Pensionsspara smart

Det bästa sättet att pensionsspara enligt mig är att du tar dina beskattade pengar och placerar dem i lämplig depå och sen investerar kapitalet. Det är i vart fall det enklaste. Som du vet föredrar jag aktier och det är vad hernhag.se handlar om i första hand, men långsiktigt fondsparande fungerar det också.

Ska du få ditt kapital att växa och grönska under lång tid rekommenderar jag att tänka enkelt. Foto: Mimmie England.

Gör aktiva val och ta ansvar

Förutom att pensionsspara som aktivt val lär du även utan att du gör några val få garantipensionen och lite till oavsett. Vill du få en ålderdom där du lever bättre än mycket knapert måste du under din livstid fatta aktiva val och ta ansvar själv. Det går självklart inte att lite helt på att politiker och andra ska fixa dina inkomster när du slutar arbeta. De allra flesta är jag övertygad om kan bygga upp ett bra kapital för pensionen eller andra tillfällen, i alla fall om du konsumerar och sparar smart utifrån de råd vi ger i boken.

Ett par olika sätt att pensionsspara traditionellt

Ligger du inkomstmässigt kring brytpunkten för statlig inkomstskatt kan du försöka skjuta upp en del av inkomsterna via pensionssparande på lämpligt vis (beroende på vad som för tillfället är tillåtet och skattemässigt fördelaktigt) för att jämna ut dina inkomster och därmed dina skattekostnader under livstiden.

Pensionsförsäkringar och IPS. Ett annat undantag där ”traditionellt pensionssparande” kan vara bra är tjänstepension, även om du förstås blir en hel del krångel om du byter jobb och/eller utbudet förändras. Jag var anställd av samma arbetsgivare under ett fåtal år en gång i tiden och berörd tjänstepensionsmyndighet gjorde en ny upphandling under tiden så jag var tvungen att välja ett annat pensionsbolag. Enbart den här ganska korta tiden har jag alltså tjänstepensionsdepåer hos två olika pensionsbolag som båda har ett begränsat utbud av fonder. Det är dessutom en del krångel (byråkrati) och i värsta fall också kostnader med att flytta tjänstepensionen till pensionsbolag/bank med större fondutbud.

Det går att pensionsspara i IPS med avdragsrätt om du har enskild firma.

Premiepension. Alla som arbetar och tjänar pengar via tjänst eller näringsverksamhet får lite premiepension också. Fonderna (men tyvärr inga aktier) som du kan placera pengarna i där är rabatterade jämfört med vanligt fondsparande.