Vindkraftens framtid och problem

Många främst politiker hyllar vindkraften som billig och snabb att få igång. Andra menar motsatsen och att den dessutom inte är särskilt bra för miljön eller energieffektiviteten.

Vindkraft må vara förnyelsebar, då det alltid kommer att finnas vindar på den här planeten. Energi att ta vara på med andra ord. Vindkraftens framtid borde därför vara ljus.

Problemen med vindbaserade kraftverk är bl.a. att:
– Det tar många år att få alla tillstånd innan man kan bygga vindkraften (fast ingen infrastruktur är särskilt snabbt på plats)
– De bästa platserna för vindkraft till land börjar bli upptagna
– Lokalbefolkning och fåglar mår dåligt av vindsnurror
– De stora rotorbladen kan inte återvinnas under får bara grävas ned i en sorts soptipp.
– Energieffektiviteten om man räknar med hur mycket energi som går åt att anlägga, bygga och underhålla jmf med den energi som man får ut är klart sämre än för kärnkraft.

Jag tror ändå på vindkraft som investeringstema, även om det nog är smart att satsa på stora breda aktörer som även har annan grön energi. Även med många politiker och miljöorganisationer som nu i energikristider med högt oljepris vill satsa på vindkraft finns problemen där.

Det Henrik Jönsson inte nämner i klippet ovan är att det i framtiden nog kommer att finnas batterier som så att säga jämnar ut elproduktionen från vindkraftverken. I nuläget producerar de bara när det blåser och då producerar nästan alla vindkraftverk mycket el och då sjunker elpriset lättare. Elpriset blir jämnare om batterier finns som tillfällig energilagring för att jämna ut hur mycket el som skickas ut i elnätet. Det är också bra för själva elnätet.

Frågan är när och till vilket pris sådana batterier eventuellt kommer. Plus att vi vet att batteritillverkning och gruvdriften för batterimetallerna är negativt för miljön.

Framtiden för vindkraftaktier

Vindkraftens framtid är troligen ganska ljus ett tag till. Jag har fortsatt Brookfield Renewable (med ticker BEP) som en av de allra största innehaven i min portfölj. Det är ändå värt att hålla koll på vindkraftens lönsamhet långsiktigt och hur miljödebatten utvecklar sig. Inga aktieinnehav ska vara heliga.

De kommande åren kan det trots allt bli nya satsningar på vindkraft även i Sverige så exempelvis vindkraftbyggaren Eolus Vind är en intressant chansaktie, men inget jag satsar på för egen del i utdelningsportföljen.

Några fler bolagstips på gröna energiproducenter finns i min bok Trenderna som gör dig rik på aktier.

Vindkraftens framtid och problem diskuterar jag i detta blogginlägg, men det här är en bild på min bok om framtidens trender att investera i.
Köp boken om framtidstrenderna hos AdlibrisBokus eller signerad på Sterners Förlag.

Fler tips på miljöaktier finns i min REV-portfölj, Ren Energi och Vatten. En årlig uppdatering där finns i pipelinen då årsdagen är den 16 juli. Som du kan se på sidan om hur man bygger egna fonder har REV-fonden fått ett rejält uppsving från mitten av juni och till och med första veckan i juli.

9 reaktioner till “Vindkraftens framtid och problem”

  1. Vi kan uppenbarligen inte ersätta kärnkraft med enbart förhoppningen om ett fungerande alternativ. Minns ni 2014 då det röstades för nedläggning i riksdagen? Sedan började problemen rätt omgående, men det kommer säkert eskalera snabbt än mer. Det kommer ta decennier att åtgärda det politikerna ställt till med. Det behövs nog en nedsläckning av elsystemet först, innan de ansvariga tar tillbaks sunt förnuft. Tekniskt sett är detta vad vi realistiskt kan vänta oss i Europa i nuläget. En krasch av systemet och med det ett slag mot ekonomin.

  2. Jag tror du nämner något viktigt där med att många kritiker verkar tro att tekniken kring vindkraft och andra förnyelsebara energikällor kommer stanna kvar på dagens nivå och inte utvecklas. Eller så väljer de bara att inte prata om det. Det sker ju en otrolig utveckling i det här området just nu. Rotorblad har redan börjat återvinnas trots att den möjligheten alldeles nyligen inte fanns (och i jämförelse med restavfallet från kärnkraft så är en enkel nedgrävning egentligen kanske inte en så stor grej). Och batterier är bara i sin barndom känns det som med allt som händer inom det området. Dels för att nya kemiska batterier använder mindre och mindre av de dåliga metallerna och dels för alla andra typer av batterier som passar utmärkt för just stabilisering av elnätet, till exempel det 20 GWh stora vattenbatteriet som Schweiz precis blivit klara med (egentligen bara den gamla användningen av tyngdkraft och vattenturbiner).

    1. Låter som önsketänkande från dig. All batteritillverkning idag är riktig miljöfarlig verksamhet. Besök en verksamhet som utvinner litium så kanske polletten trillar ner.

  3. Känns lite konstigt när vindkraftskritiker ”glömmer bort” viktiga saker, som t ex de möjligheter som finns för lagring. Finns det någon agenda bakom? Men såklart bra med en diskussion. Vi kommer behöva alla fossilfria energikällor under överskådlig tid.

  4. Hej Marcus,
    På tal om grön energi, hur ser du på Fortum i nuläget? Vad tror du på längre sikt?
    Glad sommar!

  5. Vilket absolut nonsens i youtube-filmen. Jag tycker inte man behöver sprida vidare sånt skräp. Det finns absolut relevant kritik mot vindkraft, men det här var ju inte det.

    Man måste ju också ställa frågan om man tror att vi har mer eller mindre vindkraft om tio år. Jag har svårt att tro att någon seriöst föreslår att vi skulle avveckla vindkraften.

    Sen behöver förstås vindkraften som ökande inslag i energimixen inte betyda att det är en bra investering. Som överallt annars finns det både bra och dåliga bolag.

    Dock är det ju en investering i infrastruktur, så även i bästa fall så är det troligen inte frågan om några kursdubblare utan som ett tryggt inslag i portföljen på lång sikt. Lite som telekom kanske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)