Vad är en onoterad aktie?

Någon enkel definition av onoterad aktie finns inte.

Efter en kort mejldiskussion med Spiltans Per H Börjesson fick jag svaret att en onoterad aktie kan definieras på flera olika sätt:

  • Finansinspektionen (FI) begränsar vilka aktier som aktiefonder få äga. Enligt FI är onoterade aktier de som handlas på First North, Aktietorget och Alternativa.
  • Skattemyndigheten menar istället att det är bara Alternativa av ovanstående marknadsplatser som har onoterade aktier rent skattemässigt. Detta då handel sker mindre än var 10:e dag. Onoterat enligt Skatteverket innebär att bara 5/6-delar av reavinster och -förluster ska tas upp till beskattning, vilket sker via blankett K12.
  • Det finns ca 800 onoterade aktier som är Euroclear-anslutna, men som inte handlas på någon lista alls.
  • Flera 100 000 onoterade aktiebolag som har vanlig aktiebok i till exempel ett excelark, då de inte har anlitat Euroclear för att sköta den tjänsten. Typ små familjeföretag och enmansföretag där ägarlistorna nästan aldrig ändras.

Exempelvis mina innehav Euroforest, Forwood och Tectona har anslutit sig till Euroclear. Bolagen är onoterade just nu, även om Forwood har handel via Mangold. Huruvida bolagen räknas som onoterade om det blir notering på t.ex. Aktietorget framöver är alltså en definitionsfråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)