Statistik om aktier och börsen

Statistik om aktier och börsen är lite som tumregler, du får viss vägledning men det är ingen garanti. Lite som att oddsen inför någon idrottsmatch säger en del om sannolikheterna, men inget om alla undantag och oväntade händelser.

Aktiestatistiken nedan är i första hand ett litet urval från en sammanställning i slutet av min bok Den enkla vägen hitta världens bästa aktier. Där går jag igenom mycket mer vad statistiken innebär och betyder. En del aktiestatistik är även från Den enkla vägen bli rik och fri med aktier.

Statistik om börsen

Här är ett urval av mina favoriter inom börsstatistik. Är vi bara långsiktiga och placerar i bra bolag som klarar kriser kommer vi att få avkastning.

  • Stockholmsbörsen går upp sju år av tio sedan år 1919.
  • Åtta av nio femårsperioder innebär stigande index på Stockholmsbörsen.
  • 99 procent av alla tioårsperioder du kan hitta på Stockholmsbörsen har gett positiv avkastning.
    Källa: fondkollen.se.
  • ”Sedan 1984 har börsen bjudit på en korrektion, alltså en nedgång på minst -10 % från toppen till botten, under 33 av dessa 37 år. På samma sätt som att 7 av 10 börsår varit positiva under perioden så har 9 av 10 börsår också bjudit på en korrektion.”
    Källa: Nicklas Andersson på Avanza, maj 2021.

Att varje femårsperiod på börsen åtta av nio gånger gett positiv avkastning är anledningen till att jag brukar definiera lång sikt som ca fem år. ”Börsen lönar sig på lång sikt” även du har oturen att investera allt i exempelvis en indexfond nära en topp på börsen.

Statistik om aktier och börsen är lite som tumregler, du får viss vägledning men det är ingen garanti. Bilden visar varför börsen lönar sig på sikt.

Statistik om aktier

Intressant nog finns det statistik som bevisar överavkastning för de flesta aktiestrategier. Anledningen till att många ändå inte slår börsindex över tid är att det är svårt att utföra och hålla fast vid en strategi över många år. Här är ett exempel gällande värdeaktiestrategin.

Att årligen endast placera i de 50 aktier på S&P500 som har lägst P/E-tal ger överavkastning. Mätt från 1992 till 2016 blev totalavkastningen i genomsnitt 13,5 procent om året jämfört med 9,7 procent årligen för hela indexet.
Källa: Oxford Insight, 15 juni 2017.

Bolagen med högst direktavkastning avkastade i genomsnitt 12,2 procent per år under 1926-2000, vilket är bättre än de 10,4 procent som ”de dyrare” aktierna gav årligen. 
Underlaget är en amerikansk studie över USA-aktier och min källa till det är Peter Nilssons och Johnny Torssells bok Bli börsproffs på ett par timmar.

Aktiestrategin Dogs of the Dow och dess svenska motsvarighet bygger på detta, fast man placerar enbart i storbolagen med högst direktavkastning. Här är lite statistik från Investopedia:

Strategin Dogs of the Dow ger en årlig överavkastning gentemot Dow Jones börsindex på 3 procentenheter under åren 1957-2003. Mellan 1973 och 1996 var skillnaden 4,5 procentenheter.

I boken Bli rik på aktieutdelning visar jag även statistik för att de amerikanska bolag som fortsätter att vara utdelningsaristokrater över tid ger större totalavkastning än börsindex.