Utdelningen är det enkla sättet att ta hem en vinst på börsen

I denna krönika på PrivataAffarer.se skriver jag att det bästa sättet att ta hem en vinst på börsen är via aktieutdelningen.

Att ta hem en vinst från aktier på börsen via aktieutdelningar - det är enklaste sättet

Med det menar jag att ta hem vinster från aktier via utdelningar är det enklaste sättet då du slipper agera, för utbetalningen kommer automatiskt. Att vi får utdelningarna courtagefritt och utan krav på att tajma börsen förenklar det hela och sparar tid.

Att vi får loss lite likvider utan att sälja aktier är dessutom viktigt för oss långsiktiga investerare med tanke på ränta-på-ränta-effekten. För förr eller senare återinvesterar vi utdelningen i samma aktie som den kom ifrån eller i en annan aktie, så att vi får fler aktier och ännu högre utdelning.

Ja, om vi inte lever på utdelningen så vi spenderar kassaflödet på konsumtion. Vill du lära dig mina 25 steg mot att kunna leva på aktieutdelning läser du min bok.

Ta hem en vinst eller flera vinster från aktier - gör det via utdelningar

Du kan köpa den på Adlibris och Bokus eller signerade exemplar från Sterners Förlag.

Som du nog anar passar utdelningar bra in i min sparportfölj och det är också det vanligaste sättet som jag tar hem en vinst på.

Mer information om utdelningar finns på min sida Vad är aktieutdelning.

13 reaktioner till “Utdelningen är det enkla sättet att ta hem en vinst på börsen”

 1. I november numret av aktiespararna tog de upp att Handelsbanken haft låg tillväxt för kursen, de senaste fyra åren medan fastighetsaktier som till exempel Castellum har haft 20% tillväxt per år. Detta är sånt vi bör tänka på då vi investerar på börsen i utdelningsaktier. Att inte helt stirra oss blinda på utdelningen. Utan även tänka på vilka aktier där det finns utrymme till att hämta hem tillväxt. 🙂

  1. Storbanker är billigare än fastighetsaktier generellt sett nu, men det är å andra sidan av en anledning. Helt ska ska man titta på fler faktorer än enbart utdelningen.

 2. Kan bara hålla med. Aktieutdelningar tycker jag är det tydligaste och bästa sättet att få avkastning. Den har även en tendens att vara stabilare än en akties värde som kan röra sig betydligt mer upp och ner, titta bara på H&M, de har hållit utdelningen intakt trots att aktiekursen har åkt berg-och-dalbana. Jobbigt om man behövde de stålarna när den var som mest nedtryckt.

  Vill man få utdelning ofta finns ju ett antal trevliga amerikanska/kanadensiska månadsutdelare.

 3. Jag går i tankar om att när jag skall leva på kapitalet (när/om den dagen kommer) skifta från index till typ Xact Högutdelande etc för att slippa sälja fondandelar. En automatisering. Tankar?

 4. Vad tror du om NorthWest Healthcare Properties REIT ? direktavkastning på 6,56% och utdelning i slutet av varje månad. äger själv ett mindre antal aktier (ett av mina minsta innehav, men har funderat på att öka).

  1. Efter den stora kurssvackan på mitten av 00-talet har kursen återhämtat sig i NorthWest Healthcare Properties så nu är direktavkastningen lägre än på många år. Det är nog ett bra bolag detta, men det stora delen av kurslyftet är taget tror jag.

 5. Har en fråga som jag funderar över. Generellt sett, hur tänka kring återinvestering av utdelningar? Köpa fler aktier i samma bolag som utdelningen kom från? Följa ny investeringsidé som man funderar på? Har du någon tumregel eller allmän fundering?

  1. Jag köper alltid den aktie jag tycker ser mest köpvärd ut och där jag inte redan ligger så tungt. Jag tänker mycket på riskspridning och att hålla innehaven någorlunda jämviktade, säg 2-5 procent i de flesta i min utdelningsportfölj. Exakt hur man gör är en smaksak, det gäller att hitta ett system som man trivs med och som fungerar utifrån ens egna kunskaper och mindset. Med det sagt lönar det sig över tid att investera kapitalet snabbt då börsen stiger över tid. Men tajming är svårt och ibland är det skönt att inte kasta in all utdelning direkt.

  1. Jag sålde själv 10% rätt nyligen. Tumregeln är att långsiktiga innehav i bra bolag ska vi aldrig lämna helt. Däremot kan man trimma innehaven. Min slagsida mot fastighetsaktier är ändå riktigt tung ännu, 13,5% och då är ändå vissa fastighetsbolag (CCI, DLR) klassade som IT-infrastruktur och inte fastigheter.

   Sen ska vi komma ihåg att bankernas råd ofta kommer för att generera courtage till banken, att få kunderna att göra affärer. Om analysen säger sälj eller köp beror ju på varför och till vilka sorters placerare det är i så fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)