Utdelningsåret 2021 både bra och mindre bra

Utdelningsåret 2021 var starkt. Detta mätt både som utdelningar och avkastning. Jag är nu bara 2 procent från utdelningsrekordet 2019, men jag har ökat likviderna något under hösten. Valutasvängningar kan också göra att jag kanske inte är lika nära som Avanzas graf nedan ser ut.

Utdelningsåret 2021 var starkt. Detta mätt både som utdelningar och avkastning. Jag är nu bara 2 procent från utdelningsrekordet 2019, men jag har ökat likviderna något under hösten.
Utdelningsåret 2021 är det näst bästa hittills.

Skönt i alla fall att det hemska 2020 känns långt borta. Jag tror på fortsatt högre aktieutdelningar under 2022.

Avkastningen för mig 2021

Även om utdelningsåret blev ett svagt avkastningsår bör jag vara nöjd.
Avkastningen ovan är per den 30 december 2021 och inkluderar alla mina depåer hos Avanza.

Detta ser bra ut vid en första anblick. Frågan är varför Avanza presenterar avkastningen jämfört med ett storbolagsindex utan utdelning.
OMX Stockholm All-cap GI gav 39,3 procent i totalavkastning under 2021.
Uppdatering 31 december 2021: Min utdelningsportfölj i betydelsen min KF (exklusive tillväxtaktier och tillväxtfonder) gav 36,2 procent under 2021.

Jag utklassade med andra ord Avanzianens snitt, men på grund av min lågriskstrategi med trygga aktier som Tele2 B och SBB D tappade jag mot börsen som helhet. Jag är både nöjd och missnöjd.

Skrämmande att Avanzas sparare fick så svag utveckling ett så starkt börsår. Undrar om de tar för hög eller för låg risk? Troligen för mycket handel och försök till tajming, istället för passivt sparande i kvalitetsbolag.

Det finns mer intressant information från nätmäklaren angående 2021. Här är min geografiska fördelning.

Hernhag har satsat mest i Sverige och sen relativt mycket i USA.

Mina kompletterande innehav är tillväxtaktier och offensiva fonder. Mitt totalsparande är trots det försiktigt och med låg risk, men långsiktigt ska jag öka de offensiva satsningarna. Dessa aktier dominerar i mina fonder:

Riktigt fina tillväxtaktier är störst i mina aktiefonder.

12 reaktioner till “Utdelningsåret 2021 både bra och mindre bra”

 1. Ligger du fortfarande kvar på omkring 7-8% tillväxtaktier? Hur stor del av portföljen är i spetsfonder?

  Jag fick ett svagt år pga då jag har ett stort innehav i Tins fonder. Portföljen är inte så diversifierad. Fick en avkastning på 19% i år.

  Med en god likviditet bevakar jag nu svenska investmentbolag, men oroar mig lite över värderingarna.

  1. Jag har 10,7% i passivt förvaltade tillväxtaktier. Fonderna är utöver det och ingår inte i min börsportfölj med aktier, däremot i siffrorna från Avanza. Aktierna mäter jag separat i Google Sheets. Så det är några procent till i fonder utöver det jag har i aktier.

 2. Hej,
  Har en fråga hur du ser på utdelningsaktier som värderas upp. Säljer du dom och investerar i andra likande bolag med högre DA?

  Köpte pfizer för liter mer än ett årsedan till utdelningsportföljen. Nu har bolaget värderats upp och är sugen på att investera pengarna på annat håll med högre DA. Samtidigt låter man inte vinnarna göra jobbet. Lite kluven som sagt.

  Hälsningar

  Fredrik

 3. Hej,
  Jag är ny på sidan så ursäkta okunskapen.
  Jag undrar om det går att läsa sig till vilka aktier/fonder du har på din radar. Jag kan se innehållet i dina depåer men de är ofta investeringar gjorda sedan ett tag tillbaka. Vad skulle du investerat ditt månadsspar i nu och varför?
  Mvh
  Fredrik

  1. Hej! Jag skulle välja samma aktiefonder som de jag redan har och även min ETF Xact Norden Högutdelande. Däremot amerikanska ETF:er och CEF:er kan jag inte välja längre, nya regler gör att jag inte skulle kunna nyspara i befintliga innehav där. Jag har inte några givna ersättare till någon fond som jag äger andelar i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)