Sparportfölj och utdelningsaktier

Min sparportfölj med mina utdelningsaktier, tillväxtaktier och fonder hittar du på den här sidan. Mina besparingar bygger på min investeringsfilosofi och de flesta placeringar är valda utifrån den grundläggande utdelningsstrategin.

Min sparportfölj

Jag skriver mycket om aktier och andra sparprodukter och är därför öppen med vad jag själv sparar i. Jag uppmanar ingen att kopiera min portfölj utan uppmanar dig istället att hitta din egen sparplan som passar just dig. Läser du däremot vad jag skriver och bara är nyfiken på hur jag gör med mina besparingar (i aktiedepå, kapitalförsäkring, investeringssparkonto och IPS) kan du se det här. Ta det som inspiration, inte som rådgivning.

Hernhags sparportfölj. Aktier, ETF:er och annat.
I en spargris med krona kan du lägga dina kronor, men en sparportfölj med aktier lönar sig bättre än likvider på lång sikt. Foto: Mimmie England.

Mina aktieinnehav nedan ska vara ständigt uppdaterade, även om det enstaka gånger hänt att jag missat föra in ett köp eller en försäljning.

Strukturen för sparportföljen är att jag delat upp den mellan utdelningar och tillväxt.

UTDELNINGSPORTFÖLJEN (KF & ISK):
Abbvie
Alfa Laval
AT&T
Beijer Alma
Bilia
Brookfield Infrastructure
Brookfield Renewable Partners
Calamos Convertible Opportunities and Income Closed Fund ETF (CHI)
Capman
Castellum
Crown Castle International
Digital Realty Trust
Enbridge
Estea Kapitalandelsbevis 3
Ework
Exchange Income
First Trust Exchange Traded Fund VI Multi Asset Diversified Income Index ETF (MDIV)
Fortum
Johnson&Johnson
New Mountain Finance
Neste
Nobina
Oneok
Realty Income
Sampo
Sdiptech Pref
Stora Enso R
Swedish Match
WP Carey
Xact Högutdelande (XACTHDIV)

TILLVÄXTAKTIER (DET MESTA I IPS):
Brookfield Asset Management
Bure
Hexagon
Sinch
Tectona Capital
VNV Global (Vostok New Ventures)

TILLVÄXTSATSNINGAR SOM LIKNAR INDEXFONDER (KF OCH ISK):
Nöjesaktieportföljen
Ren energi och vatten-portföljen
Tillväxtaktieportföljen
Ovan portföljer går att följa på sidan Aktieportföljer – bygga egna aktiefonder.

TILLVÄXT OCH SMÅBOLAG VIA FONDER (IPS OCH PREMIEPENSION):
Rhenman Healthcare Eq L/S
Strand Småbolagsfond
Tin Ny Teknik
Tin World Tech (Avanza World Tech by Tin)
Mina premiepensionsfonder 2020

ONOTERADE AKTIER (AKTIEDEPÅ):
Euroforest (F d Europeiska Skogsfonden 1 (f d Realfond Skog AB)
Fortinova Bostäder AB
Teak Management Inc
Tectona Skogsfond AB PR P1

Yrkesmoral

Jag försöker leva som jag lär och sätter mig därför ofta i samma sits som de tidningsläsare och andra som följer mina privatekonomiska råd. Det tycker jag är god moral, men det ställer en del krav på tajming och disciplin särskilt när det gäller det jag skriver om aktier.

 1. Strax innan publicerandet av en aktieanalys eller annan text jag skriver på uppdrag av betalande kund undviker jag att köpa och över publiceringstillfället behålla aktierna det gäller. Däremot köper jag ibland en tid efter publiceringen, eftersom jag som sagt lever som jag lär.
 2. Jag undviker alltid att sälja aktier och värdepapper jag redan äger precis precis efter att min uppdragsgivare/kund publicerat min text som kan vara kursdrivande för dessa. Ungefär samma princip här som i punkt ett.
 3. Jag testar gärna sparprodukter i skarpt läge för att lära mig hur de fungerar, se eventuella dolda avgifter och få reda på hur bra och vettiga de är. Sparprodukter jag ska skriva om köper jag därför i god tid innan min analys publiceras i media. Skulle min text vara kursdrivande säljer jag förstås inte direkt efteråt, men jag är långsiktig i grunden så säljer gör jag ändå inte hur som helst. Med sparprodukter avser jag här exempelvis räntebevis och certifikat, men inte aktier (se punkt 1 och 2 ovan för mer info om hur jag gör med aktier).
 4. Aktier och sparprodukter jag ägt länge säljer jag inte bara för jag ska skriva om dem, utan behåller dem då under lång tid. Det vore ju konstigt och moraliskt fel om jag exempelvis säljer en viss aktie precis innan jag i en analys rekommenderar småsparare att köpa just den aktien.
 5. Jag daytradar inte.
 6. Sitter jag på kursdrivande information etc håller jag förstås det hemligt för utomstående och agerar inte på börsen utifrån den informationen.
 7. Jag avslöjar aldrig mina källor om anonymitet efterfrågas. Då jag skriver i media hamnar det jag skriver under det journalistiska paraplyet och där är det en helig princip och grundlagsskyddad rätt att inte avslöja en anonym källa.

(C) Marcus Hernhag 2012 - 2020

375 reaktioner till “Sparportfölj och utdelningsaktier”

 1. Hej Marcus!
  Läser Dina artiklar i PA , följer Din chatt och undrar om Du lever som Du lär, ändrar Du Din hemsida med ev nyinköp resp försäljningar så att den speglar det aktuella läget. Jag följer Dig inte slaviskt men lyssnar på vad säger.
  Ha det gott
  Sture

  1. Hej Sture!
   Trevligt att du läser det jag skriver. Jodå, jag uppdaterar min sparportfölj här ovan när något händer. Jag sålde t.ex. nyligen Xact Bear och tog då bort den från portföljen.

   Ha det bra!
   /Marcus

 2. Hej, Marcus; flera ggr har jag försökt ställa fråga i din chat men inte lyckats komma med. Har du möjlighet svara mig ändå så vore jag mkt mkt tacksam.
  Är 70+, har just tagit klivet till att stå på egna ben vad gäller mitt värdepappersinnehav, totalt ca 450k. Snälla, råd ang fördelning. Har sedan tidigare Kinnevik o Skanska för tills 115k, har sålt övriga som var minus o satt in 200k för att öppna isk efter årsskiftet – tycker du det är klokt. Övrigt nyinköpt Boliden, Doro, HM, totalt närmare 90k, idag lagt köporder på axis o betsson, tot 50kvet ännu inte om jag får dem. Verkar detta förnuftigt? Jag vill inte ha ngt jag inte förstår o jag förstår inte de flesta ’strukturerade’ produkterna. Men resten, hur ska jag placera? gärna god avkastning att dryga ut pensionen! Så jättetacksam vore jag för råd. Hälsningar, Jane

  1. Hej Jane!
   Jag beklarar att du inte fått svar på din fråga på aktiechattarna, men det är många som frågar på kort tid. Jag svarar gärna här istället.

   ISK är förmånligt, särskilt om du köper aktier som ger mycket utdelning. Bolagen du är intresserade av är alla i grunden vettiga innehav, men Boliden har högst risk. Börskrascher kan förvisso komma när man minst anar det, men det kan oväntade uppgångar också göra. Köp därför då och då framöver och i ISK gärna bolag som ger utdelningar. Förslag på fler bolag är fastighetsbolaget Klövern och om industribolaget Alfa Laval rekylerar ned en bit är de intressanta, främst på riktigt lång sikt. Investor ger rätt bra riskspridning.

   Ett tips är att inte ha för många aktier, tio räcker ganska långt. Ju fler aktier desto mindre poster och då blir det minimicourtaget allt mer kännbart. Färre aktier och bolag att hålla koll på sparar också en del tid och energi.

   Lycka till!

 3. Hejsan Marcus!
  Först och främst skulle jag vilja tacka för en bra chat och bra texter på PA.se, men jag har även ett par frågor som jag skulle bli väldigt glad om jag fick svar på!

  Jag nappade på nyemissionen av WESCs aktie och detta var första gången jag deltagit i en nyemission, därför undrar jag vad det innebär att dessa i min depå ligger som ”WESC BTA”? Kommer dessa ”konverteras” till vanliga aktier av sig själva eller hur funkar det? Vad betyder BTA?

  Min andra fråga gäller WESC i allmänhet. Vad tror du om bolaget? Jag köpte när de låg i 30kr och i och med nyemissionen har jag nog ett inköpsvärde på i snitt 25kr. Tror du det är för sent för att sälja?

  Tack på förhand!

  1. Hej Erik, tack för berömmet.

   BTA betyder Betald Tecknad Aktie och de kommer att bli vanliga aktier av sig självt. http://sv.wikipedia.org/wiki/BTA_(aktie)

   WESC har jag ingen järnkoll på, men generellt är jag skeptisk till modebolagen. Ibland kan de växa väldigt snabbt under lönsamhet, för att sedan klappa ihop. Det känns inte som någon bransch för småsparare i allmänhet, men med lite tur så vänder det för WESC framöver.

  2. Hej,

   Alltid intressant att läsa det du skriver! Hur tänker du procentuellt på ett ungefär / kategori?
   För min del kan du utesluta ”Fastigheter” och ”onoterade skogsinnehav”. Och se på de övriga som 100%.

   MVH

   1. Hej! Jag har faktiskt inte tänkt särskilt mycket alls kring hur många procent jag ska ha i varje bransch. Jag har mer jagat bra bolag i olika branscher och det blivit som det blivit. Däremot när det gäller tillgångsslagen har jag det mesta i aktier (drygt 70%), en halvstor del i aktiefonder/ETF:er och en liten del i hedgefonder. Ungefär den fördelningen jag vill hålla.

 4. Hej Marcus!
  Investering och tips om Byggmax är ju klockren, alla siffror pekar uppåt, om man har lite tålamod så finns utsikter till en kursdubbling hoppas och tror jag.
  Men jag ser att Du inte har några tunga svenska verkstadsbolag i Din portfölj. Man kan undra varför?
  Ha det gott i kylan.
  värmande hälsningar
  s

  1. Hej Sture! Det finns ingen uttänkt anledning till att jag i nuläget saknar aktier stora verkstadsbolag och storbanker, i alla fall inte mer än att det på sikt brukar löna sig att äga aningen mindre bolag som kan växa snabbt under lång tid. Men där har ju Ratos industridel hittills inte varit någon höjdare… Blir det en börskrasch eller en skaplig nedgång nåt år köper jag kanske Alfa Laval eller Investor.

 5. Hej Marcus,

  Jag brukar följa din chatt på fredag och sneglar även in här i mellan åt.

  Jag har sett under en längre tid att du haft många av fastighetsbolagens preferensaktier i din portfölj.. Jag själv missade tåget att köpa balders och nu tycker jag de är på tok för dyra.

  Nu ser jag att Fast Partner skall släppa om 293:- och 20 :- i utdelning uppdelat på en 5 krona i kvartalet. Min fråga till dig är vad tycker du om deras vilkår? Är detta en preferensaktie värd att gå in i? Mvh Robban

  1. Hej Robban!
   Ja, det är en preferensaktie att gå in. Direktavkastningen blir 6,8 procent räknat på teckningskursen, vilket är i nivå med de övriga fastighetsbolagens ”preffar”. Preferensaktier ger i nuläget mycket bättre avkastning än räntefonder etc, men preffarnas aktiekurser hänger inte med uppåt om bolagen går bra och stamaktierna stiger. Å andra sidan skulle de inte hänge med nedåt heller. Vid fortsatt låga räntor är t.ex. Fast Partners preferensaktie en bra investering för utdelningsjägare.

 6. Hej! Vill först tacka dig för en bra blogg samt kloka investeringstips. Jag har bara en fundering kring hur du ser på konsultbranschen? Jag har köpt lite Connecta för 39.80 kr nyligen och tänker behålla dom ett par år. Jag vet att dom har haft det tufft och nu ny VD. Ska jag sälja eller tror du dom kan komma igen om ett år eller två?

  Tacksam för din input om du har tid

  1. Hej! Connecta har historiskt sett gett bra avkastning på bolagets egna kapital, vilket bådar gott långsiktigt. Vinsttrenden har varit negativ de senaste fem åren så aktien är inget givet köp. Med lite tur studsar börskursen upp om konjunkturen vänder. Konsultbolag har nämligen rätt bra hävstång på vinsten när beläggningen ökar.

 7. Hej Marcus!
  Ser att du har innehav i Ryska fastighetsfonden 1 och 2 som inte lyckats särskilt bra.
  Jag har själv investerat 1:an. Jag saknar helt förtroende för de som leder bolaget, det har försvunnit väldigt mycket kapital och insynen är minimal.
  Hur ser du på erbjudandet att byta aktierna till Norrpada?
  Har du någon uppfattning om de finns något att hämta om man behåller aktierna?

