Under vinjetten Tre smarta om börsen kommer jag och mina båda bokkollegor Jan Sterner och Lars-Erik Boström att då och då komma ut med vår nya podd. Varje avsnitt kommer att innehålla ett tema med tidlösa råd om hur vi blir bättre på börsen, en genomgång av den långa trenden på börsen just nu, samt lite mer kortsiktiga köttben.
Just nu finns vi enbart i Privata Affärers kanal Ett Rikare Liv där del ett av podden släpptes idag. Framöver hoppas jag vi också finns i en egen poddkanal så du kan prenumerera enbart om oss du skulle vilja det.
Tre smarta om börsen syftar i första hand på att vi ofta ger tre råd inom de tre olika avdelningarna av varje poddavsnitt.
I del ett om trender tipsar vi om att du ska följa MA200 som visar genomsnittet för ett börsindex eller en aktiekurs mätt under de senaste 200 börsdagarna. Detta genomsnitt flyttas successivt fram varje börsdag så det blir glidande. Har exempelvis en aktie en fallande trend i MA200 är den långa trenden ned och så länge det är så har vi inte bråttom att bli fullinvesterade. Lite beroende på din aktiestrategi handlar du aktier olika beroende på trenden. Ofta ligger aktier i en långsiktigt fallande trend av en anledning.
Vi tipsar även hur bra det är att se stigande trender när det gäller utdelning, vinst och rörelsemarginal.
Nästa avsnitt kommer nästa månad.
Kul, skön podd! Och ändå snabba konkreta råd. Bonus för att ni alla har väldigt olika röster, vilket gjorde det lite roligare att lyssna på, ofta låter nästan alla podd-pratare likadana på nåt sätt.
Det kanske är meningen att det ska vara lätt att förstå informationen för nybörjare, men nästa gång skulle det vara kul med åtminstone ett lite mer avancerat tips eller spaning.
I övrigt så står dina två senaste böcker högst upp på julklappslistan hos mig, ska bli väldigt intressant att börja fördjupa sig i din utdelningsstrategi.
Innehåller böckerna en del konkreta siffror och räkne-exempel eller portfölj-exempel på vilken rimlig avkastning man kan förvänta sig i olika scenarion, eller är det ”endast” hur man väljer aktier enligt strategin osv?
Tack för feedback, kul du gillar podden!
Utdelningsboken går igenom kassaflödesanalys, AFFO och portföljstrategier.
Värdeaktieboken har olika räkneexempel för att sätta riktkurser samt rutor med Grahams formel och Grahams tal.
Sen är ju värdering lite subjektivt och metoder och urval måste anpassas i takt med att tiderna förändras.
En portfölj med bra bolag tar jag fram årligen här på sajten.
Hej. En märkligt fråga kanske men om man ska bygga en utdelningsportfölj, handlar det inte ”bara” om att
1) gör en lista på bolag som har och förväntas ha stabil och ökande utdelning
2) välj de bolag där man får flest aktier för pengarna.
Jag har lite svårt att förstå vitsen att köpa dyra ( i pengar räknat) bolag så man får väldigt få aktier. Då spelar det ju ingen roll om utdelningen är stor per aktie. Ex 10 aktier blir ju inte mycket utdelning.
-vad missar jag när jag tänker så?! Gissar att det är ngt 🙂
Hej!
Bolag som kostar bara ett fåtal kronor per aktie höjer i regel utdelningen endast med ören per aktie medan bolag där aktien kostar säg 200 kr kan höja utdelningen med mycket mera, som 1 kr om året t.ex. Att fokusera mot aktierna där du får flest aktier för pengarna är därför fel. Fokusera istället mot bolagen där utdelningen i procent kan bli högst. Aktier som kostar mycket lite i kurs handlar dessutom oftare om problembolag.