Sparbox: Utdelningsfavoriter by Hernhag

Vill du spara i utdelningsaktier som jag väljer och bevakar är det möjligt via min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag hos Aktieinvest. Ditt kapital hamnar automatiskt i ett urval av aktier som jag bevakar och vid behov uppdaterar kvartalsvis sedan börsbolagen rapporterat.

Under året fram till den 3 april 2024 hade sparboxen slagit börsindex.

Vill du spara i utdelningsaktier som jag väljer och bevakar är det möjligt via min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag hos Aktieinvest.

Sparboxen har tio olika Sverigenoterade aktier fördelade på tre olika segment, där jag väljer aktier utifrån tre olika utdelningsstrategier från boken Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning. De tre strategierna är:

 • Utdelningsmästarna. 3-4 utdelningsaktier som alltid höjer utdelningen.
  –>Urvalet är bolagen som ligger i topp på hernhag.se/utdelningar under rubriken ”Stockholmsbörsens bästa utdelningshöjare”
 • Utdelningshöjarna. 3-4 utdelningsaktier med bra tillväxt.
  –>Urvalet är de som finns med på hernhag.se/utdelningar under rubrikerna ”Stabila utdelningsbolag som sällan eller aldrig sänker” och ”Övriga stabila utdelningsaktier”.
 • Högutdelarna. 3-4 utdelningsaktier som har hög direktavkastning och/eller extra stabil intjäning.
  –>Urvalet är bolagen på hernhag.se/utdelningar under rubrikerna ”Stabila utdelningsbolag som sällan eller aldrig sänker” och ” Övriga stabila utdelningsaktier”.
De tio aktierna i min och Aktieinvests sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag.

Vilka aktierna är framgår även på Aktieinvests sida för sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag.

Aktier på alla svenska börslistor kan ingå i urvalet, men minst två tredjedelar av sparboxens innehav ska vara noterade på Nasdaq Stockholm.

Dina insättningar sparboxen blir jämviktade i enlighet med Aktieinvests metoder för fraktions- och andelshandel. Därefter kan värdet på aktierna förändras och därmed viktningen.

Värderingarna av aktierna som ingår i sparboxen ska, vid min årliga uppdatering den sista februari och den sista september, bedömas som relativt attraktiv av mig.

Jag har förstås blivit kund hos Aktieinvest och investerat en del av mitt kapital i sparboxen, för att sätta mig i samma sits som alla ni som månadssparar eller gör engångsköp där.

Se och hör mig förklara lite om sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag.

Utdelningar och mål

Till skillnad från alla vanliga aktiefonder och från många ETF:er kan vi med en sparbox välja om vi vill få aktieutdelningen återinvesterad eller utbetald.

Målet är att avkastningen ska vara god jämfört med de relativt låga riskerna. Det mycket mer än att slå något specifikt börsindex.

Min målsättning är att direktavkastningen ska vara 2,5-5,0 procent.

M¨ålen för de tre olika segmenten i sparboxen/utdelningsportföljen är att direktavkastningen i genomsnitt ska vara:

 • Utdelningsmästarna: 2-3 procent
 • Utdelningshöjarna: 2-3 procent
 • Högutdelarna: 4-5 procent

Direktavkastningen kommer att förändras i takt med att aktiemarknaden svänger i kurs och värderingarna förändras. Från en period till annan kan därför direktavkastningen hamna utanför dessa ungefärliga målintervall.

Fördelar med att månadsspara i aktier

Jag har en sida om hur du gör för att månadsspara i aktier. Det är inte alltid så lätt, då ett vanligt månadssparande på några hundra eller ett par tusenlappar inte räcker till att köpa minst en aktie vardera flera olika bolag.

Vissa bolag har en aktiekurs över 1000 kr och då är det omöjligt att spara exempelvis 500 kr där. Då får du köpa en aktie varannan månad istället.

Det går förstås att månadsspara små belopp i aktiefonder och då får exponering mot många olika aktier. Nackdelarna och riskerna med att spara i fonder har gått igenom här, men när det gäller utdelningsaktier är det avsaknaden av att få kassaflöden från utdelningar som är största hindret. Utdelningar är enligt min åsikt det kanske bästa sättet att ta hem en vinst. Vill du lära dig alla grunder om aktieutdelningar kan du läsa om det här.

Fördelen med min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag är att du kan månadsspara ett fast belopp i alla aktierna utan courtage oavsett aktiekurs.

Så fungerar sparboxar samt fraktions- och andelshandel

Kostnaden för att månadsspara i en sparbox är 20 kr i månaden oavsett belopp. Minibeloppet att spara i min sparbox är 500 kr per månad.

Rent formellt fungerar en sparbox hos Aktieinvest som så att om ditt kapital inte räcker till att köpa en hel aktie så får du en andel av en aktie via fraktionshandeln. Du äger alla (hela) aktier i depån, men exempelvis halva aktier eller en kvarts aktie äger Aktieinvest. Du som kund äger värdet av dessa fraktioner/andelar samt har kontrollen och du kan sälja av när du vill.

En sparbox fungerar både i ISK och i vanlig kapitalbeskattad aktiedepå.

Sammanfattning

En sammanfattande bild av min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag. Anslagstavla med faktapunkter.
En sammanfattande bild av min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag.

Det finstilta

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Jag samarbetar med Aktieinvest gällande sammanställningen av denna sparbox. Det innebär att jag erhåller ersättning baserad på antalet köp av sparboxen.

Sparboxens innehåll bestäms av mig och är därför ett av mig skapat innehåll som Aktieinvest får ut på marknaden. Det kan jämföras med att innehållet i mina aktieböcker är skrivet av mig och Sterners Förlag ger ut det på marknaden. Både när det gäller böckerna och sparboxen innebär större volymer mer intäkter för mig. Inget på denna sida är därför sponsrat innehåll, utan jag som informerar och guidar om mina egna produkter.

Sparboxen är ingen aktiefond.

Inget på denna sida är rådgivning, utan inspiration och journalistik.