  Tack på förhand!

  1. Hej! Det är säkert det bästa att byta till Norrpada, det blir ju marknadsnotering framöver och ett sätt att dra sig ur. Norrpada blir som en fortsättning på fonderna, samma team men nya inriktning på fastighetsaffärerna vilket ska löna sig bättre. Jag undrar det jag… Jag ska i alla fall på informationsmötet de har den 27/8 och skriva ett blogginlägg om saken.

 8. Hej Magnus, har valt en annan strategi nu efter att ha sparat i aktier med varierande framgång sedan 40 år tillbaka. Det är all in i Didner & Gerges två svenska fonder samt Spiltans Investmentbolagsfond. Ser man historiskt på framförallt D& G:s ena fond är de svårslagna. Blir snart i klass med Buffet. Det är kanske tråkigare än vanliga aktier men avkastningen blir nog mycket bättre. Tar gärna emot dina synpunkter ! // Halmstadbo

  1. Hej! Marcus var namnet, inte Magnus. 🙂 Det låter som en enkel och bra strategi. Blir mer förvaltningskostnader, men du behöver inte välja aktier och följa dem. Enda orosmomentet är att förvaltarna Didner & Gerge nu tar steget tillbaka från sin Sverigefond, men förvaltningsfilosofin sitter nog i väggarna så det lär inte vara någon större fara. Jag skulle även gärna klämma in en bra globalfond i ditt sparande, men de svenska storbolagen är ju globala så det kompenserar rätt bra.
   /Marcus

 9. Hej Marcus!
  Tack för en trevlig chat och bra krönikor på PA.se!

  Jag är lite sugen på att köpa en fastighetsaktie för att bredda portföljen, men det är inte helt lätt att välja vilken då fastighetsaktierna i mina ögon, skiljer sig ganska mycket från andra aktier vad gäller P/E-värdering, direktavkastning och liknande. Jag ser att du t.ex. har Castellum i din portfölj, så jag har ett par frågor:

  1. Tror du att det är rätt tid för att gå in i fastigheter nu?
  2. Har du några tankar om vilket/vilka bolag som skulle vara vettiga att köpa?

  Sen har jag en mer allmän fråga också:
  3. Tror du att börsen börjar närma oss en ”topp” för den här gången och att man kanske därför ska ligga ganska likvid den närmsta tiden?

  Stort tack på förhand!
  /Erik

  1. Hej! Det är nog ett hyfsat läga för fastighetsaktier trots allt. Men tajming är svårt… 🙂 Det finns många bra fastighetsbolag på börsen. Just nu har PA köpråd på Castellum, men jag tipsar om några andra också i nästa hummer av Privata Affärer som kommer i december. Rekyler och även krascher kommer då och då på börsen, jag önskar jag visste när nästa kommer. Helt fullinvesterad skulle jag i vart fall inte vilja vara efter en lång uppgång.

 10. Hej Marcus!
  Ligger Du kvar i Byggmax? själv tycker jag att det finns skäl att göra så
  , det har varit gott intresse och god utveckling på aktien i år. Det finns tydligen många köpare och förmodligen återhämtar sig aktien så småningom, dessutom har de haft god utdelningspolitik.
  ha det gott
  Sture

  1. Hej Sture! Jag ligger kvar i Byggmax. Det gör jag så länge aktien inte ser direkt övervärderad ut. Kortsiktigt är det mer tveksamt hur bra läget är. Ha det bra!
   /Marcus

 11. Hej!
  Är nyfiken på att höra mer om varför du investerat i Alerian MLP och lite kring hur den fungerar. Har hört att den avviker skattemässigt från andra fonder i USA eller har jag fel? Hur påverkas det i så fall om man har innehavet i kf/isk?
  Vad tror du om den framtida utvecklingen för Alerian MLP om räntorna går upp?

  Och så vill jag passa på att tacka för en intressant blogg! Skriv gärna mer om dina tankar kring de enskilda innehaven i din portfölj

  Mvh och god fortsättning!

  PA

  1. Hej! Kul du gillar min sajt.
   Alerian MLP: Jag ville ha exponering mot den del av USA:s oljeindustri som inte är så prisberoende och som gynnas av all ny skifferolja de hittat där. Men kanske främst för att historiken och direktavkastningen är hög ovanpå det. Att ETF:en i fråga investerar i MLP:er spelar nästan ingen roll för svenska investerare. För de som skattar i USA spelar det roll, för mig som äger Alerian MLP i en svensk kapitalförsäkring och andra svenskar som skatter i Sverige blir det som att äga vilken ETF eller aktie i USA som helst.
   God fortsättning själv!

 12. Hej Marcus!
  Har lite tråkig situation privat, pgra fruns hälsotillstånd är jag bunden vid hemmet. Jag söker lite roligt att förgylla vardagen med. Funderar på att öppna en depå på 100´ och börja korttidsinvestera (dock inte daytrading). Köpa i kanske 5 olika företag, till att börja med följa rekommendationer i PA samt i pressen överhuvudtaget, sälja inom 1 – 6 månader och mest vara fullinvesterad Du är ju en försiktig general och med gedigna kunskaper, finns det några hållhakar, något att tänka på. Goda råd är bra att få. Mina övriga investeringar är defensiva.
  Har Du tid och lust att svara vore jag tacksam.
  ha det gott
  Sture

  1. Hej Sture! Tråkigt det där med fruns hälsa, men spännande med lite korta aktieaffärer. Det finns mycket att säga om korttidshandel, men mina råd är att du satsar på aktier i långa stigande trender. Gärna sådana som rekylerat ned, men ändå har stigande längre trend. En stop loss för att skydda dig mot nya nedgångar är nog också bra. Ibland vänder aktier upp efter att en stop loss löst ut och sålt ditt innehav, men det ska det tydligen vara värt i längden enligt de som skriver böcker och annat om trading. I vart fall anpassa din taktik efter hur du trivs och lyckas.
   Lycka till!
   /Marcus

 13. Tack Marcus!
  Har läst PG idag och hittat några gamla favoriter som jag börjar bevaka, har tänkt att avvakta de kommande boksluten för SKF, Elekta, HMS samt Mindmancer till att börja med. kommer det en rekyl kan det vara tid med de tre förstnämnda, Mindmancer börjar jag nog redan nu med.
  Man borde nog ha dem i vanlig depå så att man kan dra av ev förlust.
  Betr skryt så tycker jag det är uppfriskande med att man talar om att man är bra, bort med Jante.
  ha det gott
  Sture

 14. Hej Marcus!
  Har fundering på att gå utanför Sverige med någon ytterligare aktie, har Fortum nu.
  Norge ligger nära och jag har tittat på Fred Olsen. aktien är i nedåtgående trend, utdelningen har varit makalösa 20 kr de senaste åren, policyn är 10 som man väl minst kan räkna med. Ser att Du har den och förmodligen är väl uppdaterad. Nedåtgående samt stor utdelning, känns som en varningssignal, finns det några bekymmer för bolaget som sådant?
  med vänlig hälsning
  sture

  1. Hej Sture! Fred Olsen Energy må vara lågt värderade, men deras flotta är ganska gammal. De har bara ett fåtal nya oljeplattformar, men intressant nog ett par nya ultra-djupvattenriggar på gång. Å andra sidan är många sådana på väg ut på marknaden, vilket kan pressa priset (raterna). Fred Olsen får dessutom en stor underhållskostnad för en borr-rigg under 2014. Fred Olsen lär inte få helt lätt att få utdelning och vinst att stiga de närmaste åren, men håller sig oljepriset på bra nivåer så borde nedsidan vara rätt liten trots allt. Aktien och bolaget är lite mer en stillastående kassako än exponering mot tillväxt och stora kurslyft.

   Vänliga hälsningar
   Marcus

 15. Hej Marcus!

  Följer dig på Priv. aff. och bloggen och tycker att du är mycket ärlig i och med att du visar din privata portföljs allokering och diversifiering. Det skulle dock vara ännu ärligare om du visade på hur du viktade dina innehav, åtminstone på allokeringsbasis. På så vis skulle vi som dina läsare få en fingervisning om hur du privat bedömmer rådande situation på marknaden i förhållande till de råd du ger.

  Det skulle också vara intressant att veta hur du resonerar kring rebalansering, både privat och som ”rådgivare”.

  Hälsning / Per

  1. Hej!
   Det är en bra idé, någon gång om året (eller oftare om något förändrats rätt mycket) skulle jag kunna berätta viktningarna i portföljen.

   Hälsningar
   Marcus

 16. Hej Marcus!
  Du liksom jag har Balder pref, de stiger fortfarande trots att de är över inlösenbeloppet. jag har 500 st , utdelning per år 10.000, kursvinst för ögonblicket c:a 27´. Har varit inne på deras hemsida och kollat men har inte fått klart för mig vid vilket datum inlösen skall ske, någonstans i bakhuvudet finns 2017, om det är riktigt så kan det kanske vara dags att sälja och kamma hem vinsten, har den i ISK. Du har säkert järnkoll på detta.
  Du har ju semester nu, jag tror dock inte att Du släpper greppet om Dina investeringar.
  Hoppas att Du får bättre väder i fortsättningen. Vi här i Bohuslän har haft det bra på den punkten. har inte fått så mkt regn. det gäller att vattna, men istället har gräsmattan stoppat att växa, klippt idag, 3 veckor sedan förra, allt jämnar ut sig.
  ha det så gott och vårda Ditt fina skägg.
  mvh
  Sture

  1. Hej Sture!

   Ja, det är konstigt att Balder Pref stiger över inlösenkursen på 350 kr. Jag hittar inget om 2017, utan bara att bolagsstämman kan besluta om inlösen. Det kan alltså ske relativt snabbt även om det kanske inte är troligt. Direktavkastningen räknat på börskursen har blivit låg och jag överväger mitt innehav i Balder Pref även om alternativen är få. Att en aktie gått upp för mycket är ett kärt problem. 🙂

   När det gäller vädret får jag vara glad att skägget inte växer ännu snabbare av kyla och regnskurar, men senast i augusti blir det soligare för då börjar jag jobba igen. 🙁

   mvh
   Marcus

 17. Snabb fråga, varför äger du ett så dåligt bolag som Ratos?
  Dom underpresterar och har dåliga innehav, vindkraft och badrumsföretag kan det locka?

  1. Jag köpte Ratos innan finanskrisen, efter en stor svacka vände aktien upp för att sedan falla tillbaka igen. Jag är missnöjd med det förstås, men skulle de få fart på sina innehav skulle aktien lyfta. Tills dess är direktavkastningen trots deras sänkning häromåret god. Vi får se när jag till slut eventuellt ger upp i Ratos. Det hela beror även lite på vilka andra aktier och värderingar som finns på börsen.

  1. Reklamen matas fram av Google Adsense utifrån ord på sajten. Oriflame är mycket riktigt en krydda, men den här typen av turn around-kandidater lämpar sig bättre om något kortare innehav. Oriflames problem kan i värsta fall hålla i sig så sitt inte med problembolag allt för länge så att säga.

 18. Hej!
  Jag tror jag någon gång läste om när du nämnde en Bear-produkt där hävstången är månatlig. Jag har försökt att hitta någon sådan, men ej lyckats.
  Vet du var jag kan hitta det?

  Allt gott!
  Simon Johansson

  1. Hej, jag kan inte minnas det. SHB har certifikat där hävstången alltid är fast, till exempel *2. SEB har hävstänger som är fast jmf det ursprungliga beloppet, vilket betyder att de ändras vs marknadspriset på certifikatet. En hävstång på *2 är därför snart t.ex. *1,7 eller *2,3. Men båda bankernas certifikat har en hävstång som gäller på dagsbasis.

 19. Hej Marcus!
  sitter i en egentligen behaglig situation, har fått in en del för Axis och Dibs bla. och skulle vilja placera i Reits och/eller ETF. Läser en artikel i Guiden som Du skrivit. Blir förvirrad på ett högre plan iaf. Ser också vad Du placerat i. Vore tacksam om Du kunde välja ut de två -tre bästa av Dina placeringar i nämnda papper. Detta är helt nytt för mig,
  med vänlig och solig hälsning
  sture

  1. Hej Sture!
   Av mina amerikanska investeringar liter jag nog mest på Digital Realty Trust och Realty Income när det gäller REIT:s. För ETF:er säger jag MDIV och SDIV. Och som vanligt är jag alltid lite osäker med tajming. 🙂
   Vänliga hälsningar
   Marcus

 20. Tack, Du kung av ETF !
  Själv hade jag funderingar på SPFF och SDIV, jag är ju 50 år äldre än Du och har en kortare placeringsfilosofi, tänker jag fel där?
  följer Dig inte alltid, men i de fall jag gjort så har det fallit väl ut, Dibs, Byggmax, Castellum, Har ett flertal preffar, de hade varit färre om jag inte lyssnat på Dig. Nu senast har jag köpt Fortnox, som Du nämnt som en chansaktie med potential.
  ha det bra
  sture

  1. Risken med SPFF och preferensaktier är om räntor och än värre inflationen tar fart. På någorlunda kort sikt lär de fortsatt vara bra placeringar, även om valutakurser påverkar avkastningen rätt mycket i SPFF (vars preffar nog inte lär stiga i kurs särskilt mycket). Vanliga aktier har lättare att stiga i kurs om dollarn faller.

