Hur ska jag beräkna riskerna i hävstångs-ETN:er?

Läsarfråga: Det finns ett antal amerikanska ETN:er med 2x hävstång. De tickar fint på och levererar utdelning mellan 15-23%. Kursen åker jojo men det behöver man ju inte bry sig så mycket om. (möjligen tanka mer i dalarna). Jag inser att riskerna är höga, men går det att kvantifiera? Vad skulle krävas för att de skulle ”vika sig” och bli värdelösa? Några exempel har ticker: MORL, CEFL, BDCL, SMHD, LMLP.

Mitt svar: En risk är att utfärdaren får problem. ETN:er är inga fonder utan skuldsedlar, så en Lehmankrasch för utfärdaren av en ETN skulle kunna få dem att försvinna även om det ETN:en följer/placerar i går bra.

Hävstångsprodukter där du får en hel korg av olika värdepapper är förstås väldigt svåra att analysera och räkna på. Det är en risk i sig. I t.ex. en mortage-REIT som MORL är det viktigt att räntespreaden inte krymper för alla bolag som ingår i indexet som MORL följer, men hur mycket den tappar om skillnaden mellan alla mortage-REIT:s in- och utlåningsräntor minskar eller vice versa vet jag inte hur man ska räkna på.

4 reaktioner till “Hur ska jag beräkna riskerna i hävstångs-ETN:er?”

  1. Hej,
    berätta lite om vad robothandel innebär, tack!
    Mina Dals Spira är förmodligen utsatt för denna gräslighet, usch
    Vem står bakom etc?

    1. Hej! Robothandel innebär att det är ett datorprogram som handlar. Små bolag kan också ha en market maker som ställer ut kurser som en tjänst till aktieägarna. Varför skulle DalsSpira vara utsatt för robothandel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)