Köpa A-aktier eller B-aktier?

Här kommer en liten genomgång om vilket aktieslag som är bäst att köpa i de fall bolaget har mer än en aktie noterad. A-aktier eller B-aktier. Det som vi vill ha är stor handel i aktien och relativt låg kurs.

Somliga aktier, oftast A-aktier även om det finns undantag, har fler röster på bolagsstämmorna. Det är inget att jaga som småsparare.

En anledning till att det alls existerar A-aktier och B-aktier är att det ska vara möjligt att ta in mer kapital utan att förlora så mycket makt, till exempel om entreprenören som äger majoriteten av sitt bolag via (röststarka) a-aktier börsnoterar sitt livsverk genom att emittera b-aktier (som ger färre röster på bolagsstämmor).

Det är mitt mål att den här sidan alltid ska vara korrekt och uppdaterad. Det är sällan som förutsättningarna mellan A-aktier och B-aktier förändras, men sker det och om jag missat det kontakta mig.

För mer information se mina sammanfattande frågor och svar längst ned i dokumentet.

Atlas Copco B bättre än A
A-aktien är mest omsatt, men industribolagets B-aktie har stor handel även den. Dessutom är B-aktien billigare och värderingen är därmed något lägre och direktavkastningen något högre.

Catella B bättre än A
Finansbolagets B-aktie har klart större handel än A-aktien. 

Electrolux B bättre än A
Vitvarubolagets B-aktie är något billigare och klart mera omsatt.

Epiroc B bättre än A
A-aktien är mest omsatt, men gruvutrustningsbolagets B-aktie har stor handel även den. Dessutom är B-aktien billigare och värderingen är därmed något lägre och direktavkastningen något högre.

Ericsson B är bättre än A
Handeln i A-aktien är ganska tunn och kursen står nu högre. Är kursen lägre i A-aktien är den bäst då omsättningen där ändå är hygglig.

Essity B bättre än A
Hygienbolagets B-aktie kostar ungefär som A-aktien, men är klart mera omsatt.

Handelsbanken A och B – köp den billigaste
Båda aktieslagen fungerar bra att handla i även om A-aktien är mest omsatt. Periodvis skiljer sig kurserna åt och då väljer du den med lägst aktiekurs. Sett över många år har det varierat vilken aktie som haft högst respektive lägst aktiekurs.

Husqvarna B bättre än A
Aktieslagen har ungefär samma pris, men B-aktien är det störst omsättning i.

Kinnevik B bättre än A
B-aktien är något lite billigare och klart mera handlad.

Industrivärden C bättre än A
Investmentbolagets C-aktie är billigare och lite mer omsatt än A-aktien. C-aktien ger därmed lite mer valuta för pengarna.

Investor A och B – köp den billigaste
B-aktien är mest omsatt, men A-aktien är tillräckligt bra handlad. Välj den aktie som för stunden är den billigaste, så blir investmentbolagets direktavkastning och substansrabatt något högre.

Midsona B bättre än A
B-aktien är mest omsatt och hälsovårdsbolagets A-aktie har ibland gjort svårförklarliga tokryck. Det som rusar utan anledning kan också rasa utan anledning.

Ortivus B bättre än A
Medicinteknikbolagets B-aktie är ofta den mest handlade och periodvis även den billigaste, i alla fall efter tokrycket i A-aktien i mars 2017.

Ratos B bättre än A
Riskkapitalbolaget Ratos A-aktie är tunt omsatt och dyrare. B-aktien ger högre direktavkastning etc.

SCA B bättre än A
Aktieslagen har periodvis ungefär samma kurs, men ibland är B-aktien billigare. B-aktien har största dagsomsättningen.

SEB A bättre än C
Bankens A-aktie är klart mer omsatt och dessutom något lite billigare.

SKF A lika bra som B
Verkstadsbolagets A-aktie är tunnare handlad, men ibland lite billigare. Ingen stor skillnad, men personligen skulle jag nog ändå välja B-aktien för omsättningens skull. Svårt val.

SSAB B bättre än A
Stålbolagets B-aktie är lite billigare än A-aktien och har även lite större handel, så det är i princip den bästa att köpa.

Stora Enso R bättre än A
Skogsindustribolagets R-aktie är billigare och mer omsatt än A-aktien. För en småsparare lämpar sig förstås R-aktien bäst. R-aktie heter det eftersom Stora fusionerade med finska Enso en gång i tiden och det är finsk tradition(?) med R-aktier.

Tele2 B bättre än A
Teleoperatörens B-aktie är både billigare och mer handlad. Ett enkelt val.

Volvo B är bättre än A
Lastvagnsjättens B-aktie är mer omsatt och billigare än A-aktien.

Frågor och svar om olika aktieslag

Vad är skillnaden på A-aktier och B-aktier?

I regel är skillnaden mellan A-aktier och B-aktier att A-aktien ger fler röster på bolagens bolagsstämmor. B-aktien har istället större handel och är därför bäst lämpad att köpa. Men det finns undantag där även A-aktien har bra handel. Båda aktieslagen ger dig en lika stor exponering mot bolaget och dess verksamhet.

Ska jag köpa A-aktien eller B-aktien?

Du ska köpa den aktie som har störst omsättning. Då blir det lättast för dig att handla. Undantaget är om båda aktierna omsätter flera tiotals miljoner kr varje dag, exempelvis Investor. För då spelar det mindre roll vilken aktie du köper.

Ska jag köpa Investor A eller Investor B?

Det bästa är att köpa den Investor-aktie som har lägst kurs, för då får du mest för pengarna. Båda aktierna har bra omsättning och ger lika stor exponering mot investmentbolaget och dess nettotillgångar, det vill säga substansvärdet.

Vilka fler aktieslag finns det?

Enstaka bolag har ingen B-aktie utan har istället en C-aktie eller en R-aktie. Den är då i regel en vanlig stamaktie precis som B-aktier och som aktierna i bolag som bara har ett aktieslag.

4 reaktioner till “Köpa A-aktier eller B-aktier?”

  1. Om du väger in blankningsbar eller inte om det skiljer i A och B aktier, påverkar det ditt omdöme om aktierna?
    Tänker t ex på Husqvarna A aktien som inte är blankningsbar, medan B aktien är blankningsbar. B aktiens omsättning påverkas förstås en del av blankning, sen kan man ju vara för eller emot blankning också av olika skäl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)