Min investeringsfilosofi är mina breda och mest grundläggande riktlinjer för sparande. I första hand är strategin för oss med lagom mycket tid och kunskap.
Investeringsstrategins 12 punkter
* Du kan aldrig vara helt säker på något. Glöm med andra ord aldrig att du alltid riskerar att vara helt fel ute. Var därför ödmjuk när det gäller risker.
* Spekulera aldrig. Investera alltid. Osäkerheten hur värdepapper utvecklas på kort sikt gör att du tjänar pengar och tid på att investera på sikt istället för att spekulera på kort sikt.
* Satsa i första hand på investeringar som gynnas av supercykler och megatrender.
* Äg enbart värdepapper som du förstår dig på hur de fungerar och hur du ska kunna tjäna pengar.
* Investera enbart i välskötta företag med god historik som går bra fundamentalt. Undvik därför forskningsintensiva företag med stora förluster. Det viktigaste är nämligen inte att hitta de stora vinnarna, utan att undvika de stora förlusterna.
* Behåll de framgångsrika innehaven riktigt länge, men se upp om värderingen blir orimligt hög. Att ibland ta hem små delar av vinsterna är däremot bra, så du har kapital utifall det blir börsras eller fyndläge.
* Se upp om en lång uppåtgående trend (längre än ett år) upphör, eventuellt går sidledes, för att sedan vända ned. Är det någon gång du ska sälja är det då. Tajming är svårt och stå inte nödvändigtvis utanför börsen med allt kapital.
* Prioritera investeringar som sköts entrepreneuriellt. Fonder vars fondförvaltare är delägare, bolag där VD är storägare, aktiebolag med en tydlig huvudägare som vet vad denne vill och har bra track rekord.
* Investera enbart i aktiefonder inriktade mot bolag du själv inte lika gärna kunnat köpa. Har du tid och kunskap att följa t ex den svenska börsen så undviker du Sverigefonderna och deras förvaltningsavgifter.
* Investera enbart i aktiefonder vars förvaltare har en filosofi som gör att de verkligen avviker från jämförelseindex. Hellre tillfälligt sämre avkastning än index under ett par år än att ta stora risker bara för att hänga med ett index som lyfts av spekulationsbubblor som sen spricker.
* Prioritera små och oberoende fondbolag med aktiefonder utan köp- och säljavgifter och med förvaltningsavgifter som är beroende av avkastningen, alternativt att förvaltarna är beroende av avkastningen p g a delägande i fonden.
* Låt aldrig känslor styra. Var så rationell du kan.
Utdelningsstrategin
Det finns olika anledningar till att utdelningar och och i förekommande fall även räntor är den aktiestrategi som jag har sedan början av 2010-talet. Om investeringsfilosofin är grunden är utdelningsstrategin stora delar av huset som står ovanpå grunden.
- Jag vill vara långsiktig och låta kapitalet jobba åt mig, inte behöva lägga ned stor tid och möda på att arbeta tillsammans med mitt kapital varje dag. Då passar utdelningsfokus och långsiktighet bra.
- Utdelningar ger mig återkommande utbetalningar. Istället för att behöva tajma marknaden och sälja aktier vilket kostar courtage ger utdelningen mig pengar att leva för, eller återinvestera. Utdelningar är därmed det enklaste sättet att ta hem en vinst. Det är praktiskt, tryggt och passar mig bra. Särskilt när jag arbetar som frilans känns det lugnande med återkommande påfyllningar av depåer och konton.
- Studier visar att utdelningar står för över hälften av aktiers avkastning sett över flera år. Jag köper därför bra bolag och ETF:er med utdelning. Utdelningen fokuserar jag mer mot än kortsiktiga kursförändringar.
- Jag är aldrig absolut fullinvesterad, men är ofta mer eller mindre fullinvesterad. Jag står aldrig helt utanför aktiemarknaden. På så vis är det bra om börsen kraschar för dels fortsätter jag få utdelningar att fyndköpa för och dels har jag även andra kontanter redo att investeras på börsen. Går däremot aktiemarknaden upp gläds jag istället åt att jag inte bara får utdelningar utan även värdeökningar.
- Min utdelningsstrategi hjälper mig med andra ord att gilla läget, oavsett om börsen går upp, ned eller sidledes. Det är helt enkelt mitt lilla knep för att hålla huvudet kallt och stå emot börspsykologin. Alla som håller på med aktier vet att flockbeteendet finns det och att exempelvis börskrascher kan vara mycket stressande.
Hejsan,
Du skriver att du inte är full investerad, vad är dina alternativa investeringar och vilken procent aktier har du nu?
Hej! Jag har det mesta i aktier och ETF:er, men alla likvider har jag inte placerat än. 10 procent likvider kanske.
Hej Marcus
Har ägt aktier under ca. 3 år och fyller på med 2000 kr i månaden, om man har en lång sparhorisont upp mot 20 år är det vettigt då att äga bara aktier som ska ge bäst avkastning på sikt och skippa andra alternativ?
