Aktieklipp

Med aktieklipp menar jag videoklipp där jag pratar aktier och sparande. Råden i aktieklippen är dessutom rätt tidlösa.

Nedan är ett urval av mina bästa aktieklipp. Du hittar alla mina videos på min YouTube-kanal där du gärna får börja prenumerera. Mina klipp för nybörjare har flyttats till min aktieskola där du hittar videorna långt ned på sidan.

Fyraprocentregeln

I den här intervjun med Nordnet pratar vi om fyraprocentregeln. Det betyder att om du kan leva på 4 procent av ditt sparkapital bör kapitalet räcka livet ut. Jag vill förtydliga att det är 4 procent av kapitalet år ett och att du därefter har målet att inte behöva leva på färre kronor och ören, utan du tvärtom ska öka antalet kronor i takt med inflationen.

Du kan ha otur så börsen går ned i början och då utgör det antal kronor du lever på kanske mer än fyra procent av kapitalet det året när marknadsvärdena (förhoppningsvis tillfälligt) är lägre. Långsiktigt brukar aktier ge åtminstone 8 procent om året. Mer än 4 procent i totalavkastning behövs för att kompensera för inflation eller andra kostnadsökningar i ditt liv.

Se även min sida om fyraprocentregeln (4%-regeln).

Utdelningsfällor

En utdelningsfälla är när direktavkastningen är för hög för att vara uthållig. Ser den ut att vara för bra för att vara sann är risken hög för att utdelningen sänks eller i vart fall inte höjs. Titta därför på utdelningsandelen.

Bli rik och fri med aktier

Värdeinvesteringar

I klippet ovan diskuterar jag värdeinvesteringar och värdeaktier samt min bok i ämnet med Alexander Gustafsson på Nordnet.


(C) Marcus Hernhag 2012 - 2021