En utdelningsbombmatta innebär att du får aktieutdelning varje månad året om. Här är de svenska kvartalsutdelarna och halvårsutdelarna samt aktierna som delar ut på andra tidpunkter än om våren då de flesta nordiska börsbolagen skiftar ut sitt kapital.
Om du vill ha en utdelningsbombmatta får du köpa aktier i bolag som delar ut kapital vid olika tidpunkter under året. Målet är att få utdelningar varje månad. På engelska pratar man om dividend carpet bombing medan vi på svenska kallar det utdelningsbombmatta eller pengamaskin.
En fördel med att få utdelningar året om är att du som placerare då får ett jämnare kassaflöde. Regelbunden utdelning är förstås bra att ha, oavsett om du lever på utdelningen eller återinvesterar den i nya aktier. Dessutom får bolagen du investerat i jämnare kassaflöden om de delar ut kapitalet till dig och andra aktieägare då och då, istället för allt på en dag varje år.

Det finns olika anledningar till att börsbolagen inte delar ut allt på våren, vilket historiskt sett varit det vanligaste i Sverige. Du kan också köpa preferensaktier och D-aktier då de i regel ger utdelning fyra gånger om året. Svenska kvartalsutdelare är det tyvärr ont om när det gäller vanliga stamaktier, men det finns några – se nedan.
Kom ihåg att du aldrig ska köpa en aktie enbart för när utdelningen kommer. Däremot om du inte kan bestämma dig vilken av två aktier du ska köpa kan du ta den som delar ut den eller de månader då du behöver bättra på kassaflödet från aktieutdelningar.
Här nedan är de på Nasdaq Stockholm noterade stamaktier som delar ut mer än en gång om året eller vid annan tidpunkt än våren. Det är min ambition att listan ska vara uppdaterad, men jag hinner inte alltid med. Hittar du något som inte stämmer får du gärna kontakta mig.
Sveriges enda månadsutdelande aktier: Hedersomnämnande till fastighetsbolaget Cibus Nordic Real Estate som under 2020 övergick till månadsutdelning. Det var de först med i landet. Deras branschkollega SBB införde månadutdelning på sin stamaktie (SBB B) från och med årsstämman 2022, men ganska snart under 2023 sattes den på paus. Tingsvalvet Pref ger också månadsutdelning.
Svenska aktier med halvårsutdelning
Astra Zeneca
Atlas Copco
Axfood
Assa Abloy
Atrium Ljungberg
Beijer Ref
Betsson (via inlösenprogram)
BTS
Christian Berner
Clas Ohlson
Coor
Elekta (har dessutom brutet räkenskapsår)
EQT
Epiroc
Ericsson
Fast Partner
H&M
Husqvarna
Intrum
Investor
Kindred
NCAB
NCC
Platzer
Sintercast
Tele2
Tethys Oil
TietoEvry
Thule
Wallenstam
Öresund
Svenska aktier med kvartalsutdelning
Här är de de enda större bolagen i Sverige som på en vanlig stamaktie ger kvartalsutdelning, det vill säga utdelning fyra gånger per år:
Autoliv
Bilia
Creades
Diös
Eastnine
Fabege
Lundin Mining
Nyfosa
Telia
Vitec
Börshandlad fond med kvartalsutdelning: Xact Norden Högutdelande har från och med 2021 kvartalsutdelning. Det betyder utdelning i mars, maj, september och november.
Bolag med brutet räkenskapsår: Addtech, Bergman&Beving, Dustin, Clas Ohlson (ger halvårsutdelning), Elekta (ger halvårsutdelning), H&M (ger halvårsutdelning), Lagercrantz, Sectra, Svolder och Systemair skiftar alla ut kapital på andra tider än våren, eftersom de har brutet räkenskapsår.
Utländska placeringar: Främst i USA finns det många bolag som delar ut kvartalsvis eller månadsvis, bland annat de utdelningsaristokrater och börshandlade fonder som jag listat som stabilaste utdelarna.
Du kan läsa mer om utdelningsbombmatta som utdelningsstrategi i boken Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning. Du kan köpa den via Adlibris och Bokus eller signerade exemplar från Sterners Förlag.
Svenska halvårsutdelare och kvartalsutdelare som åtminstone temporärt trillade bort från listorna ovan i coronakrisen 2020. Att dessa bolag inte klarade utdelningarna och/eller slutade med kvartalsutdelning/halvårsutdelning under coronakrisen 2020 säger en del om känsligheten och stabiliteten i kassaflödena. Något att beakta för passiva placerare.
Autoliv, Beijer Ref, Bonava, BTS, Bulten, Clas Ohlson, Duni, Electrolux, Investor (slopade endast en av två utdelningar 2020), Kindred, Lammhults, NCC, H&M, Husqvarna, Resurs, Scandic Hotels, Sintercast (slopade en av två utdelningar), Svedbergs (sänkte inte men slog ihop halvårsutdelningarna till en), Thule, Wallenstam.
En halvårsutdelare som exempelvis Astra Zeneca behöll däremot utdelningen genom coronakrisen och de är med på topplistan över börsens stabilaste utdelningsaktier.