Mer om Marcus Hernhag – bakgrund och rikedomar

Min nettoförmögenhet och hur mycket jag får i aktieutdelning varje år får jag ibland frågor om. Det är inget jag svarar exakt på, vilket är av säkerhetsskäl, integritet och risk för avundsjuka och tiggarbrev. Däremot kan jag berätta mycket annat om min bakgrund, min livsstil och om mina värderingar (etik & moral).

Arbetsprodukten – jag har fått kämpa mig fram i karriären. Att jag är författare idag är resultatet av många år av lärdomar. Jag är mycket mer arbetsprodukt än talang. Jag är beviset på att man kan gå långt inom sitt intresseområde om man bara arbetar hårt och länge samt tar de chanser man får. Läs min historia om hur jag efter många år nådde min pojkdröm att bli författare.

Motsvarande inom investeringar lärde jag mig mycket om aktier och börsen från att jag började 1998 till IT-kraschen 2003. Däremot var mina resultat rätt skrala och jag hade inte mått helt bra alla gånger heller. Det är lätt att bli stressad eller frustrerad av aktiesparande, det är därför som börspsykologi är ett viktigt område.

Jag vill att du ska se de framgångar jag haft som inspiration. Undvik mina misstag och lär dig av vad jag kommit fram till genom att läsa mina aktieböcker. Idag skördar jag frukten av tidigare års ensamma kvällar under flitens lampa.

Att vara rik behöver för övrigt inte betyda rik på kapital, utan kan som jag skriver här även innebär rik på tid eller kärlek eller annat i livet.

Livsstilen. Jag är älskar aktieutdelning och träning. Ofta sitter jag och skriver om aktier och andra sparprodukter samt analyserar börsen. Din livsstil är avgörande för dina chanser att bli rik och förmögen. Länken går till ett klipp om det på YouTube-kanal.

Vill du veta mer om min karriär och utveckling som investerare samt hur du och andra ska lyckas – se här:

Jag liknade mig tidigare lite skämtsamt vid Tjuren Ferdinand, eftersom jag gått mig egen väg i livet. Jag oftast är lugn och bara ibland råkar sätta mig på ett bi. Å andra sidan behöver jag mycket variation i vardagen och kommer aldrig att följa kontorstider, tvärtom är jag rätt mycket mannen mot strömmen. På så vis att jag inte alls som Tjuren Ferdinand utan är mycket mera aktiv. Jag behöver träna, arbeta och göra annat omväxlande för att komma till min rätt.

I videon nedan beskriver jag inte bara min dag, utan även varför Pinocchio är den figur jag helst skulle vilja träffa. Jag svarar även på om vemsomhelst kan bli rik och om jag tycker om pengar. Har du läst min bok Hitta tillgångarna som gör dig rik kommer du att känna igen svaret.

Enligt tester jag gjort på nätet 2014 är jag en 54-årig neurotisk men också romantisk och jordnära bäver.
Här är några fler målande beskrivningar av vem jag är och vad jag står för.

Klasskamp & kapitalism – frihet för alla
Jag tror på pengars demokrati och frihet när det gäller att folk ska få ta ansvar för sina egna liv och sin egen privatekonomi. Mina besparingar och tillgångar ger mig trygghet och frihet i vardagen.

Samtidigt som jag är kapitalist hatar jag sociala samhällsklasser på så vis att alla oavsett social bakgrund och namn ska kunna utbilda sig, arbeta sig rik och duga i ”de fina sammanhangen”.

Motsvarande tycker jag verkligen att alla oavsett etnisk härkomst och genus ska ha möjligheter att ta sitt ansvar och plugga, arbeta, spara och bli rik – på livet och rent kapitalmässigt. Första gången jag stod på scen och pratade var det faktiskt enbart kvinnor i publiken. Jag har alltid varit emot rasism och både när det gäller bekantskap och förhållande har jag levt som jag lärt.

Musik & muskler
Jag har tränat några gånger i veckan sedan mitten av tonåren och skulle inte kunna leva och må bra utan fysisk aktivitet. Nuförtiden tränar jag mest på gym och lyssnar på mina favoritlåtar, för många år sedan var det längdskidor som gällde. Löpträning ägnar jag mig en del åt också.

