CV och meriter

Här är mitt CV och min meritförteckning.

Sammanfattning och meritförteckning

1997-2000. Högskolan Dalarna. Ekonomie kandidatexamen.
2000-livet ut. Sajtägare (webbentreprenör).
2000-2001. Anställd Bonnier Tidskrifter (Privata Affärer).
2002-2007. Frilans för Privata Affärer och Stockpicker.
2008-2012. Anställd Bonnier Tidskrifter (Privata Affärer).
2012-livet ut. Frilans. Författare av flera aktieböcker. Bloggare.

Artiklar, krönikor och referat

Jag har skrivit många artiklar om flera olika sparprodukter. Allt från aktier och fonder till råvarucertifikat, bearcertifikat, oljetruster, teakfastigheter i Panama, ETF:er och konvertibler.

De flesta artiklar bygger på att jag inte bara inhämtar kunskap från olika källor utan även på att jag testar själv i skarpt läge. Du kan bara ämnet om du själv ägt produkten eller tillgången i fråga. Placeringarna i stycket ovan är därför sådant som jag har placerat i genom åren, med oljetruster som enda undantaget.

Många krönikor har det också blivit.

2000 till 2010 skrev jag dagligen analysreferat (korta sammanfattningar) av olika tidningars och tidskrifters aktieanalyser. Referaten publicerades på www.privataaffarer.se. Notiser om börsbolagens nyheter har jag skrivit åt Privata Affärer och Placeringsguiden ännu fler år.

Sedan 9 november 2009 har jag en aktiechatt på www.privataaffarer.se varje fredag kl 10:00. Undantagen är röd dag, semester och julhelgen.

Intervjuer

Under 2002-2007 gjorde jag totalt ett 20-tal VD-intervjuer åt Stockpicker. Intervjuerna publicerades i analysbladet Stockpicker Newsletter, men också i gratismejlet Stockpicker Market Update.

Förvaltning av referensportfölj aktier

Under 2011 och januari och februari 2012 förvaltade jag Privata Affärers (och Placeringsguidens) fiktiva modellportfölj tillsammans med Magnus Alfredsson.

 • Under det tuffa året 2011 slog portföljen Stockholmsbörsens index OMXPI med 9,6 procentenheter. Samtidigt slog vi vårt jämförelseindex som alltid har 30 procent i kassan med 3,0 procentenheter. Orsaken var främst att vi sänkte risken i tid via aktieval och andelen kassa.
 • Under 2012 års två första månader slog vi jämförelseindex med 2,5 procentenheter.

Tabellpill

Mellan mars 2000 och februari 2012 arbetade jag med – och till stor del ansvarade för – aktietabellerna i Privata Affärer och Placeringsguiden. Många små detaljer att hålla koll på i adminsidor på sajten de första åren och sedermera i kombinationen av databasen Factset och Excelfiler.

Aktieböcker

I oktober 2015 debuterade jag som författare med boken Den enkla vägen att lyckas med aktier. Det är mina samlade råd och en guide till att hitta aktiestrategier som passar just dig. Sedan dess har det blivit flera andra aktieböcker som sålt bra.

Under 2015-2019 var jag troligen den sammanlagt bäst säljande aktieboksförfattaren i Sverige i prisklassen ca 200 kr per bok.

Utbildning

Högskola. Ekonomie kandidatexamen år 2000 på Högskolan Dalarna. Inriktningen var mot nationalekonomi.

Självlärande. Jag har läst många böcker inom aktier och hur man blir rik samt andra ekonomirelaterade böcker.

Privatundervisning. Jag gick 2008 en intern skrivkurs på 5 gånger 2 timmar med Privata Affärers dåvarande redaktionschef Christer Fälldin som lärare.
Jag har även gått endagskursen ”Foto för reportrar” på Poppius och en författare/skrivarkurs på Studiefrämjandet, vilket tog 8 tillfällen á 3 timmar vardera.

Andra projekt – BRF, webb och böcker

Jag har drivit olika sajter på nätet sedan 1997 och kan html-kod sedan jag gick en sådan kurs på högskola år 2000.

Jag deltog i styrelsearbetet för Brf Annandagen från 2010 – 2023. Först som suppleant och sekreterare och sedan från 2011 som ledamot och ekonomiansvarig och under de sista två åren som suppleant.

Andra små meriter

2014 vann jag biobiljetter för 200 kr via min motivering i Handelsbankens omröstning plus motivation om spreadcertifikat. Och ja, jag åt popcorn när jag utnyttjade presentkortet och gick på bio. 🙂

Jag fick 2006 återförsäljaren Tvins fällda av MarknadsEtiska Rådet (MER) för Velforms Saunabelt.

Jag anmälde Tvins för en formulering på deras sajt och TV-reklamen som utlovande punktförbränning av fett samt smalare midja på en timme. Sic! Lite värme kring midjan hjälper inte då du inte kan punktförbränna fett. Hur skulle de som spelar badminton och bara använder en arm då se ut? Eller cyklister?

Tvins svarade med en liten spansk undersökning som påvisade viktnedgång, men MarknadsEtiska Rådet var inte alls imponerade utan sågade dem fullständigt. Fällningen gällde god affärssed på grund av ”obestyrkta och därmed vilseledande påståenden om effekten vid användning av produkten Saunabelt”.

Tvins slutade efter detta sälja denna bluffprodukt.

Jag vann en T-shirt för min fjortondeplats i PC Gamers uppsatstävling i slutet av 00-talet. Ämnet var ”ditt bästa spelminne i sommarmiljö” och jag skrev kort och kärnfullt om hur jag och en kompis spelat datorspel så vi svettades, svor och skrek och sen tennis så vi svettades, svor och skrek.

14:e plats fick jag om det var ranking, för mitt namn hade plats 10-20 och var fjärde namnet uppifrån i den listan.

2 reaktioner till “CV och meriter”

 1. Hej,

  Till att börja med tack för väldigt givande böcker och en bra hemsida. Jag har tänkt komma igång med sparande åt mina barn (ca 20års horisont) och tänker däribland investera i ETF NOBL som du nämner i en av dina böcker. Ger denna börshandlade fond även utdelning precis som bolagen?

  Tack på förhand!
  //R

  1. Hej!
   Ja, NOBL ger utdelning men utdelningen per andel i fonden stiger inte alltid trots att innehaven alltid ska höja utdelningen per aktie. Märkligt. Numera kan vi inte köpa andelar i NOBL då den handlas i USA och vi är inom EU. Men det finns andra utdelnings-ETF:er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)