Spartips

Välkommen till min avdelning för spartips och hushållsbudget. Ska du bli rik och fri räcker det oftast inte med endast hög inkomst utan du bör även konsumera smart utan att det blir direkt snålt. Inspiration och nybörjartips för hushållsbudget finns på egen sida medan spartips finns här nedan.

Att få pengar över varje månad för att kunna investera dem innebär inte nödvändigtvis att snåla. Du ska kunna ha lite njutning i tillvaron också samtidigt som du bygger en förmögenhet. Att hitta balansen i sparandet för att kunna njuta av resan mot rikedom skriver vi mycket om i boken Den enkla vägen bli rik och fri med aktier. Där finns även mycket mer om spartips.

Här nedan kan du slumpa fram fler spartips. Flera av dem är ganska självklara och generella, men icke desto mindre gör de sett över många år stor skillnad i din ekonomi.

Spartips

Ska du ta lån se till ha rätt tillgång som pant, exempelvis din bostad. Jämför räntor och andra villkor.

Uppdatera sidan för att slumpa fram nytt spartips

Aktier billigare än fonder

Att välja aktier istället för fonder för att slippa förvaltningsavgifter (TER, TKA och allt vad det heter) är ett spartips jag vill framhålla. Liksom att välja nätmäklare och depå med omsorg samt att skatteplanera finns det även långsiktigt mycket att spara på att välja aktier istället för fonder. Detta även om fonder kan vara ett bra alternativ för dig som är passiv i ditt sparande eller vill komplettera din aktieportfölj.

Förvaltningsavgifterna för aktivt förvaltade aktiefonder ligger i runda slängar kring 1,4 procent. Det kostar dig 14000 kr om året för varje sparad miljon kr. Väljer du indexfonder eller ännu hellre aktier i investmentbolag får du riskspridning mellan olika innehav mycket billigare. Egentligen kostar aktiefonder mer än 1,4 procent på grund av ränta-på-ränta-effekten. Alla avgifter som sänker din avkastning kostar dig i form av utebliven framtida avkastning och då ränta-på-ränta-effekten innebär en exponentiellt ökande takt blir det allt mer utebliven framtida avkastning i kronor och ören ju längre fram vi tittar.

Dessutom är det inte helt rättvist att fonder alltid tar en viss procentsats varje år. Dubblas fondförmögenheten dubblas fondbolagets (förvaltarens) intäkter trots att kostnaderna knappt ändrats alls. Du som sparare får betala samma procentsats så ju mer fonden ökar i värde desto mer i kronor och ören kostar förvaltningen.

Investmentbolagens kostnader för deras huvudkontor och förvaltning påverkas inte av att NAV-kursen/substansvärdet stiger. Då investmentbolag inte tar någon procent av kapitalet sjunker förvaltningskostnaderna som andel (procent) av substansvärdet i takt med att börsen går upp. Många investmentbolag förvaltar därför kapital så billigt som ett fåtal promilleenheter om året. Det är lika billigt som många indexfonder och klart billigare än aktivt förvaltade fonder.

Så är det med alla fonder och investmentbolag. Tyvärr tycker vissa placerare att aktier är svårare än fonder, men jag tycker tvärtom att fonder är den svåraste sparformen att värdera.

Välj kapitalförsäkring utan bindningstid och avgifter

Om du ska välja kapitalförsäkring kolla villkoren så du bara betalar schablonskatten. Vissa banker kan ha kapitalförsäkring med bindningstid på ditt kapital. Vissa banker erbjuder dessutom traditionell kapitalförsäkring där det ingår förvaltning av ditt kapital men mot avgift.

För mig som rekommenderar att man kavlar upp ärmarna och tar tag i placeringarna själv är det självklara rådet att undvika alla kapitalförsäkringar med bindningstid och extraavgifter.(C) Marcus Hernhag 2012 - 2020