Bästa citaten om aktier och börsen

Bästa citaten om aktier och börsen kommer från börslegendarer, investeringsgurus och fondförvaltningens mästare. Här är min citatsnurra!

"Jag har aldrig paniksålt aktier. Många gör felet att de säljer när kursen faller. Något jag har lärt mig är att aktien alltid kommer igen, så det gäller att ligga kvar så är man med vid uppgången. Och så har man ju alltid utdelningen. Den faller aldrig lika mycket som kursen."

Källa samt mina kommentarer och råd:
Lennart "Aktiestinsen" Israelsson. Har du bara tillräckligt många års placeringshorisont och äger välskötta bolag kan allt aktiekurserna återhämta sig tids nog. Att inte sälja efter en stor kursnedgång är därför klokt, särskilt om bolagen klarar av att fortsätta med utdelningar trots relativt dåliga tider.

Klicka fram nytt citat om aktier från börsmästare

I databasen finns nu 95 citat och goda råd. Det är allt från fondförvaltare som Peter Lynch, John Templeton, John Bogle och Ralph Wanger till Warren Buffett, Benjamin Graham och Walter Schloss.

Utförligare sammanställning av de bästa citaten om aktier och vad jag tycker om dem finns i kapitel nio i Den enkla vägen att lyckas med aktier.

Bästa citaten om aktier och börsen kan du läsa i boken Den enkla vägen att lyckas med aktier.

Du kan köpa denna grundläggande aktiebok som är späckad med tumregler och citat via Adlibris eller Bokus. Signerade böcker säljer Sterners Förlag.

Vill du här på sajten läsa mer från de bästa förvaltarna genom tiderna har jag ställt samman de bästa råden från Charles Munger och Walter Schloss.

Mitt favoritcitat om aktier och sparande

”Om du inte hittar ett sätt att tjäna pengar medan du sover får du arbeta tills du dör.”

Warren Buffetts citat säger mycket om aktiesparande och den livsstil du ska ha för att bli mer eller mindre ekonomiskt fri en dag. Jag har även med citatet i min bok om bästa tillgångarna. Lär dig mer i ämnet via mina inlägg i kategorin privatekonomi och ekonomisk frihet.

Bäst avkastning på börsen genom tiderna

Börsen - mästarna slog börsen så här mycket. Source: Excess Returns: A comparative study of the methods of the world's greatest investors
Diagrammet ovan visar hur mycket som börsens mästare slog indexet S&P500. Källa är boken ”Excess Returns: A comparative study of the methods of the world’s greatest investors” som troligen är från 2014.

Vilken avkastning hade aktieplacerarna som ligger bakom citaten högre upp på sidan? Grafen ovan visar en sammanställning.

Det många av dessa framgångsrika investerare har gemensamt är att de gått sin egen väg placeringsmässigt och inte tror på den effektiva marknadshypotesen. Fondlegenden Peter Lynch hade som jag skrivit hos Privata Affärer en avkastning på 29 procent om året 1977-1990, trots att hans fond Fidelity Magellan innehåll många hundra olika aktier. De 15 procent för Peter Lynch du ser i grafen ovan är som jag tolkar det antalet procentenheter om året som han slog börsindex med. Och ren tur i tolv år hade han säkert inte.

Warren Buffetts stora bedrift när det gäller avkastningen är inte främst avkastningen i sig, utan att han och hans bolag Berkshire Hathaway har gett bra avkastning jämfört med börsindex under så oerhört lång tid. Över 55 år redan när grafen ovan togs fram. Värdeaktier som lönar sig i längden. Jag har skrivit om studien Buffetts Alpha som granskade Buffetts överavkastning Hitta världens bästa aktier

Ekonomi är en beteendevetenskap och ska du ha koll på din börspsykologi får du antagligen placera utifrån den eller de strategier som fungerar för just dig. Sannolikt avviker det från börsindex. Bäst avkastning från börsen får du jämfört med riskerna du tar och hur du mår, inte genom att strikt jämföra dig med ett börsindex.

Bäst avkastning av alla har sannolikt Jim Simons, eller snarare hans fondbolag Renaissance Technologies som förvaltar hedgefonden Medallion Fund. Enligt Nicholas Vardys artikel är avkastningen under 1988-2018 fina 66 procent före avgifter och 39 procent efter alla kostnader. Kvantitativ strategi och de skarpaste hjärnorna och bästa datorerna kan man tydligen komma långt med.

Världens bästa investerare hade denna avkastning

(C) Marcus Hernhag 2012 - 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)