Vilse i pensionsdjungeln hos Danica och/eller Danske

Jag har varit vilse i pensionsdjungeln hos Danica och/eller Danske. Jag skrev om det i en krönika publicerad hos Privata Affärer den 15 mars 2013:

”Efter de här veckornas försök att ta tempen på min tjänstepension ger jag upp när det gäller Danske och Danica. Ingen annan bank, nätmäklare eller pensionsbolag har krånglat med inloggningen alls de senaste åren. Tack och lov finns minpension.se där jag kan enkelt utan problem kan logga in och se huruvida min framtid som pensionerad surgubbe mår inkomstmässigt.”

Flera läsare kommenterade min kritiska krönika mot Danske (eller Danica eller vad det nu heter?) och hade liknande erfarenheter. Trevlig även att Danica Pensions (är det så de heter trots allt?) vd Cleas Carlson inte förnekar några fel utan att de ska modernisera och förenkla inloggningen. Tack för det.

Det är bättre att prioritera de stora delarna av privatekonomin än att bränna all energi på obegripligheter och relativt sett små belopp.”
Ur det onda kommer det goda, brukar det heta. Och nu när jag är frilans får dessutom jag inte fler inbetalningar till tjänstepension, utan får spara mina egna pengar som jag vill.

Enklare att satsa på småbolagsaktier

Är det svårt med pensionen och inloggningarna är det lättare och bättre fokusera mot aktieköp i småbolag.

”Att småbolagen först nu under vintern slår storbolagen följer tumregeln att storbolagen tar täten tidigt i en uppgång och att kapitalet först efter en tids uppgång börjar bli mer riskvilligt och söker sig till de lite mindre bolagen. (…) Att köpa småbolag sedan de släpat efter har därför återigen visat sig vara en bra strategi.”

Historiskt sett har småbolagen över flera års sikt visat överavkastning gentemot storbolag. Världen har sina begränsningar så det är lättare att få vinsten att växa innan man blivit jättestor, även om de allra minsta bolagen oftare går i konkurs än de allra största.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)