Utdelningsbombmatta – få utdelningar året om

Om du vill ha en utdelningsbombmatta får du köpa aktier i bolag som delar ut kapital vid olika tidpunkter under året. Målet är att få utdelningar varje månad. På engelska pratar man om dividend carpet bombing medan vi på svenska kallar det utdelningsbombmatta eller pengamaskin.

En fördel med att få utdelningar året om är att du som placerare då får ett jämnare kassaflöde. Regelbunden utdelning är förstås bra att ha, oavsett om du lever på utdelningen eller återinvesterar den i nya aktier. Dessutom får bolagen du investerat i jämnare kassaflöden om de delar ut kapitalet till dig och andra aktieägare då och då, istället för allt på en dag varje år.

Utdelningsbombmattan. Utdelningar regelbundet innebär ett flöde av nya likvider till dina depåer.
Utdelningar regelbundet innebär ett flöde av nya likvider till dina depåer.

Det finns olika anledningar till att börsbolagen inte delar ut allt på våren, vilket historiskt sett varit det vanligaste i Sverige. Du kan också köpa preferensaktier och D-aktier då de i regel ger utdelning fyra gånger om året. Svenska kvartalsutdelare är det tyvärr ont om när det gäller vanliga stamaktier, men det finns några – se nedan.

Kom ihåg att du aldrig ska köpa en aktie enbart för när utdelningen kommer. Däremot om du inte kan bestämma dig vilken av två aktier du ska köpa kan du ta den som delar ut den eller de månader då du behöver bättra på kassaflödet från aktieutdelningar.

Här nedan är de på Nasdaq Stockholm noterade stamaktier som delar ut mer än en gång om året eller vid annan tidpunkt än våren. Det är min ambition att listan ska vara uppdaterad, men jag hinner inte alltid med. Hittar du något som inte stämmer får du gärna kontakta mig. Hedersomnämnande till fastighetsbolaget Cibus på First North som 2020 övergick till månadsutdelning.

Halvårsutdelningar. Astra Zeneca, Atlas Copco*, Axfood, Beijer Ref*, Castellum, Clas Ohlson, Diös, Eastnine, Elekta (har dessutom brutet räkenskapsår), EQT, Epiroc*, Ericsson, Fast Partner, ICA, Klövern, Kungsleden, LeoVegas, Midsona, Platzer, Pricer, Resurs*, Sintercast*, Tele2, Telia, Tethys Oil, TietoEvry* och Öresund har alla halvårsutdelningar.
* betyder osäkerheter kring utdelningen och/eller andra utdelningstillfället 2020.

Kvartalsutdelningar. Pappersbolaget Ahlstrom-Munksjö, investmentbolaget Creades, fastighetsbolaget SBB, gruvbolaget Lundin Mining, oljebolaget Lundin Petroleum och programvarubolaget Vitec är de enda större bolagen i Sverige som ger kvartalsutdelning på en vanlig stamaktie. Vi kan också lägga till amerikanska Pfizer som är noterade på Stockholmsbörsens Externa Listan.

Brutet räkenskapsår. Addtech, B&B Tools, Clas Ohlson, Dustin, Elekta (ger halvårsutdelning), Engelska Skolan, Eolus Vind, Lagercrantz, Sectra, Skistar och Svolder skiftar alla ut kapital på andra tider än våren, eftersom de har brutet räkenskapsår.

Börshandlad fond. Xact Högutdelande har infört halvårsvisa utdelningar från och med 2020. Det betyder utdelning i maj och september. Nu är det inte ett halvår mellan maj och september, men det blir en utdelning per kalenderhalvår.

Utländska placeringar. Främst i USA finns det många bolag som delar ut kvartalsvis eller månadsvis, bland annat de utdelningsaristokrater och börshandlade fonder som jag listat som stabilaste utdelarna.

Svenska halvårsutdelare och kvartalsutdelare som åtminstone temporärt trillade bort från listorna ovan i coronakrisen 2020: Autoliv, Bonava, BTS, Bulten, Duni, Electrolux, Gunnebo, Investor, Kindred, Lammhults, NCC, NENT, H&M, Husqvarna, Scandic Hotels, Svedbergs (sänkte inte men slog ihop halvårsutdelningarna till en), Thule, Wallenstam.
Att dessa bolag inte klarade utdelningarna och/eller slutade med kvartalsutdelning/halvårsutdelning under coronakrisen 2020 säger en del om känsligheten och stabiliteten i kassaflödena. Något att beakta för passiva placerare.

Utdelningar året och kvartalsutdelningar så du får en utdelningsbombmatta står det om i min bok.

Du kan läsa mer om utdelningsbombmatta som utdelningsstrategi i boken Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning. Du kan köpa den via Adlibris och Bokus eller signerade exemplar från Sterners Förlag.


(C) Marcus Hernhag 2012 - 2020