   Jag hoppas Fortnox stiger nu när du köpt, det är hög risk där.

   Lev gott och välmående!

   1. Hej Marcus
    Tack för all information du ger ut uppskattas jätte mycket.

    Har en fråga till dig.

    Om man köper Investmentbolag med substansrabatt vi säger att aktien kostar 406 kr men igentligen är värd 476kr. Då tjänar man ju 70 kr per aktie alltså 700kr på 10 ST. Är inte det helt otroligt billigt när man dessutom får en direkt avkastning. Småländsk som man är undrar jag om de är en bra taktik att bara köpa på substansrabatt.

    1. Hej! Visst är det en bra idé att äga investmentbolag om man kan köpa till substansrabatt, men rabatten lär bli kvar så om du ska sälja får det bli bli med rabatt det också. Fördelen är därför istället att rabatten gör att du kan köpa in dig till de underliggande tillgångarna till bra pris och därmed få bättre avkastning än om du köpt utan att gå via investmentbolaget.

     1. Ja just de, det är så man ska tänka. Tack så mycket för svaret så roligt att kunna fråga en riktig aktie mästare.

  1. Hej! Weintraubs förra fond gick inte bra, men kanske hittar han åter formen nu när han är tillbaka i Skagen Fonder. Det är upp till bevis. Har du ingen globalfond eller bara en i din portfölj är Skagen Focus ett alternativ.

 21. Hej,tittar på Hemfosa Pref som du rekomenderade.iI privata affärer nr 4 2015 står dom i 374 kr,och nu i 172,50 vad har hänt?

 22. Hej Marcus!

  Jag läser Dina artiklar i PA , följer Din chatt och undrar nu hur stor risk det ligger i SPFF (GlobalX Superincome)? Kan man använda den för att ”parkera” sin likviditet där och få en bra avkastning? Vilka risker finns med denna jämfört med andra, mer passiva placeringar som t ex ett vanligt räntekonto?

  Tack på förhand,
  Peter

  1. Hej!

   SPFF lär gå ganska svagt om räntorna stiger långsiktigt i USA och det blir heller ingen bra placering om det blir hög inflation i Sverige. Dessutom finns en valutarisk och källskatten som dras från utdelningen får du inte tillbaka förrän efter tre år i KF. Med det sagt är räntor och valutor ganska cykliska och borde inte trenda åt något håll i evigheter. På sikt jämnar det alltså ut sig. Direktavkastningen i SPFF är hög och kommer från trygga utdelningar, så fonden funkar som ett komplement till andra trygga sparpengar. Högre risk men också troligen högre avkastning än ett svenskt sparkonto.

 23. Hej Marcus!

  Jag funderar på att börja spara lite till pensionen (är 30år nu). Min tanke är att spara i någon fond, och att spara mellan 500-1000kr /mån. Har du något förslag på bra fonder?

  Mvh
  Daniel

  1. Hej!

   Bra du ska börja spara. Jag rekommenderar i så fall bra fonder som placerar i många länder, säg Carnegie Worldwide och AMF Aktiefond Världen.

   mvh
   Marcus

 24. Hej Marcus. Jag tycker att du duktig och vill hjälpa människor med sparandet. Själv har jag ISK Avanza. Jag har aktier i HM. Telia. Volvo. NetEnt. FEB. Investor. Kinnevik. Latour. Lundbergs. Xano industri. Itab shop concept. Alfa laval. Det är långsiktigt. Vad tycker du om portföljen? Sedan fondsparar i LG global index 40%. Spiltan investement 20%. D &G smal micro cap 20%. Evli frontier 10%. Fidelity emerging usd a 10%. Långsiktigt 10-20 årssikt. Hade du ändra något? I fonder 14000 i månaden. Tacksam för ett svar. För att det du säger väger högt hos mig.
  Mvh.jacke

 25. Hej!
  Jag är 50 år sjukpensionär.
  Har en pension på ca 30K i månaden.
  Jag har samlat på mig lite aktier igenom åren.Totalt ca 100 st.olika bolag i 4 olika banker.Dagsvärde ca 7 milj.
  Jag tycker det är jobbigt att hålla koll på så många bolag.
  En del vet jag inte ens vad de driver med,köpt på rena rekomendationer.
  Kan du ge mig råd hur jag ska investera med lite lättare portfölj och med tanken på att jag inte kan jobba mer?

  1. Hej!
   Börja gå igenom dina aktier och bestäm dig för vilken aktiestrategi som passar dig. Kan du inte jobba mer är mitt råd att leva på aktieutdelningar istället och det räcker 7 miljoner kr till. Välj bra bolag och de som har stabil utdelning. Fundera även på att successivt flytta dina aktier till en enda depå, förslagsvis ISK hos Avanza. Blir förstås lättare att hantera allt då.

 26. Hur kommer det sig att du äger Alfa Laval dom brottas inom Olja och gas precis som Aibel. Borde inte Alfa Laval ligga bra till och även Aibel när det vänder?

  Hälsningar Patrik

  1. Alfa Laval får intäkter från fler branscher än olja, men visst ligger de rätt bra till om råvarubranschen vänder. Alfa Laval har aldrig sänkt utdelningen.

 27. Hej Marcus
  Tack för bra böcker och chatten på PA. Efter att tagit del av din portfölj funderar jag på att vikta om en del i min. Dök upp ett par frågor:
  Om du skulle välja 10-12 i din portfölj. Vilka?
  Vid utdelningar på utländska innehav så är KF bäst om jag minns rätt? Behöver jag vara aktiv för att få tillbaka källskatten?
  Tack på förhand!

  1. Hej!
   Skulle jag ha 10-12 innehav vore det färre än vad jag har idag. Då skulle jag ha fler investmentbolag. Annars skulle jag nog ta de som finns i min portfölj men som rekylerat och ligger ganska lågt i kurs.

   Källskatten får du i regel tillbaka automatiskt efter några år om du har KF. I alla fall hos många banker och mäklarfirmor, men kanske inte alla.

 28. Hej.
  Vad tror du om Enea? Direktavkastningen ligger på 4,2% och aktien har gått som tåget på slutet är det läge att ta hem vinsten och byta ut Enea mot att bolag med högre direktavkastning? Vilket bolag skulle du rekommendera isåfall? Funderar på att öka i Sampo.
  Skulle vilja passa på och tacka för bra böcker!!!

  1. Hej!
   Kul du gillar mina böcker. Enea har större kurspotential än Sampo, men också högre risk. Svårt att jämföra bolagen. Jag vill gärna se hur Eneas förvärv av Qosmos slår igenom på försäljning och vinst innan jag tycker det är värt att sälja.

 29. Hej! Är dina innehav du delger ovan aktuella? Blev lite förvirrad när inlägget under var från 2012.. men scrollade man ner kom det mer aktuella inlägg.

  1. Hej! Innehaven är uppdaterade och aktuella per nu 2017, men sidan har funnits och kommenterats sedan 2012. Därför finns det en del äldre kommentarer.

 30. Hej! Du har en ETF som jag efterlyst ett tag, en månadsutdelare som har DA kring 10%. Calamos CHI. I dagsläget har jag PCN, som jag funnit via Petrusko. Men jag hade även PHK som sjönk rejält, vilket fick mig att tveka kring PCN. Problemet är att jag inte riktigt förstår vad jag gett mig in på, vilket är ett rookie-mistake. Men att stirra på morningstar-sidor har inte gett mig dömycket kött på benen. Har du några tips för mig att lära mig mer om ETF´er? Vad har fått dig att välja CHI? & hur lång horisont har du?

  Mvh
  8eunderverket

  1. Hej!
   Jag valde CHI av dessa skäl. ETF:er och andra fonder är svåra. Att det är så många olika innehav i fonderna gör att det är svårt att veta exakt vilka möjligheter och risker som finns gömda där. När jag skrev Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning funderade jag en hel del kring hur vi bäst ska hitta bra ETF:er, men hittade ingen lysande metod helt enkelt för att det inte finns någon.

   En tumregel är att hög direktavkastning som 10% innebär en hel del risker. Med så hög direktavkastning lär kursutvecklingen bli relativt svag eller oförändrad. Kan bli hyfsad totalavkastning ändå.

 31. Hej Marcus,

  Bråttas med surdegarna HM och Telia i min utdelningsportfölj. Tror du HM tar sig upp igen? Börjar känna att pengarna kanske jobbar bättre någon annan stans ><

  1. Hej!
   Jag trodde det länge, men tvekar nu mer än någonsin. Blir det ingen ljusning i marginalerna för H&M i nästa rapport den 30 mars så…

   1. Hah, där satt den! Skönt att vara ute va? Själv sålde jag halva min HM-post härom veckan, blir till att sälja resten om det kommer någon rekyl.

    Man har aldrig tråkigt med aktier, den saken är säker 😀

 32. Hej, Marcus!
  En dag när du har riktigt tråkigt, och inte vill träna, så kanske du kan dela in översta stycket (Aktier och börshandlat) i några underrubriker? Skulle bli enklare att se då.

  Tex Preferensaktier/Svenka aktier/Utländska aktier osv.
  Bara en tanke. 🙂

  1. Hej!
   En bra idé, men just nu kommer alla innehav utom ETF:erna i bokstavsordning vilket de även gör i min excelfil och i innehavslistan hos min nätmäklare. Praktiskt för mig, men det kan bli tydligare för er läsare med mer kategoriseringar.

 33. Hej Marcus,

  Vad tycker du om ETF:en XACTHDIV som startades idag? Känns spontant som en rätt bra bas i en utdelningsportfölj tycker jag!

  1. Hej!

   Ja, jag tycker att nya ETF:en Xact Högutdelande är en bra bas i en utdelningsportfölj.

 34. Hej Marcus.
  Jag har sett att jag inte betalar källskatt på utdelningarna från ett av bolagen i min utländska portfölj, Brookfield Infrastructure Partners LP. Jag ringde Avanza, men de kunde inte ge nåt bra svar. Så läste jag ett gammalt inlägg på gustavs aktiebolag, där han varnade för bolag som slutar med LP, LLC. Apollo Management LLC är ett sådant? Vad beror det på? Betalar du källskatt på APO? Kan du regleringarna kring detta?

  1. Hej!

   Det dras källskatt på utdelningen som jag får från Apollo Global Management i alla fall. Åtminstone tidigare gick det inte alls att köpa amerikanska LP och MLP som svensk, men LLC och kanadensisk LP går tydligen. Jag hittar fortfarande inte Stonemor LP hos Avanza så det har nog inte ändrats något.

    1. Jag har mejlat Nordnet och frågat nu. Det är ju en common unit av Stonemor LP som går att handla där. Hoppas få svar på vad det är exakt.

     1. Ja, idag fick jag det. Det går inte att handla Stonemor via Nordnet. Det ser bara så ut när man kan söka upp dem. LP är en bolagsform som inte funkar i Sverige helt enkelt.

  2. Bep.un är registrearat på bermudas, därför betalar du ingen källskatt.
   För övrigt så verkar det som att Lp, Mlp, LCc, Plc inte bedöms lika trots att de har samma ändelse, tex unilver plc är utan källskatt medans Medtronic Plc beskattas med 27%. Varken Avanza eller skatteverket verkar veta något heller men det verkar som att de ändelser som inte kan ägas av utomsocknes inte kan köpas via tex avanza. De som kan köpas borde då rimligen vara legitima.

   1. LP och MLP är bolagsformer som är ungefär som svenska kommanditbolag och ska därför beskattas helt annorlunda även i KF. Mycket ofördelaktigt tydligen. Det är därför det inte gått via t.ex. Avanza.

 35. Hej Marcus! Har också försökt ställa frågor via chatten men som den populära aktie/fondgurun du är så är det knepigt. Gör dock ett gott försök här.

  Har 130k hos handelsbanken i Norge som jag inte vill överföra ännu till sverige för att norska kronan försämrar värdet så jag tänkte hitta någon bra fond att lägg in dem på. Har du något bra tips? Jag följer era aktieråd men på fondsidan är jag helt ”lost” .

  Detta är pengar jag inte har bråttom att ta ut. Tack för en otroligt bra sida!

  1. Hej!
   Du menar en fond som säljs in norska kronor? Oavsett svårt att bara rekommendera en fond, allt beror ju på placeringshorisont och sparande i övrigt.