Humorist & hobbykomiker
Jag älskar skämt, även i vardagen. Det är ett sätt att förgylla tillvaron. Kan jag sen tjäna kaffepengar på humorn vid sidan av mina övriga sysslor är det en bonus.

Mitt skägg

Hernhags skägg.

Mitt skägg blir allt mer som ett varumärke, även om det nog hänger på ett hår om det ska bli lika känt som Donald Trumps frisyr. Ibland får jag å yrkets vägnar skriftliga aktiefrågor från folk som börjar brevet med:

”Hej skägget!”

Kul tycker jag. En skäggkomplimang innebär kanske inte svarsgaranti, i alla fall inte under en aktiechatt där det är ont om tid, men det ökar i vart fall chansen. 🙂

Mindre kul är det faktum att det blir allt gråare på hakan. I framtiden kommer jag kanske att ha rena tomteskägget, vilket i och för sig kan bli lite som en kul grej på sitt vis.

Mitt skägg sparar mig dessutom tid, för jag slipper raka mig dagligen. Jag tycker det är väldigt trist att raka mig, mycket bättre att bara trimma ansiktshåret någon gång i veckan eller så.

”Skägg är mannens smink.”

Skägg har jag haft till och från i olika varianter under större delen av mitt vuxna liv. Det började med en mustasch i 22 års ålder, som prydde mig när jag var på mitt livs första jobbintervju (på Privata Affärers redaktion, för övrigt). Sedan har det växt till sig sakta men säkert, lite som om kroppen flyttar hår från hjässan och ned till ansiktet.

Omröstning om jag skulle behålla mitt skägg eller inte.

Tack för att ni röstade kvar mitt skägg. Nu blir det lite kortare framöver, men det blir ändå kvar.

Varning för skäggets kraftfält.

Därför kommer det här i princip att vara ungefär hur det går till hemma hos mig varje morgon och kväll även i framtiden:

Så här ser det ut när jag lyssnar på heavy metal och borstar tänderna.

Organdonator

Jag har registrerat mig i organdonationsregistret. Det vore bra om åtminstone vissa av mina organ kunde leva vidare och göra nytta någon annanstans sen jag släckt livets börsskärm för gott så att säga.

Namnet Hernhag

Någon gång i början av 1940-talet bestämde sig två bröder Magnusson för att byta namn till Hernhag. Därmed blev deras familjer ensamma i landet om det namnet.
Det inkluderar min farfar och därmed även min pappa och på den vägen är det.

Det är lätt att via SCB:s namnsök kolla hur många människor som har ett visst namn. Det finns tio Hernhag, men bara en Marcus Hernhag. När jag var ung hände det rätt ofta att folk sade fel eller stavade fel på mitt efternamn. Hernberg, Tärnhag, Hänhag, Hernehag och till och med Änhag en gång. Några dubbletter eller förväxlingar med andra med samma efternamn har jag däremot sluppit.

Min födelsedag

Jag fyller år den 1 maj. Som av en händelse gör jag det varje år sedan 1978. Jag skulle annars gärna fira min födelsedag två dagar per år, men det fungerar på något vis bara inte.

Jag brukar lite skämtsamt säga att jag blir hedrad varje år av att folk tänder brasor och har fyrverkerier dagen innan bara för att jag fyller år den 1 maj. Att sen min födelsedag alltid är helgdag så jag är ledig är ännu bättre. Talen och demonstrationerna folk har kan jag däremot inte koppla till att jag fyller år, men eftersom jag arbetet en hel del i mina dagar är det där med arbetarens dag helt okej att kalla det. I alla fall så länge det är jag som är arbetaren i fråga.

Vill du ge mig en present när jag fyller år? Ja, det är klart att du vill. Skicka då en stor summa pengar, tack. Jag är ju aktiesparare och kan alltid köpa lite mer aktier om jag inte hittar på något annat roligt för stålarna.

2 reaktioner till “Mer om Marcus Hernhag – bakgrund och rikedomar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)