Bunkra upp med mat i coronakrisen

För första gången i mitt liv har jag denna veckan gjort något som påminner om att bunkra upp med mat. Med just det här coronaviruset ska vi vara extra försiktiga med att smitta andra, så det är förstås bra att ha det man behöver hemma utifall man blir sjuk snabbt.

Jag har därför köpt saker jag ändå kommer att äta, oavsett om jag blir sjuk eller inte. Bra bäst-före-datum och rätt nyttiga grejer, som ett paket extra av gröna linser, sojabönor, några påsar jordnötter, en handfull Propud med chockladsmak, samt sett till att jag har lite kött i frysen.

Å andra sidan fungerar e-handel rätt bra nuförtiden så vi kan lätt beställa hem till dörren. Om vi inte har någon vän eller familjemedlem som kan handla till oss förstås.

Dessutom kommer det med stor sannolikhet inte att ta slut helt i butikerna. Särskilt inte av folkets favoritbunkring(?) toapapper. Visst gapar det tomt över helgen här och där, men det kommer nya leveranser av det och annat. I Italien som hittills haft flest karantäner i Europa håller matbutiker och apotek ändå öppet.

1000 burkar gulaschsoppa. Alla tillverkare över hela världen stänger dessutom inte allt samtidigt. Ändå finns det de som går på offensiven för att vara på säkra sidan. Börssnack-podden hävdade nyligen att en kille via ICA:s e-handelstjänst beställt 700 burkar med gulaschsoppa. Sic!
Uppdatering 16 mars 2020: Har fått mejl från en källa att ”Den faktiska siffran på beställningen på gulaschsoppa var 1000 burkar som kunden beställde, varav 480 burkar fanns i lager och levererades.”

Andra vägrar beställa toapapper via nätet utan går till butik för att köpa toapapper i mängder och till och med slåss om det:

Slåss folk om toapapperet bara för det är coronakris?!

Finska stortillverkaren Metsä Tissue försäkrade i media att toarullarna skulle räcka.

Samtidigt börjar skämten komma:
”Är det någon som missförstått något? Det är inte diarré som härjar … eller tänker folk kanske äta toalettpapper?”

coronaviruset och toapapper
Coronaviruset och toapapper i badrummet

Nog för att toapapper är kritiskt, men det är inte världens undergång vi står inför. Allt i butikerna tar inte slut långsiktigt på grund av Kina-viruset (Wuhan-viruset), däremot kan enstaka varor ta slut temporärt. För att en nyckelleverantör håller stängt några veckor eller för att folk hamstrar och bunkrar upp med mat och förnödenheter så extremt att världsproduktionen inte klarar det.

Det i sig är en anledning till att inte vara helt utan hemma, utan ha lite extra så man klarar sig en vecka eller två åtminstone. Det är inte alltid krisen i sig är den stora faran, utan hur folk reagerar på det som sker.

Slutsats: Följ samma tumregel på börsen som utanför:
Få inte panik, men ska du få panik få det före alla andra! 

I alla fall på börsen är det för sent för panik nu, istället är det behåll och öka positionerna. Det är i börskrascher du gör de bästa köpen. Kan vara en katastrof på kort sikt, men det lönar sig långsiktigt om du satsar på de bästa bolagen. Köp lite extra, både aktier och mat.

Men ska du av någon anledning bunkra toapapper gör det vi nätet så det kommer till din ytterdörr och det slipper ta slut butikerna så snabbt.

4 reaktioner till “Bunkra upp med mat i coronakrisen”

 1. Som sagt var, massornas reaktion är nog nästan farligare än själva Corona om du är någorlunda ung. Bor förresten inte en av börspoddarna i Bromma, de var ju först ut i stan med att tömma butikerna på torrvaror där om jag inte missminner mig.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

 2. Lite där för man borde bunkar tänkte jag. Inte pga Corona i sig utan människors rädsla. Den fick mig att köpa på lite extra. Annars hade jag skitit i det.

  I övrigt har det här fått mig att bli ganska så matt i skallen. Att jag inte riktigt orkar med allt härj utan mer trött på mänskligheten och det ständiga panikhetsen över nyhet X. Har inte Facebook men har sneglat på sambons Facebookflöde, och herregud. Varför använder någon Facebook fortfarande?
  Lite intressant att det ALLTID finns en kris att oroa sig över.

  Bolmesson visar detta i följande krisdiagram ur ett amerikanskt perspektiv. Jag räknar till ca 55 kriser sedan 1950. Allt är troligen inte med. https://rikatillsammans.se/corona-ama/#jp-carousel-37499

  Kollar vi på data o fakta över tid är det lugnt. Se Hans Rosling och Steven Pinkers böcker för den som vill läsa på lite. Rekommenderas starkt. Inte huvudet i sanden, utan mer att kriser ingår i mänskligheten men allt som oftast kommer vi ur allting bättre. Inte sämre som många vill tro.

  /end rant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)