 36. Hej Marcus,
  Har tänkt köpa lite utländska aktier men känner att jag skulle behöva lite feedback på de aktier jag väljer mellan. Min placeringshorisont är 10-15 år (helst längre) och i dagsläget består portföljen av Axfood, Beijer Alma, Castellum, Intrum, Investor, Kindred, Kinnevik, Latour, NetEnt, Nibe, Nolato, Skanska, Nordea.

  1). Funderar på att plocka in Sampo eller Danske Bank istället för Nordea, någon du föredrar? Eller ligga kvar?

  2). Övriga att komplettera med är Tomra samt Fresenius Medical Care AG & Co KGaA. Verkar det vettigt tycker du :)?

  3). Sen skulle jag gärna vilja få med ytterligare en aktie (gärna utanför Europa), ser att du har en del utländska aktier, någon du skulle kunna rekommendera som inte är för ”dyr” just nu som skulle passa bra på lång sikt?

  4). Finns det någon aktie som du skulle plocka bort avseende min nuvarande portfölj :)?

  Blev några frågor, förstår om du inte orkar återkoppla kring alla men jag kan alltid hoppas :). Hoppas du får en härlig sommar!

  Mvh Jonas

  1. Hej!
   Jag gillar Sampo och Tomra.
   Svårt att rekommendera en enskild utländsk aktie till.
   Långsiktigt är jag osäker på speloperatörer som Kindred, konkurrensen och regleringarna kommer att förändra en hel del.

 37. Hej Marcus,

  Jag kopplar på denna tråd då jag har liknande innehav.

  Har också tittat på Fresenius Medical Care AG & Co KGaA och tycker den ser intressant ut att ha med i portföljen utifrån dess utdelningshistorik. Har du någon åsikt om denna aktie?

  Vad tycker du om Vitec, skulle den platsa i en långsiktig utdelningsportfölj? Om jag tittar på deras BR så står goodwill för en stor del jämfört med EK, är detta något man bör i beakta tycker du?

  1. Hej!
   Nej, tyvärr. Känner inte till dem.

   Vitec gillar jag som tillväxtbolag. Stigande utdelning sedan många år. Goodwillen finns där för de har gjort många förvärv. Så länge bolagsköpen lyckas är goodwillposten inget problem.

 38. Hur kommer det sig att du inte har någon av bankerna t.ex Swedbank som har så hög utdelning/direktavkastning?

  En av mina få som gått OK dessutom sen jag började i Maj, dom och Tele2. Många andra som Assa, atlas copco, intrum etc. har gått jätte mycket minus!

  Hur tänker du nu när börsen är skakig, köper du mer eller sitter och väntar eller tom säljer?

  1. Ett av mina största innehav är Sampo, som är störste ägare i Nordea. Via Sampo får jag dessutom en stor försäkringsrörelse.

   Jag har minskat lite i Alfa Laval och Akelius och ökat i andra aktier som inte står lika högt, som New Mountain, Skanska och Hexpol.

 39. Jag har lite frågor..

  Jag förstår inte det här med certifikat som ofta kommer upp om jag söker på t.ex Facebook, Google etc på Avanza, vad är ett certifikat?

  Vad tror du om denna portföljen (lång sikt, främst utdelningsfokus men kul om kursen går hyfsat också) någon du skulle ta bort eller lägga till?

  Investor, Kinnevik, atlas Copco, alfa Laval, ABB, netent, kindred, acando, paradox, skanska, Akelius pref, ALM pref , astra zeneca, Axfood, Betsson, Bilia, ework, hemlösa, husqvarna, Swedbank, Intrum, Swedish match, NCC, Nobia, nobina, resurs, sweco, Tele2, Telia, Volvo

  Har ännu fler men tänker framförallt på dessa. Finns det någon nackdel med att ha så många? Jag tycker det är roligt att sprida i olika bolag..

  Har du några favoritaktier för 2018?

  Trevlig helg / Mia

  1. Ett certifikat är en skuldsedel vars värde följer en annan tillgång. Det finns certifikat med hävstång och det finns de som stiger i värde när t.ex. aktien faller. Certifikat behöver inte följa just aktier, utan kan vara kopplade till andra tillgångar.

   Din portfölj är onekligen riktigt bred. Gillar du ditt upplägg så fortsätt, jag säger aldrig nej till breda portföljer.

 40. Hej Marcus!
  Jag är lite osäker över skillnaden gällande utdelning på ”Aktiespararna Direktavkastning” fond och ”XACT Högutdelande” ETF
  Om jag har förstått det rätt så ger ”Aktiespararna Direktavkastning” ingen utdelning i form av kontanter utan den återinvesteras automatiskt fonden. Medan ”XACT Högutdelande” ger utdelning i kontanter?

  Mvh Johan

  1. Hej!
   Xact Högutdelande är en ETF (börshandlad fond) och Xact har lovat ca 4% i direktavkastning. Här får du med andra ord likvider utbetalda till dig.

   Vanliga fonder som Aktiespararna Direktavkastning ger i regel inte utdelning till dig som fondsparare utan behåller utdelningen som fonden får av sina aktieinnehav och återinvesterar den. Tidigare kunde enstaka fonder dela ut kontanter till dig som fondsparare och automatiskt låta/tvinga dig köpa nya andelar.

 41. Vad tror du förresten om NetEnt nu när den har gått ner så pass mycket? (alltså på längre sikt?)

  Tänkte även på att du sålt av Akelius pref men är inte Sdiptech pref i ungefär samma läge? Ligger också nära inköpslösen. / M

  1. Sdiptech ger mycket högre direktavkastning, men ändå till vettig risk. Akelius direktavkastning är nu bara 6%.

   Netent tror jag fortsatt på sett på 5-10 års sikt. Att kursen går ned spelar ingen roll. Däremot vore det kortsiktigt illa om uppgifterna om problem med nya spelen skulle stämma.

 42. När jag kollade på Avanza stod det 0% direktavkastning på Sdiptech. Dock så verkar det inte alltid stämma då det står historisk utdelning om man kollar på tidigare datum..

  vet du varför det ibland står 0%?

   1. Jag var i kontakt med Avnza om detta vilket beror på att det är stamaktiens utdelning som styr även för preferensaktien. Avanza är medvetna om problemet men har ingen lösning för tillfället.

 43. Vore intressant att se viktningen av dina aktier. vilka 3 har du störst innehav av (och tror starkast på i din utdelningsportfölj framåt)?

  1. I mån av tid lägger jag enstaka gånger upp en sånt blogginlägg. Alla mina innehav har ca 2-4% i vikt i portföljen så det är inga enorma skillnader.

 44. Har några frågor kring om du alltid tycker att aktier är dyra när dom gått upp länge eller om det finns de du tycker är intressanta även då och i så fall vilka? Eller köper du mer de bolag som gått ner en period

  Vad tror du om t.ex. Atlas copco som har en stark uppgång det senaste?

  Tänker även kring NCC, vad tror du om dom? som istället gått ner ganska mycket det senaste. För mig lockar det att sälja dom som gått upp mycket och istället köpa t.ex. NCC och HM och Skanska som verkar ligga lägre.. (men jag är lite osäker på om dom ligger lägre av en anledning och om jag borde tänka tvärt om?

  Vilka aktier fyller du på förtillfället?
  Tacksam för dina tankar !

  1. Atlas Copco är dyra sett till P/E-talet och det ställer stora krav på vinstlyft framöver. Kursen kan fortsätta upp för det, då det råder goda tider.

   NCC borde vara billiga långsiktigt sett, men jag har inte riktigt koll på hur bra deras efterfrågan blir närtid. H&M är i en svår omställning mot e-handel och kassaflödet efter utdelningar och investeringar är negativt.

   Senaste månaden har jag ökat i främst Xact Högutdelande, New Mountain Finance, Skanska och Estea Kapbevis1

 45. Hej!

  Jag är en nyexad student och skulle vilja börja med en utdelningsportfölj.. är nyfiken på Realty Income men har inte så stor koll med KF istället för ISK.. Jag har för närvarande inte mycket lån och kommer nog inte ha det på i alla fall 2 år (Har dock CSNlån..) Skulle det nu då vara mer värt att använda ISK för att sen kvitta med källskatten mot ISK-skatten?

  Jag har läst din bok om utdelningar och den är inspirerande! Keep up the good work!
  MVH

 46. Hej Markus,

  Vad händer med alla preferensaktier nu? Jag tycker dom har en bra utdelningsprocent och trodde dom skulle vara lite mer trygga. (iaf vissa av dom)!. Är det en dålig långsiktig investering nu?

  Jag tänker på t.ex. K2A som ger mig en stabil utdelning men som går ner mycket nu. Är detta en preferensaktie som du skulle sälja eller behålla och tro att det bättras?

  1. Hej!
   Många preffar har varit mycket dyra, så det är naturligt det faller här och var. Det kan vara en dålig kortsiktig investering i främst bostadsutvecklarnas preffar, men nog ingen dålig långsiktig. Osäkerheten har ökat och jag tror inte på överilande beslut åt något håll. K2A är en högriskpreff, men bara för kursen är nere på 2015-2016 års nivåer är det ingen kris direkt.

 47. Hej Markus

  Har du eller planerar du att öka eller omallokera i befintliga innehav alternativ tittar du på något nytt och spännande förvärv?

  Mvh

 48. Hej Marcus,

  Jag månadssparar till mina barn i en KF (ligger i samma KF). Fördelningen av innehavet ser ut enligt nedan;
  -Länsförsäkr. Global Indexnära (50%)
  -Länsförsäkr. Tillväxtm. Index (20%)
  -Investor B (7,5%)
  -Kinnevik (7,5%)
  -Nibe (7,5%)
  -Netent (7,5%)

  Vad tycker du om innehavet samt fördelningen? Är långsiktig (ca 15-20 år). Bör man vara orolig för Netent?

  Sen sparar jag även till mig själv och hade tänkt plocka in en utländsk aktie. Vilken skulle du valt av följande; Alphabet, Nvidia, Amazon, Johnson&Johnson, DSM NV. Samma sparhosrisont här (15-20 år).

  Trevlig helg!

  /Jonas

  1. Hej!
   Jag skulle inte våga ha så mycket i indexfonder, men annars har jag inget att anmärka på.
   Amazon har mest spännande utveckling men JNJ är tryggast. Svårt val.

    1. Index som bygger på börsvärden eller aktiernas handel blir ibland lite dumma. Ju mer en aktie stiger i värde desto tyngre väger den i index och därmed fonden. Risken för att den ska vara för dyr beaktas inte alls. Ett exempel är att Fingerprint kom med i OMXS30 först i januari 2016, ungefär när aktien toppade.
     Smarta-indexfonder följer index som bygger på t.ex. utdelningar eller bolagsvinster, vilket jag gillar mer.

 49. Hej Marcus

  vad tror du om Nevport emissionen som är igång nu?
  Swedbank Robur har gått in i den. De tog 16 mille av 57 mille, så de hamnade under 10%.

  Bra tillväxt.
  Inom fordonsindustri. Andra industrier där konsulter inom elektronik behövs.

  Konsultbolag, höga marginaler, bra värdering ca 150 mille, omsättning https://www.allabolag.se/5567523369/devport-ab

  Direktavkastning kommer ligga på ca 3-4% kanske..

  Ska man?
  Ska du?

  Teckna: Ja eller nej?

 50. Hej Marcus,

  Tänkte på ditt innehav Apollo Global Management. Det har ju bara gått upp sedan jag köpte in mig och just nu ligger jag nästan 40% upp. Vad tror du, skall jag sälja av eller tror du att bolaget är ett bra långsiktigt case, 5-10 år?

  Vänliga hälsningar,

  1. Hej!
   Svårt att säga, Apollo är kanske inget fynd längre. Direktavkastningen är ändå bra, lite beroende på om vi räknar direktavkastningen på det senaste kvartalets utdelning på årsbasis eller tar de senaste fyra utdelningarna.

 51. Hej,

  Jag har haft 500 000 bunden på ett sparkonto med 1.65% ränta där tiden gått ut. Jag skulle vilja placera dessa i 5 aktier eller preffar och få ut så mycket som möjligt/månad el år i utdelning med så liten risk som möjligt att bolaget går i konkurs. Jag bryr mig inte om kursen går upp/ner eftersom utdelningen är det viktiga MEN jag vill inte att bolaget ska gå så dåligt att utdelningen slutar komma.

  Kan du rekommendera 5 aktier som passar med ovan på obegränsad tid?

  1. Hej!
   Det enkla svaret är nej. Aktier passar inte på obegränsad tid, utan är något vi får se över då och då. Med det sagt är utdelningen väldigt trygg i aktier som amerikanska Johnson&Johnson och svenska preffen Akelius Pref, men båda aktierna känns rätt dyra i nuläget.

 52. God fortsättning, Marcus!
  Tänkte sätta en del av mina kontanter över i Spiltan Högräntefond. Synpunkter? Riskfyllt?
  Är det dax att fylla på i Alm Pref?

