Även det fjärde året för min tillväxtaktiefond (egentligen en aktieportfölj som jag förvaltar som en indexfond) blev lyckat. 13 procent i avkastning var drygt 2 procentenheter bättre än det breda börsindex OMXSGI som inkluderar utdelningar. Samtidigt går tillväxtaktieindexfonden på tre års sikt klart bättre än vissa riktiga tillväxtfonder inom ny teknik.

Ovan min fondliknande portfölj under det senaste året.
Men storbolagsindex gick ju bättre, kanske någon tänker nu. Ja, men från starten för fyra år sedan har tillväxtaktiefonden ändå slagit OMXS30GI:

En dubbling av kapitalet på fyra år är riktigt bra.
Indexportföljen slår tillväxtfonder
Att min tillväxtaktieindexfond är upp 70,6 procent på tre år kan vi jämföra med riktiga tillväxtfonder per den 12 juni 2023 (uppgifter från Avanza.se):
* Tin Ny Teknik är enligt +0,32 procent på tre år.
* Swedbank Robur Ny Teknik är -3,3 procent på tre år.
* Lannebo Teknik +54,9 procent på tre år.
Som aktiestrategi för tillväxtbolag är detta något jag drar slutsatser av. Som att jag kan få bättre avkastning själv jämfört med vissa fonder, om jag bara väljer bra tillväxtbolag som ger utdelning. En risk här är att jag ligger så tungt i kursvinnarna Fortnox och Vitec, som både är riktigt högt värderade. Hur mycket uppsida finns kvar?
Lannebo Teknik satsar mycket på stora amerikanska teknikbolag, medan de två förstnämnda fonderna fokuserar mer mot blandade tillväxtbolag med mycket nordiskt fokus. Vad som lönar sig bäst framöver får vi se.
HMS Networks ny aktie i indexportföljen
Två av de sämsta placeringarna under åren har varit det tidigare innehavet Sobi och det nuvarande innehavet Sinch, vilka inte ger aktieutdelningar. Jag byter därför ut Sinch mot HMS Networks, som har en av de bästa utdelningstrenderna för svenska IT-bolag.
Verksamheten är kommunikationsteknologi som kopplar ihop hårdvaror via mjukvaror. Ett tema här är megatrenden digital automation. Bolagsnamnet HMS kommer ursprungligen enligt grundaren från ”Hassbjer Micro Systems” även om bolaget hävdar att det står för ”Hardware Meets Software”. Storleksmässigt blir HMS Networks ett medelstort innehav i indexfonden.
Kursraketen HMS finns med på min topplista över börsens stabilaste utdelningsaktier. Detta då de har en enda sänkning av utdelningen på 15 år.
Därmed består tillväxtaktiefonden/indexet/portföljen enbart av tillväxtbolag med aktieutdelning. Jag utökar därmed det koncept som bäst verkar lämpa sig för långa och passiva tillväxtplaceringar.
Jag hyvlar även om innehavet i Fortnox något och det i Vitec minimalt, då aktieposterna vuxit sig marginellt större än min gräns för 13-15 procent för de tyngsta innehaven. De ligger nu på ca 13-14 procent av indexets vikt.
Grattis till bra avkastning men finns inget som tyder på att det inte beror på slumpen. Hur resonerar du när du säger att du kan dra slutsatser av detta utan någon som helst statistisk signifikans?
Jag utgår från den vetenskap och statistik som säger att utdelningsaktier och utdelningshöjare ger överavkastning sett över många år. Ekonomi är en beteendevetenskap, enligt mig, så därför behöver vi hitta metoder och strategier som vi själva kan hantera. Jag bygger mina slutsatser på mina erfarenheter och allt jag läser och gör inom aktier.
Hej Marcus,
några snabba frågor – XACT Norden högutdelande känns som den mest står o stampar under lång tid….? Bättre utsikter att tex köpa PLUS Alla bolag Sverige (och sälja av om behov av utdelning finns)?
Sälja Vitec med 50% i vinst o köpa en mindre (chans)post i Hexatronic?
Trevlig helg
Hej!
XACT Norden Högutdelande har lägre risk än börsen så den bör släpa efter. Frustrerande att den inte går bättre.
Lite riskspridning mellan tillväxtaktierna skadar kanske inte. Se upp bara så du inte slänger goda pengar efter dåliga, som jag tror att yttrycket är.