Så väljer jag aktier

Om du undrar hur jag gör för att hitta köpvärda aktier ser det sammanfattningsvis ut ungefär som nedan. Eftersom det är en process som bygger mycket på bedömningar och helhetsintryck går det inte att beskriva allt i detalj. Oavsett om du är nybörjare eller aktieräv får du här några punkter om vad du kan titta på om du inte redan gör det.

Grunden är bolagets verksamhet och tillväxtförutsättningar på mycket lång sikt. Här letar jag alltid efter megatrender, helst mer än en ska gynna bolaget. Bästa sättet att tjäna pengar på en megatrend är ofta att satsa på bolagen som levererar varor och tjänster till ”guldgrävarna”. I Klondike var det de som sålde spadar och öl som tjänade de säkraste pengarna, inte de som letade guld.

På bolagsbasis letar jag främst efter god historik, stigande trend för vinsten och stabila utdelningar. Företag som tjänar pengar och behåller utdelningen även i tider av finanskris är bra att ha, tycker jag.

Värdering och nyckeltal: Jag tittar bland annat på hög direktavkastning, låga p/e-tal i förhållande till börsens genomsnitt och/eller jämfört med bolagets tillväxt. Tillgångar som kan vara undervärderade (substansrabatt och/eller lågt P/B-tal) eller löna sig väl på lång sikt är också något jag letar efter.

Höga marginaler ger trygghet när det gäller bolagets intjäning, men vad som är högt beror lite på vilken bransch det handlar om. Stigande marginaler är riktigt bra även om det lätt gör att aktien blir väldigt dyr.

Sen följer jag gärna bolaget en tid först så jag får en känsla för hur bolaget är: Är det välskött? Drivs det entreprenöriellt? Är ledningen kompetent?

Tillfället gör investeraren

Om ett bra bolag har problem som bör vara tillfälliga brukar kortsiktiga placerare sälja så aktien går ned. Då blir jag intresserad. Jag köper gärna kvalitetsaktier då och då under svackor som kan vara allt från månader till ett par år.

Börsras och rekyler skapar förstås bra lägen, men svårigheten med tajming gör att jag sällan träffar botten. Det behövs å andra sidan inte för det dröjer inte många år förrän ett köp i en större svacka lönar sig.

När det gäller bolag jag redan blivit intresserad av vill jag gärna se fallande kurser och  insiderköp. Eller om ledningen åtminstone inte säljer sina innehav.

Springer inte på alla bollar

Jag undviker lottsedlar och bolag i branscher som läkemedelsforskning, metallprospektering och teknikutveckling, alltså innan bolagen börjat tjäna pengar. De flesta riktiga högriskaktier är rena lottsedlarna och de utvecklas förr eller senare riktigt dåligt.

Rederibranschen tycker jag guppar som ett flöte och är inget jag investerar i heller. Bland annat för att jag inte riktigt kan den branschen. Enskilda flygbolag håller jag mig också undan. Det sägs alla summan av alla årsresultat från alla privata flygbolag och flygplatser genom historien är en förlust.

Jag är även försiktig med branscher där utvecklingen av tekniken går snabbt på ett sätt att det kan slå undan benen för företaget.(C) Marcus Hernhag 2012 - 2020

4 reaktioner till “Så väljer jag aktier”

    1. Vi får se hur länge SAS vill ha de här preferensaktierna som finansiering. 2019 ska ju utdelningen börja höjas. Osäkerheten kring SAS finansiering i övrigt och branschen i sig gör att jag är fortsatt tveksam till preffen, men hellre den än stamaktien.

  1. Det här är ett inlägg som alla borde läsa. Mycket bra sammanfattning som till stor del stämmer med min egen filosofi.

    Precis som du skriver är det svårt att tajma marknaden. Är du alltid fullinvesterad oavsett konjunktur och börsklimat eller ökar du kassan när det är skakigt?

    1. Tack! Ofta är jag nästan fullinvesterad, men nästan aldrig till sista kronan. Periodvis har jag mer likvider och framöver hoppas jag kunna bli bättre på att sälja av en del och undvika en del av långa börsnedgångar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)