Spar i ett ISK på Swedbank och har rätt höga courtage och försöker därför göra ca ett köp i kvartalet.
Kommer inte behöva röra pengarna i mitt ISK då jag har andra buffertsparanden.
Äger idag, Hemfossa, Telia, SEB, XXL, Resurs, Instalco, Kinnevik, Netent, Castellum, Axfood, Skanska.
Tittar framöver på Fortum och Investor, kanske Sandvik.
Tack för bra läsning!
Hej!
Aktierna som ger bäst avkastning låter bra att försöka placera i, men menar du bäst direktavkastning så kan det ju skilja sig mot totalavkastningen. Jaga inte de med högst direktavkastning, men det verkar du inte göra heller då du har ett par tillväxtaktier i portföljen. Viss flexibilitet när det gäller direktavkastning, utdelningshöjare med lägre direktavkastning, tillväxtbolag och att periodvis ha mer likvider än annars är nog bra.
Jag menade mer att spara i aktier i stället för andra alternativ som ETF:er, fonder eller ränteplaceringar när man har en riktigt lång sparhorisont. Att det skulle löna sig bättre på lång sikt även om det kan bli en svajigare resa. Vet du vad man kan förvänta sig att essity och SCA kommer att ha för utdelningar framöver eller när det kan presenteras?
Tror att SCA och skogen kan vara en bra investering på sikt, men är lite kluven nu när jag inte har koll på deras utdelningspolicy.
Hittar du en lämplig aktiestrategi lönar det sig med aktier jmf de flesta men inte alla fonder. I alla fall om aktiestrategin innebär att du verkligen känner dig trygg och vet vad du har.
Essitys och SCA:s framtida utdelningar har jag ingen information om i nuläget.
Hej,
Är på väg att skapa en portfölj av både USA samt Sverige baserade företag med hög direktavkastning.
Tittar förnuvarande på de amerikanska: 3M, Coca-Cola, Johnson&Johnson, Realty Income, Colgate Palmolive. Är dock lite nervös över deras värderingar givet det relativt osäkra makroekonomiska läget.
Samma gäller de svenksa investmentbolagen; gick för c. 2 veckor sedan in i Bure, Investor, Industrivärden och Creades. Är dock orolig att den svenska konjunkturen har nått toppen och det inte kommer att dröja länge innan det vänder, och då även börsen.
Hur ser du på värderingarna på ovan bolag?
Vilket verktyg använder du för att sätta upp alerter kring dina innehavs MA200?
Vänligen,
Monica
Hej!
Majoriteten av mina innehav äger jag i vått och torrt. Går kurserna ned är det bra, för då kan jag återinvestera utdelningarna till lägre kurser. Jag försöker inte gissa konjunkturutveckling.
MA200 tittar jag på hos Avanza, men har inga alerts kopplade till det.
Hej.
Jag är på g att sätta ihop en portfölj med stabila aktier. Snackar om många års sparande så inget som skall plockas ut inom de närmsta 10 åren.
Har tidigare sparat i små förhoppningsbolag om att tjäna snabba pengar.
Nu efter förlorat mer än 250k har jag tagit ut alla mina pengar och vill starta om på ny kula.
Läst dina inlägg och gillar det du skriver. Så lite därför jag skriver nu för att be om tips/ råd.
Sparar sedan tidigare även i fonder som jag inte rör, utan är ett sparande i stabila aktier jag är intresserad av.
Vad kan du ge för tips där, tänkte mig 7-8 olika bolag.
Har själva tittat på dessa: Nordea, Leo Vegas, Kinnevik, Lundbergs, Latour, Sandviken, Investor, hexagon.
Tacksam på flera tips.
Mvh Tobias
Hej! Du verkar vara på god väg. Köper du då och då under den här nedgången vi ser på börsen blir det nog bra på sikt.
Hej,
Hur går du till väga för att värdera ETF:er?
Räknar du på t.ex.
– ETF:ers underliggande tillgångars individuella värderingar?
– Valutakurser som kan påverka köp/sälj/utdelning?
– Annat skoj?
För mig är ETF:er ofta en cop-out för när mina värderingsmodeller inte klaffar naturligt och slänger då in pengar i någon globalt utdelande ETF istället för i individuella aktier för att undvika den tankekrävande likviditeten. Huruvida att stanna med likvider eller att ETF-dumpa är bäst lägger jag dock skrämmande låg tankekraft på. Detta p.g.a. dess svårighet och jobbighet i värderingsutvärdering.
Och en bonus-fråga:
Om du behövde balansera att enbart investera i en global fond och en EM-fond. Finns det någon tum-regel du hade följt för att välja vilken/när?
Tack för att du är du! 🙂
Hej!
Jag tycker det är svårt att värdera fonder, även ETF:er. Går knappt att värdera pga många aktier och nyckeltal som kan finnas beror så mycket på. ETF:er ger ändå riskspridning så de likt andra fonder är ett sätt att slippa välja utländska aktier i flera olika länder. Ändå ett bra komplement så att säga. Jag föredrar globalfonder framöver EM-fonder, 80-20 kanske.