Gör en enkel hushållsbudget

En hushållsbudget hjälper dig hålla koll på ditt ekonomiska liv. Själv hade jag ingen nedskriven budget under de första 15 åren sen jag flyttat hemifrån mina föräldrar. Jag fick överskott de flesta månader ändå. Du behöver enligt mig med andra ord inte nödvändigtvis skriva ned alla dina inkomster och utgifter, men du får bättre koll om du gör det.

”Du måste få kontroll över dina pengar annars kommer bristen på dem att för evigt kontrollera dig.”
— Dave Ramsey

Numera har jag en budget och därför vet jag mer exakt vilka utdelningsintäkter som krävs för att jag ska kunna leva på mina aktieutdelningar och andra kapitalinkomster.

Om du tittar på dina kontoutdrag och kollar exakt vad saker och ting kostar så får du lättare ett (större) överskott varje månad. Som vi skriver i boken Den enkla vägen bli rik och fri med aktier har de flesta rika skapat sin förmögenhet själva och de har gjort det genom att få pengar över varje månad eller de flesta månader på året och sen investerat kapitalet.

En resultatbudget innebär alla dina intäkter efter skatt minus alla dina kostnader. I genomsnitt och per månad om det är en månadsbudget.

En likviditetsbudget omfattar även amorteringar på lån, medan resultatbudgeten bara tar med räntekostnaderna. Likviditetsbudgeten tar även med sparande.

Budgeten du ser i TV3:s program Lyxfällan är med andra ord en likviditetsbudget då sparande och avbetalningar på lån ingår. Allt är med, så att säga.

Ska du kunna beräkna när du blir ekonomiskt fri utifrån fyraprocentregeln (4%-regeln) behöver du en hushållsbudget.

Exempel på budget

En budget kan du göra per månad eller per år eller vilken tidsperiod som helst. Det går också att göra en budget per projekt. Det vanligaste är nog en månadsbudget.

Intäkter. Börja med alla dina inkomster efter skatt. Utdelningar, lön och eventuella bidrag.

– Kostnader. Dra av dina kostnader. Du kan dela upp dem i fasta och rörliga kostnader om du vill, men exempelvis elräkningen har både en fast och en rörlig kostnad så det är inte helt enkelt eller nödvändigt.

= Resultatet. Kvar blir ditt resultat.

– Utgifter och kortsiktigt sparande. Dra av amorteringar och det du behöver sätta av som sparande på ett konto för kommande kapitalutgifter som köp av vitvaror eller en gyllene inomhushammock eller vad du nu planerar.

= Överskott/underskott. Ditt kassaflöde helt enkelt. Förslagsvis köper du aktier eller fonder på flera års sikt.

Ladda ned Excelfil med budgetexempel

Hernhag.se mall för hushållsbudget (Excel)

Hernhag.se mall för hushållsbudget (OpenDocement)

Budgeten ovan får du förstås ändra i efter behov. Främst siffrorna, men du kanske får ändra innehållet också beroende på hur din situation ser ut.