  Bästa

  Thom

  1. Hej!
   Det är en helt okej fond.
   Alm Equity Pref är jag fortsatt lite osäker på. Jag undrar om det har blåst över för den här gången än. Svårt att säga. Det skulle kunna bli en omgång oro till under 2018, även om utdelningen från preffen känns säker.

 53. Hej Marcus,

  Hur tänker du framåt kring:

  NetEnt?
  Skanska?
  Tele2?

  Fyller du på nu i alla 3 närt dom gått ner, eller i någon? avvaktar du eller säljer någon?

  1. Hej! Jag minskade i Tele2 efter Comhem-fusionen. Behåller resten så långe kurstrenden är uppåt långsiktigt rent tekniskt (MA200). Jag har inte agerat i Netent eller Skanska sedan deras respektive vinstvarning, men jag behåller nog det mesta där.

 54. Hej!
  Hur ser du på APO nu? 40% upp – läge för att ta hem del av vinsten? Ligga kvar? Öka?

  Det omvända gällande NMFC? Har gått ner 10%. Läge att fylla på?

  Tacksam för svar.

 55. Hej Hernhag! Du har ju varit inne på detta lite tidigare; men hur gör du med preffar, REITS och andra aktier som är lite mer räntekänsliga. Behåller du, viktar du ner, ökar eller säljer allt nu när räntan börjar ticka upp?
  Några av de jag har är fortfarande på plus, medan några gått ner på minussidan. Vet inte riktigt hur jag ska göra. Kan du ge ett råd?

  Tack för en bra sida och ha det gott!

  1. Hej! Det mesta ligger kvar orört. En del preffar blev dyra och t.ex. Akelius ligger högt kurs trots att räntan gått upp lite så den sålde jag ifjol. Så länge mina REIT:s höjer utdelningen behåller jag det mesta.

 56. Hej Marcus. Måste bara tacka för bra böcker, chatt, hemsida och podd!

  Jag försöker hitta något bolag som håller på med förnyelsebar energi att investera långsiktigt (10-15 år) i? Har du något tips?

  Fortsätt göra din grej!

 57. Har du sålt NetEnt nu eller är jag blind? =D

  Är det några utdelningsaktier du tycker är prisvärda nu?

  Ökade lite i akelius bla när dom gick under inlösenkursen.

 58. Hej Marcus,

  Såg precis att HASI-aktien minskade kraftigt i värde. Hittar ingen information om varför. Har du någon koll och hur tänker du kring aktien? Fortsatt köpvärd eller tvärtom?

  Vh

  Pontus

  1. Hej, HASI går ned på rapporten. Marknaden ogillar bolaget för tillfället och jag tror ledningen guidat för ingen utdelningshöjning kommande året. Jag tvekar mest på kort sikt, men håller visst hopp på längre sikt.

 59. Hej Marcus!

  Många utdelningsinvesterare har Axfood i sin portfölj och hyllar denna. Du har inte Axfood (eller Ica) i din portfölj, vad är det du inte gillar här?

  Mvh Sigge

  1. Hej!
   Hade ICA haft en bra nätsatsning hade jag kanske köpt dem på rekyl någon gång. Axfood har haft begränsade tillväxtmöjligheter men det kanske ser lite bättre ut nu, men inte så aktien lockat mig även om jag inte har något emot den heller.

 60. Hej Marcus!
  Gör du någon skillnad i din aktiestrategi beroende på hur mycket kapital du har att investera?
  Säg att du har 100 000 och ska investera i tre stycken aktier med sparhorisont 5-8 år. Väljer du då samma tre även om du bara har 10 000 att investera eller väljer du då några andra mer chansaktier som kan ge mer i avkastning?

  MVH

  1. Hej! Jag skulle välja samma aktier. Däremot skulle jag i takt med att jag närmar mig miljonen ha allt fler aktier för att sprida riskerna allt mer. Ju större kapital desto viktigare att inte förlora det.

 61. Hej Markus!
  Vad tror du om en portfölj innehållande Storytel, vitec, bahnhof, Nibe, Castellum på 5 års sikt jämnt fördelat?

  Mvh

 62. Hej Markus!
  Hur bör jag tänka när jag väljer aktier till så liten risk som möjligt?
  Vad tror du t.ex om Leovegas? Bra bolag eller stor risk?
  Något exempel på ett bolag som man kan köpa till låg risk?

  Mvh

  1. Hej!
   Leo Vegas är ett bra bolag och har troligen den bästa mobilappen. Aktien innebär däremot hög risk då branschen har snabb utveckling och aktien är högt värderad. Heba Fastigheter har däremot låg risk, men då också lägre potential.

 63. Hej Marcus! Nyligen läst ut ”din bok” ”Bli rik och fri med aktier” och är så J*VLA nöjd.

  Jag har hållt på med aktiemarknaden sen i början på året och efter att jag har läst igenom din bok så har fått en sån jäkla bra grundkunskap kring handel av värdepapper. Tack!

  En fråga jag har:

  Aktierna, ETFerna och fonderna som står här ovan. Är det uppdaterat i realtid? Alltså… uppdaterar du det allt eftersom du säljer/köper? 🙂

  Med vänliga
  Emanuel

 64. Ser att du äger Tectona, vad tror du om att investera i deras obligation? Tacksam för ett svar innan den möjligheten rinner ut. Hur ser risken ut?

 65. En sista fråga! Om du har tid.

  Finns det några nackdelar att köpa aktier ”ofta”, förutsatt att jag inte betalar något courtage?
  Med att ”köpa aktier ofta” menar jag att jag slår till när jag ser att kursen dippar. 🙂

  Med vänliga
  Emanuel

  1. Ser inga nackdelar med det så länge dippen inte beror på att bolaget börjar gå sämre eller liknande utan det bara är en tillfällig eller mer omotiverad dipp.

 66. Hej Marcus!!
  Tittar på Sdiptech pref och att de kan lösas in för 105 kr i feb 2019. Idag står de i 111 kr. Säljdax ?
  Klövern pref ger lägre avkastning efter de senaste månadernas uppgång. Alternativ till Klövern eller bör man ligga kvar?

  Tack för boken. Alltid underhållande och intressanta.

  Bästa

  Nisse

 67. Är inte Skanska i en fallande trend och är du inte emot fallande knivar? =D funderar på hur jag ska göra, gått ner 25%.

  undrar lite samma kring vad du tror om Ework framöver?

  sista är HiQ som jag börjat läsa på om, vad tror du där?

  1. Jag funderar kring Skanska om de kommer tillbaka eller inte, men lutar åt att ge dem mer tid trots allt. Skanska är i vart fall inget bolag man ska ligga tungt i än. Ework tror jag mer på framöver, medan HiQ är ett bra bolag de också men har nog gått upp en bra bit redan.

 68. En fråga till, Marcus!
  Om man säger nej till budet på VP Pref kan det ta ett år innan man får pengarna. Får man fortfarande utdelningen?

 69. Hej Marcus i värmen!
  Hoppas du kan slita dig från din kettlebell & ge mig din syn på Netent som föll ordentligt på rapporten idag.
  Vet att du gillat aktien tidigare men att du inte har den i din portfölj just nu.
  Är den långsiktigt köpvärd vid dessa nivåer tycker du?

 70. Hej!
  Tack för mycket intressant läsning! Det skulle vara väldigt intressant att även få ta del av hur många procent av din portfölj du har i respektive bolag/fond. Hade varit toppen då det gett oss läsare en fördjupad inblick i hur du tänker kring t.ex. risk och liknande.
  Tack på förhand!

 71. Hej Marcus
  Våra Klövern pref har gått bra. Börjar de bli för dyra?
  Odds för Sdiptech pref blur inlästa i feb?

  Bästa
  😊

   1. Skanska och JM ligger inte direkt i stigande trend men om de behåller och sen på sikt höjer utdelningen borde inte de tillsammans med t.ex Swedbank, Resurs, SHB eller SEB vara intressanta alternativ?

    1. För den som tror på bolagen och vill vara tidigt ute, ja. Av försiktighetsskäl avvaktar jag. Utdelningstillväxten för storbankerna borde vara mkt begränsad också, men nöjer man sig med höga direktavkastningar så varför inte.

 72. Hej
  Nybörjare inom fonder och aktier och söker lättläst (enkel) litteratur om hur jag lär mig grunderna inom handel med aktier och fonder.
  Tips mottages gladeligen från en som vill skapa sin egna lilla förmögenhet // Jennie

 73. Hej

  Jag funderar över högrisk preffar som tex Prime Living, vad är din bedömning kring att de kommer ha råd med utdelning och kanske tom lösa in preffen längre fram – rejäl jävla vinst kan man få om det händer.

  undra också vad du tror om prime kontra andra mer högrisk preffar som oscar p och Hancap?

  tror du de klarar utdelningen och hur hög är egentligen risken att de konkar. Upplever risken svårare att bedöma i preffar

  1. Hej! Högriskpreffar är sällan värda sin risk. Just Prime skulle jag verkligen hålla mig undan, det kommer dåliga signaler därifrån.
   Oscar P klarar nog sina utdelningar, men vi får se. Högriskpreffar riskerar att dra en hel del tid och energi när bolagen svajar.

 74. Hej Marcus!
  Har just nu en portfölj innehållande: Castellum, Investor, Latour, Bure, Beijer Alma Och Vitec.
  Ska Komplettera med 3-5 Aktier.
  Vilka tycker du kompletterar denna portfölj bra? Har lång sparhorisont.

  MVH

 75. Hej igen Mr. Skägg!

  Vad har du för tankar om Spiltan räntefond? Jag funderar på om det är dags att börja sätta över i alla fall 10 % av portföljen i denna. Tycker du att det låter bra eller skall jag fortsätta fokusera på mina utdelningsaktier och lägga in även med vid en nedgång?

  Tack! Vh Pontus

  1. Hej! En mycket trygg fond, men har svårt att slå inflationen just nu. Långsiktigt lönar sig nog utdelningsaktier, men vänder börstrenden ned kan ju en räntefond vara skön att ha.

 76. Hej,

  Hur passar Fortnox in i din utdelningstrategi? Avanza verkar inte ha några siffror kring bolaget (vinst, omsättning etc) och låg utdelning. Vad är anledningen till att du äger denna?

 77. Hej Marcus
  Jag ser att du sålt dina Klövern igen. Jag har mina till 301kr i snitt. Vad köpte du istället och när skulle du köpa tillbaka med båda händerna?
  Bästa

  Tompa

   1. Tack. En fråga till ang preffarna. Hur stor del av din portfölj utgörs av Klövern och Sdiptech och hur stora är de mot varandra? jag har ca 8% av portföljen i ovanstående preffar och de är ungefär lika stora , alltså 50/50.

 78. Hej Herr Hernhag!

  Tack för inspirerande och lättbegripliga böcker.
  Jag har slitit mitt hår över intelligent investor, four pillars of investing samt get rich with dividends och önskar jag hade börjat med dina böcker!

  Bakgrund:
  Dividend Carpetbombing är inte min strategi (det är stabila utdelare) men jag vill äga alla Dividend Kings (tillslut) som jag nu har i en KF. Jag har och vill ha en övervikt i exponeringen mot svenska aktier i min portfölj (I en ISK som det är nu) förhållanden. Sverige:Världen är 5:1 och jag siktar mot en 3:1-2:1 på lång sikt.
  Min tanke är att jag skulle kunna använda utdelningarna från Dividend Kings (som redan nu är månatliga) att öka i svenska aktier om de är mer köpvärda och vice versa.

  Till min fråga:
  Utöver röstmöjligheten på stämma (vilket inte intresserar mig) finns det någon tydlig nackdel med att ha alla innehav i en KF istället för en ISK?

  Jag tänkte i sådana fall sakteliga sälja av i ISK som jag köper i KF. Jag är ok med de kronorna förlust det skulle kunna resultera i.

 79. Hej
  Ser ut som du såkt dina Beijer Alma men behåller dina Beijer Ref.
  Hur resonerar du?
  Jag läste att Alma är rekommenderade i di.

  Bästa

  Ozon

  1. Hej! Beijer Alma låg på hyfsad nivå och gör det än. Viss slagsida mot fordon och konjunkturkänslighet. Beijer Ref är en mindre position och den strukturella tillväxten pga EU-krav lär driva oavsett konjunktur, men inget klockrent innehav i en konjunkturavmattning.

 80. Hej Marcus,
  Mot bakgrund av rådande osäkerhet kring börsen har jag börjat undersöka alternativa placeringar. Ett erbjudande som verkar attraktivt är Qreds investeringskonto med 7,0% utdelning per månad utan bindningstid. Hur ser du på det?
  Mvh,
  Yacine

  1. Hej!
   Jag ser ingen anledning att välja Qred framför de börsnoterade preferensaktierna från t.ex. Akelius eller Klövern. Akelius Pref och Klövern Pref ger 6-7 procent om året i direktavkastning. Qred ger heller ingen insättningsgaranti och 7 procent i utdelning. Nackdelen med Qred är att deras låneverksamhet knappast kan vara lika trygg som de stora fastighetsbolagens. Risken jämfört med avkastningen tycker jag ser lägre ut i Akelius Pref och Klövern Pref. Börsnoteringen gör att det är många som granskar deras ekonomi också, så det är lätt att följa med och se om det blir tuffare tider för dem.

