Ibland är det stolpe in. Jag köpte aktier i kylgrossisten Beijer Ref igår för att leva som jag lär. Jag hade Beijer Ref som månadens chans i Privata Affärers juninummer och min medförfattare @kavastu plus förvaltaren Johan Thorén på Strand Småbolagsfond har också gillat aktien en tid.
Jag slog igår till och köpte Beijer Ref på rekylen till kursnivån 158,28 kr och sen gick aktien ned lite till förstås. Jag hade ingen tanke på när halvårsrapporten skulle komma för det tänkte jag inte på att kolla. Jag är mänsklig trots allt. 🙂 Dessutom siktar jag ju på att förnyandet av kylvätskor (köldmedier) och annat i branschen på grund av EU-regler (F-gasförordningen) ska lyfta Beijer Ref de kommande åren och att den snabba vinstökningen ska hålla i sig över tid. Inte nödvändigtvis från ett kvartal till ett annat.
Plötsligt nu på eftermiddagen efter gym och sen läsning i horisontalläge på utomhuskontoret i trädgården kollade jag snabbt på datorn och såg att aktien rusat ca 10 procent på halvårsrapporten. Vilken spontan glädje! Beijer Ref var förvisso mitt minsta innehav med ca 1 procent men ändå. Oväntade medgångar är de som ger störst glädje.
Strategin bakom affären: Stigande kurstrend mätt som MA200-dagars och vinster som växer så snabbt att den höga värderingen inte är något problem. En liten paus eller rekyl i trenden och sen slå till. Ja, det har funkat hittills den korta tid jag testat det med mina anfallare i portföljen.
Med det sagt behöver det inte funka för dig och blogginlägg om mina affärer är ingen rådgivning. Inspiration däremot. Dessutom kan ju alla kurstrender av olika anledningar toppa och vända ned inom kort. Ingen uppgång varar för evigt och Beijer Ref kommer inte att gynnas så här mycket av utfasningen av gammal köldmedia i hur många år som helst heller.
Beijer Refs vinst per aktie steg med 67 procent under andra kvartalet. Ingen uthållig nivå kanske, men en takt som kan motivera riktigt högt P/E-tal. Ingen idé att fundera på hur högt.
Hej,
Vilken tjänst använder du av för att kolla MA200 och även andra historiska tal som omsättningsutveckling, marginal, utdelningsutveckling osv?
Hej!
För MA200 kör jag med Avanza men Börsdata går också bra liksom Trading View. Sannolikt har Nordnet också MA200, men är inte kund där. Börsdata är bäst för statistik över bolag.
Komplettering/rättelse till föregående kommentar:
Ser att jag hade fel om estimaten för FCF för 2024 gällande Beijer Ref. Det är estimerade till plus 3 miljarder….ja ja om du inte hinner svara får man väl tro att de senaste årens tillväxt i storlek har kostat mången peng till EQT med flera vilket isf förklarar de negativa talen.
Fritt kassaflöde pendlar med storleken på investeringarna. Ibland finns det mer kapital kvar än andra år. Det är därför jag nästan hellre tittar på utdelningstrenden och utdelningsandelen över tid. Även FCF behöver stiga över tid och inte bara vinsten, men FCF pendlar mer än utdelningen per aktie så den kräver lite mer att tolka.
Tack snälla för svar 🙌🏼 Jag ska inte fastna i det…..som nybörjare springer man ju förr eller senare på spännande läsning om Warren B och ”hans sätt” att använda FCF men förstår nu att det är när de går in och köper hela bolag eller stora andelar och estimerar/diskonterar framtida kassaflöden. Det ihop med att det finns med att FCF plus en multipel finns under finansfliken på valt bolag i Quatr-appen gjorde att jag fastnade vid det haha. (I övrigt en bra app om man snabbt vill se bolags verksamhetsomsättning….eller lyssna på delårsrapporter live)
I Beijers fall (och även i Nibes) så kan man ju stanna vid att tillfälliga negativa FCF självklart har med växt-investeringarna att göra…köper man nya bolag med prislapp som är en fjärdedel av omsättningen så blir det såklart lustiga tal.
Jag lyssnar på dina råd om VPA och trender och krigar vidare 🙂