Fastigheter som förlorar på höjd ränta?

Läsarfråga: Fastigheter som förlorar på höjd ränta och vilka som har hög belåning? Jag har Hufvudstaden, Diös, Hemfosa, Klövern och Castellum.

Mitt svar: Fastighetsaktier pressas generellt när räntorna stiger, men det sker från låga nivåer. Den högre inflationen som driver upp räntorna gör det också lättare för fastighetsbolagen att höja hyrorna. Dessutom har de i regel en del bundna räntor och räntederivat som skydd.

Hufvudstaden har lägst belåning och risk, även Castellum och Hemfosa känns trygga.

Diös tog just i pengar i nyemission för att finansiera ett stort förvärv och Klövern är nog ingen lågriskaktie direkt men heller inte den högsta risken.

Sett på flera års sikt är fastighetssektorn fortsatt lockande, men det kan bli fortsatt press under året.

2 reaktioner till “Fastigheter som förlorar på höjd ränta?”

  1. Det där med räntan får man försöka se möjligheterna i också, för det är inte bara negativt. Om räntan skulle stiga meningsfullt, så är det för att det går bra för svensk ekonomi, dvs i ett läge som är bra för företagen. Preffarna har ju fallit en hel del nu, mtp ränteoro. Det är i de lägen jag själv köper mer, för att öka min yield. Men man ser ju att de flesta tycks göra tvärtom (dvs de köper dyrt och säljer billigt). Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)