 81. Hej Markus,

  Skulle du kunna skriva en kortis om dina Reits samt ETF.
  Är nyfiken på inriktingen och DA?

  Kanske även ranka topp3 inom varje vore grymt.

  Keep Up👊🏻

 82. Hej Mr. Skägg,

  Jag ser att du har ett nytt innehav, Weyerhaeuser. Hur tänker du kring detta? Är själv intresserad av mer skog, men ser inte bolaget lite mer tveksamt ut nu än på länge?

  Vh

  Pontus

 83. Hej igen, Mr. Skägg. Jag igen…

  Du har SJR och Bilia i depån. Kommer det ett inlägg om varför?

  Vh

  Pontus

 84. Hej. nu har jag googlat och sökt frebilt utan svar så jag frågar om du vet.

  Hancap pref går inte längre att sälja (eller köpa). Vad händer nu när den avnoterats? tror du man någonsin kommer kunna göra sig av med preffen / få några pengar för att den avnoterats?

 85. Tjena Marcus!

  Om du hade gjort en utdelningar portfölj med enbart svenska aktier men även utan preffar. Vad hade du valt för bolag då ? Skulle vara spännande att veta.

  1. Hej!
   De jag har idag och ett antal investmentbolag till. Plus typ Alfa Laval och Beijer Alma om de rekylerar. SCA istället för Weyerhaeuser. Tele2 istället för AT&T.

 86. Hej Marcus
  lyssnade på senaste podden. Alltid upplysande. Du har Sdiptech preffen men nämner den inte så ofta. Vad tycker är en lämplig storlek på den i portföljen jämfört med Klövern eller Akelius. Någon annan pref som du tycker lockar på något år och som alternativ till ex vis företags obligationer ?

  Tompa

 87. Har för mig att du hade Nolato tidigare , stämmer det? Är inte det bra köpläge nu, Bra utdelning och omsättningstillväxt , Bra PEG tal.

  det som får mig och tveka är att det inte är ett bolag jag känner till så bra efter att det kom upp i min screening på börsdata =)

  1. Jag har sålt Nolato ja, det var en chansning som inte gick hem för mig. Deras intäkter och rörelsevinst har toppat och faller nu, se t.ex. minskningen under fjärde kvartalet. De årsvisa siffrorna indikerar långsiktigt bra utveckling, men då missar man den mer kortsiktiga utvecklingen. Nolato är konjunkturkänsligt så det där måste vi även vara rätt närsynta så att säga.

 88. Hej,
  Hur tror du börsen kommer se ut resterande år?
  Är det värt att börja köpa aktier nu eller borde man vänta tills börsen sjunker och köpa billigare?
  Vad tror du?

  Är 21 år och har precis fått upp intresset för aktier & fonder men frågan är bara när man ska börja investera, vilket tillfälle.

  Har du några bra läroböcker att tipsa om ang börsen för nybörjare?

  Mvh

 89. Hej Marcus,

  Jag söker 4 till 5 stabila bolag – i olika sektor – med hög direktavkastning att investera i på lång sikt (+20 år). Några förslag?

  Tack för dina läsvärda böcker!

 90. Hej Marcus,

  Jag har Tele2, Nobina, ICA, Bure, Investor, Lundbergsföretagen och LF Global Indexnära i portföljen. Sparar på lång sikt, +30 år.

  Vad tycker du om dessa? Har du tips på fler aktier att lägga till?

  MVH,
  John

 91. Hej Marcus

  Med anledning av din artikel och dagligvaruhandeln har du tittat på Cibus?

  Räknas Spiltans Högräntefondinnehav som sk skräpobligationer?

   1. Hej Marcus
    Jag har inte köpt ännu men ser intressant
    ur utdelning och trendperspektiv. Handeln lite tunn men värdering känns rimlig.

    mvh

  1. Trots allt bra kassaflöden och investeringar som jag tror kommer att löna sig framöver. Hög direktavkastning och att i en svacka behålla och öka innehaven i väntan på nästa skördeperiod passar långsiktiga och passiva investerare.

 92. Hej Marcus Jag köpte precis Enbridge då Jag såg att du har det bolaget i din portfölj.
  Men det finns ju 2 st Enbridge o köpa, den ena köps i USA dollar och den andra i Canada dollar!
  Jag köpte den som handlas i Canada dollar var det rätt eller skall man köpa den i USA dollar?
  Den Amerikanska har ju ca 8% i direktavkastning medans den Canada baserade har ca 6%
  Varför ska allt vara så krångligt.

  Mvh Mikael

  1. Hej!
   Det finns ett Enbridge som är noterat i Kanada och parallellnoterat i USA. Samma bolag på två börser. Båda har 6% i direktavkastning enligt t.ex. Yahoo Finance. Var har du sett 8%? Enbridge har tidigare haft andra systerbolag av bolagstyperna MLP och Income Fund etc, men det är bolagen med ticker/kortnamn ENB och ENB.to som gäller enligt länkarna i första meningen i detta svar. Jag har likt dig aktierna noterade på Torontobörsen. Tänk på att utdelningen är i kanadadollar så om du jämför med ”den lägre kursen” som finns på amerikanska börsen så får du räkna om utdelningen till USD. Eller räkna om aktiekursen i USD till CAD.

 93. Jag gick in på sidan StreetInsider.com där står det att current yield för USA noterade Enbridge är 7,9% (Kurs 37,53)
  2019 02 14 så var yielden uppe i 8,3% enligt deras lista. Vet ej om Jag tolkar deras siffror fel men detta är vad som står.

  Mvh Mikael

 94. Hej igen Marcus , Jag funderar på att plocka in exchange income och New mountain finance i min portfölj (efter att ha tjuvkikat på ditt innehav såklart)
  Hur konjunkturstabila anser du dessa båda bolagen vara, med tanke på att vi förmodligen går mot en global lågkonjunktur?
  kommer de att kunna betala en fortsatt fin utdelning även om börserna dyker?
  Min sparhorisont är ca 10-15 år kanske ännu längre.

  Mvh Mikael

  1. Hej! Främst Exchange Income påverkas av konjunkturen då deras flygbolag har bränsle som viktig kostnadspost och en del affärsflyg tror jag. De äger även i ett byggrelaterat bolag. Utdelningen känns ändå säker för båda bolagen, men kurserna kan ju hicka till för det.

 95. Hej Marcus! Jag är en student som nu fått upp ett sidointresse för sparande. Vill först och främst tacka för ett fantastiskt engagemang och initierade råd till oss nybörjare. Jag försöker själv komma igång och har köpt din senaste bok.
  Skriver till dig eftersom jag efter en bostadsförsäljning har cirka 1 000 000 kronor som jag vill ha lite avkastning på, men svårt att veta hur jag ska lägga upp det.

  Vad tror du om följande fördelning?

  400 000 kronor i utdelningsaktier och fonder fördelat på:

  Investeringsbolag – 100 000 kronor

  (Investor, Industrivärlden):

  Utdelningsaktier – 100 000 kronor
  (Sampo, Nobina, Tele 2, ABB, SEB, Axfood, Danske bank? Clas Ohlson? Byggpartner? , Bilia Castellum)

  Sagax och Akelius preferensaktier. – 100 000 kronor

  Fonder – 100 000 kronor

  Prio Nilsson globalfond
  Odin
  Core teknik
  Handelsbanken hälsovård
  Fastighetsfond
  Exponering tillväxtmarknader i Kina

  Resterande 600 000 kronor funderar jag på att vara likvid och sätta in i högräntefond Spiltan Högräntefond samt någon annan.

  Stort tack på förhand. Ser fram emot ditt svar och även att läsa din bok i hängmattan i sommar.
  //Jonas

  1. Hej! Sett på 5-10 års sikt lönar det sig sannolikt med aktier. Bra att ha basen i investmentbolag. Danske bank och Clas Ohlson tycker jag inte är värda risken, men övriga innehav har jag inte så mkt att invända mot.

 96. Hej Marcus,

  Har du hela dina sparportfölj placerad i aktier i någon form? Hur ser du på fördelning aktier och andra tillgångsslag som räntebaserade produkter och fastigheter? En del menar att en aktievikt över 70% (eller till och med 50%) är extremt och riskabelt och avviker från hur portföljer ofta är utformade av framgångsrika investerare.

  Hade varit mycket intressant att få ta del av din syn på detta. Frågan är ställd utifrån ett tidsperspektiv på 10-20 år.

  Mvh
  Martin

   1. Hej,

    Tack för svar!

    Hur är de resterande 27% investerade (ej exakt, men översiktligt).

    Stort tack även för alla inspirerande artiklar och böcker, läser Bli rik och fri med aktier nu – mycket intressant och läsvärd!

    Mvh

    Martin

 97. Hej,

  Hade varit grymt med en likadan lista men uppdaterad för hur ditt innehav ser ut idag, är det något du tänkt dela?

  Mvh

  Max

 98. Hej Marcus och tack för alla bra kommentarer och svar angående aktier. Jag har en fundering kring NMFC och Boston pizza. Båda har väldigt bra utdelning, kanske de bästa i din utdelningsportfölj. Finns det någon speciell risk med dem förutom valutarisken?
  Mvh Perka

  1. Hej!
   Den speciella risken med de bolagen är att de delar ut mer eller mindre hela vinsten. En större motgång så sänks utdelningen, vilket förstås är en risk. Det här är bolag av den typen där de delar ut det mesta, vilket innebär lägre tillväxttakt men högre direktavkastning.

 99. Hej!

  Jag har läst en del av dina böcker och har nu bestämt mig för att sätta ihop en portfölj med långsiktigt sparande och lite fokus på utdelningar. Bolagen som jag funderar på är:

  Castellum, Intrum Justitia, Astra Zeneca, Skanska, Beijer Alma
  ABB, H&M, Axfood, Alfa Laval, Whilborgs, Atlas Copco och Softronic

  Tycker du det är en stabil portfölj att spara i eller har du något förslag på eventuell ändring, kanske ta bort något bolag och ta in ett investmentbolag istället?

  Mvh
  Jonas

 100. Hej Marcus och tack för bra svar tidigare.
  Jag funderar på varför Tectona Capital finns i din utdelningsportfölj när aktien inte har någon utdelning. Är det något jag inte fattat?
  Mvh Perka

 101. Hej!

  Är du på något sätt exponerad mot gruv-/förädlingssektorn? Varför inte? Har du några favoriter inom branschen? Hur ser du på exv Boliden?
  Med vänlig hälsning,
  Gustaf

 102. Hej.
  Har läst tre av dina böcker vilket varit väldigt givande!
  Har nu köpt en portfölj med utdelare där jag gärna hör dina synpunkter.
  Denna är på lång sikt.
  Investor
  Industrivärden
  Latour
  Sampo
  Stora enso
  Swedish match
  Castellum
  Hufvudstaden
  Nibe
  Nobina
  Tele2
  Axfood
  Intrum
  Sca
  Resurs

 103. Hej igen,

  Om jag har en någon miljon och vill bygga en utdelningsportfölj från 0 för sparande på lång sikt. Och med majoriteten i denna bestående av amerikanska och utländska bolag.

  Hur tycker du man då ska gå tillväga nu när kronan är så låg i jämförelse med dollarn?

 104. Tjenare skägg kungen. Jag måste fråga mästaren för jag är så osäker på min portfölj. Är detta en stabil och säker portfölj, jag har tänkt att spara i 30 år ungefär.

  Investor
  Kinnevik
  Bure
  Creades
  Industrivärden
  Latour
  Lundbergföretagen
  Svolder
  Traction
  Öresund
  NIBE
  Lifco
  Infrea
  Hexagon
  Wallenstam
  Heba
  SBB

 105. Hej!
  Jag har två små frågor eller funderingar. Du rekommenderar ofta Abbvie som en bra utdelningaktie men den återfinns inte i din utdelningsportfölj. Varför? Handlar du numera Brookfield Renewable på Nordnet eller var kan man köpa dem?
  Stort tack för dina goda råd.
  Hälsningar,
  Perka

  1. Hej!
   Jag har JNJ och är nöjd med dem, även om jag ibland tänker tanken på att byta. JNJ har lägre risk och lägre potential.
   Jag handlar inte Brookfield Renewables längre utan ligger stilla i mitt innehav. På Nordnet ska det gå att köpa dem och under 2020 ska bolaget ha ombildats till Corporate och då går det nog även på Avanza igen.

