver är det svårt att tajma marknaden. Är du alltid fullinvesterad oavsett konjunktur och börsklimat eller ökar du kassan när det är skakigt?
Tack! Ofta är jag nästan fullinvesterad, men nästan aldrig till sista kronan. Periodvis har jag mer likvider och framöver hoppas jag kunna bli bättre på att sälja av en del och undvika en del av långa börsnedgångar.
Hej!
Vid val av aktier så nämns ofta att man kan kolla på bolagets historik. Vad i historiken är det man ska kolla efter?
Hej! Det är saker som intäkter per aktie, vinst per aktie och utdelning per aktie på tio års sikt. Du vill se stigande långsiktig trend där. Se även min aktieskola.
Hej!
Nykomling på börsen undrar över substansrabatten, har förstått att ekvationen är substansvärdet genom pris per aktie. Men vart hittar jag substansvärdet och vad betyder det?
Hej!
Tillgångar minus skulder = Eget kapital = substansen. Enkelt uttryckt. Substansen per aktie står på t.ex. Avanzas sidor om du söker upp en aktie och letar efter ”Eget kapital/aktie”. De flesta bolag handlas över sitt egna kapital, vilket är rimligt då vinsterna under kommande år bygger upp substansen. Investmentbolag däremot och även fastighetsbolag och en del värdeaktier handlas ibland under sitt egna kapital, dvs har substansrabatt.
Hej Marcus!
Tack för intressant läsning på hemsidan samt en av dina böcker..
Jag är nybörjare inom börsmarknaden och har svårt att veta vilka bolag och branscher man borde sikta in sig på för att diversifiera sig..
Just nu har jag investerat i: Investor, Svolder, Industrivärden, Lundbergföretagen, Sinch, SKF samt Eulos vind..
Skulle du vilja ta bort någon och vad tycker du saknas för en bred och långsiktig (5-10år) portfölj? Tänker att jag åtminstone vill ha 3 aktier till..
Hej!
Ser inget problem med aktierna du valt. Ska du välja tre aktier till utgå från branscherna du kan bäst, eller som passar din strategi bäst. Vill du ha fler tillväxtaktier som Sinch eller högutdelare som Nobina?
Hej Marcus!
Relativt ny på börsen så jag tackar för informativa och lättlästa böcker.
Beträffande det du skriver under värdering och nyckeltal ovan. Jag bygger en utdelningsportfölj till pensionen med tidshorisont 20-30 år. Jag funderar över att investera i ett par högt värderade tillväxtaktier med utdelning med förhoppning om att kunna behålla dessa tills det är dags att börja leva på utdelningarna och att min YOC då är betydligt högre än vad direktavkastningen är idag för ett sådant bolag. Vilken roll anser du att dagens P/E, EV/EBIT, PEG etc. spelar i ett sådant scenario?
Hej!
Dagens direktavkastningar kan vara höga för att utdelningen kommer att sänkas. Därför ska man titta på nyckeltal räknade på nuvarande aktiekurs. Yield on cost jämför utdelningen med ditt inköpspris och det kan ha sina poänger, men bara om du verkligen litar på utdelningen och aldrig säljer.