Aktieklipp

Med aktieklipp menar jag videoklipp där jag pratar aktier och sparande. Råden i aktieklippen är dessutom rätt tidlösa.

Nedan är ett urval av mina bästa aktieklipp. Du hittar alla mina videos på min YouTube-kanal där du gärna får börja prenumerera.

Fyraprocentregeln

I den här intervjun med Nordnet pratar vi om fyraprocentregeln. Det betyder att om du kan leva på 4 procent av ditt sparkapital bör kapitalet räcka livet ut. Jag vill förtydliga att det är 4 procent av kapitalet år ett och att du därefter har målet att inte behöva leva på färre kronor och ören, utan du tvärtom ska öka antalet kronor i takt med inflationen.

Du kan ha otur så börsen går ned i början och då utgör det antal kronor du lever på kanske mer än fyra procent av kapitalet det året när marknadsvärdena (förhoppningsvis tillfälligt) är lägre. Långsiktigt brukar aktier ge åtminstone 8 procent om året. Mer än 4 procent i totalavkastning behövs för att kompensera för inflation eller andra kostnadsökningar i ditt liv.

Se även min sida om fyraprocentregeln (4%-regeln).

Aktieinspiration

Vid sidan av min lilla aktieskola och nybörjartipsen har jag börjat med ett par klipp med inspiration för nybörjare. Framöver kommer både mer nybörjartips och annat. Formatet och det tekniska runt inspelningarna är under utveckling.

Aktieinspiration för nybörjare 1 – mina mest grundläggande råd
Tre generella tips för dig som vill komma igång med aktier och börsen. Poängen är att vi har mycket vunnet om vi börjar med allmänbildning, sunt förnuft och vilka branscher som gynnas av samhällets utveckling. Det var exempelvis allmänbildning som fick mig att undvika aktier i butikskedjor från och med våren 2017, vilket visade sig vara vältajmat.

Aktieinspiration för nybörjare 2 – Du behöver inte vara ekonomiexpert för att lyckas med aktier
Tittar vi på de fleråriga trenderna för till exempel börsbolagens vinster får vi åtminstone en första grundläggande syn på hur bolaget går över tid. Så tar du mer avancerade analysmetoder senare. Du behöver inte börja med en stor kassaflödesmodell, utan som nybörjare tänk och analysera enkelt och börja bygg på din erfarenhet. Låt inte siffernördar skrämma bort dig från börsen!

Aktieinspiration för nybörjare filmades och redigerades av Yasmine. Tack för det!

Aktieinspiration för nybörjare 3 – Frihet, ekonomisk frihet och rikemansfällan

Utdelningsfällor

En utdelningsfälla är när direktavkastningen är för hög för att vara uthållig. Ser den ut att vara för bra för att vara sann är risken hög för att utdelningen sänks eller i vart fall inte höjs. Titta därför på utdelningsandelen.

Bli rik och fri med aktier

Värdeinvesteringar

I klippet ovan diskuterar jag värdeinvesteringar och värdeaktier samt min bok i ämnet med Alexander Gustafsson på Nordnet.


(C) Marcus Hernhag 2012 - 2020