 106. Hej, får passa på och tacka för en bra bok ”bli rik på akttieutdelning” har läst ut den ett par ggr nu och lärt mycket. Min portfölj ser ut så här för tillfället:
  Castellum
  Industrivärden
  Investor
  Xact Högutdelande
  AT&T
  Johnson&Johnson
  Reality Income

  Vilka är dina hetaste tips när det gäller utdelningsaktier på lång sikt? Och vad tycker du om Arbor Realty Trust Inc?

 107. Hej!
  Jag var lite sent på bollen med dina analysbrev och missade det första. Finns det någon möjlighet att få tag i detta? Det andra brevet var mycket intressant och matnyttigt för mig som utdelningsjägare och tänker att det första nog också vore bra för mig.
  God Jul och Gott Nytt År,
  Perka

 108. Hej Marcus!

  Först, stort tack för bra innehåll!
  Jag har totalt insnöat mig på att utforska preffar och vad jag förstått så är i nuläget Footway, K2A och Sdiptech dyra att köpa då de isf köpes över inlösningssumman. Med samma simpla resonemang verkar däremot Klövern och Alm Equity billiga ut i jämförelse med lösensumman. Hur tänker du kring resonemanget här och hur rekommenderar du att man tänker kring möjlig investering i preffar?

  1. Hej, de flesta preferensaktier blir aldrig inlösta och Corems och Klöverns lär säkerligen inte bli det efter att de höjde inlösenkurserna till nuvarande nivåer. Men i teorin finns potentialen, men räkna inte med det utan välj preffar av andra skäl i så fall.

 109. Hej! Tack för en mycket bra blogg, brukar ofta gå in här och läsa.

  Jag skulle gärna ta tillfället i akt och få din syn på min portfölj. Jag har sedan ett år tillbaka börjat bygga på min utdelningsportfölj. Min spartid är minst 20-30 år. Har följande innehav:

  Kinnevik
  Investor
  Axfood
  Cloetta
  Castellum
  Nobina
  Essity
  Handelsbanken
  Kindred
  Telia
  Skanska

  Min plan är att ligga tyngre i investmentbolagen samt börja köpa in på mig Xact högutdelande. Har även sedan tidigare globala fonder.

  Vad tycker du om mina innehav? Komplettera med något? Vill även framöver ha flera utländska aktier. Några aktier/branscher som du tycker jag skulle titta närmare på? Målet är att ha en direkavkastning på minst 3,5 %.

  God fortsättning på det nya året

  /Louise

 110. Hej Marcus, jag har precis köpt några av dina böcker som jag nu också läst. Min plan för 2020 är att följa dina råd och använda placeringar i fonder samt överskott från försäljning av fastighet till att bygga en utdelningsportölj. Jag tänker sedan under en period av 5-10 år åter-investare 50% i portföljen och ta resten i utdelning. Har du några tips på hur jag ska tänka när jag påbörjar uppbyggnaden av portföljen, typ börja med 5 aktier och sedan utöka eller sprida fördelningen jämt över 15-20 aktier. Förhoppningen är att portföljen sedan ska kunna fortsätta växa och komma till gjädje både för oss och våra barn.
  /mvh Martin

  1. Hej! Trevligt att du läst mina böcker.
   Börja med bolag som du tror gynnas av samhällsutvecklingen och som har stigande utdelningstrend. Gärna investmentbolag med substansrabatt.

 111. Hej! Tack för en superb blogg!

  Jag är nyfiken på Capman! Har dock inte sett någonstans att du om ditt köp.

  Vad är det som gör att du väljer Capman före liknande bolag?

  Hur ser du på dagens värdering av Capman?

  Hur ser du på ledningen över lag, förmåga att skapa värde, bra portfölj etc?

  Mvh

  1. Hej! När jag köpte var aktien lite billigare än nu och jag lockades av att direktavkastningen var så mycket högre än för EQT. Affärsmodellerna är annars rätt lika. Jag är hellre aktieägare i förvaltningsbolaget än sparare i fonder. 🙂

 112. Hej!
  Boston Pizza sänkte ju sin utdelning i år. Vad tror du om din andra superba högutdelare NMF? Är den stabilare eller kan vi vänta en sänkning där också?
  Tackar för mycket läsvärda analysbrev.
  Mvh Perka

 113. Hej Marcus!
  Vad tror du om Transalta Renewables på dessa nivåer, all time high, det var ju inte länge det var halva priset?

 114. Hej!
  Man ska ju försöka hålla huvudet kallt även om det verkar svårt just nu. Tack för dina råd när det gäller detta. Preffarna har ju kommit ner till attraktiva nivåer nu. Vilka preffar skulle du avråda ifrån att köpa pga för hög risk och vilka tror du ganska säkert kommer att klara denna kalldusch?
  Mvh Perka

   1. Tack för snabbt svar. Jag har en annan fundering. Jag ser att Realty income beslutade att höja sin utdelning igår. Hur vågar dom? Är dom så säkra att Coronakrisen inte kommer att drabba dem?
    Mvh Perka

 115. Försöker läsa allt jag kan om Intrum just nu. Behåller de utdelningen och återhämtar sig på sikt är det sjukt attraktivt anser jag.

  Om du får gissa tror du de behåller utdelningen? vad tror du om aktien på sikt? Ser inte att du äger Intrum längre.

 116. Hej! Har en fråga angående Brookfield Infrastructure (Bip)
  Ser att det går att handla en BIPC på Avanza, (Brookfield Infrastructure Corp).
  Är detta samma bolag/aktie med samma utdelningsförfarande? Vet att de tänkt ändra bolagsform men är det detta som skett nu?
  Blir inte riktigt klok på det…

 117. Hej! Vad tror du om utdelningar i Coronans tidevarv? Vilka av dina utdelningsaktier kommer att behålla sin utdelning under året? (Och vilka kommer att sänka?)
  Mvh Perka

 118. Hej Marcus, jag har liksom du Estea Kapitalandelsbevis 3. De vill nu som du säkert sett ändra villkoren med längre löptid och sänka utbetalningarna från 6.25% till 5%. Dock krävs majoritetsbeslut av andelsägarna för detta. Vad är dina kommentarer till dessa ändringar?
  Mvh, Martin

  1. Hej! De är på gott och ont. Lägre ränta och återköp gör det lättare att få upp NAV-kursen framöver. Men det är å andra sidan ingen bra signal alls med sänkt ränta.

 119. Hej!
  Stort tack för en givande blogg.
  Har precis fått upp ögonen för aktier och håller nu på att fila på en portfölj huvudsakligen med fokus på utdelning. Ett första ihopplock består av följande 10 bolag:
  -Investor
  -Hufvudstaden
  -Castellum
  -Swedish Match
  -Fortum
  -Millicom
  -Sinch
  -Alfa Laval
  -Beijer Alma
  -Vitec

  Vad är din tanke kring denna portfölj?

 120. Hej!
  Har läst tre st av dina böcker och väntar på den sista ”Bli rik på aktieutdelning”. Efter jag har läst den och tagit till mig all information så tänkte jag försöka spika en portfölj som jag vill ska kunna fungera bra utan allt för mycket övervakning. Redan nu har jag fått en massa inspiration och har ett utkast till en portfölj. Hade tänkt mig mellan 10-15 aktier, ska vara verksamma i många olika branscher för att risksprida så gott det går.

  Jag har tänkt mig att ha investmentbolag som bas i portföljen som är lite tyngre viktade är resterande aktier. Utöver investmentbolagen tänkte jag att de andra kommer vara likaviktade. Just nu har jag endast med Investor och Latour, räcker det med investmentbolag?
  Vilka investmentbolag kompletterar varandra hyffsat (Verksamma i olika branscher?)

  Min strategi är även att jag kommer till en början fokusera på nordiska aktier och placera en del av mitt kapital i fonder för att få exponering mot USA och tillväxtmarknaden. Detta för att först bli bekväm med aktierna vi har nära oss för att senare kunna titta lite mer aktivt på andra delar av världen. En del av aktierna nedan är även verksamma i andra delar av världen så bara där får jag väl en del omvärldsexponering även då valutan fortfarande är svensk?

  1. Investor B
  2. Latour
  3. Vitec
  4. Hufvudstaden/Castellum – vilken är att föredra?
  5. Fortum
  6. NIBE
  7. Stora Enso (A eller R?)
  8. Hexagon
  9. Sampo
  10. Volvo B
  11. ABB
  12. ASSA Abloy
  13. Millicom

  Är det någon aktie som jag inte bör ha med och någon aktie som ska ha en självklar plats i min portfölj som inte finns där nu? Är själv lite tveksam om ASSA behöver vara i min portfölj?

  Blev ett rätt långt inlägg men sitter och knåpar på detta stor del av min lediga tid för att jag vill få detta rätt och ordentligt. Därför skulle det oerhört nyttigt med lite feedback från din sida. Uppskattar verkligen alla böcker du skrivit och det jobbet du gör här på bloggen, det har hjälpt mig otroligt mycket!

  1. Hej,
   tack för att du läser mina böcker.
   Jag tycker du har en bra uppställning svenska bolag.
   Jag föredrar Castellum framför Hufvudstaden då potentialen och direktavkastningen är lite högre i Castellum.
   Stora Enso R är mer omsatt och klart billigare än A-aktien så ta R-aktien.
   Både Assa Abloy och Alfa Laval är bra industribolag på sikt.
   Två investmentbolag fungerar bra som bas, jag har svårt att sätta någon gräns direkt. Kinnevik eller Bure vore kompletteringar till de två du har.

 121. Hej Marcus!
  Till att börja med stort tack för bra böcker och texter gällande aktier.
  Har sedan två månader tillbaka startat upp en utdelningsportfölj bestående av följande 12 aktier:
  -Alfa Laval
  -Castellum
  -H&M B
  -Investor B
  -Kinnevik B
  -Millicom
  -Peab B
  -SBB B
  -Scandic Hotels Group
  -SEB A
  -Sinch
  -Swedish Match

  Min tanke är att ha en någorlunda ”självgående” portfölj och min fråga till dig är om jag bör skala av portföljen till något färre aktier för att lättare kunna hålla koll på dessa?
  Är det någon aktie du tycker jag bör slopa av ovanstående samt har jag missat någon given utdelare?
  Jag köper månadsvis, förstår att det är svårt för dig att svara på men hur ofta tycker du att jag behöver ”uppgradera” portföljen?

  1. Hej! Se över portföljen kvartalsvis vid rapporterna. Din utdelningsportfölj ger inte mkt utdelning just nu, då flera av innehaven ställt in utdelningen i år men kanske blir det bättre nästa år. Castellum, SBB, Swedish Match och investmentbolagen är bra på att ge utdelning i alla väder, men resten är frågan.

 122. Hej!

  Vad har du för tankar när det gäller Millicom och Intrum? Detta är två bolag som fortfarande är otroligt utbombade trots den korta men intensiva uppgång vi haft på marknaden. Millicom har sina problem just nu men det känns som att marknaden är lite väl hårda. Om jag inte missminner mig så pratade du nyligen i börspanelen om att intrum är ett intressant företag just nu. Finns det anledning varför dessa två aktier inte har hämtat sig som den resterande marknaden?

  1. Hej!
   Det är två gåtor på börsen just nu, men tidigare gåtor som Collector visade det sig att det fanns en negativ anledning och förklaring. I alla fall lite grann. I Intrum och Millicom vet jag inte säkert, märkligt att en teleoperatör som Millicom tappar så mycket.

   1. Kan AT&T vara ett bra komplement för Millicom om man börjar bli osäker på Millicom? Tänker eftersom att de är i ungefär samma bransch.

 123. Hej Marcus!
  Jag har förstått att Brookfield Infrastructure L.P och Brookfield Infrastructure Corp är samma bolag, men de senaste dagarna har de skiljts sig väldigt mycket i kurs i förhållande till varandra.
  Har du nån aning/tankar om varför det kan bli så?

 124. Hej Marcus,
  Har ett ilandsproblem.
  Jag har 200tkr att investera. De ligger på ett ISK. I portföljen har jag idag Latour, Investor, SBB, Swedbank, Bure, Castellum (ca 500tkr). Jag har viktat ungefär lika mycket i varje.

  Det känns ruttet att inte få avkastning på dessa 200tkr. Jag tycker att SBB D lockar, men jag ju har redan SBB B. Är Xact högut eller Cibus ett alternativ, eller finns det något annat? Planen långsiktigt är att pysta in lite av dessa 200tkr i befintliga bolag, när tillfälle ges. Utdelningsaktier är prioritet. Jag behöver inte dessa pengar på bra länge.

  Tack för ditt engagemang för oss småsparare!

 125. Hej Marcus,

  Behåller eller sänker du innehavet på dina bolag som helt slopa utdelningen för i år? Jag sitter på Alfa laval, Hexagon m.fl och jag sitter och funderar på om jag ska behålla eller sälja och köpa in mig på de med en mer stabil utdelning. Min strategi är långsiktigt sparande.

