Vårens affärer och uppdaterad sparportfölj

Jag har uppdaterat min sparportfölj något. Dels har jag lyft fram och sorterat om lite så att Råvaror ligger under egen rubrik och Räntekonton är med som ny rubrik.

Dels har jag i april köpt Esteas Kapitalandelsbevis på NDX-börsen. 6,25% i årsränta plus eventuell värdestegring lockade särskilt när jag fick reda på att det handlades med rabatt. 94 procent av det nominella beloppet innebär ju en årsränta extra helt gratis om allt går vägen. Värsta värdeinvesteringen! 🙂

Jag gick i mars in med en post i Tectonas Fastighetsfond efter att ha varit på plats i Panama City. Spännande område och säkert rätt att köpa bostäder där och hyra ut.

4 reaktioner till “Vårens affärer och uppdaterad sparportfölj”

 1. Hola InvesteriongsGuru!
  Estea verkar vara något intressant, har kollat på deras hemsida, men inte blivit helt på det klara med hur det fungerar. Du nämner NDX-börsen, kan Du lotsa mig rätt?
  mvh

  Sture

  1. Mycket förenklat funkar ett kapitalandelsbevis som en aktie.

   Fast av skatteskäl är det bättre för det är ingen aktie utan en strukturerad produkt som ger ränta. Det betyder att det Estea du får exponering mot inte behöver betala skatt på en vinst som sen delas ut till aktieägare, utan de betalar istället en avdragsgill ränta till kapitalandelsbevisens ägare.

   Att noteringen är på NDX förändrar inte så mycket, det viktigaste är att det är noterat. Det brukar inte kapitalandelbevis vara nämligen.

   Beviset handlas i procent av det nominella värdet, vilket gör att du får hålla tungan rätt i mun när du lägger ordern via nätmäklare.

   Risken är ganska hög då det är få fastigheter det ger exponering mot, men det verkar vara bra fastigheter å andra sidan.

   1. Tack Broder!
    lite förvånad är jag att Du investerar med hög risk. Det stämmer inte med den uppfattning jag fått av Din placeringsfilosofi, men det är spännande och om allt faller på plats blir det en god vinst. Men var hittar man NDX?
    må gott och sov lugnt

    1. Belånade optioner är hög risk, fastighetsexponeringar låg risk. Men inom fastigheter är kanske Estea och andra mindre ”fastighetsfonder” relativt hög risk. Med diversifiering sänker jag risken ytterligare.

     NDX kan du hitta på http://www.ndx.se/ och det som finns där finns troligen hos din nätmäklare.

     Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)