Analys – Nolato en spännande chansaktie

När Nolato kommer igång och har sina bra år då växer det så det knakar. Exakt vilka plastdetaljer till vilken bransch som varit draglok har varierat över tid. Just nu är det bland annat Nolatos tillverkning av plastutrustning för rökning av e-cigarretter är är den heta trenden som driver på.

En rekyl i aktien späddes på av ett patentbråk mellan kunden British American Tobacco och Philip Morris. Nolato föll ned till nivåer som börjar se aptitligare ut, även om tillväxten kanske mattas under andra halvåret inom just inom VHP-segmentet pga lageruppbyggnad.

Nolatos vinst per aktie under de fyra senast redovisade kvartalen är drygt 28. Aktien handlas därmed till 24, vilket är historiskt högt men det går också riktigt bra för bolaget just nu. Vinsten faller i lågkonjunkturer, men rusar i bra tider som nu.

Avkastningen på eget kapital var riktigt höga 35 procent under andra kvartalet. Bolaget börja få nettokassa och vinsten per aktie lyfte över 50 procent till 7,70 kr per aktie. Omsättningstillväxten var fina 34 procent.

I veckan köpte jag en liten post i Nolato, mitt minsta innehav men ett av de mest spännande under det kommande året. Så länge det är bra konjunktur för bolaget och tillväxten är fin behåller jag.

Du får göra din egen analys och fatta ditt eget beslut förstås, det här är ingen rådgivning och riskerna med Nolato är ganska höga. Kommer jag in för sent som marknaden ser att det toppat för den här gången och det är därför som kursen fallit är jag rökt.

6 reaktioner till “Analys – Nolato en spännande chansaktie”

 1. Hur ser du på Boston Pizza efter andra kvartalet som kom den 9 Agusti? om jag inte kollat fel. Har gått ner endel

  Mvh Marcus

  1. Jag är bekymrad, men inte jätteorolig. Försäljningen pekar uppåt igen, men skattehöjningar tynger. Med med utdelningsandel på 103% finns inga höjningar i sikte det närmaste året i vart fall och därmed ingen anledning att aktien ska handlas uppåt. Särskilt mycket mer på nedsidan borde heller inte finnas, 7,5% i direktavkastning är det nu och (om aktien faller en bit till) mer än ca 8% borde det inte behöva bli.

  1. Boston Pizza hade 10 cent per aktie (unit) i balance cash vid halvårsskiftet. 103% i utdelningsandel innebär 1 cent för mycket per kvartal.
   (11,5 cent per månad blir 0,345 CAD per kvartal och senaste kvartalet gav utdelningsbara kassaflöden på 0,335 CAD.)
   Tio kvartal räcker kassan i nuvarande takt. Om bara sommaren var bra för bolaget är risken till vidare låg för en sänkning då fler restauranger är på väg. Men höjs skatterna igen och igen så är det mer osäkert.

 2. Hej Marcus,
  Vad tror du om MTG, Cloetta och Pfizer i en långsiktig utdelningsportfölj? Kanske framför allt de två sistnämnda då de har produkter som alltid lär efterfrågas.

  1. Hej! Cloetta känns okej, men prispressen på kexchoklad och annat är lite oroande. Pfizers alla förvärv och omstruktureringar skrämmer bort mig, men det är nog säkert ett hyfsat bolag under ytan. Har inte tittat närmare på dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)