  Passar på att tacka för bra böcker. Dessa som fick mig att börja se igenom mitt sparande.

  Mvh
  Gustav

 126. Hej!

  Har NIBE i min portfölj just nu men i och med att de har slopat deras utdelning tillsvidare och att värderingen för bolaget känns väldigt högt så fungerar jag på att sälja för att ersätta med ett annat framtidsbolag som har en säkrare utdelningstrend och inte lika högt värderat. Har försökt hitta ett bra komplement till NIBE själv genom videos, din blogg och börsdata men inte kommit fram till något bra alternativ. Har du något förslag på en aktie som kan vara ett bra komplement?

  Eftersom att jag har tänkt att hålla aktien i över 5 år och som jag tolkat det så kommer nog utdelningen tillbaka hos NIBE, behöver jag ens oroa mig för den aktuella höga värderingen?

  1. Såg även att i kommentaren ovan att du har investerat mer i abbvie, min portfölj har ingen vikt mot läkemedelsbolag. Kan en möjlighet även vara att byta ut NIBE mot abbvie eller ett annat läkemedelsbolag?

  2. Hej!
   Vet inget bolag med miljöprägel som har Nibes historik av framgångar. Värderingen säger nästan inget om aktiens kursutveckling på kort sikt som ett år, men kraven är höga minst sagt.

 127. Hej Marcus!
  Jag sparar till kontantinsats till en lägenhet på cirka 2-3 års sikt. Vill investera i aktier och undrar hur jag bör lägga upp mitt sparande med tanke på tidshorisonten. Bör jag lägga störst vikt vid tillväxtaktier blandat med investmentbolag då utdelningen inte spelar så stor roll på så pass kort sikt?

  Tack på förhand!

  1. Hej! Två till tre år är egentligen för kort sikt för aktier. Fem år eller längre innebär mycket lägre risk. Det viktiga är att du bara äger aktier i långsiktigt stigande trender och skyddar kapitalet om det går ned. Använd stop loss och liknande. Själv skulle jag bara spara på konto med två års placeringshorisont.

 128. Hej Marcus!
  Jag trodde att preffarna skulle vara stabila utdelare. Men nu ser jag att Volo pref beslutat stoppa utdelningen, i alla fall för resten av året. Jag skulle gärna höra din kommentar till det? Vad ska man göra? Sälja av med förlust eller hoppas på dubbel utdelning nästa år?
  Mvh Perka

  1. Hej!
   Volati Pref skjuter bara upp utdelningen för att få statligt stöd, så fort de får dela ut igen kommer de att göra det. Då kommer all utdelning plus lite ränta. Negativt är det ändå, men bara lite. Du kommer med stor sannolikhet att få all din utdelning, men du får vänta till i höst eller i vinter. Behåll dina Volati Pref du.

   1. Hej,

    Om man köper volati pref nu får man då all ”uppskjuten” utdelning (bakåt också) eller är det från det datumet man ägt preffen?

 129. Hej Marcus,

  Har du några kärninnehav i din utdelningsportfölj som du investerar lite extra i? Vilka är dina 5 största innehav i den portföljen?

  1. Hej! Jag ska lägga upp en blogginlägg om det framöver, men Xact Högutdelare är ankaret. En har Brookfield Renewables gått relativt bra och blivit ett riktigt tungt innehav. Allt i sparportföljen väger ca 1-5,5% ungefär. De mesta runt 2-3%.

 130. Hej!

  Är på jakt efter några tillväxtaktier för att krydda upp min utdelningsportfölj. De bolag jag hittar som känns intressanta har ett väldigt högt p/e, mellan 40-100 och är nära eller över deras all time high som t.ex. Vitec, Hexagon, Nibe, Fortnox osv. Det känns helt enkelt för dyrt?!
  Vet du några intressanta tillväxtbolag som inte är så fruktansvärt högt värderade för tillfället eller inte hunnit återhämtat sig helt från fallet i mars?
  Ser såklart allt du skriver endast som inspiration.

 131. Hej Marcus,
  Är nyfiken på hur det kommer sig att du inte har något investmentbolag i din utdelningsportfölj då du ofta i fredagschatten på Privata Affärer lovordar de som grupp?
  Tack på förhand!

  1. Får rätta min fråga då jag ser att du bla har Bure och Vostok New Ventures men tänkte på tex Investor, Industrivärden osv i din utdelningsportfölj.

   1. Ja, precis. Där har jag tillväxtorienterade investmentbolag. Tillväxtaktier är ett område där jag känner jag behöver hjälp med riskspridningen via sådana aktier.

 132. Hej Marcus,

  Vad tror du om avanza world tech by tin som fond? Jag själv har inte lyckats hitta vilka innehav de har. Men med tanke på Tin ny teknik så kan jag tänka mig att de har lite koll.

  Hälsningar
  GB

 133. Hej Marcus,

  Vad har du för åsikter om Coca Cola? värt att investera i dem för utdelningar? Ser att de har ökat utdelningen 3 gånger om året!

  1. Hej!
   En hel okej utdelningsaristokrat, men kroniskt rätt dyr aktie på en mogen marknad. Stabil efterfrågan och starkt varumärke. Coca Cola är ingen favorit hos mig, men jag har inget emot dem heller.

 134. Hej Marcus,

  Sitter och funderar på att köpa in mig hos en månadsutdelare. Har du en härlig top 3-lista i nuläget?

  Minna enda innehav just nu av månadsutdelare:
  Realty income
  Exchange income

  Hälsningar
  GB

  1. Och vad tror du om framtiden för ONEOK? De behåller utdelningshöjningen från januari iaf. Men kursen går neråt dag för dag just nu…

   1. De klarade utdelningen i priskrisen 2015 men nu är det än svårare. Knepigt läge minst sagt. Fynd eller värdefälla, det är frågan. Ska bli intressant att kolla vad de säger i halvårsrapporten sen.

 135. Hej Marcus,

  Jag försöker kombinera mina utdelningsaktier med fonder,

  vad tycker du om denna Spiltan Aktiefond Investmentbolag som har en väldigt låg avgift på 0,22%?

  Med vänlig hälsning

  Daniel

 136. Tjenar Marcus! Har försökt några gånger i din aktiechatt på Privata affärer nu utan framgång så jag testar här istället. Vad tycker du om Digital Realty trust och IBM på dessa nivåerna för en långsiktig placering? Tack på förhand.

 137. Hej,
  Rekommenderar du att ligga kvar långsiktigt i Tin Ny Teknik eller är det dags att gå vidare mot annan fond?

  Hälsningar
  GB

 138. Hej Marcus!
  Jag såg att du var sugen att köpa AT&T nu när direktavkastningen är över 7%. Det är jag också, men kan man inte bli lite osäker när aktien bara sjunker och sjunker? Vore tacksam för en kommentar till detta
  Mvh Perka

  1. Hej!
   Jag vet inte vad marknaden är orolig för just nu, men AT&T:s förvärv av Time Warner är betungande i pandemitider då hela filminspelningsdelen och biointäkterna gått ned till noll. Lanseringen av HBO Max har inte gått helt hundra heller.

 139. Hej Marcus,
  Vill börja med att tacka för en superbt bra blogg + annan media du är involverad i och orkar svara på folks frågor och funderingar, det ska du ha kudos för!
  Nu har jag själv en fråga jag skulle vilja ställa, fick upp ögonen för Atlantica Sustainable Infrastructure från din senaste aktiechatt, blev intresserad, då jag vill uttöka portföljen med en renoldad aktie/r för förnyelsebart. Tycker det verkar som ett intressant bolag, läste dock en analys att de bla har lägre ROE än snittet i branschen samt högre skuldsättningsgrad, något att bekymra sig för? Vad tror du om bolaget? Är det något du skulle tänka dig att plocka in?
  Mina andra alternativ är Brookfield Infrastructure och Brookfield Renewable Partners, som du redan har.

  Mitt sparande är för lång sikt 10-20+ år beroende på aktie och portföljen ser ut som följande enl. strl;
  Investor, Spiltan A-fond Stabil, Kinnevik, Avanza Global, Bure, Svolder, Indu C, VNV Global, Vostok EF, Avanza WT TIN, Avanza Emerging Markets + några chansraketer för nöjes skull(Ev. vinster från dessa återinvesteras).

  Mvh Matias

  1. Hej,
   tackar.

   Jag har inte järnkoll på Atlanticas alla nyckeltal. Risken är kanske lite över snittet, men det är nog direktavkastningen också. Eventuella positioner håller vi därför som lite mindre för att kompensera.

 140. Hej, tack för svar! Ja, ungefär så jag också resonerat. Kommer nog även plocka in Brookfield samtidigt.

  En bonusfråga; Tycker du att min nuvarande portfölj känns rimlig? Endast sparat på börsen i 1.5 år så är fortfarande ny och rätt osäker. Har dock min investeringsfilosofi rätt så klar och är själv nöjd hittills. Har en sharpekvot på 1.12/12mån.

  Fortsatt trevlig vecka och helg!

 141. Hej Marcus!

  Är plötsligt i princip helt likvid, försöker mig på att daytradea men vill ha 95% av kapitalet i utdelningsaktier samt investmentbolag. Jag tänkte mig Xact högutdelande, Investor och Industrivärden;

  1. Tycker du det skulle kunna vara en tillräcklig portfölj att spara långsiktigt i?

  2. Vad tycker du om att köpa in sig direkt nu gentemot att leta dipp (kanske kring presidentvalet) gentemot att portionera in pengarna över tid?

  Allt gott!

 142. Hej Marcus,

  Jag har lite aktier inom IBM, apple och jnj och ser att IBM och JNJ har gått ner lite. Tycker du att det är värt att fortsätta månadsköpa lite (IBM, JNJ, AT&T, realty, exchange) då och då eller ska man vänta tills efter presidentvalet?

  Med vänlig hälsning
  Daniel

 143. Hej och tack för många bra svar.
  Nu funderar jag på valutaeffekter. Ska man göra något för att parera att vissa valutor lär ändras på medellång sikt? Det verkar vara så att många experter menar att US-dollarn kommer att falla ganska mycket mot många valutor, däribland SEK, det kommande året. Ska man göra lite omallokering av USD-aktier till förmån för exempelvis CAD-aktier för att minska denna effekt? Eller ska man bara hoppas att det jämnar ut sig över tid? Skulle vara tacksam för din syn på denna fundering.
  Mvh Perka

  1. Hej, på marginalen kan du agera genom att kanske inte köpa allt du tänkt dig i USD på en gång eller minska något. Kom ihåg att ofta går det tvärtemot vad ”alla” tror ska ske. Vet inte om det blir så i just det här fallet, men ändå. På lång sikt kommer det att jämna ut sig, kanske även på kort sikt lite beroende på varför valutorna rör sig. En svagare dollar och starkare övriga valutor gör att de globala USA-bolagens vinster utanför USA blir värda mer i dollar, vilket i sin tur borde gynna börskurserna.

 144. Hej Marcus,

  Är börsen corona-orolig just nu?

  Ska man avvakta lite med amerikanska aktier just nu med tanke på valet i USA tycker du?

  Annars ser jag fram emot ditt analysbrev 16 november!

  Ha det gött!
  GB

 145. Hej Marcus:
  Jag har sysslat lite med aktier ett par år utan stor framgång (dock inga stora förluster heller).
  Jag har precis läst din bok som du skrivit tillsammans med Arne ”Kavastu” och har varit en ögonöppnare. (din bok ”Den enkla vägen. Hitta världens bästa aktier” är beställt och på väg till mig) och jag har börjat läsa din blogg. Jag har analyserat mina misstag och har en ny strategi.

  Om några veckor kommer jag ärva en lite slant (200 000:-) och utifrån vad har jag läst i din bok ska jag satsa på att investera en 50% av det i investmentbolag. 30% i indexfonder och 20% i aktier.
  Jag är nästan bestämt på Latour och Bure som investeringsbolag och studerar de andra för att diversifiera i en till.

  Vad tycker du om mitt val? De har gått upp väldig mycket efter mitten av mars… Är det risk att de faller? Är det bättre att satsa på någon av de andra?

  Tusen tack för din tid!

 146. Åh!! Tack så mycket för din svar.
  Ska absolut tänka på att ligga tyngre på Investor än på Latour och Bure och inte tvärt om som jag tänkte först.
  Kanske inte ens på Bure då jag tänkte köpa lite av Vitrolife och Mycronic som är en del av Bures portfölj.
  Hur vet man att en investeringsbolag har substansrabbat? Måste man nörda i sig i bolaget eller finns det lättare sätt att få redo på den informationen.
  Tack en gång till för din tid

 147. Hej! Jag såg att cibus har utdelning månadsvis och att du har nämnt det här i bloggen. Men såg att du inte hade med dom i din utdelningsportfölj. Så jag undrar lite hur du tänker kring cibus, är det ett bra bolag? Och varför dom inte finns med i din portfölj?
  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)